Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Kaviecels pēc traumas atgriežas ar karjeras pirmo uzvaru, Basīno gūst sezonas otro

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Kaviecels pēc traumas atgriežas ar karjeras pirmo uzvaru, Basīno gūst sezonas otro
Mauro Kaviecels izcīna karjeras pirmo uzvaru. Foto: AP/Scanpix

Francijas Alpos sestdien, 12. decembrī, norisinājās divi Pasaules kausa posmi kalnu slēpošanā. Pirmo uzvaru karjerā supergigantā izcīnīja šveicietis Mauro Kaviecels, kurš pērnajā sezonā izcīnīja Mazo kristāla globusu šajā disciplīnā. Savukārt pie otrā panākuma divos milzu slaloma posmos dāmām tika itāliete Marta Basīno, kamēr slovākietei Petrai Vlhovai pārtrūka triju uzvaru sērija.

25 gadus vecā Vlhova, kura uzvarējusi pēdējās trijās Pasaules kausa sacensībās (abos slalomos Levi un paralēlajā milzu slalomā Lehā), bija galvenā favorīte arī šodienas posmā. Pirmajā braucienā viņa trasē devās jau ar pirmo starta numuru un finišu sasniedza 1:08.82 minūtēs. Par to, cik lielisks šis brauciens bija patiesībā, varēja pārliecināties jau tuvākajās minūtēs, jo arī pārējās favorītes startēja uzreiz pēc Vlhovas. Interesanti pieminēt, ka starpsezonā slovākiete savus treniņus aizvadīja arī Lietuvas iekštelpu slēpošanas hallē "Snow Arena" Druskininkos.

Trīskārtējā Lielā kristāla globusa ieguvēja amerikāniete Mikaela Šifrina, kura nepiedalījās pēdējā posmā Lehā Pateicības dienas svinību dēļ, arī veica diezgan labu pirmo braucienu, tomēr Vlhovai zaudēja par 0.65 sekundēm. 19 gadus vecā jaunzēlandiete Alise Robinsone, kuras treneris Kriss Naits bija trases sastādītājs pirmajā braucienā, atpalika par vairāk kā sekundi (+1.30). Vistuvāk Vlhovai no visām konkurentēm pirmajā mēģinājumā pietuvojās itāliete Marta Basīno, kura svinēja uzvaru sezonas pirmajās milzu slaloma sacīkstēs Zeldenā. Viņa distanci veica 1:09.31 minūtē (0.49 sekundes aiz slovākietes).

Ļoti neveiksmīgs pirmais brauciens izvērtās Norvēģijas izlasei. Finišu nesasniedza pat trīs norvēģietes. Mina Firsta Holtmane pēc vairākiem vēliem pagriezieniem trases vidusdaļā zaudēja līdzsvaru un piedzīvoja kritienu. Tāpat līdz finišam netika arī Marija Terēse Tvīberga un Tea Luīse Stjernesunna, bet Ragnhilda Movinkele no Vlhovas atpalika par teju trim sekundēm (+2.99).

Otrajā braucienā labāko sniegumu demonstrēja 24 gadus vecā itāliete Marta Basīno. Viņa startēja tieši pirms pirmā brauciena uzvarētājas Vlhovas un finiša brīdī kļuva par līderi par gandrīz pussekundi (+0.46), padarot Vlhovas uzdevumu ļoti sarežģītu. Slovākiete braucienu iesāka savā agresīvajā stilā, taču šoreiz tā nebija pareizā taktika, un divu braucienu summā Vlhovai neizdevās aizķert pat otro pozīciju, zaudējot Basīno 0.59 sekundes (atsevišķi otrajā braucienā pat vairāk kā sekundi).

Starp Basīno un Vlhovu izdevās ielauzties pieredzējušajai zviedrietei Sārai Hektorei, kurai arī otrais brauciens bija izcils (tikai 0.21 sekundi lēnāks nekā Basīno). Tā viņai bija trešā reize karjerā, tiekot uz goda pjdestāla, turklāt pēdējo reizi Sandvīkenā dzimušajai Hektorei trijniekā tikt izdevās pirms sešiem gadiem - 2014. gada decembrī milzu slalomā Kihtajā, Austrijā.

Bez goda pjedestāla palika titulētā amerikāniete Mikaela Šifrina, kura nespēja noturēt savu trešo vietu. Viņa atsevišķi otrajā braucienā uzrādīja tikai sesto rezultātu, kas kopsummā lika palikt ceturtajai. Lai gan trase otrajam mēģinājumam bija diezgan labi sagatavota, daudzām slēpotājam tomēr neizdevās sasniegt finišu (kopumā otrajā braucienā izstājās piecas sportistes). Viena no tām bija arī talantīgā jaunzēlandiete Alise Robinsone.

