Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kitija Laksa: "Nezinu, kāds lepnums būs citai spēlētājai Latvijas formā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kitija Laksa: "Nezinu, kāds lepnums būs citai spēlētājai Latvijas formā"
Kitija Laksa 2022. gada 27. novembrī. Foto: LBS

"No vienas puses, ir daudz izlašu, kurās ir naturalizētās spēlētājas – varbūt tajā ziņā atpaliekam. No otras puses – mums ir spējīgas spēlētājas. Kuras būs tās, kuras atstāsim aiz borta? Mums ir spējīgas jaunās meitenes, kuras vakar nespēlēja – un gaida savu iespēju," pirmdien, 28. novembrī, intervijā LTV "Sporta studijā" teica Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības spēlētāja Kitija Laksa.

Uzbrucēja svētdien palīdzēja Latvijai uzvarēt Izraēlu un desmito reizi kvalificēties Eiropas čempionāta finālturnīram. Laksa pirmajās trīs kvalifikācijas spēlēs vidēji 34,7 minūtēs guva 17,7 punktus, izcīnīja 3,3 atlēkušās bumbas un izdarīja 2,3 rezultatīvas piespēles. Spēlētāja realizēja 45,7% metienu no spēles, tai skaitā 68,4% trīspunktu metienu.

Izraēlas divpadsmitniekā bija četras ASV dzimušas un uzaugušas spēlētājas, savukārt piektā – Dženija Simsa – sēdēja uz komandas soliņa. FIBA atļāva Aleksandrai Koenai, Dženiferai Fleišerei un Alisei Beironai spēlēt kā Izraēlas spēlētājām, kamēr Drū Īdelmane šajā sabraukumā ieņēma naturalizētās spēlētājas vietu.

“Negribu teikt ne jā, ne nē. Ne par, ne pret. Mans viedoklis – šobrīd mums nav nepieciešama šāda lieta,” pirmdien “Sporta studijā” par spēlētāju naturalizāciju teica 2022. gada labākā Latvijas basketboliste. “Protams, neesam akli un redzam, kas notiek. Iespējams, ka Eiropas čempionātā startēs komandas pat ar vairākām naturalizētām amerikāņu spēlētājām – vai, sazin no kurienes.”

Dati liecina, ka vairākas valstsvienības katrā ciklā izmanto jaunas naturalizētās spēlētājas. Piemēram, Turcijas sieviešu izlasē kopš 2005. gada spēlējušas Kori Enghuzena (Korela Engina), Kristena Ņūlina (Nevina Vatansevera), Kvanitra Hollingsvorta, Latoija “Lara” Sandersa, Kaja Stouksa un Teaira Makkovana.

Līdzīga notikumu gaita – katrā kvalifikācijas ciklā pa jaunai naturalizētai spēlētājai – novērota arī citās reģiona valstīs. Piemēram, Ziemeļmaķedonijas izlasē pēdējos gados uzņemtas naturalizētās amerikāņu spēlētājas Ešlija Perisa, Krisija Givensa, Devana Bonnere (Valmieras spēlētāja Džastina Makkola vecākā māsa) un Merita Hempe (Merritt Hempe).

“Interesants skatu punkts – redzēt, ka mēs, latviešu meitenes, sacenšamies pret “jauktajām” izlasēm. Tas laikam ir virziens, kurā iet visas izlases,” teica Laksa.

“Ja varam cīnīties saviem spēkiem, lepnums (par izdarīto) ir daudz lielāks. Kamēr mēs varam – pie tā, viennozīmīgi, ir jāturas. Ja (parādās) neliela iespēja ar dažām ambīcijām, manuprāt, tam nav jāskrien līdzi,” teica “Sporta studijas” vadītājs Dāvids Ernštreits.

Kitija Laksa piekrita žurnālistam. “Šobrīd tas ir lepnums. Lepnums būt un uzvilkt Latvijas formas tērpu. Nezinu, kāds lepnums būs tai citai spēlētājai... Ja varējām piepildīt Olimpisko centru, nākotnes sapnis būtu piepildīt Rīgas arēnu.”

Spēlētāja uzskata, ka Latvijas klubu basketbolam jābūt pārstāvētam augstākajā līmenī. “(Mums) nav tik daudz Eirolīgas spēlētāju, kā būtu gribējies, taču ir vieta progresam – meitenēm, kuras vēlas spēlēt Eirokausos un spēcīgās nacionālajās līgās. Žēl, ka krītas Latvijas līgas līmenis – tas sāp un grauj Latvijas sieviešu basketbolu. Ceru, ka nākamajā gadā saņemsimies un sakārtosim, lai būtu pašmāju klubs – spējīgs spēlēt Eiropas līmenī.

  +1 [+] [-]

, 2022-12-02 19:04, pirms gada
Tur ar lepnumu nav vispār nekāda sakara. Tikai un vienīgi materiālais izdevīgums

  +2 [+] [-]

, 2022-12-02 20:36, pirms gada
Manuprāt menedžments par spēles rīkošanu pret Izraēlu vispār nav sapratis cik tautas uz to aizietu... Ļoti dīvains lēmums rīkot svarīgāko spēli, vismaz sākumā noteikti tā likās, mazā telpā. Es netiku uz spēli, kur būtu visu ģimeni aizvedis...

  -2 [+] [-]

, 2022-12-03 02:46, pirms gada
Liela daļa izlašu ir aizgājušas naturalizācijas ceļu, kas diezgan būtiski sašūpo izlašu spēka rangu. Kvalitatīva naturalizēta spēlētāja komandas spēles līmeni var pacelt pakāpi augstāk, kas ir nozīmīga priekšrocība pret komandu, kas neizvēlas izmantot šādu bonuss priekšrocību. Vietējām spēlētājām motivācijas līmenis no tā jau nekritīsies, ja izlasē spēlēs 1 meitene, kas nav dzimusi Baltijas jūras krastā.

     [+] [-]

, 2023-01-09 02:53, pirms gada
“Negribu teikt ne jā, ne nē. Ne par, ne pret. Mans viedoklis – šobrīd mums nav nepieciešama šāda lieta,”

skaidri redzams ka pret, un pareizi!