Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Upenieks: "CAS lēmums Rastorgujevam bija milzīgs trieciens"

Upenieks: "CAS lēmums Rastorgujevam bija milzīgs trieciens"
Andrejs Rastorgujevs. Foto: Latvijas Biatlona federācija

Sporta Arbitrāžas tiesas (CAS) lēmums piespriest Latvijas labākajam biatlonistam Andrejam Rastorgujevam 18 mēnešu diskvalifikāciju par antidopinga noteikumu pārkāpumu bija milzīgs trieciens pašam sportistam, jo viņš bijis pārliecināts, ka situācija būs pilnīgi pretēja, sarunā ar portālu Sportacentrs.com atklāj Latvijas Biatlona federācijas (LBF) viceprezidents Gundars Upenieks.

Martā Starptautiskā biatlona savienība (IBU) uz izmeklēšanas laiku no sacensībām atstādināja Rastorgujevu. Kā iemesls tika norādīts dopinga kontroļu noteikumu pārkāpums jeb trīs reizes 12 mēnešu laikā neatrašanās iepriekš norādītajā vietā. Sportists savu vainu noliedza, un lieta tika nodota CAS rīcībā, kas latvieti diskvalificēja uz 18 mēnešiem, turklāt viņam anulēti visi pēc 2020. gada 1. jūlija sasniegtie rezultāti. Līdz ar to Rastorgujevam būs jāatvadās no Eiropas čempiona titula individuālajā distance, ko viņš izcīnīja aizvadītajā sezonā. Kopš sprieduma paziņošanas brīža viņam ir trīs nedēļas, lai to pārsūdzētu.

“Andrejs pats piezvanīja dienā, kad parādījās informācija par diskvalifikāciju – īsi pirms tā publiskošanas presē. Viņš to visu pārdzīvo, un mēs sarunājām, ka viņam vajag pāris dienas, lai to visu apdomātu un saprastu, ko darīt tālāk. Visdrīzāk vispirms ar lēmuma saturu iepazīsies speciālisti. Šobrīd vajag laiku, lai izprastu, jo situācija nav vienkārša,” skaidro Upenieks. “Pats Andrejs bija pārliecināts, ka lēmums būs pretējs, un šāds CAS lēmums viņam bija milzīgs trieciens. Mēs visi arī cerējām uz pozitīvu lēmumu.”

“Nevienam Latvijas biatlonā šī situācija nav patīkama, bet mums šis lēmums jāpieņem, kāds tas ir. Tam būs ietekme uz mūsu biatlonu, taču mums ar šo situāciju ir jāsadzīvo,” saka LBF viceprezidents.

Ja 18 mēnešu diskvalifikācija stāsies spēkā, Rastorgujevs varēs atsākt startēt tikai aiznākamajā sezonā, bet nākamā olimpiskā cikla noslēguma laikā viņam būs jau nepilni 38 gadi. Līdz ar to var spekulēt, ka šī diskvalifikācija var nozīmēt viņa sportista karjeras beigas.

“Tas ir tas smagākais jautājums, kas viņam pašam ar sevi ir jāizspriež – ko darīt tālāk? Vispirms jāiepazīstas ar lēmumu, lai saprastu, vai iesniegt apelāciju, bet otrais solis jau ir saprast, ko darīt nākotnē,” scenāriju ieskicē Upenieks. “Tas nav vienkārši, uz spēles ir likti dažādi argumenti.”

Upenieks gan uzsver, ka arī 38 gadu vecumā biatlonā sportists var sasniegt augsta līmeņa rezultātus, piesaucot leģendāro Ūli Eināru Bjērndālenu, kurš 40 gados kļuva par olimpisko čempionu. “Ir bijuši gadījumi, ka sportisti par pasaules čempioniem kļūst 37 un 38 gados. Izturības sporta veidos tas ir iespējams.”

