Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Ligetijs nosargā uzvaru milzu slalomā, mājinieks Hiršers paliek trešais

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Ligetijs nosargā uzvaru milzu slalomā, mājinieks Hiršers paliek trešais
Teds Ligetijs
Foto: AFP/Scanpix

Ar ASV kalnu slēpotāja Teda Ligetija uzvaru noslēgušās aizraujošas sacensības milzu slalomā Pasaules kausa izcīņas kalnu slēpošanā ietvaros. Ligetijs spraigā cīņā Austrijas pilsētā Zeldenā aiz sevis atstāja francūzi Tomasu Fanaru un šī brīža labāko kalnu slēpotāju mājinieku Marselu Hiršeru.

Līdzīgi kā sestdien dāmas, šodien kungi Pasaules kausa sezonu sāka ar sacensībām milzu slalomā. Pirms gada uzvaru izcīnīja mājinieks Marsels Hiršers, kurš bija labākais arī šīs disciplīnas un Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā. Līdz ar to tieši Hiršers bija galvenais šo sacensību favorīts. Protams, ar viņu gatavi bija pacīnīties galvenie konkurenti, francūzis Aleksis Pinturo un Teds Ligetijs no ASV.

Tieši Marsels Hiršers atklāja šīs sacensības, uzrādot latiņu pārējiem konkurentiem. Hiršers trasi veica teju vai perfekti, finišējot ar laiku 1:12.47 minūtes. Ar trešo numuru startēja Teds Ligetijs. Ja trases augšdaļā ASV kalnu slēpotājs atpalika no Hiršera 0.28 sekundes, tad ar katru nākamo kontrolatzīmi tuvojās austrietim. Īsi pirms finiša abus šķīra vairs tikai 0.02 sekundes, bet gala rezultāts bija labāks Ligetijam, kurš bija ātrāks par 0.17 sekundēm. Ne tuvu tik veiksmīgi pirmo braucienu aizvadīja Aleksis Pinturo, kurš līderim zaudēja teju divas sekundes. Ļoti labu braucienu veica Pinturo tautietis Tomass Fanara, kurš trases pirmajā pusē atradās vadībā, bet finišā tomēr atzina gan Legatija, gan Hiršera pārākumu (+0.33 sekundes).

Pirmajā braucienā vēl no vismaz sekundes deficīta spēja izvairīties Roberto Nani no Itālijas, zaudējot Ligetijam 0.63 sekundes un saglabājot labas izredzes uz iespraukšanos labāko trijniekā. Pēc vairāku savainojumu saārstēšanas, kuri liedza pilnvērtīgi startēt iepriekšējās divās sezonās, trasē atgriezās titulētais Norvēģijas kalnu slēpotājs Aksels Lunds Svindāls, kurš gan pēc pirmā brauciena ierindojās vien 24. pozīcijā, līderim zaudējot 3.43 sekundes. Jāpiezīmē, ka Svindāls savus labākos rezultātus uzstādījis nobraucienā un supergigantā, tā ka galvenais šajā ziņā bija atgriezties Pasaules kausa sacensību apritē.

Otrajā braucienā Aksels Lunds Svindāls pieļāva vairākas kļūdas, kas neļāva uzlabot savas pozīcijas. Tā kā arī citi konkurenti nerādīja to pārliecinošāko sniegumu, norvēģis sacensības noslēdza tajā pašā 24. vietā. Krietni savas pozīcijas uzlaboja mājinieks Rolands Leitingers, kurš pēc pirmā brauciena bija 26. vietā, uzstādīja labāko laiku otrajā braucienā (1:10.88 minūtes) un sacensību noslēgumā ieņēma dalītu sesto vietu ar norvēģi Henriku Kristofersenu un, kā vēlāk izrādījās, arī vācieti Fēliksu Noiroiteru. Pirmais, kurš vadošo duetu pārspēja bija neviens cits kā Aleksis Pinturo, kurš divu braucienu summā bija par 0.80 sekundēm ātrāks.

