Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

"Villanova" ar tālmetienu pēdējā sekundē tiek pie otrā NCAA titula

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Villanova" ar tālmetienu pēdējā sekundē tiek pie otrā NCAA titula
"Villanova" basketbolisti
Foto: AFP/Scanpix

"Villanova" basketbolisti (35-5) otrdienas, 5. aprīļa, rītā pēc Latvijas laika triumfēja NCAA čempionātā, finālā Hjūstonā uzvarot "University of North Carolina" vienību (33-7) ar rezultātu 77:74 (34:39, 43:35). Kriss Dženkinss uzvaras tālmetienu iemeta pamatlaika pēdējā sekundē.

Intriga saglabājās līdz pēdējai izspēlei. Vēl 4,7 sekundes līdz pamatlaika beigām rezultāts bija neizšķirts – 74:74. Brīdī, kad spēle tika apturēta, “Villanova” ceturtā gada spēlētājs Daniels Ošefu (Daniel Ochefu) devās pie grīdas tīrītāja, paņēma slotu mitruma uzsūkšanai un kārtīgi notīrīja vietu, kur pirms brīža bija nokritis.

Tas nenotika nejauši. Ošefu uzlika aizsegu, kamēr Raiens Arčidiakono (Ryan Arcidiacono) devās pāri laukuma viduslīnijai. Viņš sadzirdēja Krisa Dženkinsa (Kris Jenkins) kliedzienus “Arč, Arč, es esmu brīvs”. Aizsargs piespēlēja bumbu kolēģim, kurš iemeta uzvaras tālmetienu – 77:74!

“Vai zināt, cik reižu redzēju šo puisi vasarā izpildām tādu metienu? Vismaz 1000 reizes. Zināju, ka tas iekritīs grozā,” teica “Toronto Raptors” zvaigzne, NBA “All Star” spēles dalībnieks un bijušais “Villanova” spēlētājs Kails Laurijs (Kyle Lowry).

Filadelfijas komandas galvenais treneris Džejs Raits (Jay Wright) nebija tik pārliecināts par izdošanos un uzvaras grozu sagaidīja bez īpašām emocijām. “Viņš izdara tādus metienus visu laiku un dažreiz vēlos viņu nogalināt. Taču dažreiz viņš trāpa.”

Dženkinss trāpīja, nodrošinot “Villanova” otro NCAA titulu komandas vēsturē. Pirmo reizi filadelfieši turnīrā triumfēja 1985. gadā.

Četri “Villanova” spēlētāji guva 12 vai vairāk punktus. Aizsargs Fils Būts (Phil Booth) sameta 20 punktus, Arčidiakono pievienoja 16 punktus, bet Dženkinss un Džošs Hārts (Josh Hart) pievienoja attiecīgi 14 un 12 punktus.

Uzvarētāju rindās laukumā izgāja tikai astoņi spēlētāji, kamēr “North Carolina” treneris Rojs Viljamss (Roy Williams) cīņā iesaistīja deviņus basketbolistus. Markuss Peidžs (Marcus Paige) pabeidza spēli ar 21 punktu, bet Džoels Berijs (Joel Berry) sameta 20 punktus.

Krisa Dženkinsa izšķirošais metiens. Foto: AFP/Scanpix

Uzvaras tālmetiens pēdējā sekundē

Kriss Dženkinss

Kriss Dženkinss un Hjūstonas tīkliņš

Daniels Ošefu

Raiens Arčidiakono

”Villanova” galvenais treneris Džejs Raits ar uzvaras zīmi

Džejs Raits nogriež tīkliņu

NCAA čempions Džejs Raits

Finālturnīrs notika 78. reizi. Izšķirošo spēli apmeklēja 74 340 skatītāji.

Video: Krisa Dženkinsa tālmetiens pēc Raiena Arčidiakono piespēles

Nacionālais čempionāts

Nacionālais čempionāts turpinās trīs nedēļas – no marta vidus līdz aprīļa sākumam. Konferenču čempioni (32 komandas) automātiski saņem ceļazīmes uz nacionālo čempionātu, bet pārējo komandu sniegumu sezonas garumā vērtē NCAA atlases komisija. Vīriešu turnīrā sacenšas 68 komandas, savukārt dāmām cīņā dodas 64 spēcīgākās vienības.

Sākumā komandas cīnās četros apgabalos, noskaidrojot četrus reģionālos čempionus, kuri brauc uz “Četru Finālu” (Final Four). Atbilstoši sezonas rezultātiem, katra reģiona komandas tiek izsētas no 1-16 un sadalītas četros četriniekos:

Pirmais četrinieks: #1 – #16 un #8 – #9
Otrais četrinieks: #5 – #12 un #4 – #13
Trešais četrinieks: #6 – #11 un #3 – #14
Ceturtais četrinieks: #7 – #10 un #2 – 15#

Trīs izšķirošās spēles – nacionālā čempionāta pusfināli un fināls – risinās slēgtajos amerikāņu futbola stadionos, pulcējot 60-80 tūkstošus skatītāju. Dāmām cīņas notiek lielākajās basketbola arēnās, piemēram, šosezon fināli notiks “Indiana Pacers” mājvietā.