Kā saziņā ar portālu Sportacentrs.com saka Rastorgujeva menedžeris Normunds Putns, sportists šobrīd vēl pats iepazīstas ar lietas spriedumu un izvērtē tālākos soļus un plānus. Domājams, ka šonedēļ viņš nāks klajā ar savu skaidrojumu plašākai sabiedrībai, bet no atsevišķiem komentāriem vai intervijām vēl atturēsies.

1 2 59 komentāri

 +19 [+] [-]

, 2021-09-20 14:52, pirms 3 gadiem
Sporta Arbitrāžas tiesas (CAS) lēmums piespriest Latvijas labākajam biatlonistam Andrejam Rastorgujevam 18 mēnešu diskvalifikāciju par antidopinga noteikumu pārkāpumu bija milzīgs trieciens pašam sportistam, jo viņš bijis pārliecināts, ka situācija būs pilnīgi pretēja.
Uz ko viņš cerēja?Domāja,ka prēmiju iedos?100% paša vaina un pelnīts sods

  +6 [+] [-]

, 2021-09-20 15:04, pirms 3 gadiem
Jūs ko tur visi dau×i esat. Kads trieciens. Ķipa visi cerēja ka CAS ir muļķi un neko nesaprot. Bļe Upeniek beidz tirst. Atraduši kam miglu pūst acīs...da lai atmaksā visu piķi no diskvalifikācijas sākuma un beidz karjeru. Kam viņš 38gados būs vajadzīgs ar dopingotāju zīmogu uz pieres. Kautgan citu mums nemaz nav

  +1 [+] [-]

, 2021-09-20 15:13, pirms 3 gadiem
Upeniekam jau nu būtu jābeidz tēlot beigtu govi ! Kad pieķēra krieveļus, visi sita plaukstiņas un vienā laidā skandināja, cik pareizi ir būt "tīriem " sportā! Tagad visi pārsteigti! HALLO ! Vecīt... trīs reizes gada laikā Tu neesi sasniedzams dopingkontrolei! Kādu sodu Tu gaidīji? Par ko pārsteigts un sašutis ir Upenieks? Tūlīt vēl d..ā līdējs Kreipāns izbāzīs galvu un sāks kladzināt, ka tā ir smalki izplānota provokācija pret Rastorgujevu... Ne viņš pirmais, ne pēdējais. Dzīve un biatlons turpināsies arī bez Rastorgujeva.

  +9 [+] [-]

, 2021-09-20 15:35, pirms 3 gadiem
Mani, savukārt vairāk interesē kā komandā bija atrunāts, kurš ir tas, kas faktiski tajās sistēmās baksta atrašanās vietas? Tas bija jādara pašam sportistam vai kādam tipa menedžerim?! Ja pašam sportistam, tad atkal jautājums kā ir citu valstu sportistiem, vai tiešām tas ir atstāts viņu pašu ziņā vai arī kāds cilvēks birojā, kas kārto birokrātiskas lietas, saķeksē kur nu kurais atradīsies?! Man personīgi šis izskatās pēc milzīga organizatoriska fiasko.

 +11 [+] [-]

, 2021-09-20 15:47, pirms 3 gadiem
Pagaidīsim Andreja komentāru, bet tas ka viņš ir bijis pārliecināts ka lēmums būs pretējs ir maigi izsakoties dīvaini

  +1 [+] [-]

, 2021-09-20 16:16, pirms 3 gadiem

  +5 [+] [-]

, 2021-09-20 16:18, pirms 3 gadiem
katrs sportists pats tikai darbojas tajā ADAMS sistēmā.
neviens cits viņa vietā to nedara.
tāpēc izbeidziet tās runas jau no vakardienas, ka kāds no pederācijas vai menedžeris nolohojies.
ADAMS konts ir kā bankas konts! citiem nav pieejas veikt izmaiņas u.t.t.!

  +4 [+] [-]

, 2021-09-20 16:32, pirms 3 gadiem
zaipis: no tevis paša iedotā linka augstāk:
"Additionally, ADAMS supports the delegation of this responsibility to an authorized representative such as team manager, agent or other third party."

  +1 [+] [-]

, 2021-09-20 16:42, pirms 3 gadiem
grey rakstīja: zaipis: no tevis paša iedotā linka augstāk:
"Additionally, ADAMS supports the delegation of this responsibility to an authorized representative such as team manager, agent or other third party."
izlasi labāk tad visu tekstu ja jau sāki lasīt, nevis izrauj vienu rindkopu no kopējās jēgas. un ko tas nozīmē priekš citiem.

 +15 [+] [-]

, 2021-09-20 16:46, pirms 3 gadiem
Baiba Bendika par to gadījumu stāstīja, ka Andrejam tas vieglprātīgās attieksmes dēļ nav bijuši pirmie gadījumi, kad kontrolētāji šamo neatrod. Vienreiz tai plintei bija jāizšauj.

Citi zinātāji uzreiz komentēja, ka tur diskābelis ir viennozīmīgs.
Līdz ar to izbrīna demonstrēšana tagad ir, maigi sakot, dīvaina.

Cita lieta, ka baisi žēl, protams!

     [+] [-]

, 2021-09-20 17:04, pirms 3 gadiem
Lohs!!!

  +4 [+] [-]

, 2021-09-20 17:08, pirms 3 gadiem
zaipis: es izlasīju visu tekstu. Tur skaidri tiek pateikts, ka sportists var deleģēt šo pienākumu citam autorizētam lietotājam. Tas nozīmē, ka nevis kāds ielogojas sportista kontā, bet, ka sportists atļauj citam (konkrētam) sistēmas lietotājam veikt šo pienākumu viņa vietā.

  +3 [+] [-]

, 2021-09-20 17:30, pirms 3 gadiem
Savējie jāaistāv kaut vai svoloči,tomēr savājais,,

  +2 [+] [-]

, 2021-09-20 17:36, pirms 3 gadiem
Sportista sistemātiskie pārkāpumi CAS bija liels trieciens. Jūs ko domājiet, ka viņiem sirdis nav !...

  +2 [+] [-]

, 2021-09-20 17:58, pirms 3 gadiem
Veiksmi turpmāk Andrejam un komandai.
Ļoti cerams kad tiks lēmums pārsūdzēts un sagaidāms cits- labāks iznākums.
Andrejs ir pelnījis šīs olimpiskās spēles. Tāpat kā tie kas tur īkšķus par Andreju.
Tomēr ir garš ceļš noiets, ir daudz arī iedots latvijas biatlonam no Andreja puses.
Rastijs ir pelnījis-nopelnījis cieņpilnas karjeras pēdējās sezonas.

  -3 [+] [-]

, 2021-09-20 18:00, pirms 3 gadiem
Ir variants.

Diskvalifikācijas laiku pavadīt lietderīgi - IZSLIMOT "BRONHIĀLO ASTMU", SAKĀRTOT ATBILSTOŠO DOKUMENTĀCIJU, UN TĀDĒJĀDI IESTĀTIES ASTMATIĶU KLUBIŅĀ!

Tad kopā ar citiem "astmatiķiem" varēs bezjēgā rīt efedrīna grupas preparātus un Dievs vien zina, ko vēl, un cīnīties par augstākajām vietām biatlonā arī 40 gadu vecumā!

Vai arī "astmatiķi" var būt tikai no īpaši izredzētām valstīm, pārējiem jācīnās, kā nu var?

  +1 [+] [-]

, 2021-09-20 18:05, pirms 3 gadiem
grey rakstīja: zaipis: es izlasīju visu tekstu. Tur skaidri tiek pateikts, ka sportists var deleģēt šo pienākumu citam autorizētam lietotājam. Tas nozīmē, ka nevis kāds ielogojas sportista kontā, bet, ka sportists atļauj citam (konkrētam) sistēmas lietotājam veikt šo pienākumu viņa vietā.
kur tāds ir teksts?
beidz izdomāt, kā tur nav.
tikai un vienīgi sportists ir atbildīgs par ierakstu pareizību un tieši tāpat kā par dopingu tikai un vienīgi viņš atbild nevis kāds un saņem sodu, ja kas nav tā!.
ja domāji to vārdu support kur WADA atbalsta arī info uz citiem avotiem par sportistu, tad viņi redz tieši to pašu info ko WADA.
cits viņa vietā neko tur nedrīkst pildīt.

  +2 [+] [-]

, 2021-09-20 18:07, pirms 3 gadiem
JoKaLeMeNe rakstīja: Baiba Bendika par to gadījumu stāstīja, ka Andrejam tas vieglprātīgās attieksmes dēļ nav bijuši pirmie gadījumi, kad kontrolētāji šamo neatrod. Vienreiz tai plintei bija jāizšauj.

Citi zinātāji uzreiz komentēja, ka tur diskābelis ir viennozīmīgs.
Līdz ar to izbrīna demonstrēšana tagad ir, maigi sakot, dīvaina.

Cita lieta, ka baisi žēl, protams!
jā bija, LTV studijā manuprāt PČ laikā.
tur arī Bendika diezgan saprotami arī paskaidroja par ADAMS sistēmu.
tur ir jāraksta iekšā visu kur atrodies, ne tikai treniņnometnes, bet ja arī pie mīļākās brauc vai piedzerties uz krogu

  -3 [+] [-]

, 2021-09-20 18:13, pirms 3 gadiem
Ja nekļūdos, tad CAS lēmumu var pārsūdzēt tikai Šveices Federālajā Augstākajā tiesā. Šķīrējtiesas lēmumu pārsūdzēšana parasti nav sekmīga, un pēc būtības netiek vērtēts, vērtējot galvenokārt pamatojoties uz to, vai ir izpildītas procesuālās prasības un vai spriedums nav saderīgs ar sabiedrisko kārtību. Sākot ar 2012. gada martu ir bijušas septiņas veiksmīgas apelācijas. Sešām no apmierinātajām apelācijām bija procesuāls raksturs, un tikai vienu reizi Federālā Augstākā tiesa ir atcēlusi CAS lēmumu pēc būtības. Tas notika Brazīlijas futbolista Matuzalēma gadījumā. CAS lēmumus var vēl pārsūdzēt Eiropas Cilvēktiesību tiesā.
Takā nebūs Andrejam vairāk nekādas OS.

  +3 [+] [-]

, 2021-09-20 18:18, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: kur tāds ir teksts?
beidz izdomāt, kā tur nav.
tikai un vienīgi sportists ir atbildīgs par ierakstu pareizību un tieši tāpat kā par dopingu tikai un vienīgi viņš atbild nevis kāds un saņem sodu, ja kas nav tā!.
ja domāji to vārdu support kur WADA atbalsta arī info uz citiem avotiem par sportistu, tad viņi redz tieši to pašu info ko WADA.
cits viņa vietā neko tur nedrīkst pildīt.
Ir gan tur skaidri un nepārprotami rakstīts, ka deleģēšana norādīt datus var tikt uzticēta menedžeriem vai pat trešajām personām. Tas gan nenozīmē sportista atbildības mazināsanos par sekām. Tādēļ jautājums vietā - kā tas bija sakārtots LV izlasē.

  +1 [+] [-]

, 2021-09-20 18:18, pirms 3 gadiem
kasagrande rakstīja: Ir gan tur skaidri un nepārprotami rakstīts, ka deleģēšana norādīt datus var tikt uzticēta menedžeriem vai pat trešajām personām. Tas gan nenozīmē sportista atbildības mazināsanos par sekām. Tādēļ jautājums vietā - kā tas bija sakārtots LV izlasē.
support nav deleģēšana

  +1 [+] [-]

, 2021-09-20 18:19, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: support nav deleģēšana
Kāds vēl support?!

  +2 [+] [-]

, 2021-09-20 18:20, pirms 3 gadiem
kasagrande rakstīja: Kāds vēl support?!
kur ir norādīts , ka sportists var deleģēt kādam citam viņa vietā pildīt?

  +3 [+] [-]

, 2021-09-20 18:22, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: kur ir norādīts , ka sportists var deleģēt kādam citam viņa vietā pildīt?
The Web-based functionality allows athletes to comply with the whereabouts rules of their sport by entering their information from anywhere in the world. Additionally, ADAMS supports the delegation of this responsibility to an authorized representative such as team manager, agent or other third party. This functionality also helps anti-doping organizations share whereabouts information, crucial for supporting athletes so that they do not need to enter their whereabouts more than once via multiple means.

Diezgan plašas iespējas. Es skaidri nolasu, ka datus var vadīt arī kāds cits.

  +1 [+] [-]

, 2021-09-20 18:28, pirms 3 gadiem
kasagrande rakstīja: Diezgan plašas iespējas. Es skaidri nolasu, ka datus var vadīt arī kāds cits.
nē. WADA tikai dalās ar info , ko viņam iesniedzis sportists. citi nosauktie redz sportista ierakstus tikai tad ja viņš kādu atķeksējis, kam vēl tas būtu redzams.
tas viss ir atbalss vai palīdzība, nevis kādam nodod tiesības veikt ierakstus sportista vietā.

     [+] [-]

, 2021-09-20 18:36, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: nē. WADA tikai dalās ar info , ko viņam iesniedzis sportists. citi nosauktie redz sportista ierakstus tikai tad ja viņš kādu atķeksējis, kam vēl tas būtu redzams.
tas viss ir atbalss vai palīdzība, nevis kādam nodod tiesības veikt ierakstus sportista vietā.
Un vēlreiz:
"The Web-based functionality allows athletes to comply with the whereabouts rules of their sport by entering their information from anywhere in the world. Additionally, ADAMS supports the delegation of this responsibility to an authorized representative such as team manager, agent or other third party."

Skaidri minēts, ka nevis trešās personas var tikai redzēt sportista ievadītus datus, bet trešās personas VAR darīt to sportista vietā. Beidz izdomāt kko savu.

  -2 [+] [-]

, 2021-09-20 18:39, pirms 3 gadiem
Būba rakstīja: Un vēlreiz:
"The Web-based functionality allows athletes to comply with the whereabouts rules of their sport by entering their information from anywhere in the world. Additionally, ADAMS supports the delegation of this responsibility to an authorized representative such as team manager, agent or other third party."

Skaidri minēts, ka nevis trešās personas var tikai redzēt sportista ievadītus datus, bet trešās personas VAR darīt to sportista vietā. Beidz izdomāt kko savu.
tur ir tikai viens darbības vārds - support.
WADA atbalsta ar info citus!
kur ir , ka sportists var deleģet kaut ko darīt , kaut kam ar savu kontu un ierakstiem?

  +4 [+] [-]

, 2021-09-20 18:58, pirms 3 gadiem
Skatos ka vīri pārgājuši no pierēķinātajām volejbola burtnīcām uz WADAs noteikumiem

  +2 [+] [-]

, 2021-09-20 19:04, pirms 3 gadiem
zinātājs ar milzigām olām rakstīja: Skatos ka vīri pārgājuši no pierēķinātajām volejbola burtnīcām uz WADAs noteikumiem
da noteikumi vieni visiem.
sportists un tikai viņš atbildīgs.
WADA viņus ķer ne jau nometnēs vai sacensībās, bet kad viņi atpūšas .
Bendika to skaidri pateica tajā raidījumā.
tas , kur un kādas sacenes visiem zināms bez visiem pederācijas ierakstiem tajā sistēmā.
WADA ķer sportistus , kad viņi ir brīvsolī.
p.s. dopings ir tikai un vienīgi sportista atbildība un sodu saņem tikai viņš, nevis kāds cits, tāpēc arī viņš par visu atbild, pārējie var tikai dod atbalstu vai palīdzēt neiekļūt ķezā. protams ir izņēmumi, kad ar dopingu nodarbojas policija vai kāda cita iestāde nevis WADA!

