Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Regbija čempionāts noslēdzas ar smagu DĀR uzvaru pār Jaunzēlandi

Juris Miņins
Juris Miņins

Regbija čempionāts noslēdzas ar smagu DĀR uzvaru pār Jaunzēlandi
Foto:AFP/Scanpix

Pēdējās piecās minūtēs četras reizes nomainoties mača līderiem, Dienvidāfrikas Republikas regbija izlase šodien prata pieveikt Jaunzēlandi (31:29), noslēgt 2021. gada Regbija čempionātu ar uzvaru un pārtraukt trīs spēles ilgo zaudējumu sēriju.

Šodien noslēdzās 2021. gada Regbija čempionāts un, lai arī turnīra uzvarētājs bija jau zināms pirms nedēļas, intrigu atlikušajos mačos tas nemazināja. DĀR izlasei bija ārkārtīgi svarīgi apturēt savu trīs mačus ilgo zaudējumu sēriju, bet Austrālija nedrīkstēja paklupt pret Argentīnu, lai saglabātu cerības uz otro vietu kopvērtējumā.

Jāsaka uzreiz, ka austrālieši, kas ir faktiskie šī gada turnīra saimnieki, jo kopš turnīra otrās kārtas visi mači notiek viņu zemē, ar savu uzdevumu tika galā. Argentīna maču aizvadīja savā, taču ne tajā labākajā stilā, proti, Tomass Lavanīnī kārtējo reizi nopelnīja dzelteno kartīti pirmā puslaika vidū, kas bija pagrieziena punkts, jo vairākumā esot "Valabiji" guva divus piezemējumus, izceļoties Folau Faingam un Endrū Kalevejam, kas bija pamatīgs nokdauns "Pumām".

Otrajā puslaikā nekas labs dienvidamerikāņus arī nesagaidīja, jo Samu Kerevi puslaiku atklāja ar piezemējumu, bet dažus mirkļus vēlāk hettriku noformēja jau pieminētais Kalevejs, kas nozīmēja, ka rezultāts uz tablo jau ir nepieklājīgs – 32:3. Spēles atlikušajā daļā argentīnieši gan savu atpalikšanu sadeldēja par 14 punktiem, taču ne mačā, ne arī visā turnīrā tas neko nenozīmēja.

Austrālija - Argentīna spēles apskats

Dienas otrajā spēlē gan intrigas bija vairāk un tieši tas arī tika gaidīts, tā kā laukumā devās Pasaules ranga divas vadošās komandas, Jaunzēlande un Dienvidāfrikas Republika.

DĀR regbisti jau no pirmajām spēles minūtēm bija aktīvi uzbrukumā un, lai arī Handrē Polarda pirmais raidījums pa vārtiem bija nesekmīgs, dažas minūtes vēlāk Damiens de Alandī noslēdza lieliski izpildītu "Springboks" pretuzbrukumu, kas izveidojās pēc pārtvertas bumbas.

Tiesa, pēc tik daudzsološa spēles sākuma sekoja kritums un "All Blacks" to nekautrējās izmantot – vispirms realizēja sodu, bet pēc tam, priekšrocības izspēles laikā, kas radās pēc Vilija le Rū kļūdas augstās bumbas uzņemšanā, Sevu Rīzs "pienagloja" bumbu ieskaites laukuma labās puses stūrī, kas ļāva izlīdzināt mača rezultātu.

Lai arī Polārds atgrieza vadību DĀR, jaunzēlandieši nedomāja apstāties savos uzbrukuma mēģinājumos un pēc ātrā uzbrukuma reida un vairākām brīnišķīgām vēlām piespēlēm, Ārdijs Savea guva Okeānijas izlases otro piezemējumu, bet piecas minūtes vēlāk kā trešais "All Blacks" pārstāvis ieskaites zonas līniju veiksmīgi šķērsoja un bumbu piespieda Breds Vebers. Jāpiebilst, ka abi divi piezemējumi tika gūti pēc koridora izspēles.

DĀR atbilde uz šo ofensīvu bija jāgaida otrajā spēles cēlienā, kas sākās ar 20:14 par labu Jaunzēlandei. Jāsaka arī, ka jaunzēlandieši otrajā puslaikā nespēja noturēt savu spēles līniju un tas vairāk attiecas uz spēles disciplīnu. No otras puses, arī "Springboks" bija aktivizējušies – Polard realizēja sodu, bet Makazole Mapimpi, kurš līdz tam vairākkārt izcēlās ar bīstamiem reidiem, beidzot bumbu arī piezemēja ieskaites zonā.

Tomēr, lai arī abas komandas izcēlās ar vairākiem piezemējumiem un tām abām bija lielāks vai mazāks pārsvars, spēles liktenis tika izšķirts mača izskaņā un sitienos pa vārtiem. Savukārt par galveno varoni kļuva laukumā uz maiņu nākušais Eltons Jantīzs.

Kad līdz spēles izskaņai palika piecas minūtes, Džordijs Barets realizēja sodu, kas rezultātu no 23:25 padarīja par 26:25 Jaunzēlandes labā, taču drīz vien Jantīzs, priekšrocības izspēles laikā, izšķīrās par dropsitienu, kas arī izrādījās veiksmīgs un vadības groži atkal atradās DĀR rokās. Tas gan vēl nebija viss, jo 79. minūtē Barets atkal realizēja soda sitienu un likās, ka, tāpat kā pirms nedēļas, DĀR būs vien jānoskatās kā "All Blacks" izcīna uzvaru ar izšķirošo sitienu, taču šoreiz tā nebija.

DĀR komanda saņēmās uz pēdējo uzbrukumu un, pretēji tam, kas notika pirms nedēļas, spēja bumbu nogādāt ļoti tuvu ieskaites zonai un izprovocēt pretiniekus uz noteikumu pārkāpumu, aizmuguri, kas pavēra iespēju Jantīzam sist pa vārtiem no ļoti izdevīgas pozīcijas un viņš savu iespēju garām nelaida – 31:29.

DĀR - Jaunzēlande spēles apskats

Spēļu dienas beigās, jāsaka, ka Austrālija un DĀR arī saņēma ko gribēja, jo austrāliešiem uzvara deva otro vietu turnīra tabulā, bet DĀR pārtrauca savu ieilgušo zaudējumu sēriju, turklāt pārtrauca mačā pret saviem principiālajiem pretiniekiem.

Jaunzēlandiešiem gan nebija par ko baigi saskumt, jo viņi savā rīcībā atgrieza Regbija čempionāta uzvarētāju titulu, ko 2019. gadā (tas bija saīsināts turnīrs, pirms PK) viņiem atņēma DĀR un pēdējos piecos turnīros viņiem ir četras uzvaras. Savukārt Argentīna pēdējos piecos turnīros ir vēl stabilāka, jo visus šos gadus ieņem pēdējo vietu. Kopš 2012. gada, kad "Los Pumas" ir uzņemti dienvidu puslodes spēcīgāko izlašu sabiedrībā tikai 2015. gada turnīrā, kas arī tika aizvadīts saīsinātā formātā pirms PK, argentīnieši ir spējuši izvairīties no koka karotes saņemšanas. Tāpat ir jāatzīmē, ka otro reizi kopš 2012. gada un pirmo – kopš 2017. gada Argentīnas izlase turnīru ir noslēgusi bez gūtajiem kopvērtējuma punktiem.

2021. gada Regbija čempionāts

#KomandaSUNZP
1.Jaunzēlande650125
2.Austrālija640218
3.DĀR630315
4.Argentīna60060