Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:265, Did:0, useCase: 3

Silovs: "Eiropas sportisti šorttrekā ir progesējuši"

Jānis Pārums

Silovs: "Eiropas sportisti šorttrekā ir progesējuši"
Haralds Silovs
Foto: AFP/Scanpix

Latvijas šorttrekists Haralds Silovs pēc pirmajiem diviem Pasaules kausa posmiem (Monreālā un Kvebekā), kuros trīsreiz iekļuva labāko desmitniekā, izcīnot sesto, septīto un devīto vietu, sarunā ar portālu Sportacentrs.com atzina, ka jaunā sezona atnesusi jaunas vēsmas un eiropieši kļuvuši konkurētspējīgāki pasaules līmenī.

"Domāju, ka pirmajos divos posmos nostartēju itin labi, īpaši ņemot vērā to, ka trenēties sāku tikai augusta vidū. Reāli uz neko lielu necerēju, bet sanāca pat labāk. Nedaudz pamainīju taktiku, slidoju savādāk un daļēji tas atmaksājās, sevišķi pirmajā posmā. No tāda viedokļa uzdevums ir izpildīts," atzina Silovs.

Viņš arī atzina, ka lēnām sāk izlīdzināties līmenis starp Eiropas un pasaules sportistiem un tam ir arī savs iemesls: "Šogad, kad stājušies spēkā jaunie noteikumi, pēc rezultātiem var redzēt, ka eiropieši dažās disciplīnās pat sāk dominēt. Eiropa ir progresējusi (pirmajos divos posmos eiropieši uz goda pjedestāla kāpuši piecreiz - Tibo Fakonē divreiz izcīnījis zeltu 1000 metros, Maksims Čatanjē divreiz bronzu 1500 metru distancē, bet Nikola Rodigari - sudrabu 1500 metros - aut.). Taktiskā cīņa šeit ir noteicošā. Ir vairāk apdzīšanas manevru, mainījies slidošanas stils, atļauta bloķēšana. Noteikumi ir normāli, tikai reizēm nav skaidrs, kādus manevrus tiesā par labu vienam vai otram sportistam. Kopumā situācija gan ir uzlabojusies, subjektīvā tiesāšana ir mazinājusies."

"Monreālā noteikti būtu varējis tikt trijniekā, ja nebūtu nokritis," pārliecību pauda Silovs. "Biju pārliecināts par saviem spēkiem, bet kritiens bija negaidīts. Arī šeit, Kvebekā, 1500 metru distancē varēju iekļūt finālā (Silovs saņēma sodu un beigās ieņēma vien 20. vietu – aut.)."

Situāciju ar piešķirto sodu latvietis skaidroja vienkārši: "Pareizi neveicu Japānas sportista apdzīšanu, īsti netiku blakām, līdz ar to iedeva sodu. Noskatījos video, tiesnešu lēmums principā bija pareizs. Kādā citā situācijā starp citiem sportistiem gan viss tika interpretēts otrādi."

Jāpiebilst, ka pirmajos divos posmos nestartēja Dienvidkorejas sportisti, kas ir vieni no vadošajiem pasaulē. "Iespējams, viņiem kaut kāds misēklis vietējā virtuvē, bet īsti nezinu nestartēšanas iemeslu. Katrā ziņā, viņiem piedaloties, spēku samēri sadalītos mazliet savādāk," piebilda Silovs.