  +1 [+] [-]

, 2021-09-20 19:14, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: da noteikumi vieni visiem.
sportists un tikai viņš atbildīgs.
WADA viņus ķer ne jau nometnēs vai sacensībās, bet kad viņi atpūšas .
Bendika to skaidri pateica tajā raidījumā.
tas , kur un kādas sacenes visiem zināms bez visiem pederācijas ierakstiem tajā sistēmā.
WADA ķer sportistus , kad viņi ir brīvsolī.
p.s. dopings ir tikai un vienīgi sportista atbildība un sodu saņem tikai viņš, nevis kāds cits, tāpēc arī viņš par visu atbild, pārējie var tikai dod atbalstu vai palīdzēt neiekļūt ķezā. protams ir izņēmumi, kad ar dopingu nodarbojas policija vai kāda cita iestāde nevis WADA!
Viss kārtībā zaip. Es tik vēroju no malas un izdaru secinājumus
Tāds uzvilkts šodien izklausies

     [+] [-]

, 2021-09-20 19:14, pirms 3 gadiem
spirtacentrā ir tāds Juris Miņins, tas par dopingu var daudz un plaši runāt un atbildēt uz jautājumiem.
man šī tēma nepatīk. labāk par šaibas dauzītājiem iešu diskutēt

  +1 [+] [-]

, 2021-09-20 19:16, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: da noteikumi vieni visiem.
sportists un tikai viņš atbildīgs.
WADA viņus ķer ne jau nometnēs vai sacensībās, bet kad viņi atpūšas .
Bendika to skaidri pateica tajā raidījumā.
tas , kur un kādas sacenes visiem zināms bez visiem pederācijas ierakstiem tajā sistēmā.
WADA ķer sportistus , kad viņi ir brīvsolī.
p.s. dopings ir tikai un vienīgi sportista atbildība un sodu saņem tikai viņš, nevis kāds cits, tāpēc arī viņš par visu atbild, pārējie var tikai dod atbalstu vai palīdzēt neiekļūt ķezā. protams ir izņēmumi, kad ar dopingu nodarbojas policija vai kāda cita iestāde nevis WADA!
Nu jā. Un vēl jau bišķi muļķi palaist ir ļauts. Tomēr 2x gada laikā vēl pieļaujams. Nenāk jau viņi katru dienu un tur jābūt baigi neveiksmīgam liktenim, lai 3reizes gadā nepareizi ievadot arī visas trīs reizes tieši nāktu kontrolieris. Reāli ja 3x gadā uztraujies, tad laikam galīgi nenopietni tam pieiet.

  +2 [+] [-]

, 2021-09-20 19:17, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: spirtacentrā ir tāds Juris Miņins, tas par dopingu var daudz un plaši runāt un atbildēt uz jautājumiem.
Raksts gan jau top
Sportacentrs skaidro un autors Juris Miņins

     [+] [-]

, 2021-09-20 19:20, pirms 3 gadiem
zinātājs ar milzigām olām rakstīja: Raksts gan jau top
Sportacentrs skaidro un autors Juris Miņins
viņš vispār kaut ko raksta vēl ? man liekas tik komentos spamo kā visi pārējie mirstīgie

  +2 [+] [-]

, 2021-09-20 19:22, pirms 3 gadiem
killo2000 rakstīja: Nu jā. Un vēl jau bišķi muļķi palaist ir ļauts. Tomēr 2x gada laikā vēl pieļaujams. Nenāk jau viņi katru dienu un tur jābūt baigi neveiksmīgam liktenim, lai 3reizes gadā nepareizi ievadot arī visas trīs reizes tieši nāktu kontrolieris. Reāli ja 3x gadā uztraujies, tad laikam galīgi nenopietni tam pieiet.
Bendika izrādās ar VV runā nevis LTV
https://www.youtube.com/watch?v=Ad6...
1 2 59 komentāri