Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Jūtas olimpiskajā ovālā krīt vēl divi pasaules rekordi ātrslidošanā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Jūtas olimpiskajā ovālā krīt vēl divi pasaules rekordi ātrslidošanā
Pāvels Kuližņikovs. Foto: SIPA/Scanpix

ASV pilsētā Soltleiksitijā turpinās pasaules čempionāts ātrslidošanā. Gan 5000 metru distancē sievietēm, gan 1000 metru distancē vīriešiem Krievijas sportisti Natālija Voroņina un Pāvels Kuližņikovs laboja pasaules rekordus.

Trešā sacensību diena šajā pasaules čempionātā sākās ar 5000 metru distanci sievietēm. Līdzīgi kā vīri 10000 metrus, tā sievietes 5000 metrus Pasaules kausa sezonā veikušas tikai reizi. Toreiz par nieka 0.05 sekundēm uzvarēja kanādiete Ivanija Blondīna, pārspējot teju vai neuzvaramo čehieti Martinu Sāblikovu, kura šajā pasaules čempionātā uzvarēja 3000 metru distancē. Sāblikova šajā distancē uzvarējusi desmit pasaules čempionātos pēc kārtas un vēlējās to paveikt atkal.

Martina Sāblikova ceturtajā slidojumā sacentās ar Esmi Vīzeri no Nīderlandes. Abas pagājušajā čempionātā ieņēma pirmo un otro vietu. Pēc pirmajiem 2000 metriem čehiete ieguva vairāk nekā sekundes pārsvaru pār konkurenti. Vīzere spēja dažos apļos neduadz pietuvoties, bet kopumā Sāblikova pilnībā kontrolēja slidojuma gaitu. Pirms pēdējiem diviem apļiem jau bija skaidrs, ka Vīzere Sāblikovu nenoķers, bet čehietei tāpat vajadzēja atdot sevi visu, lai uzstādītu čempiones cienīgu rezultātu. Viņai tas arī izdevās, uzstādot arī jaunu pasaules rekordu - 6:41.182.

Nākamās uz starta stājās kanādietes Ivanija Blondīna un Izabella Veidemana. Blondīna bija teju sekundi priekšā savā slidojumā, bet pēc pus distances zaudēja gan Sāblikovai, gan Vīzerei. Distances otrajā pusē Veidemana pārņēma iniciatīvu un vadību, bet pēdējā aplī Blondīna vēl pacīnījās par uzvaru slidojumā un tobrīd trešo vietu. Viss izšķīrās finiša taisnē, kurā nedaudz pārāka tomēr bija Blondīna.

Pēdējās, kuras varēja izjaukt labāko trijnieku, bija Marina Zujeva no Baltkrievijas un Natālija Voroņina no Krievijas. Voroņina iepriekšējā pasaules čempionātā ierindojās trešajā vietā. Abas sportistes distances pirmajā pusē cīnījās par pirmajām divām vietām, īpaši ātrai esot Voroņinai, kura distances vidū bija trīs sekundes ātrāka par Sāblikovu. Ja Zujeva sāka zaudēt čehietei, tad Voroņina izskatījās neapturama. Pēdējos trīs apļos krievietes pārsvars sāka rukt, bet Zujeva izkrita no labāko trijnieka. Pirms pēdējā apļa Voroņinas pārsvars bija divas ar pusi sekundes, bet finišēja viņa ar jaunu pasaules rekordu (6:39.021), gāžot Sāblikovu no troņa.

Pasaules čempionāts Soltleiksitijā, 5000 metri sievietēm

VietaSportistsRezultāts
1.N.Voroņina (RUS)6:39.021 (WR)
2.M.Sāblikova (CZE)+2.16
3.E.Vīzere (NED)+7.66
4.M.Zujeva (BLR)+9.20
5.I.Blondīna (CAN)+9.96
6.I.Veidemana (CAN)+10.08

Pagājušajā pasaules čempionātā visu goda pjedestālu 1000 metru distancē vīriešiem aizņēma Nīderlandes ātrslidotāji. Arī šoreiz bija ļoti reāli, ka šāda situācija varētu atkārtoties, bet labāko trijniekā varēja ielauzties arī Žongjans Nins no Ķīnas, kā arī pasaules čempions 500 metros, Pāvels Kuližņikovs no Krievijas.

Kā pirmais no favorītiem stājās Pāvels Kuližņikovs, kurš sacentās ar savu tautieti Ruslanu Murašovu. Abi vakar svinēja dubultuzvaru 500 metru distancē. Arī šajā slidojumā Kuližņikovs bija pārāks, izcīnot pārliecinošu uzvaru slidojumā. Kuližņikovs kļuva arī par pirmo ātrslidotāju pasaulē, kurš veicis šo distanci ātrāk par minūti un sešām sekundēm, uzstādot jaunu pasaules rekordu - 1:05.697 minūtes.