Vajadzēja sākties īstajai cīņai par vietu labāko trijniekā, bet no tās izstājās viens kalnu slēpotājs pēc otra. Labas iespējas pārspēt Pinturo bija Roberto Nani no Itālijas. Viņš bija pietiekami ātrs trases lejasdaļā, lai nosargātu vismaz ceturto vietu šajās sacensībās un pārspētu Pinturo par 0.11 sekundēm. Kārta bija labāko trijniekam, kuru ievadīja Tomass Fanara no Francijas. Viņam izdevās doto nopietnu pieteikumu uzvarai šajās sacensībās. Fanara uzstādīja trešo ātrāko laiku braucienā, pārspējot Nani divu braucienu summā par 1.75 sekundēm.

Cīņā ar Fanaru metās Marsels Hiršers. Lai arī viņa pārsvars pēc pirmā brauciena bija tikai 0.16 sekundes, viņš ātri to palielināja līdz 0.66 sekundēm. Tiesa līdz trases beigām tas tika izsēts, kas finišā tomēr lika piekāpties francūzim par nieka divām sekundes simtdaļām. Līdz ar to bija skaidrs, ka Zeldenā uzvarēs vai nu Fanara, vai Teds Ligetijs, kurš noslēdza šīs sacensības. Viņš uzvarējis 19 sacensībās, kurās bijis vadībā pēc pirmā brauciena, un šīs sacensības nekļuva par izņēmumu. Viņš iekrāja 0.78 sekunžu pārsvaru, visu pazaudēja, bet trases beigās izrāva uzvaru, pārspējot Fanaru par 0.15 sekundēm.

Līdz ar to šīs Pasaules kausa sezonas pirmajās sacensībās milzu slalomā triumfēja Teds Ligetijs no ASV, otrā vieta Tomasam Fanaram no Francijas, bet trešais palika mājinieks Marsels Hiršers.

Pasaules kausa izcīņa kalnu slēpošanā, Zeldena (Austrija)

Milzu slaloms vīriešiem (78 dalībnieki, finišēja 60)

VSportistsValstsLaiks
1.T. LigetijsASV2:23.88
2.T. FanaraFrancija+0.15
3.M. HiršersAustrija+0.17
4.R. NaniItālija+1.90
5.A. PinturoFrancija+2.01
6.R. LeitingersAustrija+2.81
6.H. KristofersensNorvēģija+2.81
6.F. NoiroitersVācija+2.81

     [+] [-]

, 2015-10-25 15:26, pirms 9 gadiem
Aizraujošas sacensības, bija ko redzēt! Pirmais trio gan krietni atrāvies no pārējiem, trīs sestās vietas īpašnieki arī visai rets gadījums, it sevišķi, ja ņem vērā Leitingera lidojumu no trešā desmita beigām. Mazliet žēl Fanaras - pirmā uzvara bija tik tuvu... Taču Ligetijs apliecināja savu klasi, arī trases beigu daļā. Meistars ir un paliek Meistars.

     [+] [-]

, 2015-10-25 16:06, pirms 9 gadiem
Lielisks un interesants sezonas sākums. Ceru, ka Ligetijs (Ligety) atgriezīsies giganta virsotnē pasaules kausā. Varbūt ka pieliek arī supergigantā, tomēr olimpiskais čempions šajā disciplīnā, bet pasaules kausos tur nopietnu rezultātu vēl nav. Ja tas notiek, kas zin, var pacienīties arī par lielo globusu. Vajag taču konkurenci Hiršeram. Nez vai Svindāls pēc traumas vai Jansruds to izrādīs. It sevišķi tāpēc, ka supergigantā un nobraucienā viņiem būs savstarpēji jākonkurē un visticamāk jādala panākumi. Galu galā šajā sezonā citas svarīgākas sacensības (pasaules čempionāts vai olimpiskās spēles) nav plānotas.