Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Biatlonistiem pārāk lieli muskuļi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Biatlonistiem pārāk lieli muskuļi
Foto: www.family4life.com

Ikviens līdzjutējs, kurš kaut cik seko līdzi biatlonam, noteikti ir pamanījis, ka latviešu sportistu rezultāti nav no tiem labākajiem, un ka vaina meklējama lēnajā solī. Piedāvājam iepazīties ar "Sporta Avīzē" publicētajiem ārsta Alda Cīruļa skaidrojumiem.

Urbanovičs no medicīnas turas pa gabalu

Izlases galvenais treneris Vitālijs Urbanovičs kā allaž ir lakonisks un arī "Sporta Avīzei" neko daudz neatklāja: "Slimības, traumas, eksperimenti - viss kopā. Tāpēc arī ir tādi rezultāti. Šomēnes laikam nekā labāka nebūs, bet ceru, ka līdz pasaules čempionātam izlīdzināsim. Vairāk es neko nevaru pateikt. Medicīna? Es neesmu dakteris. Man ir jātrenē šaušana, funkcionālā sagatavotība, jāveic saimnieciskā darbība un menedžera pienākumi. Negribu līst iekšā medicīnā!"

Cīrulis: "Biatlonistiem ir lieka muskuļu masa"

Toties Latvijas olimpiskās vienības ārsts Aldis Cīrulis pastāstījis krietni vien vairāk, radot skaidrāku priekšstatu, kas tad īsti ar mūsējiem notiek: "Biatlons ir kļuvis ātrāks, un mums vajadzēja kaut ko mainīt, lai palielinātu ātrumu. Ātrums ir atkarīgs no spēka. (..) Īsi pirms Pasaules kausa posma ieteicām lietot pārtikas piedevas. Tās ir pilnīgi legālas piedevas, kuras iegādājusies LOV un kuras ar labiem panākumiem bija pārbaudītas citos sporta veidos. Gribējām tās pamēģināt arī biatlonistiem. Sākotnēji viss izskatījās pa pirmo, taču nav skaidrības: vai nu tobrīd viņi treniņos nepaveica vajadzīgo darbu, vai kāds kaut ko izdarīja par daudz, taču viņiem pārāk strauji izauga muskuļu masa. Šobrīd analizējam cēloņus, taču liekā muskuļu masa kļuva mazāk darbspējīga. Dažiem no pārslodzes pietūka kājas, pasliktinājās asins piegāde, un tas apgrūtināja slēpošanu."

Cīrulis arī atklāja, ka šīs minētās piedevas devušas pozitīvu efektu mūsu BMX un bobsleja censoņiem. Šajos sporta veidos nepieciešams eksplozīvais spēks, kuru maksimāli jāizmanto 100 vai 200 metros. Turpretī biatlonā šāds efekts neko nedod, labu ātrumu nepieciešams noturēt daudz, daudz ilgāk.

Ko tagad? Cīrulis: "Diemžēl ļoti lēni norit atjaunošanās process; domājām, ka tas notiks ātrāk. Muskuļi būtībā jātrenē no jauna. Cerams, līdz pasaules čempionātam viss būs kārtībā. Tā jau bija plānots, ja kaut kas nesanāk, tad līdz pasaules čempionātam vēl ir laiks, lai to labotu. Žēl, ka visi gaida rezultātu jau tagad. Galvenais ir izstrādāt modeli olimpiskajai sezonai, jo olimpiādē izgāzties mēs nedrīkstam."

Bricis vēl var atgriezties iepriekšējā līmenī

Pagājušās sezonas pirmā puse mūsu izlases līderim Ilmāram Bricim bija tikpat neveiksmīga kā tagad, bet pasaules čempionātā viņš visās individuālajās disciplīnās iekļuva labāko 20 skaitā. Cīrulis cer, ka šajā sezonā notiks līdzīgi: "Redz, kā skrien polis Tomašs Sikora, bet viņi ar Ilmāru ir turpat viena vecuma. Meistarība viņam ir, un, tiklīdz Ilmārs atgūs sportisko formu, viņam būs labas cerības tikt augstu. Bricis lieliski jūt organismu, un viņš bija viens no pirmajiem, kas pateica, ka kaut kas nav kārtībā."

Izlasei arī veselības un naudas problēmas

Tāpat Cīrulis stāsta interesantas nianses pa šaušanu - proti, jo vairāk tajā trenējies (tā sauktajā tukššaušanā), jo reālākas problēmas ar muguru, bet dažiem arī rodas ceļgala sāpes. "Sporta Avīze" piebilst, ka ar muguras savainojumu sirgst Jānis Bērziņš, celis kopš vasaras sāp Kasparam Dumbrim, bet Edgaram Piksonam bijušas problēmas ar kājām.

Nobeigumā - par naudas lietām. Pēc pasaules čempionāta viens no atlikušajiem trim Pasaules kausa posmiem notiks Vankūverā - 2010. gada olimpisko spēļu norises vietā. Ekonomikas krīze arī biatlona izlasei nav gājusi secen - ļoti iespējams, ka finanšu, lai aizbrauktu uz Kanādu, nepietiks.

Izmantotie resursi:
"Sporta Avīze"

 +24 [+] [-]

, 2009-01-21 22:17, pirms 15 gadiem
kaut kas fantastisks! Jaunajiem trauma pēc traumas, bet Ilmārs jau savos gandrīz 40 (tpfu tpfu tpfu) neko nesūdzas! interesanti katrā ziņā..

 +45 [+] [-]

, 2009-01-21 22:17, pirms 15 gadiem
Sliktam dejotajam pat olas traucee

 +25 [+] [-]

, 2009-01-21 22:18, pirms 15 gadiem
Arī lasīju šo SA Mūsējiem tagad jāiet stumt bobsleja kamanas vai jābrauc ar BMX
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +21 [+] [-]

, 2009-01-21 22:19, pirms 15 gadiem
Vajag Duracel,iztures daudz,daudz ilgak!

  +8 [+] [-]

, 2009-01-21 22:20, pirms 15 gadiem
tad lai iet visi uz BMX...savadaak zheel skatiities
Slēpts komentārs: Namejs latgaļu karotājs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2009-01-21 22:25, pirms 15 gadiem
psc lasot rodas sajuta ka uz sacensibam baruc LV biatlonisti kuri izmukusi no lazaretes-vienam mugura citam celis utt utt..tad lai laiz jaunos vinji veseli bus tada psa limeni ka sie invalidi tikai atskjiriba tada ka vinji vel jauni ar iespeju attistities bet sie....mja berzinjs var attistit orentesanas spejas vai ari iet uz stenda sausanu..bet parcik tur vajag atrumu un reakciju..varetu but ka vinjam ari tur nav vietas
Slēpts komentārs: Juri$$$

  +1 [+] [-]

, 2009-01-21 22:39, pirms 15 gadiem
Tā ir vnk vaidēšana, experimenti nav jātaisa starpposmā ne?Tagad Cīrulis runā par BMX un 100 200 metru uzrāvienu, cien experts pirms tam to
nezināja??Visus šitos gudros ārā, Urbanoviču ārā, lai ir viens slēpju smērētājs, šaušanas treneris un Bricis lai ir startējošais treneris, basta!!

  +2 [+] [-]

, 2009-01-21 23:05, pirms 15 gadiem
Bet piekriitiet - jaamaina kaut kas bij. Pashiem tak pretiigi bij skatiities kaa muusu "jaunie" ar eksotisko zemju paarstaavjiem ciinijaas. Vienkaarshi sleepojot aciimredzot vajadziigo aatrumu neuzkachaasi - njeema talkaa paartikas bagaatinaataajus. Shie biatlonisti ir kljuvushi par upuriem shim eksperimentam. Cerams turpmaak jau Ciirulis & Co zinaas, kaa tos pareizi pielietot...

  +1 [+] [-]

, 2009-01-21 23:08, pirms 15 gadiem
Nu pēdējā posmā Ilmāram jau sāka slīdet. Gan jau būs labi! Galvenais ir nezaudēt ticību. Ilmār, mēs par Tevi!!!

  +2 [+] [-]

, 2009-01-21 23:09, pirms 15 gadiem
eziitis rakstīja: Bet piekriitiet - jaamaina kaut kas bij. Pashiem tak pretiigi bij skatiities kaa muusu "jaunie" ar eksotisko zemju paarstaavjiem ciinijaas. Vienkaarshi sleepojot aciimredzot vajadziigo aatrumu neuzkachaasi - njeema talkaa paartikas bagaatinaataajus. Shie biatlonisti ir kljuvushi par upuriem shim eksperimentam. Cerams turpmaak jau Ciirulis & Co zinaas, kaa tos pareizi pielietot...
nu vēl nesen mūsu jaunie cīnījās ar āfrikāņiem un citiem eksotisko valstu pārstāvjiem, bet tagad cīnās tikai ar sevi un savām ēnām!

     [+] [-]

, 2009-01-21 23:32, pirms 15 gadiem
super!!! nu nepateiks ,ka nav kartigi vasara trenejusies. libietis menesi atpakal intervija teica,ka vasara nav dzeki,ari vins,kartigi trenejusies. vienigais to pateica! urbans,ka godmanis negrib atstat savu ''kreslu''.
bernudarza runu limenis. redzes ko nakosreiz izdomas.

  +1 [+] [-]

, 2009-01-21 23:38, pirms 15 gadiem
A diez aknas kādam nesāp Bet, ja nopietni, tiešām ceru, ka puišiem rezultāti uz sezonas beigām uzlabosies, un varēs ar kaut nelielu prieku sekot viņu rezultātiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-01-22 00:34, pirms 15 gadiem
grants rakstīja: Vajag Duracel,iztures daudz,daudz ilgak!
katram dupsī pa vienai..

  +2 [+] [-]

, 2009-01-22 00:55, pirms 15 gadiem
kāpēc PK posmos tagad kamēr viņi slimo nevar startēt Rozenbergs,Praulītis vai vēl kāds?

  +3 [+] [-]

, 2009-01-22 02:44, pirms 15 gadiem
Driizaak jau toch vareeja pameeģinaat to Rastorgujevu vai Mužnieku, jo sliktaak jau vairs nav kur.

     [+] [-]

, 2009-01-22 02:49, pirms 15 gadiem
Nē nu tā tač kkāda konkrētākā demagoģija...Labi strādāja BMX? Tieši kā strādāja? Kāds efekts bija? Pēc kā noteica, ka labi strādā? Pēc tā, ka Štrombergs uzvarēja? Tad varbūt jāprasa kādas zeķes Štrombergam bija kājās - tās arī labi "strādāja" Mošk mūsu biatlonistiem arī jāiegādājas šāds modelis - paeksperimentēs galu galā...un ja atkal bija izanalizēts tieši kurā virzienā, kādu efektu deva tās piedevas iekš BMX, tad jau zināja ko dara...tad kāpec tagad visiem baigais pārsteigums par iedarbību, ja jau zināja kāda tā ir...un vispār neba jau bija tā, ka vakarā ierija tās piedevas un no rīta pēkšņi pamodās visi muskuļu kalni...kā tad ar atbilstošu uzraudzību? Tip "eksperimentē" ar piedevām, bet atklāj ka kaut kas nav labi tikai tad, kad neviens vairs nevar pavākties? Un vispār, lai eksperimentētu ir jābūt nopietnam pamatam, ka tas dos vajadzīgo rezultātu - vai tā šajā gadījumā bija, stipri šaubos....vairāk izskatās pēc varianta "Ooo paskat kā Štrombergs izcēla zeltu...jāuzprasa ko šis ēd un jāiedo mūsējiem čaļiem ar..."

     [+] [-]

, 2009-01-22 07:10, pirms 15 gadiem
normāli, izbrauc BMX trasi un pēc tam šauj mērķī, vai arī braucot pa bobsleja trasi var pašaudīties- mūsējie var aizsākt jaunu sportaveidu

     [+] [-]

, 2009-01-22 08:15, pirms 15 gadiem
juu, *lje taadi kachoki, ka speeka nav pasleepot
Ko veel izdomaas? Ka olas traucee?

     [+] [-]

, 2009-01-22 11:04, pirms 15 gadiem
ChupaaChubzz rakstīja: Sliktam dejotajam pat olas traucee
ar fakts

     [+] [-]

, 2009-01-22 11:54, pirms 15 gadiem
muljkjiibas!!! ja paskataas uz krievu biatlonistiem,,tad vinjiem muskulju massa ir daudz lielaaka par muusu sportisties!!!! un vinji visi brauc 30niekaaa!!!!!!

     [+] [-]

, 2009-01-22 14:45, pirms 15 gadiem
Jūs kritiķi šitam ārstam tikai zābaku zoles varat nobučot, ja atļaus.
Par treneri gan var būt diskusija. Citur treneris drīzāk visu vainu paņems uz sevi, bet ne novels uz ārstiem. Viņš sevi ar to ir noracis. Žēl, ka cietīs sportisti.

  +5 [+] [-]

, 2009-01-22 14:58, pirms 15 gadiem
Cienījamie sporta speciālisti, visu cieņu Jūsu komentāriem. Tikai pirmkārt Urbanovičs ir pieredzējis treneris- kurš visu savu sportisko dzīvi ir atdevis biatlonam un ir pelnījis cieņu un respektēšanu par veikto darbu šādos apstākļos, kādi radīti sportam , jaunajā vai varbūt atjaunotajā LATVIJĀ, saglabājot biatlonu šādā līmenī. Diemžēl jaunizceptie biatlonisti, kas izveidojušies pēdējos gados,neko nezina kā jātrenējas, lai sasniegtu augstus rezultātus. viņi tikai zina, ka vēlas nodarboties ar biatlonu,patīkami pavadot laiku iemīļotajā sporta veidā, demokrātiskā treniņu sistēmā. Tomēr ļoti reti ar šādu attieksmi var sasniegt augstus sportiskos rezultātus pasaules līmenī.It īpaši mazas valstiņas ar mazu iekšējo sportisto konkurenci.
Šadu preperātu pielietošana izturības sporta veidos ir saistīta ar lielu risku, jo muskuļu masas audzēšanas preperāti vienmēr samazīna izturības īpašības. Tāpēc eksperimenti var arī būt neveiksmīgi, bet labi ,ka tie ir veikti šogad. Eksperimentiem ir jābūt, bez tiem treneris nevar veikt sava darba analīzi. Žēl tikai,ka tie tika veikti visai komandai. Tomēr tas dod cerību nākotnei, ja būs sportisti, kas gribēs un spēs ziedot sevi sportam negūstot no tā nekādu sevišķu materiālo labumu. Diemžēl nav sevišķas pārliecības par šiem jaunajiem Latvijas sporta produktiem, ka viņi spēs atkārtot Briča saniegumus.
Visu cieņu Urbanovičam, bet Jūs cienījamie gudrinieki, nosauciet kaut vienu biatlona trenerimm kurš būtu ar mieru ieņemt viņa vietu un varētu sasniegt lābākus rezultātus. Gribētāji jau vienmēr atradīsies, bet ar to varēšanu jau būs grutāk.

  -1 [+] [-]

, 2009-01-22 18:52, pirms 15 gadiem
bet urbanovics ir sevi izsmelis.paldies par darbu. janem arzemju spec. treninu metodika ari sen jau ir mainijusies. drosi vien ir kaut kas jauns.

     [+] [-]

, 2009-01-22 20:47, pirms 15 gadiem
...... jābrauc uz čempi, sarijās nez kādu huinju no kuras piepamst kājas un nevar pasēpot -nu izklusās jau interesanti

  +2 [+] [-]

, 2009-01-23 18:44, pirms 15 gadiem
idiņi, nejēdz neko no medicīnas bet grūž tik iekšā visādus brīnumus, a tagad plāta rokas..

  +1 [+] [-]

, 2009-01-24 23:35, pirms 15 gadiem
.....es arī kaut kur pa ausu galam dzirdēju,ka mūsu biatlonistiem šosezon kaut kas grīstē ar "ķīmiju"! Ceru, ka komandas vadība nāks pie prāta.....

     [+] [-]

, 2009-01-25 15:40, pirms 15 gadiem
Nevajag uzbraukt Urbanovičam un Bricim. Šoreiz tiešām sviestā visu ir salaidis Cīrulis, kurš iedomājies, ka tas kas palīdz ātrumspēka sporta veidiem.....palīdzēs arī izturības veidam..... Kaut kā stulbi sanācis!!!

     [+] [-]

, 2009-01-25 17:12, pirms 15 gadiem
jaaa..jaaa.vienmer jau bus kaada atmaska, lai glaabtu savu p*****....muljkjiibas tak..trenneri un aarsti tak nestraadaaa pirmo dienu tur....taa ka vinji pashi labi zina,ko dara,dod un kaa trennee savus padotos..un kas ir patiesie īstie iemesli..biatlonistu nepārtrauktām neveiksmeem...pēdējais brīdis lai glābtu visi savas p****** izdomā šo murgu,nepatieso info, lai glaabtu savu -silti jauko kreeslu-.....visi tur jānjem nost no trases, un jāsāk ko jaunu..cik var kjēmoties