Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Broka: "Biatlonā esmu jaunpienācēja, jāturpina strādāt"

Ints Megnis
Ints Megnis

Broka: "Biatlonā esmu jaunpienācēja, jāturpina strādāt"
Baiba Broka
Foto: Kaspars Krafts/f64

Rīgas domes deputāte un Latvijas Biatlona federācijas prezidente Baiba Broka ir apmierināta ar pagājušajā nedēļā notikušo Starptautiskās Biatlona federācijas (IBU) kongresu, kaut arī viņai neizdevās kļūt par organizācijas prezidenti. Broka liek manīt, ka pēc četriem gadiem varētu atkal kandidēt uz amatu. Savukārt nacionālajai federācijai pašlaik valsts politikas dēļ ir ļoti slikta finansiālā situācija, kas pat var liegt piedalīties sacensībās, Broka teica intervijā Sportacentrs.com.

Broka piektdien notikušajās IBU prezidenta vēlēšanās saņēma 12 balsis, kamēr pieredzējušais zviedrs Ūle Dālins tika pie 39 balsīm.

"Kopumā ļoti labas emocijas. Ar pirmo reizi nekļuvu par prezidentu, tomēr esmu jauna, ne tik ļoti zināma. Kopumā ir labi - tiku pie to valstu atbalsta, kas man bija svarīgs, saņēmu daudzus ieteikumus, uzmundrinājumus, ka jāturpina strādāt. Grūti konkurēt ar cilvēku, kuram aiz muguras ir liela nācija un 30 gadu pieredze, kamēr es esmu jaunienācēja," sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja Broka. "Bijām plānojuši, ka mani varētu atbalstīt viss bijušais PSRS bloks, ideālā variantā cerēju uz 28-29 balsīm, tomēr uzskatu, ka izšķirošais bija balsojums vai atjaunot Krievijas Biatlona federācijai pilntiesīgas tiesības organizācijā - Krievijai ir lojālās valstis, ko tā atbalsta un kontrolē. Mēs balsojumā bijām pret, kamēr nebūs akcepta no Starptautiskās Antidopinga aģentūras (WADA) un Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK), ka Krievija izpildījusi visas prasības. Domājam, ka Krievijai lojālās 15-17 balsis nosliecās ne par labu mums."

Broka pauž, ka nav gaidījusi, ka cīņa būs tik asa un pārsteigumu par to esot pauduši arī vairāku lielo valstu pārstāvji. "Uzreiz pēc ievēlēšanas konkurentu apsveicu ar patiesi labiem vēlējumiem. Cenšos tam stāvēt pāri, nevienā mirklī nebiju nejauka šajā cīņā. Uzskatu, ka jābūt konstruktīvai cīņai par biatlona attīstību nevis mēģināt vērtēt vai manā valstī ir pareizi pieņemta bēgļu politika. Man šīs cīņas laikā bija jāatskaitās pat par parlamentā pieņemtiem lēmumiem."

Tāpat Broka skaidroja Krievijas delegācijas pārstāvja Viktora Mamatova izteikumus, kurš savas valsts medijiem apgalvojis, ka latviete viņam paudusi, ka "piespiesta balsot pret" Krievijas statusa atjaunošanu IBU, jo citādāk viņa nesaņems balsis prezidenta vēlēšanās.

"Balsot pret bija mūsu pārliecība. Viņu jaunais prezidents apgalvoja, ka izpildītas izpildkomitejas iepriekš izvirzītās prasības - kopš 2017. gada janvāra nav neviena dopinga lieta, SOK atjaunojusi nacionālās federācijas darbību, kā arī tā atbilst WADA prasībām. Tomēr šie apgalvojumi nebija pierādāmi un pārbaudāmi. Tieši šis mani spieda balsot pret. Man nav nekā pret Krievijas sportistiem, visiem mūsu sportistiem ļoti patīk startēt Krievijā, kur vienmēr ir lieliska atmosfēra. Tomēr šoreiz juridiski nebija iespējami kompromisi," saka Broka. "Kongresā iepazinos ar viņu jauno prezidentu, ar Mamatovu jau bijām pazīstami. Viņi bija ieradusies liela delegācija, pozitīvi, ka jaunā valde saprot, ka agrāk bijušas ļoti lielas kļūdas. Viņi nomainījuši visus trenerus, veic pašattīrīšanos un ir gatavi sadarbībai."

Bez prezidenta vēlēšanām un lēmumu par Krievijas pilntiesīgu atjaunošanu IBU biedru vidū kongresā tika pieņemti arī citi lēmumi. "Piemēram, junioru vecumu pagarināja par vienu gadu un tagad tas būs līdz 22 gadiem. Tāpat tika lemts, ka arvien vairāk visās lēmuma pieņemšanas institūcijās jāiesaista paši sportisti - tagad arī valdē būs viens atlētu komisijas deleģēts pārstāvis. Bez jebkādām diskusijām tika pieņemts jaunais ētikas kodekss un manis izstrādātā trauksmes cēlāju politika. Saņēmu iedrošinājumu turpināt strādāt tikpat aktīvi. Darbu Juridiskajā komitejā, kur esmu vadītāja, būs vieglāk apvienot ar maniem ikdienas pienākumiem. Tā ir arī platforma turpināt stiprināt savu vārdu - aktīvās federācijas mani pazīst ļoti labi, bet eksotiskākās ieraudzīja pirmoreiz un saprotams, ka tādām ir grūti uzreiz nobalsot. par mani."

Runājot par Latvijas biatlona jauno sezonu, Broka atzina, ka valsts politikas radītās ziedojumu politikas dēļ pašlaik ir katastrofāla situācija.

"Kā jebkurā sporta federācijā, arī mums šobrīd ir dramatiska situācija ar finansējumu. Pērn šajā laikā saņēmām ziedojumus, bet šogad esam uzrunājuši vairāk nekā 70 uzņēmējus un no tiem atsaucies tikai viens, turklāt par minimālu summu. Baiba Bendika šobrīd trenējas Itālijā, Andrejam Rastorgujevam ir sava programma, gatavojoties Latvijā, juniori Edgars Misa un Ieva Pūce trenējas. Jāsāk domāt par pirmā sniega nometnēm, tomēr jautājums vai mums būs iespējams elementāri nofinansēt sportistus, lai aizbrauktu uz Pasaules kausu," saka Broka. "Gatavojam vēstuli, lai valsts nofinansētu sportistiem kaut vai ceļa izdevumus. Ja nebūs nauda, nebūs iespējams pat fiziski aizbraukt. Ja nekas nemainīsies, šāda situācija nebūs tikai biatlona federācijai. Neviens nevar piespiest kādu kompāniju ziedot, bet uzņēmēji šobrīd tam neredz nekādu jēgu. Liels paldies pašvaldībām - Madona tiešām cenšas atbalstīt, kaut iespējas ir ierobežotas un biatlonisti nav vienīgie sportisti, arī Alūksne rīkojas līdzīgi. Šobrīd liekam kopā minimālo izdzīvošanas grafiku."

Runājot par Latvijas biatlona izlases galveno treneri, Broka lika noprast, ka gaidāmajā sezonā Pasaules kausā tāds varētu būt Ilmārs Bricis. "Katram vadošajam sportistam šobrīd ir savs individuālais treneris - Baibai ir Ilmārs, Andrejam norvēģu speciālisti, bet pārējiem Valdis Bērziņš. Ja būs iespēja braukāt pa sacensībām, treneri sadalīsies - Ilmārs varbūt kļūs par galveno Pasaules kausā, kamēr IBU kausā un junioru Pasaules kausā Bērziņš. Igauņiem princips ir tāds pats - vasarā visi izklīst, pirmajā sniegā sanāk kopā un tad nolemj, kurš uz šosezon būs galvenais treneris, jo šajā amatā vairāk ir administratīvie pienākumi," apkopoja Broka.

  +3 [+] [-]

, 2018-09-10 15:53, pirms 6 gadiem
Vai tad esi jau sākusi strādāt?

  +1 [+] [-]

, 2018-09-10 16:29, pirms 6 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Vai tad esi jau sākusi strādāt?
Ko nu kurš uzskata par darbu!😎

  -1 [+] [-]

, 2018-09-10 19:00, pirms 6 gadiem
tā jau likās, ka latvijas biatlonā viss iet uz augšu...

  +4 [+] [-]

, 2018-09-10 19:52, pirms 6 gadiem
Jaunpienācēja... Bet šī apziņa it nemaz nekavēja pieteikties uz to augsto amatu. Nekādas paškritikas, tikai ambīcijas.

  +1 [+] [-]

, 2018-09-10 20:36, pirms 6 gadiem
Nesaprotu, kāpēc Megnis vislaik raksta par Broku....

  -2 [+] [-]

, 2018-09-10 21:36, pirms 6 gadiem
Pretīgs smaids un bābietis!

  +2 [+] [-]

, 2018-09-11 11:33, pirms 6 gadiem
Neglīts paņēmiens - vainot valsti, novelt atbildību uz citiem, kad Nacionālā apvienība, ko Broka pārstāv, visu laiku ir valdošajā koalīcijā. Vai tad nacionāļi nebalsoja par jauno ziedošanas kārtību? Un prasīt naudu no valsts ir visvienkāršākais risinājums, tur daudz prāta nevajag. Ja Broka nespēj sameklēt sponsorus un nodrošināt finansējumu vienam sportistam, tad kā viņa gatavojās vadīt Starptautisko biatlona federāciju?

     [+] [-]

, 2018-09-11 12:01, pirms 6 gadiem
nebalsojiet par so briesmoni , ka ari par vinas partiju!

     [+] [-]

, 2018-09-11 12:14, pirms 6 gadiem
Savukārt nacionālajai federācijai pašlaik valsts politikas dēļ ir ļoti slikta finansiālā situācija.
Rakstu nelasu,bet šeit nav Latvijas stulbā tauta,kas jūs ievēlē saiemā,tāpēc arī tu netiki tur ,kur cerēji.Starp citu ,jaunkundz,tava sūda partija veido šo valsts politiku.

     [+] [-]

, 2018-09-11 12:17, pirms 6 gadiem
"Bijām plānojuši, ka mani varētu atbalstīt viss bijušais PSRS bloks, ideālā variantā cerēju uz 28-29 balsīm

Vafeli tev krievu m...a

  +2 [+] [-]

, 2018-09-11 16:36, pirms 6 gadiem
Savu nozari (biatlona saimniecību) novedusi līdz bankrotam, tagad cierēja uz IBU...Lai tik atgriežas pie saknēm - draudzīgām vakariņām Ušakova ģimenē un kaļ kopīgus plānus. Nacionālā apvienība tiek čakarēta no iekšpuses un kremlini var sist plaukstiņas.