Pirmais, kurš spēja pieteikties uz augstu vietu, bija norvēģis Hāvards Holmefjords Lorencens, kurš spēja pārspēt Murašovu un ieņemt otro vietu. Tiesa vēl bija jāstartē sešiem spēcīgiem ātrslidotājiem. Cīņā iesaistījās Viktors Muštakovs un Tomass Krols. Pirms pēdējā apļa krievs un norvēģis nespēja būt gana ātri, lai iekļūtu trijniekā, bet pēdējā aplī Krols pārspēja Lorencenu, ieņemot otro vietu un zaudējot Kuližņikovam nedaudz vairāk nekā sekundi.

Kjelds Nuis sacentās ar Žongjanu Ninu. Abi sāka lēni, bet pēdējā aplī vēl varēja atgūt zaudēto. Ķīnietis vēl pirms pēdējā apļa kļūdījās, izdzēšot savas iespējas, bet Nuis par divām sekundes simtdaļām pārspēja savu tautieti Krolu, pabīdot viņu uz treso vietu. Pēdējā slidojumā pasaules čempiona titulu centās aizstāvēt Kajs Verbijs, ko varēja izdarīt vien ar jaunu pasaules rekordu. Nīderlandietis šodien nebija līmenī, zaudējot slidojumā arī kanādietim Laurēnam Dabruilam, kurš izspieda no sevis maksimumu, bet par sekundes simtdaļu zaudēja Krolam. Īsi pēc sacensībām Krolu diskvalificēja, kas kanādietim ļāva tikt pie bronzas. Par jauno pasaules čempionu kļuva Kuližņikovs, izcīnot otro zeltu divās dienās, otrā vieta Nuisam.

Pasaules čempionāts Soltleiksitijā, 1000 metri vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.P.Kuližņikovs (RUS)1:05.697 (WR)
2.K.Nuis (NED)+1.03
3.L.Dabruils (CAN)+1.06
4.H.H.Lorencens (NOR)+1.30
5.M.Jamada (JPN)+1.33
6.K.Verbijs (NED)+1.36

Sieviešu konkurencē pasaules čempiones titulu mēģināja aizstāvēt Britānija Bove no ASV, kura pašlaik ir arī līdere Pasaules kausā. Viņas galvenā konkurentes bija vadošās sprinteres. Nao Kodaira no Japānas noteikti vēlējās izcīnīt dubultuzvaru pasaules čempionātā, uz goda pjedestāla alka kāpt arī Krievijas ātrslidotājas, bet trijniekā varēja iekļūt arī Vanesa Hercoga no Austrijas.

Sacensību ievadā vadībā turējās Kimi Gece no ASV, kuru pēc tam ar jaunu personisko rekordu pārspēja Juta Lērdama no Nīderlandes. Vēl startēja astoņas sportistes. Savai kroņa distancei, 1500 metriem, iesildījās nīderlandiete Irēna Vīsta, kura 1000 metros tomēr nespēja reāli iesaistīties cīņā par medaļām, lai arī finišēja ar tobrīd otro labāko rezultātu. Nākamās uz starta stājās Darja Kačanova un Olga Fatkuļina no Krievijas. Krievietes nespēja nokārtot savas nācijas "Hat-trick", uzvarot sacensībās ar jaunu pasaules rekordu. Fatkuļinai izdevās uzstādīt tā brīža otro labāko rezultātu.

Nākamās Eiropas čempioni Lērdamu centās pārspēt Vanesa Hercoga un Miho Takagi no Japānas. Hercoga distanci sāka gana ātri, esot priekšā nīderlandietei, bet pirms pēdējā apļa zaudēja tempu, zaudējot arī Japānas ātrslidotājai, kas uz to brīdi uzstādīja trešo labāko laiku. Sacensību kulminācija varēja būt Nao Kodairas un Britānijas Boves sāncensība. Pirms pēdējā apļa Kodaira bija vadībā, bet atpalika no Lērdamas. Pēdējā aplī abas sportistes cīnījās par uzvaru slidojumā, bet ne vairs par medaļām, Kodairai paliekot sestajai, bet Bovei astotajai. Tādējādi Eiropas čempiones titulam pasaules titulu pievienoja Juta Lērdama, sudrabs Olgai Fatkuļinai, bet bronza Miho Takagi.

Pasaules čempionāts Soltleiksitijā, 1000 metri sievietēm

VietaSportistsRezultāts
1.J.Lērdama (NED)1:11.847
2.O.Fatkuļina (RUS)+0.48
3.M.Takagi (JPN)+0.49
4.I.Vīsta (NED)+0.79
5.K.Gece (ASV)+0.85
6.N.Kodaira (JPN)+1.00

Svetdien pasaules čempionus noskaidros 1500 metru distancē un sacensībās ar masu startu. Masu starts būs vienīgās sacensības šajā pasaules čempionātā, kurās startēs Latvijas ātrslidotājs Haralds Silovs.

     [+] [-]

, 2020-02-16 00:28, pirms 4 gadiem
Silovs ta kurā distancē startēs?