Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Eiduka: "Nedomāju, ka izdosies sprintā kaut reizi atkārtot pusfinālu"

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Eiduka: "Nedomāju, ka izdosies sprintā kaut reizi atkārtot pusfinālu"
Patrīcija Eiduka. Foto no slēpotājas privātā arhīva.

Pasaules kausa kopvērtējumā trīsdesmitniekā esošā Patrīcija Eiduka vareni ir sākusi šīs sezonas “Tour de ski”, sprintā izcīnot rekordaugsto 10. vietu, bet 10km klasikā uzrādot 19. laiku, un ir pelnījusi arī veiksmi.

Lai arī pagājušajā “Tour de ski” Patrīcija Eiduka daudziem ir palikusi atmiņā ar lielisko taktiku un vareno finišu 20km iedzīšanā, kur tika sasniegts līdz šim augstākais rezultāts Pasaules kausa posmos – 5. vieta, tomēr pagājušā gada tūre nebūt nesākās labi Baltijas valstu līderei. Pirmajā startā sprintā brīvajā stilā Patrīcija ieņēma 32. vietu, paliekot aiz izslēgšanas kārtas jeb ceturtdaļfināla, bet otrajā startā iedzīšanā finišēja 35. vietā, atgādinot līdzības ar 2021./2022. gada “Tour de ski”, taču pilnīgi pretēji 2020./2021. gada tūrei, kurā Eiduka pilnīgi visos posmos bija labāko trīsdesmitniekā.

Šogad “Tour de ski” slēpotājai no Vecbebriem sācies ļoti vareni. Otro reizi karjerā sprintā, un atkal “Tour de ski” laikā, ir sasniegts pusfināls jeb labāko divpadsmitnieks, turklāt pirmo reizi sprintā ir iekļūts desmitniekā. Un ja vairākas reizes nav mazliet paveicies, tad šoreiz veiksme pelnīti uzsmaidīja, un arī pašas pieredze un ieguldījums nesa augļus.

Pagājušajā tūrē, kā jau minēts, pirmajā startā sprintā tika uzrādīts 32. laiks, līdz izslēgšanas kārtai jeb ceturtdaļfinālam pietrūkstot tikai ceturtdaļsekundei. Šoreiz sprinta kvalifikācijā distances vidū sanāca būt uz robežas, bet beigās uzrādīt 26. rezultātu. Septiņas sekundes desmitdaļas lēnāks laiks, kas sprintā nav nemaz tik ļoti maz, liktu palikt atkal ārpus ceturtdaļfināla jeb labāko trīsdesmitnieka.

Patrīcijai ceturtdaļfinālā šoreiz sanāca visizdevīgākais brauciens, jo viena no ļoti retajām reizēm, ja ne vienīgā, kad vienā braucienā ir trīs (!) no kvalifikācijā 25.-30. laiku uzrādījušām slēpotājām (25.vāciete Krēla, 26. Eiduka un 28. itāliete Ganca). Sekmējošais faktors bija arī Linnas Svānas klātbūtne, jo zviedrietei patīk ļoti ātri braukt visas kārtas. Taču ir jābūt arī meistarībai noturēties līdzi. Tādējādi ātrais brauciens, pateicoties Svānai, un Eidukas spēja noturēties līdzi deva iespēju ar trešo vietu braucienā kā otrajai jeb noslēdzošajai “laimīgajai zaudētājai” tikt pusfinālā. Šī trešā vieta braucienā tika iegūta sīvā cīņā ar vācieti Sofiju Krēlu, palīdzot arī Patrīcijas taktikai un pieredzei, kas uzkrāta šajās pāris sezonās augstākajā līmenī. Kādas divas desmitdaļas lēnāks slēpojums ierindotu Patrīciju 4. vietā braucienā, pusfinālam ejot gar degunu, kopējā ieskaitē beigās ieņemot 20. vietu (lēnākā kvalifikācijā no visām ceturtdaļfināla 4. vietu ieguvējām).

Šīs sacensības vēlreiz apliecināja, ka sprintā katra mazākā nianse un arī veiksme var nospēlēt būtisku lomu vietas iegūšanā, kas atšķirties ar lielu amplitūdu – vai dalībniece ir desmitniekā, vai arī divdesmitā vai trīsdesmitā. Te var atcerēties arī olimpiskās spēles Pekinā, kur Raimo Vīgants pēc iespaidīgās kvalifikācijas savā ceturtdaļfinālā, slēpojot vienatnē, bija samierinājies ar sesto vietu slēpojumā un ne augstāk kā 28. vietu kopējā ieskaitē, bet tad pēkšņi ķīnietis saskrējās ar norvēģi, un Raimo jau ir ceturtais braucienā un 20. vietā kopējā ieskaitē. Tā mēdz gadīties sprintā, un nav nekas nejaušs.

