Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Čehija: zvaigznes ierindā, treneris saglabā piesardzību

Andrejs Siliņš

Čehija: zvaigznes ierindā, treneris saglabā piesardzību
Tomāšs Satoranskis: pēdējās divas sezonas "Barcelona", nākamās divas - "Wizards"
Foto: AFP/Scanpix

Latvijas basketbola valstsvienības otrā pretiniece Belgradā notiekošajā olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā ir Čehija, kas palikusi svaigā atmiņā no salīdzinoši nesen Rīgā un Lillē notikušajiem savstarpējiem mačiem Eiropas čempionātā.

Šoreiz emocijām jāpietiek!

Jau pagājušā gada augusta beigās rakstīju Čehijas vizītkarti un šo aptuveni desmit mēnešu laikā Čehijas basketbolā nav notikušas krasas izmaiņas, tāpēc šoreiz vairāk vien par aktuālo.

Droši vien katrs mūsu basketa cienītājs var atzīties, ka kaut nedaudz taču pirms Eiropas čempionāta pie sevis domāja, ka hokeja zemes Čehijas basketbolistus latviešiem jau nu būtu jāuzveic bez nopietnām grūtībām. Jau pirmā spēle Rīgā lika apjaust realitāti (72:65), bet otrais mačs, kas izšķīra 7. vietas likteni, iedeva kārtīgu nokdaunu (70:97).

Dairis Bertāns par zaudējumu Čehijai septembrī. Pilna intervija ŠEIT

Droši vien pat simboliski, ka tieši Čehija atkal mums stāsies ceļā, cīnoties par vietu olimpiskajās spēlēs. Cīņa sākās Rīgā, turpinājās Lillē un noslēgsies Belgradā – līdz šim pa raundiem 1-1 un nu atlikusi izšķirošā kauja. Ja 18. septembra vakarā pietrūka emociju nopietnai cīņai, tad šoreiz ar emocijām visam vajadzētu būt kārtībā. Arī likme šobrīd jau ir pavisam cita. Septembrī tāpat zemapziņā bija nojausma, ka Latvija ar visu astoto vietu Eiropā tik un tā tiks pielaista olimpiskās kvalifikācijas turnīram, bet šodienas cīņā būtībā izšķirsies tas, vai pusfinālā pretī dabūsim galvenos favorītus serbus vai tomēr objektīvi vājāku pretinieci Puertoriko vai Angolas izskatā! Žurnālistu un līdzjutēju vidū jau izskan tāda neprātīga ideja kā zaudēšana čehiem, lai ar serbiem labāk spēlētu pusfinālā nekā finālā, taču skaidrs, ka katram nopietnam sportistam tādām domām prātā nevajadzētu būt.

Runājot par to, kā čehi, kas tomēr vairāk raduši pie hokejistu un futbolistu lielākiem vai mazākiem panākumiem, reaģē pēc basketbolistu izgājiena pēdējā Eiropas čempionātā un atsevišķu zvaigžņu sasniegumiem Eiropas klubu turnīros, idnes.cz sporta žurnālists Miroslavs Nemī atzīst, ka groza bumbas popularitāte ir augusi: “Tomēr saukt to par basketbola trakumu droši vien būtu pārspīlēti. Tas pa īstam sāktos tad, ja komanda uzvarētu turnīrā Belgradā.”

Čehijas izlases autogrāfu sesija Prāgā.
Foto: Čehijas Basketbola federācija

Zvaigznes un pārējie

Pagājušajā gadā nosaucu Čehijas komandu par visu laiku labāko šīs valsts izlasi un vēlāk sasniegtais rezultāts manus vārdus tikai apstiprināja – nekad iepriekš čehi Eiropas čempionātā nebija tikuši līdz septītajai vietai. Čehijas komandas spēks balstās uz trim galvenajiem vaļiem – Spānijas finālista “Barcelona” saspēles vadītāja Tomāša Satoranska (iespējams, šovasar pievienosies Vašingtonas “Wizards”), Eirolīgas finālista “Fenerbahce” centra Jana Veselija un UELB Eiropas kausa ieguvēja “Galatasaray” uzbrucēja Bleika Šilba.

