Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:265, Did:0, useCase: 3

Ventspils gatava Eiropas kausa atlases otrajam posmam junioriem un Latvijas čempionātam šorttrekā.

Jau rītdien, 15.oktobrī, Olimpiskā centra „Ventspils” ledus hallē startēs starptautiskās sacensībās šorttrekā – Eiropas kausa izcīņas junioriem 2. kārta un Latvijas atklātais čempionāts.

Sacensības sāksies plkst. 8.45 ar jaunāko zēnu un meiteņu grupas startiem. Vēlāk uz ledus izies arī jauniešu, junioru un pieaugušo vecuma šorttrekisti. Pirmajā sacensību dienā jaunākās grupas sportisti sacentīsies: 333 metru, 500m, 777m un 1000m distancēs, vecāko grupu sportistiem starti paredzēti - 1500 un 500 metru distancēs. Mačos kopā piedalīsies 168 dalībnieki no vienpadsmit valstīm: Latvijas, Turcijas, Bosnijas, Ungārijas, Polijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Lietuvas, Serbijas, Slovākijas un Rumānijas. Vislielākā pārstāvniecība būs Polijas komandai, kura sacensībās piedalīsies ar gandrīz 50 dalībniekiem.

Latviju pārstāvēs vairāk kā 30 sportisti no Ventspils sporta skolas „Spars” un divi šorttrekisti no Ozolnieku ledus skolas „Zemgale”, kuriem tā būs pirmā pieredze šāda līmeņa sacensībās. Jāatzīmē, ka uz ledus dosies arī mūsu Turīnas Olimpisko spēļu dalībniece Evita Krievāne, kura pārstāvēs Ozolnieku komandu, kur viņa strādā par šorttreka treneri. Krievāne uzsvēra, ka primārais noteikti viņai būs nevis sevis uzrādītie rezultāti, bet gan jauno sportistu panākumi, jo viņiem šīs sacensības ir daudz nozīmīgākas nekā viņai. Sacensību oficiālā atklāšana paredzēta plkst. 14. Jāpiebilst, ka sacensību apmeklējums visiem interesentiem ir bez maksas.

Latvijas šorttreka izlases un Ventspils sporta skolas „Spars” šorttreka treneris Māris Birzulis atklāja, ka tas ir vairāku gadu darbs, lai šīs sacensības notiktu tieši pie mums. „Starptautiskā slidošanas asociācija vairāk vēlas attīstīt šorttreku tieši Eiropā, jo mūsu reģions uz Pasaules fona ir vājākais. Tāpēc Eiropā nosacīti ir sadalīta Rietumu un Austrumu zonās, kurās notiek junioru sacensības. Agrāk tās notika konkrētās vietās, bet tagad tiek ievērots rotācijas princips. Tā kā Austrijas ātrslidošanas federācija attiecās no posma organizēšanas, tad mēs bijām pirmie, kas pieteicās viņu vietā. Pateicoties labajām atsauksmēm par veiksmīgi noorganizēto Eiropas čempionātu šorttrekā Ventspilī, mēs ieguvām tiesības rīkot Eiropas kausa otrā posma atlases sacensības. Runājot par dalībnieku sastāvu, spēcīgi noteikti būs ungāri, kaut katrā no komandām būs kāds vadošs sportists kādā vecuma grupā. No mūsējiem startēs Jēkabs Saulītis, kuram šie būs kā iesildīšanās mači pirms Pasaules kausa posma Kanādā. Tāpat uz godalgām pretendē arī vairāki mūsu šorttrekisti kā Roberto Puķītis, Ilze Urtāne, Roberts Zvejnieks un Marta Paškevica.”

Ledus skolas “Zemgale” šorttreka trenere Evita Krievāne uzsvēra, ka šorttreks Latvijā kopumā neattīstītās koncepcijas dēļ, jo vēl kādu laiku šī sporta veida iesācējiem būs jārēķinās ar zināmām neērtībām. „Viena no tādām ir atbilstoša inventāra un ekipējuma iegāde, ko pagaidām iespējams vien izdarīt pie tiešajiem preces ražotājiem vai oficiālajiem to izplatītājiem. Turklāt tas viss arī nav no tām lētākajām lietām. Šī iemesla dēļ arī abiem jaunajiem Ozolnieku šorttrekistiem vēl nav viss nepieciešamais, tostarp atbilstoši šorttreka kostīmi.” Tādēļ, piemēram, Nils slidos ar viņas slidām, ar kurām Evita 2003.gadā piedalījās pasaules junioru čempionātā. „Arī viss pārējais lielākoties ir no mana personīgā inventāra, piemēram, aizsargi, cimdi, ķiveres,» teic puišu trenere, norādot, ka tādējādi tam visam ir gan vēsturiska, gan citādi īpaša nozīme, kas savā veidā varbūt būs kā veiksmes nesējs.