Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

Augsti mērķi, vairāk naudas no IZM un OS2030: kamaniņnieki gatavi sezonai

Augsti mērķi, vairāk naudas no IZM un OS2030: kamaniņnieki gatavi sezonai
Foto: Mārtiņš Goldbergs/LKSF

Šodien Latvijas Kamaniņu sporta federācija pirms 2023./2024. gada sezonas aicināja mediju pārstāvjus uz preses konferenci, lai pastāstītu par sagatavošanās procesu, izvirzītajiem mērķiem, darbu pie inovācijām un citiem aktuālajiem ar renes sportu saistītajiem jautājumiem.

Īsi pirms došanās uz Ziemeļameriku, lai sāktu 2023./2024. gada Pasaules kausa sezonu kamaniņu sportā, šodien Latvijas Kamaniņu sporta federācija aizvadīja preses konferenci, kurā piedalījās organizācijas prezidents Klāvs Vasks, Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta vadītājs Vladimirs Šteinbergs, galvenais treneris Zintis Šaicāns, kā arī sportisti, treneris Inārs Kivlenieks un citi atbalstītāji.

''Sezonu sākam ar pozitīvu optimismu,'' preses konferenci iesāka organizācijas prezidents Vasks. ''Mums ir pilns dalībnieku sastāvs - trīs vīrieši, četras dāmas, divi vīriešu divnieki un divi sieviešu divnieki. Izlasē ir jauns galvenais treneris - Zintis Šaicāns, kurš ar lielo izlasi bijis kopā kopš pavasara. Tā gatavojusies pēc viņa programmas, tā kā kopumā sagaidām sezonu uz pozitīvas nots.'' Prezidents minēja, ka galvenās sezonas sacensības ir Eiropas čempionāts, kas gaidāms Insbrukā, un pasaules čempionāts, kura norise plānota Vācijas Altenbergas trasē. Savukārt pēdējie divi Pasaules kausa posmi plānoti Siguldā februāra beigās un marta sākumā. Tāpat federācija turpinājusi sadarbību ar Rīgas Tehnisko universitāti dažādu inovāciju ieviešanā. ''Viņi veido daudz un dažādas izpētes programmas, kurās cenšamies izmantot visas iespējas, lai uzlabotu mūsu tehnikas stāvokli. Liels nopelns ir mūsu vienam no treneriem - Mārtiņam Rubenim.''

Ar pašiem augstākajiem mērķiem sezonu gaida jaunais izlases galvenais treneris Zintis Šaicāns, kurš neko daudz sagatavošanās posmā mainījis nav, bet lielāku uzsvaru licis uz sportistu psiholoģisko aspektu. ''Sagatavošanās periodā ieguldīts liels darbs. Ceru, ka iznākums būs labs, jo sportisti šobrīd rāda unikālus rezultātus gan treniņos trasē, gan fiziskajos normatīvos. Esmu gandarīts, ka man ir dota iespēja nest atbildību par Latvijas kamaniņu izlasi. Izmaiņas nav bijušas lielas - esmu centies likt uzsvaru uz to, ka sportisti ir gatavi, viņi ir uzvarētāji, viņiem viss sanāks un ka viņi atrodas augstākajā līmenī.''

''Vairākās intervijās esmu minējis, ka vēlos saliedēt komandu, kas viens otram uzticas un kas viens otru atbalsta. Tādā veidā ir panākams rezultāts gan treneriem savā starpā, gan treneriem darbā ar sportistiem. Tā atgriezeniskā saite var būt panākuma akmens, kas palīdzēs kamaniņu izlasei izcīnīt vēl augstākus mērķus,'' par personīgajiem mērķiem klāstīja Šaicāns, nosaucot arī skaļākus uzdevumus. ''Uz izlasi nācu tikai ar vienu domu - izcīnīt olimpiskajās spēlēs visu kaluma medaļas. Tas viennozīmīgi ir mans sapnis un arī mērķis.''

Latvijas Kamaniņu sporta federāciju slavēja IZM Sporta departamenta vadītājs Vladimirs Šteinbergs, pie reizes minot, ka 2024. gadā federācijai augsta sasnieguma sporta programmas ietvaros pienāksies lielāks finansējums no ministrijas. ''Kamaniņu federācija ir viens no paraugiem, kā strādāt sporta federācijai. Kamaniņu sportam ir izdevies izveidot piramīdu, pēctecību, piesaistīt bērnus un jauniešus, tajā pašā laikā vadot diezgan kvalitatīvu augstu sasniegumu sporta programmu. Tas tiešām ir tāds paraugs, uz ko daudziem ir jāstrādā. Runājot par nākamo gadu, būtiski, ka saglabāsies pieaugums augstas klases sporta programmai. Tas ļaus federācijai saņemt lielāku finansējumu augstas klases sasnieguma sporta programmā pret iepriekšējo gadu.'' Uz jautājumu konkretizēt skaitļus, Šteinbergs nevairījās tos arī sniegt. ''Ja nemaldos, gada izteiksmē tie ir 120 vai 130 tūkstoši eiro. Iepriekšējā gada sākumā bija 480 tūkstoši, tad nākamajā gadā tie būs 600 tūkstoši.''

Pēdējā laikā diskusijas raisa potenciālā Latvijas iesaiste Zviedrijas kandidatūrā uzņemt 2030. gada ziemas olimpiskās spēles, kā ietvaros Latvijā notiktu renes sporta veidu norise. Savu viedokli pauda LKSF prezidents Klāvs Vasks, argumentējot, ka šāds sporta forums Latvijai būtu nepieciešams. ''Vēlētos nostāties renes sporta pusē. Šādas sacensības būtu unikāla iespēja Latvijas sportistiem, kas ir gadu desmitiem trenējušies, parādīt labākos rezultātus. Maz ir sporta veidu, par kuriem raksta visas pasaules valstis. Siguldas, Rīgas un Latvijas vārds, ja nostāsies blakus Zviedrijas vārdam, ir neizmērāms tikai naudā. Mums tāpat ir jākonkurē tūrismā un citās jomās ar ziemeļu kaimiņiem. Par zemu nevajadzētu novērtēt arī ekonomisko ieguvumu ne tikai no olimpiskajām spēlēm, bet arī ilgtermiņā. Domāju, ka aprēķini parādīs, ka valdībai šis notikums ir jāatbalsta. Mums, latviešiem, ir tendence pret daudz ko pretoties, bet šī ir tā reize, kad vajadzētu apvienoties un atbalstīt šo pasākumu. Visiem iesaistītajiem ir dots darba uzdevums, lai izdarītu mājasdarbu un būtu pilntiesīgi olimpisko spēļu uzņēmēji.''

IZM Sporta departamenta direktors Šteinbergs pauda, ka liela nozīme būs veiktajiem aprēķiniem, taču saistībā ar Siguldas ledus trasi viņš atklāja, ka tās potenciālā renovācija ir iekļauta Nacionālajā attīstības plānā, kas tādējādi notiktu ar vai bez olimpisko spēļu tiesību iegūšanas.

Jaunā Pasaules kausa sezona kamaniņu sportā sāksies 7. decembri ASV Leikplesidā. Arī 2023./2024. gada sezonā šī sporta veida sacensības Latvijā translēs kanāls TV6.

2023./2024. gada Pasaules kausa kamaniņu sportā kalendārs

DatumsPosmsValsts
07-09.12LeikplesidaASV
14.-16.12VistleraKanāda
05.-07.01VinterbergaVācija
12.-14.01OberhofaVācija
26.-28.01Altenberga (PČ)Vācija
02.-04.02AltenbergaVācija
09.-11.02InsbrukaAustrija
16.-18.02OberhofaVācija
23.-25.02SiguldaLatvija
01.-03.03SiguldaLatvija

, 2023-11-24 21:49, pirms 8 mēnešiem
Laikam vienīgais no ziemas olimpiskajiem sporta veidiem par kuru šaubu ir vismazāk. Par bobsleju visvairāk, par skeletonu vispār nav
, 2023-11-24 23:51, pirms 8 mēnešiem
Pilna komanda tomēr nav, jo ir tikai trīs vīri. Un, šķiet, ka šobrīd nav neviena, kurš varētu ielēkt pieaugušo konkurencē.

Jā, bet tas ir viennozīmīgi, ka kamaniņu federācija varētu būt kā paraugs bobsleja un skeletona darboņiem. Tikko Dukurs seniors intervijā stāstīja, ka, ļoti ticams, viņa jaunais projekts ar jauniešiem aizies pa skuju taku, jo neesot finansējuma... Protams, tas viss notiek gadus 15 par vēlu, bet ja jau bija uzsākts, tad, cerams, ka tomēr būs turpinājums.

Iespaidīgas summas rakstā minētas. Cik dabū bobslejs un skeletons?
, 2023-11-25 14:12, pirms 8 mēnešiem
No diskusijām par to, vai vispār mums vajag renes sports - rezultējies slavēšanā kā paraugu citiem un palielinātu finansējumu. Interesanti, cik procentuāli federācija piesaista sponsoru naudu pret valsts un pašvaldību piešķirto? Produktīvi apsaimniekojot valsts naudu vēl nenozīmē teicami strādāt.
, 2023-11-26 21:15, pirms 8 mēnešiem
Nesaprotu. Cik esmu dzirdējis 58 mio trases pārbūvei, lai varēt boba 4 nieki šļūkt. Pēc iespējamas pārbūves, tā vairs nebūs mūsu mājas trase. Jauna trase, kurā visiem vienādas iespējas. Paldies! 58 mio labāk atdosim paliatīvajai apkopei. Esam cilvēcīgi un izvēlamies pēc iespējas cilvēku cienošus naudas tērēšanas veidus, Ceru, ka Prūša kungs arī kaut ko saprata.
, 2023-11-26 23:23, pirms 8 mēnešiem
Petrus rakstīja: Nesaprotu. Cik esmu dzirdējis 58 mio trases pārbūvei, lai varēt boba 4 nieki šļūkt. Pēc iespējamas pārbūves, tā vairs nebūs mūsu mājas trase. Jauna trase, kurā visiem vienādas iespējas. Paldies! 58 mio labāk atdosim paliatīvajai apkopei. Esam cilvēcīgi un izvēlamies pēc iespējas cilvēku cienošus naudas tērēšanas veidus, Ceru, ka Prūša kungs arī kaut ko saprata.
Kur tavs cilvēcīgums bija, kad tika notriekti kovidafēras miljardi?
, 2023-11-29 10:14, pirms 8 mēnešiem
trīs vīri laivā bildē, acis mirdz, domājot par iespējamām shēmām miljonu apguvē.
Mārtiņa Bota/Roberta Plūmes ekipāža. Foto: Mareks Gaļinovskis
1

Sprinta kausu kamaniņu sportā nākamsezon aizvietos ar jaukto komandu kausu

LETA. Nākamsezon Pasaules kausa izcīņas un pasaules čempionāta kamaniņu sportā ietvaros notiks jaunas sacensības - jaukto komandu kauss, aizvadītās nedēļas nogalē tika nolemts Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) kongresā.
Kristers Aparjods. Foto: Mareks Gaļinovskis

2028. gada pasaules čempionāts kamaniņu sportā notiks Kēnigszē

LETA. 2028.gada pasaules čempionāts kamaniņu sportā notiks Kēnigszē trasē, Vācijā, aizvadītās nedēļas nogalē tika nolemts Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) kongresā.
Sanija Ozoliņa. Foto: LKSF
5

No kamanām izkāpj arī Eiropas čempionāta medaļniece Ozoliņa

Latvijas kamaniņu sports piedzīvo pamatīgu atbirumu dāmu konkurencē. Iepriekš par karjeru noslēgšanu paziņojušajām Sigitai Bērziņai un Frančeskai Bonai vēlā piektdienas vakarā pievienojās arī divnieku ekipāžās braukusī Sanija Ozoliņa.