Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Savulaik bieži Latvijā startējušās kanādietes kļuvušas par līderēm valsts izlasē

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Savulaik bieži Latvijā startējušās kanādietes kļuvušas par līderēm valsts izlasē
Sendrīna Brauna. Foto: Getty images.

Pirms vairākiem gadiem Latvijā notikušajās dažāda līmeņa starptautiskajās sacensībās distanču slēpošanā regulāri un bieži piedalījās Kanādas pārstāvji, no kuriem dāmu konkurencē Darja Bītija un Sendrīna Brauna ir izlases līderes nupat nosauktajā kanādiešu sastāvā jaunajai Olimpiskajai sezonai.

Kanādas izlase nupat paziņojusi nākamās sezonas sastāvu, kur starp četrām dāmām divas savulaik 2014. un 2015.gadā bija samērā kuplajā Kanādas komandā, kas piedalījās vairākās sacensībās Latvijā – gan Latvijas čempionātos FIS statusā Priekuļos un Vietalvā, gan arī Skandināvijas kausa posmos Madonā. Ja Latvijas čempionātos Brauna un Bītija izdevās vai nu uzvarēt, vai arī būt trijniekā, tad Skandināvijas kausa posmos „Smeceres sila” trasē toni noteica Ziemeļvalstu pārstāves, kanādietēm ierindojoties vai nu otrajā vai trešajā desmitā.

2014.gadā Patrīcija Eiduka vēl startēja U14 grupā, bet 2015.gadā, būdama vien 15 gadus veca un jau tad esot vienai no vadošajām Latvijas slēpotājām, sacentās ar iepriekšminētajām kanādietēm. Toreiz Patrīcija septiņus gadus vecākajai Braunai10km brīvajā stilā zaudēja gandrīz trīs minūtes, bet sešu gadus vecākajai Bītijaipusotra kilometra sprinta kvalifikācijā klasikā piekāpās 39 sekundes. Nākamā savstarpējā cīņa ar Braunu 10km distancē notika trīs gadus vēlāk – Olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, kur kanādiete bija vairs tikai par 1,2 sekundēm ātrāka par paaugušos un progresējušo jaunieti no Vecbebriem.

Ar Bītiju pēc tam sanāca sacenties 2017.gada pasaules čempionātā Lahti sprintā, kanādietei esot ātrākai par 12 sekundēm. 2019.gada pasaules čempionāta kanādietes pārsvars bija vairs tikai 1,3 sekundes. Līdzīga atšķirība tika fiksēta pirms gada pasaules kausa posmos Drēzdenē un Oberstdorfā, kur centīgā latviete kanādietei zaudēja 2 un 3 sekundes. Šogad pasaule čempionātā sprintā Bītija klasikas sprintā bija tikai par 0,8 sekundēm ātrāka, bet Patrīcija pat formas kritumu par pusotru sekundi revanšējās viņai 10km slidsolī.

Šajā pasaules čempionātā Sendrīna Brauna bija labākā kanādiešu rindās, iekļūstot trīsdesmitniekā visās trijās distancēs – 23.vieta 15km skiatlonā, 27.vieta 10km slidsolī un 30km klasikā ar masu startu, kamēr Katrīna Stjuarte Džonsa to paveica divas reizes – 28.vieta 15km skiatlonā un 23.vieta 30km klasikā ar masu startu. Ja Braunai tas bija labākais čempionāts, tad Bītija nostartēja kā parasti, ar 38.vietu esot labākai kanādietei sprintā. Kaut arī kanādietes ir vecākas un daudz ilgāk startējušas pasaules kausa posmos, tomēr centīgā latviete tur ir uzrādījusi labākus rezultātus. Pasaules junioru un U23 čempionātos milzīgs pārsvars ir mūsu slēpotājai, jo kanādietes nav tikušas desmitniekā un retu reizi bijušas divdesmitniekā. Nākamgad Patrīcijai Eidukai ir iespējas apsteigt kanādietes Olimpiskajās spēlēs, kur visas trīs minētās mērķēs uz trīsdesmitnieku.