Veiksmes faktoru nenoliedz arī pati Eiduka. “Jā, nekad dzīvē nedomāju, ka izdosies kaut reizi atkārtot pusfinālu. Protams, tas ir liels veiksmes stāsts, un manā gadījumā tur visam ir jāsakrīt, lai tā notiktu,” norāda lielisko rezultātu sasniegusī Patrīcija. Jāatzīmē, ka arī pusfinālā Eidukai izdevās noturēties līdzi vadošajām un finišēt piektai aiz Svānas, Sundlingas, Šīstadas un Fendrihas, no kurām visas vismaz četras reizes ir uzvarējušas PK posmos. Ar šādu sniegumu Patrīcijai arī fināls kādu dienu būs iespējams.

Vakar viņa taktiski ļoti labi noslēpoja 10km klasikā un no 2,3km no piektā desmita vidus strauji kāpa uz augšu, beigās ielaužoties pat divdesmitniekā. Reti kura distances otrajā pusē pakāpās tik ievērojami, ja nu vienīgi vāciete Koleta Ridzeka pēdējos 2km pārsteidza ar lielo kāpumu, apsteidzot arī Patrīciju. Kārtējo reizi izpaudās OS Pekinā pamēģinātā jaunā taktika – sākt mierīgāk un pēc tam pielikt ātrumā. Tas, ka šāda taktika strādā, atzīst arī pati Patrīcija, norādot, ka tas nav tik viegli un ir arī savas nianses. “Taisnība, ka šī taktika strādā, bet jāatzīst, ka šobrīd tikai tas viss vēl nav tā, ka notiek pats no sevis un nav bieži tādu sacensību, kad izdodas tos pirmos kilometrus nobraukt uz pašas robežas, lai nepārķertu vai nebūtu par lēnu.”

Šodien trešais starts jau trešo dienu pēc kārtas. Un šoreiz programmā pagājušā tūrē tik sekmīgā 20km iedzīšana brīvajā stilā pēc sprinta un 10km klasikas rezultātu kopsummas. Eiduka uzsāks kā septiņpadsmitā (+1:22), tikai sekundi jeb faktiski vienlaicīgi ar austrieti Terēzu Štadloberi, ar kuru un arī visticamāk sešas sekundes aizmugurē startējušo zviedrieti Ebu Andersoni kopā tad jāmēģina sākumā ķert 11 un 14 sekundes priekšā startējošās Kristu Permekoski, Frīdu Karlsoni un Heidi Vengu, lai tad tādā spēcīgā kompānijā, ļaujot titulētajām slēpotājām “strādāt”, varētu pamazām deldēt deficītu ar līderēm un ķert citas konkurentes, beigās pat mēģinot pacīnīties par vietu desmitniekā, no kura pirms starta šķir tikai 11 sekundes.

Atcerēsimies, ka pērn šo 20km iedzīšanu Patrīcija sāka līdzīgi – 14. vietā, kad no desmitnieka laika izteiksmē šķīra 19 sekundes, bet līdz 5. vietai, ko beigās Eiduka ieguva, bija vairāk nekā pusminūtes deficīts. Sievietēm iedzīšana šodien sāksies plkst.13.30 pēc Latvijas laika.

  +2 [+] [-]

, 2024-01-01 09:49, pirms 4 mēnešiem
Paldies, Ivar! Paldies, Patrīcij! Veiksmi šodien un visā šajā sezonā! Tiks turēti īkšķi!
Vajag biežāk komentārus no pašas sportistes, es tos izlasīsu ar lielu interesi. Kārtējo reizi nāksies atkārtoties, bet, manuprāt, Patrīcijas sasniegtais netiek pietiekami novērtēts. Renes vietas desmitniekā daudzi vērtē augstāk par šiem sasniegumiem slēpošanā.

     [+] [-]

, 2024-01-01 10:14, pirms 4 mēnešiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Paldies, Ivar! Paldies, Patrīcij! Veiksmi šodien un visā šajā sezonā! Tiks turēti īkšķi!
Vajag biežāk komentārus no pašas sportistes, es tos izlasīsu ar lielu interesi. Kārtējo reizi nāksies atkārtoties, bet, manuprāt, Patrīcijas sasniegtais netiek pietiekami novērtēts. Renes vietas desmitniekā daudzi vērtē augstāk par šiem sasniegumiem slēpošanā.
Ja renes veidos neesi sešniekā,tad vispār netiek pieminēti,kur nu vēl 20-20 vietās. Patrīcija ir supermalacīte un tā tikai uz priekšu. Būs arī pjedestāls!!!!

     [+] [-]

, 2024-01-01 11:36, pirms 4 mēnešiem
Pagaidām viss ir daudz labāk, kā varēja iedomāties pirms tūres! Lai veicas šodien un attaisnojas tas, ka brīvais stils Patrīcijai sanāk vislabāk! Iedzīšanā gan varētu būt, ka pirmās 4-5 (Diginsa & Co), visticamāk, pačkā spēs aizslēpot prom jau sākumā, bet cerības uz augstu vietu nebūt nav zudušas.

     [+] [-]

, 2024-01-01 11:36, pirms 4 mēnešiem
Patricij, ļoti patīkami ko tu dari ar savu treneri un pārējiem, kas tevi apkopē ! Patīkami skatīties pa Eurosport kaut vai tā ! Tā turpināt Jaunajā gadā sargā veselību !