Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Bikše par netikšanu uz olimpiskajām spēlēm vēlas piedzīt 15 tūkstošus eiro

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Bikše par netikšanu uz olimpiskajām spēlēm vēlas piedzīt 15 tūkstošus eiro
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Slēpotājs Indulis Bikše, kuru Latvijas Slēpošanas federācija neiekļāva Latvijas delegācijā uz Pekinas ziemas olimpiskajām spēlēm, šobrīd sācis tiesvedības procesu pret federāciju, no tās cenšoties piedzīt morālā kaitējuma kompensāciju 15 tūkstošu eiro apmērā, ziņo LTV.

Latvijas Televīzija ziņo, ka 23. novembrī Rīgas pilsētas tiesa sāka skatīt lietu, kurā slēpotājs Ingars Bikše par morālo kaitējumu pieprasa 15 tūkstošu eiro lielu kompensāciju no Latvijas Slēpošanas federācijas. Strīda pamatā ir slēpotāja neiekļaušana Latvijas delegācijas sastāvā uz 2022. gada Pekinas ziemas olimpiskajām spēlēm.

Īsi pirms olimpiskajām spēlēm starp Induli Bikši un slēpošanas federāciju izvērtās skandāls. Bikše bija kvalificējies olimpiskajām spēlēm, taču slēpošanas federācija valdes sēdē lēma viņu no dalībnieku pulka svītrot, un viņa vietā uz Pekinu devās Roberts Slotiņš. Federācija lēmumu argumentēja ar nepatiesu ziņu sniegšanu masu medijos. Konkrētāk - Bikšes tēvs Zintis laikrakstam ''Latvijas Avīze'' pauda, ka olimpiskajā sezonā sportists no federācijas nav saņēmis ne centa.

Latvijas Slēpošanas federācija toreiz savā argumentācija pauda, ka 2021. gada laikā Bikše saņēmis maksājumos četrus tūkstošus eiro, tādējādi liekot noprast, ka viņa izteikumi ir kaitniecība. Pats sportists tos neuzskatīja par nozīmīgiem argumentiem, uzskatot, ka sodīts, jo teicis taisnību.

Kā ziņo LTV, tad pēc lēmuma par Bikšes atsaukšanu no olimpiskajām spēlēm viņam bija 21 diena laika, lai varētu vērsties Starptautiskajā Sporta šķīrējtiesā Lozannā, taču tas nav ticis darīts. Kā uzsvēra sportista advokāts, tad tas netika darīts ģimenes finansiālo iespēju dēļ. Advokāts norādīja, ka jāpastāv iespējai šādus strīdus atrisināt arī Latvijas tieslietu sistēmā.

Nevēršanās Sporta šķīrējtiesā gan var ietekmēt Bikšes iespējas piedzīt kompensāciju no Latvijas Slēpošanas federācijas. Civillikums nosaka, ka katrs tiesību aizskārums, kura rezultātā nodarīts kaitējums, dod tiesību cietušajam prasīt apmierinājumu no aizskārēja, ciktāl viņu par šo darbību var vainot. Latvijas Slēpošanas federācijai tiek pārmesta nepamatota Bikšes atsaukšana no olimpiskajām spēlēm, bet Latvijas Olimpiskajai komitejai – šādas rīcības pieļaušana. Nākamā tiesas sēde paredzēta 2024. gada martā. Gadījumā, ja Bikše tiesā uzvarēs, tad var tikt radīts jauns precedents Latvijas sportā.

Izmantotie resursi:
https://www.lsm.lv/raksts/sports/zi...

Slēpts komentārs: Ferrari Nr.1 in my heart

 +10 [+] [-]

, 2023-11-27 14:59, pirms 8 mēnešiem
Ferrari Nr.1 in my heart rakstīja: Tagad tūristi, kuri netiek uz OS vēl sāks tiesāties Un kāds tad ir morālais kaitējums? Neuzzināt, ka ir vienā līmenī ar Afrikas slēpotājiem?
Pēc tā kas te rakstīts liekas pilnīgs absurds. Sportists izcīna ceļazīmi, bet viņam to atņem jo viņa TĒVS!!! k-ko samuldējis avīzē.

