Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Latvijas šķēpmetēji Parīzē: lielā starta gatavībā un pozitīvā noskaņojumā

Rolands Eliņš

Latvijas šķēpmetēji Parīzē: lielā starta gatavībā un pozitīvā noskaņojumā
Anete Sietiņa. Foto: EPA/Scanpix

Ja Līna Mūze-Sirmā Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalījās jau atklāšanas ceremonijā, ierodoties krietni pirms šķēpmešanas sacensību sākuma, pārējie Latvijas olimpiskās izlases šķēpmetēji - Anete Sietiņa, Gatis Čakšs un Patriks Gailums - Parīzi sasniedza piektdienas vakarā. Sestdien viņi aizvadīja pirmo treniņu, pēc kura neiebilda padalīties iespaidos ar portālu Sportacentrs.com un Latvijas Radio.

Sietiņa: "Šeit viss ir tik skaisti - vēl viens sapņu piepildījums"

"Pēc ierašanās Parīzē jūtos ļoti labi, patiešām viss šeit saistās tikai ar pozitīvo," sacīja Anete Sietiņa. "Noteikti, ka ir citādi nekā iepriekš Tokijā Covid-19 laikā. Pagaidām vēl lielajā stadionā neesmu bijusi, taču sociālajos tīklos redzami video ar pilnām tribīnēm un daudziem skatītājiem, viss ir tik skaisti. Vēl viens sapņu piepildījums. Iespēja piedalīties olimpiskajās spēlēs, kurās ir pilnas skatītāju tribīnes, tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ mēs vispār šeit braucam uzstāties uz tās lielās skatuves."

Sestdienas treniņā Sietiņa ar treneri Gintu Palameiku piestrādāja pie tehniskā darba un nedaudz pamētāja šķēpu: "Principā izdarījām pēdējās mešanas tehnikas lietas. Varbūt vēl būs dažas nianses, pie kurām piestrādāsim, taču būtībā sestdien bija pēdējais treniņš pirms kvalifikācijas."

Sietiņa pastāstīja, ka viņai šoreiz pēdējais metiens pirms sacensībām sanāca pat visai tuvu dienu skaita ziņā: "Man parasti ir tā, ka jo ilgāk atjaunojas roka, jo man labāks sanāk nākamais metiens, tad tas ir asāks un sanāk tajā ielikt uzkrātos spēkus. Protams, arī tagad viss ir kārtībā, jo ar mums ir komanda un dakteri, kas palīdzēs atjaunoties. Tā ka tagad vēl, šķiet, 2-3 vienkāršie treniņi un sacensībās būšu gatava."

Čakšs: "Par to, kad labāk braukt uz Parīzi, domāju un izvērtēju variantus"

"Galvenais, ka cilvēku nav tik daudz," par treniņu iespējām "Auguste Delaune" stadionā Parīzē, kas paredzēts mešanas disciplīnu pārstāvjiem un daudzcīņniekiem, izteicās Gatis Čakšs. "Šeit ir patīkami, tāda kā miera sajūta. Citur mēdz tā, ka jāsatraucas, vai neuzmest kādam vai nesaskrieties, bet te vari būt mierīgs."

Tobrīd stadionā bija ap 20 sportistu, kas jau tā bija daudz salīdzinājumā ar iepriekšējām dienām, kad, piemēram, Līna Mūze-Sirmā treniņu aizvadīja tikai dažu vieglatlētu kompānijā (interviju ar viņu pieejama šeit. "Parasti ir vēl mazāk?" brīnījās Čakšs. "Nu tad vēl jo labāk, prieks par to, centīsimies izmantot. Citādi, piemēram, Dimanta līgas mačos mēdz būt tā, ka vispār nevari atrast kādu brīvu pleķīti, kur iesildīties."

Vaicāts par savu gatavību Parīzes spēlēm, Čakšs norādīja, ka jūtas lieliski un ka arī treneris sestdienas treniņā norādījis, ka pagaidām viss izskatās superīgi: "Nekādu traumu vai kā tamlīdzīga pagaidām nav."

Viņš pastāstīja, ka bijušas pamatīgas pārdomas par to, kad būtu vislabāk ierasties Parīzē: "Izspēlēju galvā scenārijus un pārdomāju, kā labāk darīt. Bija variants atbraukt agrāk un tepat uz vietas izspēlēt treniņnometni, bet pēc pārrunām ar treneri tomēr to nedarījām, skatoties, kāds šeit ir karstums un kādi ir lieti. Taču mājās izdarījām lielu darbu treniņos. Tā ka jā - pārdomas bija, izdarījām šādi, likās loģiski. Tagad ir dažas dienas pierast pie apstākļiem, kamēr aklimatizācija - nu kāda aklimatizācija vajadzīga, esam tepat Eiropā."

Čakšs kā vienu nelielu mīnusu gan norādīja to, ka viņš ar treneri Andreju Vaivadu netika lielajā stadionā, kur notiks sacensības: "Stadions bija visiem atvērts, šķiet, 1. augustā, bet tagad treniņš šajā stadionā vairs nesanāks. Neesmu gan arī vairs mazais puika, esmu startējis daudzos stadionos un tas, galu galā, neko daudz nemaina. Jā, būs daudz skatītāju un iespaidīga atmosfēra, taču to es tāpat nevarētu piedzīvot nevienā treniņā. Tāpēc mēs drīzāk domājam kā skatītāji aizbraukt uz kādu vieglatlētikas sacensību rīta sesiju, vienkārši apskatīties, kā tur viss izskatās."

