Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Tīms pirmo reizi iekļūst ATP finālā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Tīms pirmo reizi iekļūst ATP finālā
Dominiks Tīms
Foto: TT/Scanpix

Sestdien Kicbīlē tiks kronēts jauns ATP turnīru čempions, jo "ATP World Tour 250" sacensību finālu sasnieguši divi tenisisti, kuriem tas būs pirmais galvenās tūres fināls. Par seoznas pēdējā ATP māla turnīra čempiona titulu rīt Austrijā sacentīsies valsts pirmais numurs Dominiks Tīms un 19 uzvaru sēriju sasniegušais beļģis Davids Gofāns.

Visi trīs ATP turnīri, kuros Dominiks Tīms savas jaunās karjeras laikā ticis līdz ceturtdaļfinālam, bijuši Austrijā. Savu pirmo ATP ceturtdaļfinālu Tīms sasniedza pirms gada tieši Kicbīlē, kur divas uzvaras guva, reitingā esot tikai 268. vietā. Pirms 12 mēnešiem cīņā par iekļūšanu pusfinālā zaudēts Albertam Montanjesam. Karjeras otro ceturtdaļfinālu viņš rudenī Vīnē zaudēja Žo-Vilfrīdam Tsongam.

Piektdien ar trešo mēģinājumu Tīmam izdevās pārvarēt ceturtdaļfināla barjeru, tas izdarīts ar uzvaru divos setos pār pagājušā gada čempionu Marselu Granoljersu – 6:4, 7:5. Mačs nebija augstākās kvalitātes cīņa, kurā spānis nospēlēja pagalam nesakarīgi. Tīms pie 5:3 ar setbumbu nespēja izservēt 1. setu. Austrietim trīs kļūdas pēc kārtas, taču nožēlot to nenācās. Granoljerss tūlīt savu servi zaudēja "sausā" un setu pabeidza ar divām dubultkļūdām pēc kārtas. Marsels 1. setā sevi ar dubultkļūdām nobreikoja trīs reizes!

Granoljerss 2. seta ievadā atkal zaudēja savu servi, šoreiz viņu pievīla "bekhenda" sitiens. Tīms mača otrajā daļā spēlēja daudz tuvāk savām spējām, uzbruka ievērojami agresīvāk un pārliecinoši nospēlēja līdz devītajam geimam, kurā viņam vajadzēja servēt par uzvaru mačā. Serve ar vairākām neprecīzām izspēlēm zaudēta no 30:0 pārsvara. Tīms 12. geimā izpildīja vairākus labus "forehand" sitienus, bet breiku, kas nozīmēja mača finišu, nokārtoja ar "bekhendu" pa līniju. Tīms Granoljersu uzvarējis visos trīs mačos. Abos iepriekšējos gadījumos – šogad Barselonā un Hamburgā – viņam uzvaras gūšanai bija nepieciešami trīs seti, zaudējot pirmo.

Tīms un vēlāk par viņa pretinieku pusfinālā kļuvušais Huans Monako savus vakar neizspēlētos ceturtdaļfinālus sāka vienā laikā un arī pabeidza gandrīz vienlaicīgi. Monako, kurš Andreasu Sepi apspēlēja trīs setos (6:2, 3:6, 6:3), finišēja dažas minūtes ātrāk. Abiem pēc trim stundām bija jāatgriežas kortā, lai noskaidrotu, kurš spēlēs finālā. Tīms ar 2007. gada Kicbīles čempionu Monako iepriekš nebija ticies, bet daudz titulētāko pretinieku bez žēlastības 58 minūtēs sagrāva ar 6:3, 6:1. Argentīnas tenisists nespēja atbildēt jaunā austrieša daudz spēcīgākajiem sitieniem.

Par otro finālistu dažās stundas agrāk kļuva beļģis Davids Gofāns, kuram šodien bija tikai viens mačs. Tajā ar 5:7, 6:4, 6:3 apspēlēts Maksimo Gonsaless. Divu "Challenger" tūres pārstāvju mačā Gofānam vajadzēja uzvarēt arī 1. setā, taču viņš to nespēja izservēt, no 5:4 zaudējot trīs geimus pēc kārtas. Ar cīņas pabeigšanu Davidam bija milzīgas problēmas – 3. setā pie 5:1 uzņemšanā neizmantotas divas mačbumbas, pēc tam ar haotisku tenisu neizdevās pirmajā piegājienā izservēt maču. Pie rezultāta 5:3 Gofāns divreiz izsita autā, palaižot vējā vēl divas mačbumbas. Ar trešo šajā geimā un mačā kopumā pietko mačbumbu beidzot izdevās pielikt punktu – ar "bekhendu" pa līniju atsista pretinieka otrā serve.

Zaudējot 1. setu, pārtrūka Gofāna iespaidīgā 36(!) pēc kārtas uzvarēto setu sērija – beļģis pirms šodienas bija guvis 18 uzvaras pēc kārtas (15 no tām "Challenger" turnīros, kur trīs tituli tikpat nedēļās) un visas divos setos. Tātad, uzvarot pusfinālā, viņam pietrūkst vairs tikai viena panākuma apaļai 20 uzvaru sērijai. Arī Gofāns sestdien pirmo reizi spēlēs ATP finālā, arī beļģis līdz šai nedēļai pat ne reizi nebija ticis tālāk par ceturtdaļfinālu.

Gofāns uzvarējis abus mačus pret Tīmu, austrieti šogad ar 3:6, 6:1, 7:6(1) uzveicot Akapulko kvalifikācijā un ar 6:4, 6:2 Londonā. Neatkarīgi no tā, kurš sestdien kļūs par čempionu, šogad pieciem tenisistiem būs izdevies izcīnīt karjeras pirmo ATP titulu. Pārējie četri ir Federiko Delbonis (Saunpaulu), Roberto Bautista Aguts (Hertogenboša), Pablo Kuevass (Bostāde) un Leonardo Maijers (Hamburga).