Tomēr aizvadītās sezonas laikā arī citi čehu basketbolisti tika pie labas spēļu prakses Haralda Kārļa studiju biedrs ASV Patriks Auda pēc divām sezonām Polijas līgā sezonas otrajā pusē pārcēlās uz Spānijas ACB līgu. Turpat pēc vienas sezonas pārtraukuma atgriezās arī Pāvels Pumprla. VTB līgā kārtējo sezonu aizvadījusi “ČEZ Nymburk” komanda, kas izlasē ir plaši pārstāvēta, sākot jau ar galveno treneri Ronenu Ginzburgu. Čehi regulāro sezonu pabeidza astotajā vietā un ceturtdaļfinālā atzina nākamās čempiones CSKA pārākumu, taču atsevišķos mačos parādīja ļoti cienījamu sniegumu un pat lika panervozēt smagsvariem no Maskavas.

Vienīgais, kurš nebūs klāt, ir centrs Ondrejs Balvins, kurš devis priekšroku NBA vasaras līgai Denveras “Nuggets” veidotās komandas sastāvā. Pēc Porziņģa aizbraukšanas uz Ņujorku 23 gadus vecais Balvins aizvadīja izlaušanās sezonu Seviljas sastāvā Spānijas līgā (9,6 punkti un 7,4 bumbas). Starp citu, Kristaps bija klāt “Sevilla” sezonas pēdējā mačā, kurā 216 centimetrus garais Balvins sameta 20 punktus un izcīnīja septiņas bumbas pret Madrides “Real”, un pēc mača latvietis esot vietējiem medijiem atzinis – Balvins ir gatavs lēcienam uz NBA. Izlasei gan Balvina nespēlēšana nav sveša lieta, jo jau pagājušā gada Eiropas meistarsacīkstēs nācās spēlēt bez šī basketbolista palīdzības. Skaidrs, ka ar Balvinu čehi būtu spēcīgāki, visticamāk, tieši no soliņa, jo pirmā centra vieta rezervēta Veselijam.

Ja Latvijā pārsteigums bija Rolanda Freimaņa atskaitīšana, tad čehiem pārsteigumu sagādāja Ginzburga lēmums pēc pēdējās pārbaudes spēles pret Meksiku atskaitīt šī mača rezultatīvāko spēlētāju Davidu Jelineku. Protams, 15 punktus, sagraujot meksikāņus, nedrīkst pārvērtēt un lēmums, visticamāk, tika pieņemts jau pirms mača, tomēr 25 gadus vecais Jelineks bijis izlases sarakstos jau septiņus gadus un piedalījies pēdējos divos Eiropas čempionātu finālturnīros. Arī Jelineka klubu karjera bijusi pietiekami daiļrunīga, pārstāvot klubus Eiropas spēcīgākajās līgā Spānijā, Turcijā un Krievijā. “Visi zina, ka viņš ir labs spēlētājs, taču sagatavošanās posmā tā tas nebija. Viņa pozīcijā mums jau ir Tomāšs Satoranskis,” Ginzburgs lika noprast, ka Jelineks šovasar nav bijis labā formā. “Viņš ir spēlētājs, kam vajag daudz minūšu, bet šajā situācijā viņam tās nebūtu.”

Savukārt karjeru izlasē noslēdzis pieredzējušais 2010. gada Eirolīgas čempions Lubošs Bārtons, kurš gan klubu karjeru turpina un aizvadīja sezonu “Barcelona” otrajā komandā.

