Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:265, Did:0, useCase: 3

Šorttrekisti gatavojas pasaules čempionātam un domā par olimpisko atlasi

Pēteris Neimanis
Pēteris Neimanis

Šorttrekisti gatavojas pasaules čempionātam un domā par olimpisko atlasi
Roberts Krūzbergs "sausajos treniņos". Foto: Spars

Nākamās nedēļas beigās Nīderlandes pilsētā Dordrehtā risināsies pasaules čempionāts šorttrekā, kurā uz starta izies arī trīs Latvijas sportisti, mēģinot sezonu noslēgt ar sava labākā snieguma demonstrēšanu.

Lai gan ir valstis, kurās arī šajā ziemā risinājās šorttreka sacensības, pasaules čempionāts būt tikai otrie lieli starptautiskie mači šajā sezonā un tie ir arī pēdējais ieraksts Starptautiskās slidošanas savienības notikumu kalendārā. Janvāra beigās Polijas pilsētā Gdaņskā tika aizvadīts Eiropas čempionāts, kurā Latviju pārstāvēja tieši tāds pats trio, kāds dosies uz Dordrehtu – Anna Jansone, Roberts Krūzbergs un Reinis Bērziņš, kurš komandai pievienosies no Nīderlandes. Tiesa, Eiropas čempionāta Latvija tika pie iespējas startēt arī stafetē, kādas pasaules čempionātā gan nebūs.

Kontinenta meistarsacīkstēs mūsu šorttrekisti gandrīz vai regulāri tika pie tiesnešu uzmanības diskvalifikācijas veidā, kas, piemēram, Krūzbergam aizšķērsoja ceļu uz finālu 1000 metru distancē (tajā izcīnītā 9. vieta bija labākais mūsējo sasniegums Gdaņskā), tāpēc treneris Jēkabs Saulītis neslēpj, ka, gatavojoties pasaules mačiem, tiek piedomāts arī pie šādu nianšu pieslīpēšanas: “Protams, treniņu programma tika mainīta, arī ņemot vērā Eiropas čempionāta pieredzi, tomēr domājam ne tikai par to. Tagad pats vairāk slidoju un stafetes laikā, kas ir iesildīšanās un atsildīšanās vingrinājums, cenšos Robertam radīt sarežģītākas situācijas apdzīšanai. Savukārt viņa uzdevums ir apdzīt un nepieskarties. Kad nāks tuvāk starti, vēlreiz pāries pāri video analīzei, lai redzētu, kā kurā situācijā būtu labāk darīt. Pasaules čempionāts šobrīd būs pēdējās lielās sacensības, bet jau rudenī mūs gaida olimpiskā atlase, tā kā trenējoties, jādomā arī par to.”

Robertam, kurš studē LSPA, gandrīz katru dienu ir pa diviem treniņiem, izņemot dienās, kad jāvelta laiks arī mācībām. Tāpēc pēc Dordrehtas tika paņemta neliela pauze, bet tad notiks mērķtiecīga gatavošanās rudens mačiem. Anna treniņu slodzes ir mazākas, bet, tā kā uz ledus Ventspilī tik nav gandrīz nekādu problēmu, tad arī ar vienu treniņu dienā iespējams labi sagatavoties un Saulītim nav šaubu, ka paveikts tiks viss nepieciešamais. “Anna pirmo reizi startēs šāda mēroga mačos, tāpēc būs svarīgi parādīt visu, ko viņa spēj, lai varētu saprast, kā viņa jau jūtas šādā konkurencē. Pēc tam arī spriedīsim, ko darīt ar olimpisko kvalifikāciju. Skaidrs, ka uz ledus būs jāizliek viss, jo sagatavošanas laikā paveikts maksimālais. Ar 110% atdevi jau neviens netika triekts, jo tomēr jādomā arī par atjaunošanos, bet pastrādāts ir labi,” stāsta treneris. Laba ziņa esot arī tā, ka ziemā krietni pielikuši juniori Valters Kanbergs un Leonīds Puhtajevičs, kuri sevišķi progresējuši ātruma ziņā. Saulītis ir pārliecināts, ka, ja vasarā abi kārtīgi uzlabos izturību, viņus jau varēs iemēģināt lielajā izlasē stafešu komandā.

Uz sacensību vietu sportisti dosies jau svētdien, bet jau Dordrehtā pieslīpēs pēdējās nianses. Saulītis stāsta, ka šorttrekistiem šī ir labi zināma vieta, bet labas atmiņas par to ir arī mūsējiem, jo, piemēram, pagājušajā gadā tieši tur Krūzbergs ieņēma astoto vietu 1000 metru distancē Pasaules kausa posmā. “Tā kā ledus svešs nebūs, bet vēl nav zināms, ar kādām drošības prasībām būs jāsaskaras. Tiek runāts, ka kontrole būs vēl stingrāka nekā Eiropas čempionātā Polijā,” atzīst treneris.

Konkurence gan solās būt mazliet vājāka, nekā varēja gaidīt, jo sacensībām nav pieteikusies Dienvidkorejas un Ķīnas komandas, taču Saulītis atgādina, ka tie laiki, kad šorttrekā visu noteikušās vien dažas valstis, jau pagājuši, tāpēc skaidrs, ka Dordrehtā tāpat netrūks spēcīgu šortrekistu un nopietna cīņa gaidāma katrā skrējienā. Par konkrētām vietā, kādas šajā čempionātā būtu jāizcīna, treneris runāt īsti nevēlas, vien norāda, ka jākoncentrējas katram nākamajam startam: “Jāizdara maksimālais, ko konkrētā brīdi vari izdarīt, tad jau redzēs, kādu rezultātu tas ļaus sasniegt. Neliels pluss mūsu Robertam un Reinim šoreiz ir tas, ka nav jāskrien stafetes un var nedaudz ietaupīt spēkus, bet tāpat viss izšķirsies konkrētos skrējienos un cīņā ar konkrētiem sāncenšiem.”

Pasaules čempionāts risināsies no 5. līdz 7. martam.

Izmantotie resursi:
Ventas Balss