Milzu slaloms sievietēm, PK 5. posms, Kurševela (Francija)

V.SportisteValsts1. brauciens2. brauciensKopā
1.Marta BasīnoItālija1:09.311:09.722:19.03
2.Sāra HektoreZviedrija1:09.561:09.93+0.46
3.Petra VlhovaSlovākija1:08.821:10.80+1.08
4.Mikaela ŠifrinaASV1:09.471:11.26+1.70
5.Federika BrinjoneItālija1:10.461:10.50+1.93
6.Katarīna LīnsbergereAustrija1:10.171:10.86+2.00

Vakar vakarā vēl nebija skaidrs, vai supergiganta sacensības Val d'Izērā vispār varēs notikt, jo naktī bija paredzēts, ka uzkritīs līdz pat 20 cm bieza sniega kārta. Putenis gan nebija tik liels un sacensības varēja notikt, tiesa, ar pazeminātu startu (saīsināta trase). Jāpiemin gan, ka sākumā sestdien bija plānots nobrauciens, bet dažas dienas pirms sacensību sākuma tas tika samainīts vietām ar supergigantu, kā rezultātā sezonas pirmais nobrauciens notiks rītdien.

Kā pirmais trasē devās pirmdienas milzu slaloma sacensību uzvarētājs Santa Katerinā Marko Odermats no Šveices. Viņš bija pietiekami ātrs trases augšdaļā, pie otrās laika atzīmes uzrādot pat piekto labāko rezultātu, tomēr līdz finišam ātrums salīdzinājumā ar nākamajiem konkurentiem bija krities - rezultātā 1:02.35, kas šveicietim kopsummā deva tikai 13. vietu. Pēc Odermata startēja 40 gadus vecais Austrijas veterāns Hanness Reihelts, kurš nebija piedalījies nevienās sacensībās kopš pagājušā gada decembra pēc krustenisko saišu plīsuma Bormio, Itālijā. Savās atgriešanās sacensībās Reihelts nespēja iekļūt labāko divdesmitniekā, finišēdams 24. vietā (1:02.82).

Tāpat "comeback" sacīkstes pēc traumas bija arī pašreizējam pasaules čempionam šajā disciplīnā Dominikam Parisam no Itālijas. Arī viņš atgriezās no krustenisko saišu traumas, kas tika gūta janvārī Vengenā. Pariss finišā izcīnīja 16. vietu (1:02.46), bet trases vidusdaļā bija pat starp labākajiem desmit sportistiem.

Tomēr labāko rezultātu visā braucienā uzrādīja 32 gadus vecais Šveices sportists Mauro Kaviecels, kurš pērnajā sezonā ieguva Mazo kristāla globusu šajā disciplīnā, neizcīnīdams nevienu uzvaru. Līdz ar to šodien, finišu sasniedzot 1:01.34 minūtēs, viņš izcīnīja savu pirmo uzvaru PK posmos karjerā. "Tas, ka dabūju Mazo kristāla globusu bez nevienas uzvaras, mani īpaši neuztrauca. Bet, ja šosezon tas tiks atkārtots, bet šoreiz jau ar vismaz vienu uzvaru, būšu tikai priecīgāks," pēc uzvaras teica Kaviecels, kurš ir ļoti pateicīgs visiem, kas palīdzēja atgriezties arī viņam pēc jūnijā gūtā savainojuma (ahileja cīpslas plīsums).

Pirmo reizi uz pjedestāla tika arī otrās vietas ieguvējs Adriens Smīsets Sejersteds no Norvēģijas, kurš startēja ar sesto numuru, un trešās vietas ieguvējs austrietis Kristians Valders, kuram bija astotais numurs.

Supergigants vīriešiem, PK 5. posms, Val d'Izēra (Francija)

V.SportistsValstsRezultāts
1.Mauro KaviecelsŠveice1:01.34
2.Adriens Smīsets SejerstedsNorvēģija+0.10
3.Kristians ValdersAustrija+0.54
4.Treviss GanongsASV+0.76
5.Vincents KrīhmairsAustrija+0.77
6.Hjētils JansrudsNorvēģija+0.82

Rīt pulksten 11:30 Val d'Izērā plānots sezonas pirmais nobrauciens vīriešiem, bet Kurševelā tiks atkārtots sieviešu milzu slaloms (pirmā brauciena sākums - 10:30 pēc Latvijas laika).