Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3029, Did:0, useCase: 3

Par Latvijas sporta ombudu varētu kļūt Antidopinga birojs

Rolands Eliņš

Par Latvijas sporta ombudu varētu kļūt Antidopinga birojs
Dāvis Mārtiņš Daugavietis un Einars Fogelis

Latvijas sporta sistēmā vakanto ombuda lomu varētu aizpildīt Latvijas Antidopinga birojs, kam līdz ar jauno sporta likumu varētu tikt piešķirtas plašākas pilnvaras izskatīt un sodīt arī par ētiskas dabas un godīgas spēles principu pārkāpumiem, raidījumā "(Bez)maksas sports" atklāja Saeimas sporta apakškomisijas vadītājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis.

"Viena iniciatīva, kas nāk līdz ar jauno Sporta likumu un kurai principiāli atbalsta mums izteikušas gan LOK, gan LSFP, gan sporta sabiedrība, ir tāda, ka Latvijas Antidopinga birojs varētu uzņemties ombuda lomu jeb sporta tiesībsarga lomu," sacīja Dāvis Mārtiņš Daugavietis. "Tā būtu vieta, kur varētu iesniegt un aicināt izskatīt arī ētiskas un morālas puses pārkāpumus, kā arī izskatīt dažādas prasības."

Daugavietis norādīja, ka šo ceļu spērušas arī Skandināvijas valstis un Igaunija, kuras tiek izmantotas kā paraugs. Igaunijā šobrīd funkcionē Sporta integritātes centrs, kura jurisdikcijā attiecīgi ir gan antidopinga programmas pārkāpumi, gan godīgas spēles principu neievērošana un cita veida pārkāpumi sporta sabiedrībā, un Igaunijas Sporta integritātes centram attiecīgi ir iespējas par to piespriest sodus un izskatīt lietas.

"Pēdējais pusotrs gads Latvijas sportā bijis bagāts ar skandāliem," sacīja Daugavietis, sakot, ka atsaucība par šo iniciatīvu ir arī Antidopinga birojā. "Šajā laikā ir iezīmējusies vajadzība pēc vienas organizācijas, kas tiešām varētu veltīt resursus šādu gadījumu izskatīšanai. Jo, kā jau norādīja Einars Fogelis, LSFP pamatuzdevumi tomēr ir citi un vairāk saistīti ar federāciju darba regulēšanu."

Latvijas Antidopinga birojs dibināts 2018. gadā. Tas tika izveidots, lai nodrošinātu starptautisko antidopinga programmas kritēriju izpildi. Antidopinga birojs ir Veselības ministrijas pārraudzībā, un tā pašreizējais direktors ir Mārtiņš Dimants.

LSFP prezidents Fogelis paskaidroja, ka sporta federācijās ir atsevišķa ētikas komisija, taču ne visos gadījumos tā ir neatkarīga: "Teorētiski tai tādai būtu jābūt - nesaistītai un neatkarīgai. Jo tagad iznāk tā, ka kādam sportistam rodas ētikas veida problēmas, un tās pašas federācijas pārstāvis ētikas komisijā lemj par to. Vai tiešām šādās situācijās varam sagaidīt maksimāli objektīvu izvērtējumu? Skaidrs, ka pēc tam tad būs jautājumi. Tas arī ir iemesls, kādēļ šobrīd runājam par Antidopinga biroju kā organizāciju, kas varētu ar to nodarboties, proti, turpināt savu darbu, bet ar paplašinātu jurisdikciju un pilnvarām."

Fogelis arī norādīja, ka oficiāli atzīts sporta ombuds varētu sekmīgāk izskatīt lietas, kas saistītas ar, piemēram, kriminālpārkāpumiem un seksuāla rakstura pārkāpumiem, kas Latvijas sportā bijis aktuāli arī pavisam nesen. LSFP prezidents skaidroja, ka šobrīd sporta organizācijām grūti izskatīt šādas lietas, jo tās nesaņem informāciju: "Piemēram, ir ziņas par tādu un pārkāpumu ar sportu saistīta cilvēka izpildījumā. Mēs vēršamies pie policijas, vaicājam, vai tāds un tāds fakts atbilst patiesībai. Saņemam atbildi, ka šobrīd notiek izmeklēšanas process un ka nevaram neko atklāt, gaidiet, kad noslēgsies izmeklēšana."

Jaunais Sporta likums un tā tapšana būs galvenais diskusiju objekts augusta mēneša raidījumā "(Bez)maksas sports", kas pie saviem skatītājiem ceļu uzsāks 20. augusta vakarā kanālā TV4, portālā Sportacentrs.com, kā arī visās populārākajās audio straumēšanas platformās.

Viesu statusā šoreiz Saeimas Sporta apakškomisijas vadītājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis, IZM Sporta departamenta jaunais vadītājs Aleksandrs Samoilovs, kā arī Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Einars Fogelis.

  +1 [+] [-]

, 2024-08-19 17:45, pirms 4 nedēļām
...manā skatījumā āzi par dārznieku... Ka var aizstāvēt to pret ko dažkārt darbojies... nē es esmu par tīru sportu, taču agresīvās izpausmes bieži ir nevietā...

  +2 [+] [-]

, 2024-08-19 20:29, pirms 4 nedēļām
harcis1010 rakstīja: ...manā skatījumā āzi par dārznieku... Ka var aizstāvēt to pret ko dažkārt darbojies... nē es esmu par tīru sportu, taču agresīvās izpausmes bieži ir nevietā...
Liela patiesība! Tādi, kuri paši pārkāpj savus noteikumos ierakstītos pienākumus, kā Fokerota gadījumā piemēram, tagad būs lielie ētikas un tiesiskuma aizstāvji sportā? Gandrīz salauza puisim visu karjeru, pat bez jebkādas dopinga lietošanas, līdzīgi, kā Andrejam.
Pazīstot dažus no antidopingistiem Latvijā, neko labu nevaru par viņiem pateikt, puiši meklē kaut kādu pamatojumu savai, nebūt ne sliktajai eksistencei, tīri latviskā pakalpiņu garā meklējot dopingotājus pie skrējējiem un orientieristiem pat tautas mačos, cerībā, ka gan jau kāds no amatieriem būs nejauši kādu aizliegtu sirds vai klepus zāli salietojies!
Un ja kaut kur parādās fogelis, tad tur noteikti ir apakšā aprakta nauda un politiķu labvēlība, viņa lielais šnobelis to sajūt momentā, šis ir cilvēks, kur nevienu garšīgu zemeni sev garām nepalaidīs...

     [+] [-]

, 2024-08-20 13:14, pirms 4 nedēļām
Ko šie džeki vispār saprot ar jēdzienu "ombuds"? No tezaurs.lv - "amatpersona, kuras pienākums ir izskatīt cilvēku sūdzības pret valsts iestādēm un aizstāvēt cilvēka un pilsoņa tiesības". Daugavietis stāsta kaut ko pilnīgi pretēju...