Čakšs pastāstīja, ka ir ļoti priecīgs par iepriekšējās nedēļās treniņos paveikto, sakot, ka ir lielā sajūsmā par uzlaboto metienu tehniku: "Iespējams, vajadzēja vēl nedaudz vairāk izmēģināt sacensībās pirms OS, taču tehnika tagad jau aizgājusi automātiskā režīmā, tas man ļoti patīk."

Gailums: "Valters ir malacis! Lai mums visiem tā sekmējas!"

"Sestdienas treniņš man bija kā ieklausīšanās ķermenī, saprast, ko viņš saka. Saka, ka vairāk jākustas un mazāk jāēd," pasmējās Patriks Gailums. "Bet kopumā viss ir kārtībā - kustamies, trenējamies, gatavojamies startam."

Gailums piekrita, ka organizētāju nozīmētajā treniņstadionā ir daudz brīvas vietas: "Pie publikas trūkuma mēs Latvijā jau esam pieraduši diemžēl. Bet nu viss saprotams un viss normāli. Forši, ka nemaisies nevienam pa kājām, bet, ja satiec kādu cīņu biedru vai paziņu, tad tieši var mierīgi papļāpāt."

Savukārt uz lielo stadionu Gailums bija domājis varbūt aiziet sestdienas rītā, kad kvalifikācijā startēja kārtslēcējs Valters Kreišs, taču tomēr Patriks devies uz treniņu: "Tāpēc nemaz nezinu, vai lielajā stadionā pirms sacensībām parādīšos. Taču Valters malacis, ka tika finālā! Lai mums visiem tā sekmētos!"

Viņš pastāstīja, ka tagad pirms starta drīzāk centīsies saprast visas loģistikas lietas, proti, cik ilgs laiks nepieciešams, lai nokļūtu tur un tur, taču kopumā Gailumam šīs dienas būs visnotaļ brīvā režīmā: "Viss no manis atkarīgs, iespējams improvizēt. Dienas plānu sastāda katrs pats - ja vajadzēs korekcijas, veiksim korekcijas."

Dāmām jāturpina tendences, vīriem - tās jālauž

Šķēpmešanas sacensības Parīzē paredzētas no 6. līdz 9. augustam, un Latvijas sportistu pirmais uzdevums būs parūpēties par vietu finālsacensībās. Vīriem kvalifikācija būs otrdien un fināls ceturtdien, kamēr dāmām attiecīgi trešdien un piektdien.

Vīriešu sacensībās kvalifikācijas norma noteikta ļoti augsta - 84.00m. Čakša personīgais rekords ir 87.57m, taču šosezon viņa labākais rezultāts ir 82.11m. Gailums savu personīgo rekordu (84.05m) uzstādīja pirms gada, bet šosezon aizmetis 82.39m tālumā.

32 Parīzes OS dalībnieku konkurencē Gailumam ir sezonas 21. labākais rezultāts, kamēr Čakšam - 22. labākais. Viņi tieksies uz iekļūšanu finālā, kur neviens Latvijas šķēpmetējs vīriešu sacensībās nav iekļuvis kopš 2008. gada, kad Ainārs Kovals izcīnīja sudrabu.

Savukārt sieviešu konkurencē Latvija bijusi pārstāvēta četros olimpisko spēļu finālos pēc kārtas - 2008. gadā "Top 12" iekļuva Sinta Ozoliņa, bet trīs nākamajās spēlēs to paveica Madara Palameika.

Šosezon Kociņas labākais rezultāts (63.21m) ir 13. labākais Parīzes spēļu šķēpmetēju konkurencē, kamēr Mūzei-Sirmajai (60.33m) ir 27. labākais šīs sezonas rezultāts.

Sportacentrs.com no Parīzes

Noderīgas saites:

Olimpisko spēļu jaunumi
Latvijas sportistu starti un rezultāti
SPORTLAND lielā prognožu spēle
K SENUKAI Esi meistars - trāpi skaitli!

  -2 [+] [-]

, 2024-08-04 19:32, pirms 2 mēnešiem
Kad viņi tādi nav bijuši? Ka tik nav kā vienmēr,netrāpiju metienā un bla bla bla..

  -2 [+] [-]

, 2024-08-04 22:57, pirms 2 mēnešiem
Jau skaidrs, ka tūristi! Tas ne tā un stadions pilns... Vienīgi 3x3 basīša vīri reāli priecē. Neskatoties kuru vietu iegūs, manas valsts lepnums!!!

  -2 [+] [-]

, 2024-08-05 00:07, pirms 2 mēnešiem
Nav slikti tā vairāk kā nedēļu pirms starta ierasties un tusēt pa ciematu, Parīzi.
Mēs jau visi tā komandējumos dodamies vismaz kā minimums nedēļu pirms tikšanās...

  +1 [+] [-]

, 2024-08-05 08:39, pirms 2 mēnešiem
Ja visi dalībnieki brauks īsi pirms startiem, tad olimpiskajā atklāšanā mūsu delegācija izskatītos kā kaut kāda papuasija, kur dodas tikai delegāti ar 3 sportistiem.

     [+] [-]

, 2024-08-05 11:01, pirms 2 mēnešiem
Ja brauc nevis stratēt, bet piedalīties cermonijās, tad jau cita lieta...

     [+] [-]

, 2024-08-05 20:09, pirms mēneša
guntis86 rakstīja: Ja visi dalībnieki brauks īsi pirms startiem, tad olimpiskajā atklāšanā mūsu delegācija izskatītos kā kaut kāda papuasija, kur dodas tikai delegāti ar 3 sportistiem.
Nu td te ir jāizvēlas kas ir svarīgāk - izcīnīt medaļu via uzstādīt kādu personisko rekordu vai to visu upurēt tamdēļ lai varētu ceremonijā pagozēties un ciematā izbaudīt zeksuālās aktivitates ar citu rašu pārstavjiem !