Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Iversens stafetē "izmantojis" Gulbergu kā slēpju testētāju

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Iversens stafetē "izmantojis" Gulbergu kā slēpju testētāju
Ar "bezcerīgām" slēpēm pēc pirmā posma nomocījušais P.Gulbergs.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Vakar pasaules čempionātā distanču slēpošanā ļoti interesantā un daudzpusīga scenārija piepildītā vīriešu 4x10km stafetē, pēdējā posma pašās beigās pārspējot pasaules kausa līderi Aleksandru Boļšunovu no Krievijas, otro čempionātu pēc kārtas pasaules labākais sprinteris Johannes Klēbo nodrošināja panākumu Norvēģijai, kura pie titula tika vienpadsmito reizi pēc kārtas. Tomēr iesākums liecināja par pilnīgi ko citu.

Emīls Iversens otrajā posmā, palīdzot somam Ivo Niskanenam, atjaunoja Norvēģijas cerības uz zeltu, jo stafeti no sava komandas biedra Pola Gulberga bija saņēmis 56 sekundes aiz tā brīža līderiem Krievijas. Pols Gulbergs izvēlējās nepareizās slēpes, un Norvēģija bija tuvu tam, lai piedzīvoto fiasko kā zviedrietes sieviešu stafetē. Taču varēja viss būt pretēji, proti, Iversenam būtu trāpījušās Gulberga slēpes.

Pirmā posma vidū, kad Krievijas izlase, pateicoties Aleksejam Červotkinam, bija iekrājusi pusminūtes pārsvaru, vadošā grupa necentās dzīties pakaļ. Ja citas valstis varēja saprast, jo viņām pilnībā apmierināja sudrabs un bronza, tad nebija izprotama Pola Gulberga pasivitāte. It kā varēja redzēt, ka norvēģim neiet slēpes, taču sportista ķermeņa valoda neliecināja, ka viņš šajās grūtībās censtos darīt visu iespējamo, bet tā tikai ir licies.

„Tas bija drausmīgi. Pēc pusotras sekundes pēc starta es ļoti nožēloju, ka neuzticējos savām spējām, bet ietekmējos no pārējiem. Nepatīkama sajūta, ka neesi uzticējies sev, bet izvēlējies to, ko izvēlējās citi,” iesāk Norvēģijas pirmā posma veicējs. „Stundu pirms starta nebija nekādu šaubu, ka jāņem slēpes ar klīsteri. Tad sniegs kļuva sausāks un sausāks. Arī komunikācijā pirms starta dominēja klīsteris, un tāpēc no divām iesējām izvēlējos to. Ja 17 citi plāno izvēlēties vienu, tad tu tā kā nevarētu kļūdīties, ja izvēlēsies to pašu. Taču tik un tā neviens jau nespieda, tā bija mana paša izvēle,” skaidro Gulbergs, kurš pateicoties komandas biedru veikumam tomēr nekļuva par šīs nedēļas nogales nīstāko personu Norvēģijā.

Lai arī ar ļoti spēcīgu otro posmu, ne bez Niskanena palīdzības, Emīls Iversens kļuva par norvēģu komandas glābēju, tomēr viņš pats atzīst, ka viss varējis būt otrādāk. „Sanāca, ka izmantoju Gulbergu kā slēpju testētāju. Zinu, ja mēs samainītos ar etapiem, tad tas pats visticamāk būtu noticis ar mani. Tā tas notiekas. Ir smagi, ja tu esi gandrīz vienīgais, kas brauc ar slēpēm ar klīsteri,” stāsta Iversens, apstiprinot, ka arī viņš ir domājis ņemt slēpes ar klīsteri, taču mainījis izvēli, redzot, cik grūti klājas komandas biedram.