Čehijas izlases sastāvs 2016

#SpēlētājsPozīcijaAugumsDz.gadsKlubs
4Petrs BendaUzbrucējs204 cm1982ČEZ Nymburk
5Patriks AudaUzbrucējs206 cm1989Manresa (Spānija)
6Pāvels PumprlaUzbrucējs197 cm1986Estudiantes (Spānija)
7Vojteks HrubansUzbrucējs200 cm1989ČEZ Nymburk
8Tomāšs SatoranskisAizsargs200 cm1991Barcelona (Spānija)
9Jiri VelšsAizsargs200 cm1980ČEZ Nymburk
10Pāvels HouškaUzbrucējs203 cm1984ČEZ Nymburk
11Lukāšs PalizaUzbrucējs202 cm1989Prostejov
13Jakubs ŠirinaAizsargs186 cm1987Opava
21Bleiks ŠilbsUzbrucējs201 cm1983Galatasaray (Turcija)
24Jans VeselijsCentrs213 cm1990Fenerbahce (Turcija)
31Martins KrizsUzbrucējs198 cm1993ČEZ Nymburk

Vienubrīd bažas radīja Veselija iespējamā nespēlēšana. Marta izskaņā Turcijas čempionāta spēlē Veselijs savainoja Ahileja cīpslu un sākotnēji bija paredzēts, ka basketbolistam nāksies izlaist pat pusotru mēnesi – izlasei tas nozīmētu vai nu palikt bez Veselija vai spēlēt ar tikko no traumas atgriezušos Veseliju. Tomēr pirmās prognozes izrādījās kļūdainas, un Jans bija laukumā jau maija vidū notikušajā Eirolīgas “Final Four” (finālā pret CSKA sodiņos 1/10). Šobrīd par centra Ahileja cīpslu uztraukuma vairs neesot, atzina Nemī. Veselijam līgums ar Stambulas superklubu beidzies, viena puse to vēlas pagarināt (tiesa, kluba cilvēki atzinuši, ka prasītie trīs miljoni par sezonu esot pārāk daudz), Veselija puse nogaida, jo par centru atgriezusies liela interese arī NBA,kas šobrīd gatava maksāt ievērojami vairāk pat ar visu to, ka liela daļa no līguma aiziet nodokļos. Tā kā par līgumu ar "Wizards" jau vienojies Satoranskis, pastāv liela iespēja, ka jaunajā sezonā NBA spēlēs uzreiz divi čehu basketbolisti.

Jans Veselijs gatavs palīdzēt izlasei par visiem simt.
Foto: Čehijas Basketbola federācija

Trim līderiem smaga nasta

Lielākās zvaigznes Satoranskis, Veselijs un Šilbs ar izlasi nebija no sagatavošanās posma sākuma. Naturalizētais amerikānis pievienojās nedaudz ātrāk, bet Satoranskis un Veselijs pēc attiecīgi Spānijas un Turcijas finālsērijām ar izlasi pirmo reizi bija vien jūnija divdesmitajos datumos. Sagatavošanās posma ievadā čehi aizvadīja turnīru Trento, kur, spēlējot bez saviem trim līderiem, kārtīgi dabūja pa mizu no Ķīnas, Itālijas un Turcijas. Vēlāk izbraukumā zaudējums arī Horvātijai un tikai 28. jūnijā izdevās izcīnīt pirmo uzvaru pārbaudes spēlēs, kad ar +13 tika pieveikta arī Liepājā paviesojusies Tunisija.

“Noskaņojums, uzsākot gatavošanos, visiem bija labs, taču turnīrs Itālijā uzskatāmi parādīja, ka mums ārkārtīgi nepieciešama līderu klātbūtne, lai spētu mēroties spēkiem ar labākajām Eiropas izlasēm,” secina Nemī. To, ka Čehijai ir individuāli spēcīgi līderi, varējām pārliecināties jau pagājušā gada Eiropas čempionātā, bet turpat redzējām arī to, ka bez trim minētajām zvaigznēm pārējie tomēr nespēj noturēt līmeni – Latvijai pie nosacījuma, ka katrs nospēlē savā līmenī, vajadzētu būt garākam soliņam.