     [+] [-]

, 2023-11-27 16:14, pirms 8 mēnešiem
labs

  +1 [+] [-]

, 2023-11-27 18:35, pirms 8 mēnešiem
varenais_eksperts rakstīja: Pēc tā kas te rakstīts liekas pilnīgs absurds. Sportists izcīna ceļazīmi, bet viņam to atņem jo viņa TĒVS!!! k-ko samuldējis avīzē.
nav ko muti virināt, mūsu slēpošanas lielvalstī uz katru vietu ir simtiem citu!

  +2 [+] [-]

, 2023-11-27 18:39, pirms 8 mēnešiem
Ferrari Nr.1 in my heart rakstīja: Tagad tūristi, kuri netiek uz OS vēl sāks tiesāties Un kāds tad ir morālais kaitējums? Neuzzināt, ka ir vienā līmenī ar Afrikas slēpotājiem?
Vai tad Tour de Ski dalībnieki arī ir tūristi ? Bikše izcīnīja tiesības piedalīties OS. Uz OS ir jātiek un ja sportists nopelna vietu OS, tad viņu nevar saukt par tūristu. Tūrists brauc kur grib, dara ko grib, bet OS ir spēles, kurās vieta jānopelna.

     [+] [-]

, 2023-11-27 19:47, pirms 8 mēnešiem
Nu, lai Bikšem viss sanāk. Cilvēks ir investējis līdzekļus, lai tiktu uz OS, un viņam šo iespēju vienkārši atņem.

     [+] [-]

, 2023-11-27 19:50, pirms 8 mēnešiem
Ceru, ka izdosies, jo nav labi, ka ir tāds precedents, kad federācija kaut kādu maznozīmīgu faktoru dēļ nepilda reglamentu un pēdējā brīdī maiņa sacensību dalībniekus.

  +1 [+] [-]

, 2023-11-27 20:19, pirms 8 mēnešiem
Cik atceros, tad tajā laikā konflikts starp federāciju un Bikšēm bija kaut kas vairāk kā viena intervija. Konfikts bija nopietnāks ar iesniegumiem policijā utt. Beigās gan nekas vairāk nebija dzirdams. Līdz ar to nedomāju, ka korekti ir teikt, ka Bikši atstāja bez olimpiādes tikai dēļ vienas intervijas.

  +1 [+] [-]

, 2023-11-27 20:26, pirms 8 mēnešiem
Aldis Br rakstīja: Vai tad Tour de Ski dalībnieki arī ir tūristi ? Bikše izcīnīja tiesības piedalīties OS. Uz OS ir jātiek un ja sportists nopelna vietu OS, tad viņu nevar saukt par tūristu. Tūrists brauc kur grib, dara ko grib, bet OS ir spēles, kurās vieta jānopelna.
Piedalīties Tour de Ski patiesībā nav milzīgs sasniegums. Protams kā kurš to uztver. Šobrīd teorētiski šajā pasākumā var startēt divas dāmas (Eiduka, Auziņa) un septiņi kungi (Vīgants, Kaparkalējs, Saulītis, Švaukste, Krampe, Skolnieks, Sināts). Galvenais iemesls kāpēc droši vien startēs tikai Patrīcija ir nauda. Transports, nakšņošana, ēšana, slēpju gatavošana... Cipars šo izdevumu nosegšanai ir pārāk liels un izdevīgāk ir aizbraukt uz kādu "lētāku" pasaules kausa posmu.

     [+] [-]

, 2023-11-27 22:02, pirms 8 mēnešiem
Celms123 rakstīja: Piedalīties Tour de Ski patiesībā nav milzīgs sasniegums. Protams kā kurš to uztver.
Viņš bija arī pirmais, kurš izcīnija PK ieskaites punktus 2017.gadā.

     [+] [-]

, 2023-11-27 22:42, pirms 8 mēnešiem
Celms123 rakstīja: Piedalīties Tour de Ski patiesībā nav milzīgs sasniegums. Protams kā kurš to uztver. Šobrīd teorētiski šajā pasākumā var startēt divas dāmas (Eiduka, Auziņa) un septiņi kungi (Vīgants, Kaparkalējs, Saulītis, Švaukste, Krampe, Skolnieks, Sināts). Galvenais iemesls kāpēc droši vien startēs tikai Patrīcija ir nauda. Transports, nakšņošana, ēšana, slēpju gatavošana... Cipars šo izdevumu nosegšanai ir pārāk liels un izdevīgāk ir aizbraukt uz kādu "lētāku" pasaules kausa posmu.
Tour de Ski vajag arī finišēt, iekļauties normatīvā.