NCAA kalendārs 2016

NotikumsLaiks
Regulārās sezonas sākums2015. gada 13. novembris
Ārpuskonferenču spēlesNovembra vidus – decembra beigas
Konferenču regulārā sezonaJanvāra sākums – februāra beigas
Konferenču čempionātiMarta sākums
78. vīriešu čempionāts2016. gada 15. marts – 4. aprīlis
Pirmie Četri (First Four)15.-16. marts Deitonā
Četru Fināls2.-4. aprīlis Hjūstonā (NRG Stadium – 71 795)
35. sieviešu čempionāts2016. gada 18. marts – 5. aprīlis
Četru Fināls3.-5. aprīlis Indianapolē (Bankers Life Fieldhouse – 18 165)

Izmantotie resursi:
Kris Jenkins' title-winning shot illustrated...
Villanova vs North Carolina - DI Men's...

  +4 [+] [-]

, 2016-04-05 12:53, pirms 8 gadiem
Wow, sportacentrs pamodaas! Fantastisks finaals ar shuupoleem te uz vienu pusi, te uz otru. NC lieliski krita troikas pirmajaa puslaikaa, un likaas ka tomeer uzvarees. Bet nu Vilanovu pavilka Arkadiano un Booths, kursh naakot no rezerves, otrajaa puslaikaa iemeta vairaakus gruutus metienus. Un tiesaaja briizhiem ljoti diivaini, kaut vai sods pret Boothu peedeejaa minuutee. Peedeejaas 10 sek riktiigs saldais eediens. Visi protams atcereesies Dzenkinsa troiku, bet kaadu crazy troiku ielika Paigs.

  +2 [+] [-]

, 2016-04-05 12:54, pirms 8 gadiem
Fenomāls pasākums un fenomenāla spēle!!Skatos pāris gadus ncaa,un katru reizi tas cilvēku daudzums pārsteidz,ja pat tajā dienā NBA spēles nenotiek!
Formāts ar lielisks ar to kill or be killed

  +1 [+] [-]

, 2016-04-05 13:36, pirms 8 gadiem
Labākā spēle, līdz šim ko esmu redzējis. Kārtīgs trilleris, kuru aizmirst būs grūti. Fenomenāli!

  -1 [+] [-]

, 2016-04-05 14:28, pirms 8 gadiem
Bostonietis rakstīja: Fenomāls pasākums un fenomenāla spēle!!Skatos pāris gadus ncaa,un katru reizi tas cilvēku daudzums pārsteidz,ja pat tajā dienā NBA spēles nenotiek!
Formāts ar lielisks ar to kill or be killed
tāpēc jau NBA spēles nenotiek, lai nav tukšu vietu zālē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-04-05 15:31, pirms 8 gadiem
asinsdesa rakstīja: tāpēc jau NBA spēles nenotiek, lai nav tukšu vietu zālē.
Tev tiešăm liekas, ka parasta NBA reg. sezonas spēle atstātu tukšas vietas tikai tāda "švaka" pasākuma finālā, ko sauc par Madness, un par kuru prognozes pat izsaka valsts prezidents?! Oi, cik tev slikta izpratne par koledžu sportu ASV

  +1 [+] [-]

, 2016-04-05 15:43, pirms 8 gadiem
hah, tak nebaro trolli. Visi kas zin saprot šo finālu nozīmīgumu

  +1 [+] [-]

, 2016-04-05 15:57, pirms 8 gadiem
Mixes rakstīja: Tev tiešăm liekas, ka parasta NBA reg. sezonas spēle atstātu tukšas vietas tikai tāda "švaka" pasākuma finālā, ko sauc par Madness, un par kuru prognozes pat izsaka valsts prezidents?! Oi, cik tev slikta izpratne par koledžu sportu ASV
Tieši tā, nenotika NBA spēles jo baidījās ka uz viņām neviens neatnāks un pa TV arī neviens neskatītos, jo visi būtu pievērsušies tieši šim finālam.

     [+] [-]

, 2016-04-05 16:14, pirms 8 gadiem
Detection rakstīja: hah, tak nebaro trolli. Visi kas zin saprot šo finālu nozīmīgumu
būtu čerepovecas severstaļ vs. novokuzņeckas metalurg tajā laikā visa amerika sēdētu pie TV un ncaa finālā būtu tukšas tribīnas