Pārbaudes mačos malā atrodoties līderiem, Ronena Ginzburga vaigs bija rūpju pilns.
Foto: Čehijas Basketbola federācija

Čehijas pārbaudes spēles 2016

DatumsVietaSpēleRezultātsLīderi
16.06.TrentoČehija – Ķīna68:77Auda 11; Houška 11; Benda 8
17.06.TrentoČehija – Itālija48:78Bohačiks 9; Hrubans 9; Houška 6
18.06.TrentoČehija – Turcija65:92Auda 13; Paliza 11; Peterka 11
26.06.PazinaČehija – Horvātija69:90Kizlinks 18; Hrubans 15; Širina 9
28.06.PrāgaČehija – Tunisija87:74Veselijs 19; Hrubans 15; Šilbs 14
30.06.PrāgaČehija - Meksika82:53Jelineks 15; Veselijs 14; Šilbs 12

Latviju čehi uztver ne no augstāka, ne zemāka plauktiņa, bet gan kā absolūti līdzvērtīgu pretinieci, stāsta Nemī. “Viedoklis par latviešiem nav mainījies. Spēlētāji un līdzjutēji arvien atceras zaudējumu Rīgā. Latvijas priekšrocības varētu būt garāks sagatavošanās posms pilnvērtīgā sastāvā. Treneris Ginzburgs sacīja, ka Kristapa Porziņģa nespēlēšana neko nemaina, jo NBA viņš rādījis daudz, daudz labāku sniegumu nekā spēlējot Eiropā,” trenera teikto atstāsta žurnālists.

Mērķi, cerības

Lai gan čehiem ierindā būs visi uz šo brīdi spēcīgākie spēlētāji, par lieliem mērķiem Belgradā tiek runāts ļoti piesardzīgi. Tas arī saprotams – Čehija nekad nav spēlējusi olimpiādē, bet šobrīd sāk pieteikt sevi arvien skaļāk uz Eiropas basketbola skatuves, kas ļauj līdzjutējiem uz izlases nākotni lūkoties optimistiski. “Visi uzsver, ka pirmais un galvenais mērķis ir tikt galā ar grupu turnīru. Tas nozīmē – uzvarēt Latviju un Japānu. Tai pašā laikā var just pārliecību par to, ka mūsu līderi spēruši vēl vienu lielu soli uz priekšu savā attīstībā, un komanda varētu būt pat spēcīgāka nekā “EuroBasket 2015”,” pārdomās dalās Nemī.

Ginzburga izteikumi pirms Belgradas par to, ka Japāna turnīram sagatavojusies vislabāk, lai gan realitātē tā nebūt nevar apgalvot, liek domāt, ka izraēliešu speciālists laicīgi sagatavoja atkāpšanās ceļu gadījumā, ja čehiem paslīd kāja pret Āzijas groza bumbas meistariem. Iespējams, tādā veidā Ginzburgs arī noskaņoja savus spēlētājus (nemēģināsim sev iestāstīt, ka spēlētāji nelasa trenera izteikumus) pirmajam mačam pret Latviju: “Lai kas notiktu pirmajā mačā pret latviešiem, spēle pret japāņiem var izrādīties vissvarīgākā.. Īpaši, ja Japāna uzvarēs Latviju. Ja Japāna zaudēs, mums nebūs obligāti jāuzvar latviešus, taču japāņus jāsakauj obligāti. Galvenais ir uzvarēt svarīgākajās spēlēs.”

Ja japāņu atbalstītāji Serbijā ieradušies minimāli un spēja izvietoties viena sektora vienā rindā, tad čehiem vajadzētu krietni redzamāk aizpildīt Belgradas arēnas tribīnes. Tā kā Čehija nav tik tālu no Serbijas un biļešu cenas turnīrā ir ārkārtīgi zemas, tiek gaidīti vairāki simti līdzjutēju, kas vērotu spēles klātienē. Pirmajā dienā čehi laukumā nedevās, tāpēc arī viņu atbalstītājus pie arēnas lielos pulkos redzēt nevarēja.

  +4 [+] [-]

, 2016-07-05 11:58, pirms 8 gadiem
Labs. Siliņš kā vienmēr pamatīgi, vispusīgi izstāsta.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja