Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Prūsis pirms PČ: "Patīk, ka no konkurentiem sajūtam piesardzīgu respektu"

Rolands Eliņš

Prūsis pirms PČ: "Patīk, ka no konkurentiem sajūtam piesardzīgu respektu"
Foto: Viesturs Lācis / bobslejs.lv

Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis pirms pasaules čempionāta portālam Sportacentrs.com pastāstīja par izlases gatavību sezonas svarīgākajiem mačiem, aicināja īpaši neskatīties uz Vācijas ekipāžu braucienu laikiem treniņos un atklāja, ka no konkurentiem izjūt respektu pret Latvijas izlases iespējām vēlreiz pārsteigt.

"Visi sagatavošanās plāni un darbi rit pēc saraksta, viss kārtībā," sacīja Sandis Prūsis, kura vadītā bobsleja izlase šonedēļ aizvada treniņbraucienus Vinterbergas trasē un gatavojas divnieku sacensības nedēļas nogalē. "Arī ar veselību visiem viss kārtībā. Treniņbraucieni? Nu, braucienu laiki jau visiem redzami, nekā ļoti spoža pagaidām tur nav."

Trešdien aizvadītajos treniņos Latvijas piloti startēja otrajā grupā, kurā nebija galveno favorītu vāciešu un šveiciešu. Emīla Cipuļa ekipāžai bija 4., 3. un 5. laiks trīs treniņbraucienos, kamēr Jēkaba Kalendas ekipāžai 6., 8. un 2. laiks. Trešajā treniņbraucienā Kalenda Cipuli pārspēja par 0.25 sekundēm.

"Par otrajiem numuriem izlasē dažreiz mazāk domā, tad arī viņiem nav liela spiediena un sanāk labāk," atzina Prūsis. "Kas Cipulim treniņos nesanāk? Laikam jau no visiem elementiem pa druskai, ieskaitot arī pašu braukšanu. Tā jau parasti ir sezonas laikā, kad jāpārslēdzas uz mazajām trasēm. Tāpat sajūtu, ka Emīls izjūt spiedienu uz sevi, viņam kā izlases pirmajam numuram ir uzlikta atbildības nasta."

Cipulis iepriekšējā nedēļas nogalē izcīnīja uzvaru PK posmā Altenbergā četriniekos, kad dalīja pirmo vietu ar dominējošo Vācijas pilotu Frančesko Frīdrihu.

"Tā jau bija cita disciplīna," paskaidroja Prūsis. "Bet jā, tā cilvēcīgi es saprotu, ka tagad cilvēkiem ir vēlme ko līdzīgu sagaidīt arī pasaules čempionātā, cilvēki noskaņojas, ka arī pasaules čempionātā nu tik būs medaļas un uzvaras. Emocionāli saprotu - ja es skatītos no malas kā līdzjutējus, gan jau domātu līdzīgi."

Iepriekšējā nedēļas nogalē gan tika pieredzēta ne tikai Cipuļa četrinieka uzvara, bet arī Kalendas ekipāžas diskvalifikācija divniekos par svara limita pārsniegšanu. Izlases treneris norādīja, ka tā bijusi vienkārši nolaidība: "Netika pasekots līdzi, neko daudz vairāk man nav, ko teikt. It kā viss bija tāpat kā iepriekš, bija 4kg rezerve, bet uz svariem tomēr izrādījās, ka ir 1.5kg par daudz. Vai nav bažu, ka PČ atkārtosies kas līdzīgs? Nu, ja atkārtosies, tad tas būs stulbuma kalngals, nekas cits."

Turpinot par treniņbraucieniem pirms PČ, Prūsis dalījās viedoklī arī par pirmās grupas rezultātiem, kur ātrākais 1. braucienā bija Vācijas pilots Johanness Lohners, kurš pēc tam vairs nebrauca, un 2. un 3. braucienā ātrākais bija Adams Ammors. Frīdriha rezultāti bija krietni zemāki, bet Prūsis aicināja tam nepievērst nekādu uzmanību.

"Tas neko nenozīmē, īstais stāsts tāpat būs mačos. Paskatieties uz Frīdriha starta laikiem treniņos, viņi jau tur ne tuvu uz 100% neiestumj," sacīja Prūsis. "Savukārt par sacensībām esmu ja ne 100%, tad 99% drošs, ka vācieši ieņems visu goda pjedestālu, turklāt ar atrāvienu."

Savā mājas trasē Vācijas pilotu favorītu statuss ir nenoliedzams, taču reizē jāatzīmē citi fakti - Cipulis uz četrinieku sacensībām ieradīsies kā PK kopvērtējuma vicelīderis, iepriekšējā posma uzvarētājs un pašreizējais pasaules vicečempions. Ja pirms gada arī Prūsis pats nenoliedza, ka Cipuļa ekipāžas sudrabs pasaules čempionātā bijis pārsteigums, tad kā uz šādu scenāriju viņš skatās šobrīd, proti, vai pārsteigums patiešām ir pārsteigums, ja tas tiek sagaidīts?

"Teikšu šādi - man patīk konkurentu piesardzīgā attieksme," pēc jautājuma apdomāšanas sacīja Prūsis. "To varētu raksturot ar vārdu "respekts". Domāju, ka daudzi negaidīja, ka iepriekšējā posmā varam nobraukt vienādi ar Frīdrihu, turklāt vēl ar sliktāku starta laiku, un no tā izjūtu respektu no konkurentiem, sak, atkal jūs kaut ko esat izmēģinājuši un sagatavojuši tieši uz PČ. Kas mani pašu pārsteigtu? Teikšu, ka arī jau 3. vieta un bronza man būtu patīkams pārsteigums."

Divnieku sacensības nedēļas nogalē notiks sestdien un svētdien, abās dienās 14:00. Kā jau ierasts, pasaules čempionātā kopsummā tiek veikti četri braucieni, nevis divi kā pārējās sacensībās. Savukārt četrinieku sacensības sekos nākamajā nedēļas nogalē jau marta sākumā.

  +1 [+] [-]

, 2024-02-22 16:46, pirms 2 mēnešiem
Nu tas S. Prūsis gan ir viens rieksts. Šitā stutēt visu latvijas bobsleju ar tik limitētu atbalstu. Visu cieņu

  +1 [+] [-]

, 2024-02-22 17:28, pirms 2 mēnešiem
Ja būs medaļa, tad Sandis no Čakšas sagaidīs siltu rokas spiedienu...

     [+] [-]

, 2024-02-22 19:29, pirms 2 mēnešiem
Uz medaļu reālāk ir cerēt četriniekos