Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Svensens: "Esmu kā vecs dīzeļa motors - man vēl jāiesildās"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Svensens: "Esmu kā vecs dīzeļa motors - man vēl jāiesildās"
Šīs dienas medaļu ieguvēji (no kreisās) - Serhijs Semenovs, Emils Hegle Svensens un Mihals Šlesingrs
Foto: AFP/Scanpix

Pēc šodien izcīnītās uzvaras Pasaules kausa izcīņas 1.posma sacensībās biatlonā klasiskajā 20 kilometru distancē norvēģis Emils Hegle Svensens bija paškritisks - sak, vēl krietni jāpieliek ātrumā.

Emils Hegle Svensens vienīgais(!) no 100 finišējušajiem sportistiem visas 20 lodes raidīja mērķī, nenopelnot nevienu soda minūti. Ja to pašu spētu atkārtot arī visi viņa konkurenti, Svensens zaudētu tautiešiem Johannesam Bē un Ūlem Eināram Bjerndālenam ("jaunajam" un "vecajam"), kā arī uzrādītu absolūti vienādu rezultātu ar Slovēnijas horvātu Jakovu Faku. Svensdens par savu slēpojumu bija ļoti kritisks.

"Mans slēpojums nebija pārāk labs, man jāpieliek ātrumā, ja vēlos tikt uz goda pjedestāla sprintā. Taču tā ar mani gadās katru gadu. Man vajag dažas sacensības, lai iesildītos - esmu kā vecs dīzeļa motors. Kad pēdējo reizi sašāvu pa nullēm klasikā? Hmm... parasti esmu labs statistikā, bet šoreiz jāpadomā. Šķiet, to līdz šim esmu paveicis tikai vienreiz - tā bija mana pirmā uzvara Pasaules kausu posmos 2007.gadā.

Uzvaras dod motivāciju, tad tu vēlies startēt pēc iespējas ilgāk. Biatlons man sagādā baudu. Kamēr vien to gūšu, piedalīšos sacensībās. 20 kilometru distance ir šāvēju disciplīna, un šodien man izdevās aizvērt visus mērķus, tā ka tas bija labi. Esmu pārsteigts, jo rudenī parasti neesmu pārāk spēcīgs. Pierādās, ka arī pieredzei ir neliela nozīme. Man sanāca ideāls sezonas sākums. Šautuvē ievēroju savu plānu, kuru sastādīju iepriekš. Vējš sarežģīja šaušanu, taču man faktiski paveicās ar apstākļiem. Trasē gāja pasmagi, taču ceru, ka nedēļas nogalē kļūs vieglāk."

Negaidītu 2.vietu izcīnīja ukraiņu sportists Serhijs Semenovs, kurš atzina: "Esmu mazliet lēns biatlonists, taču spēju uzturēt vienādu ātrumu visā distances garumā. Šīs bija sarežģītas sacensības un nevarēju vien sagaidīt, kad tās beigsies. Mans organisms nejutās pārāk labi un arī piešaudē bija problēmas. Tāpēc sāku distanci lēni un sataupīju spēkus pēdējam aplim, kurš man padevās ātrāks. Apstākļi bija ļoti grūti, nobraucieni arī bija grūti."

Interesanti, ka sacensības izgāzušais Martēns Furkads uzreiz pēc sacensībām atdeva savu dzelteno krekliņu (kā pagājušās sezonas PK kopvērtējuma uzvarētājs) Svensenam, turklāt francūzis dzelteno kreklu zaudējis pirmo reizi gandrīz trīs gadu laikā! Furkads dzelteno kreklu ieguva 2012.gada februārī, kopš tā laika nemainīti atrodoties vadībā PK izcīņā vairāk nekā divu sezonu garumā. Pagāja 60 sacensības un 1 027 dienas, kas ir rekords. Svensens: "Kad viņš atnāca uz ģērbtuvi, viņš noņēma dzelteno kreklu un nometa to man. Tas bija brīnišķīgs žests."

Furkads: "Man ne tikai nepaveicās ar vēju. Fiziskā forma arī nav no labākajām. Tā nebija mana diena, taču neprotu paskaidrot, kāpēc četrreiz kļūdījos 1.šaušanā. Tas nebija labi. Šī diena vienkārši jāaizmirst. Varu tikai apsveikt Svensenu - viņš parādīja spēcīgu šaušanu."

Arī Ūle Einārs Bjerndālens slavēja Svensenu un raksturoja arī savu sniegumu: "Tas bija vienkārši grandiozi. Šīs sacensības nav tālu no viņa labākā snieguma - tā noteikti iekļūs viņa karjeras TOP5 vai TOP10, manuprāt. Apstākļi bija sarežģīti. Izdarīt precīzus 20 šāvienus tik sarežģītos apstākļos - tas ir fantastisks sasniegums. Vai neesmu par ātru sasniedzis labu formu? Mans galvenais mērķis ir pasaules čempionāts martā. Tad būšu formā. Cenšos maksimāli labi sagatavoties tām sacensībām ziemā, kurās startēšu. Centīšos "pīķi" sasniegt divreiz - janvārī un martā. Šobrīd esmu labākā formā nekā šajā pašā laikā pirms gada un kopš septembra man nav bijis neviena slikta treniņa. Šodien šaušanā pieļāvu vienu kļūdu par daudz, taču ar ātrumu trasē esmu apmierināts."

Izmantotie resursi:
Футбол, хоккей, баскетбол, теннис, бокс,...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja