Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Eiduka neatbalsta distanču vienādošanu ar vīriešiem

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Eiduka neatbalsta distanču vienādošanu ar vīriešiem
Patrīcija Eiduka.

Attiecībā uz Zviedrijas distanču slēpotāju izteikto priekšlikumu, lai sievietēm un vīriešiem distanču garumi sacensībās būtu vienādi, Latvijas vadošā slēpotāja Patrīcija Eiduka skatās visai skeptiski un šādu iniciatīvu šobrīd neatbalsta.

Zviedrietes ierosināja, ka distanču garumiem ir jābūt vienādiem, jo gan komandu sporta veidos sievietes un vīrieši spēlē vienādu ilgumu, kā arī, piemēram, vieglatlētikā distances abiem dzimumiem ir vienādas. Diezgan asi pret to iestājās Krievijas izlases slēpotājas. Šādu iniciatīvu neatbalsta arī pagājušā sezonā vairākus spilgtus panākumus guvusī 21 gadu vecā slēpotāja no Kokneses novada.

“Es esmu pret šādu priekšlikumu un piekrītu Krievijas slēpotāju izteiktajam viedoklim, taču ne tik asā veidā. Tas ir tikai normāli, ka vīriešiem ir garākas distances, jo tomēr vīrieši ir stiprais dzimums. Jā, vieglatlētikā neatšķiras distanču garumi, taču distanču slēpošanai līdzīgā ziemas sporta veidā kā biatlons sievietēm arī distances ir īsākas nekā vīriešiem,” stāsta “Tour de ski” noslēdzošajā posmā pret kalnu slēpošanas kalnu 10.vietu ieguvusī latviete.

“Šobrīd jau ir diezgan liela slodze sacensībās, un nav viegli atjaunoties. Ja pielīdzinātu mūsu distanču garumus vīriešiem, tad būtu daudz sarežģītāk. Tas ļoti ietekmētu it īpaši jaunās slēpotājas. Slēpošanas lielvalstu pārstāvēm ar savu ap slēpošanu izveidoto sistēmu būtu vieglāk tam pielāgoties, un viņu pārsvars pār pārējām vēl vairāk palielinātos. Tādējādi interese par sieviešu slēpošanu kristos vēl straujāk. Tāpēc nevajadzētu palielināt distanču garumus sievietēm, lai tos pielīdzinātu vīriešiem,” uzskata pasaules U23 čempionāta 7.vietas ieguvēja.

Patrīcija Eiduka piebilst, ka šāds ir viņas tagadējais uzskats, jo ir tikai 21 gads. Viņa neizslēdz, ka varbūt 28 vai 30 gadu vecumā, kad organisms būs jau vairāk norūdījies pie lielajām slodzēm, tad varētu arī pieļaut garāku distanču iekļaušanu.

     [+] [-]

, 2021-05-05 20:43, pirms 3 gadiem
Kur palikuši tie daži feministiski noskaņotie čalīši, kuri te aizstāvēja zviedriešu ierosinājumu un fanoja par sieviešu futbolu uz lielā izmēra laukuma?

Labi, ka pašas sportistes spēj objektīvi novērtēt situāciju.

Starp citu, arī vieglatlētikā atšķiras disciplīnas (barjersprints 100 m un 110, septiņcīņa un desmtcīņa), kā arī lodes, šķēpa, diska un vesera svars.

     [+] [-]

, 2021-05-05 21:17, pirms 3 gadiem
Da labi. Basketbolā sievietēm mazāka bumba, tenisā jāspēlē līdz 2 setiem utt. Tā ka atšķirību ir pa pilnam. Vienīgi kaitina, ka dāmas pieprasa līdzvērtīgus honorārus, nesktoties uz šīm atšķirībām.

     [+] [-]

, 2021-05-05 21:17, pirms 3 gadiem
Dzimumu vienlīdzība nemaina faktu, ka sieviešu sacensībās rezultātu atšķirības ir lielākas nekā vīriešu sacensībās. Ja sieviešu sacensībās palielinās distanču garumus, tās kļūs vēl lielākas. Līdz ar to skatītāju interese par sacensībām saruks. Faktiski noteicošais šeit būs vāciešu viedoklis, jo tieši vācieši ir lielākie ziemas sporta patērētāji un finansētāji.

     [+] [-]

, 2021-05-05 21:35, pirms 3 gadiem
Sievietes ir izturīgākas nekā vīrieši, tāpēc distances mierīgi varētu pielīdzināt, tikai kurš gan skatīsies tās garo distanču sacensības.

     [+] [-]

, 2021-05-05 22:45, pirms 3 gadiem
Distanču slēpošanā absurds ir tas ka vīru distances ir divas reizes garākas. Biatlonā vismaz šī atšķirība nav tik milzīga. Pareizi vien ir meitenēm likt skriet nedaudz vairāk, it īpaši ja viņas par savu darbu saņem tādus pašus bonusus kā vīri.

     [+] [-]

, 2021-05-05 23:31, pirms 3 gadiem
Neredzu jēgas cepties, jo šādas radikālas izmaiņas šobrīd vairumam labumu nenestu, tieši otrādi. Normālas sievietes arī to saprot. Dzimumu atšķirības ir un būs, un tās jāņem vērā, lai nepadarītu sportu (vai jebko citu) par cirku atsevišķu feministu vai dzimumu vienādības karotāju dēļ.