Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Latvija pievienojas kopīgai deklarācijai par sankciju noteikšanu Krievijas un Baltkrievijas sportam

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Latvija pievienojas kopīgai deklarācijai par sankciju noteikšanu Krievijas un Baltkrievijas sportam
Edgars Severs. Foto: F64

2022. gada 30. jūnijā notika otrā Lielbritānijas ierosinātā sporta ministru videosanāksme par situāciju Ukrainā, kurā piedalījās 34 valstu pārstāvji. Latviju pārstāvēja Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks – Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Sanāksmes dalībnieki pieņēma otro deklarāciju par Krievijas karu Ukrainā un starptautisko sportu, kurā valstis īpaši uzsvēra, ka Krievijas un Baltkrievijas sporta valsts pārvaldes institūcijas, tāpat arī šo valstu personas, kuras ieņem pozīcijas starptautisko sporta organizāciju valdēs, ir jāatstādina no ieņemamiem amatiem. Tāpat deklarācija aicina nacionālās un starptautiskās sporta organizācijas apsvērt sporta sacensību translāciju pārtraukšana Krievijā un Baltkrievijā.

Sanāksmes ievadā dalībniekus uzrunāja Ukrainas sporta un jaunatnes ministrs Vadims Gutsaits, kurš izteica dziļu pateicību visām valstīm par veikto solidarizēšanos ar Ukrainu. Ukrainā jau tagad ir apzinātas vairāk nekā 100 iznīcinātas sporta būves. Tāpat ministrs atsaucās uz piemēriem no starptautiskajām federācijām tādos sporta veidos kā džudo, bobslejs un skeletons, kuras neierobežo Krievijas un Baltkrievijas sportistu startus, tāpēc jo īpaši svarīga ir valstu un starptautisko sporta federāciju vienota rīcība cīņā pret agresorvalstīm.

Būtiski atzīmēt, ka deklarācija neierobežo valstu tiesības noteikt stingrākas sankcijas pret Krievijas un Baltkrievijas sportu un tieši šāda pieeja ir arī Latvijā. Izglītības un zinātnes ministrija ir noteikusi, ka Latvijā notiekošajās starptautiskajās sporta sacensībās nedrīkst piedalīties sportisti un sporta darbinieki no Krievijas Federācijas vai Baltkrievijas Republikas neatkarīgi no to statusa un attiecīgo starptautisko sporta federāciju noteikumiem un lēmumiem (tai skaitā arī t.s. „neitrālā” sportista statusā).

Tāpat noteikts, ka starptautisko sporta sacensību rīkošanā nedrīkst būt iesaistītas jebkādas citas personas no Krievijas Federācijas vai Baltkrievijas Republikas. Tas attiecināms arī uz Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas pilsoņiem, kuri ir saņēmuši patstāvīgās uzturēšanās atļaujas Latvijas Republikā vai kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Deklarāciju parakstījuši 35 valstu pārstāvji. Otrās deklarācijas teksts pieejams šeit.

Izmantotie resursi:
https://www.izm.gov.lv/lv/jaunums/l...