Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Suhanovs un Šuminska uzvar Latvijas čempionātā rollerslēpošanas duatlonā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Suhanovs un Šuminska uzvar Latvijas čempionātā rollerslēpošanas duatlonā
Šovasar progresu rādošā Adriāna Šuminska (prieksplānā) un Laura Alziņa. Foto: A.Veckalniņš/LSF.

Siguldietis Sandijs Suhanovs un juniore no Krāslavas Adriāna Šuminska sestdien Madonā izcīnīja uzvaras Latvijas čempionāta trešajā posmā distanču slēpošanas vasaras paveidā rollerslēpošanā duatlonā (skriešana+rollerslēpošana).

Pirmajā sacensību dienā dalībnieki sacentās “Smeceres sila” trasē Madonā duatlona disciplīnā, kas ietvēra vispirms skriešanu un vēlāk pēc neliela pārtraukuma rollerslēpošanmu, kas atšķirībā no pagājušā gada bija klasikā. Krosa skriešana notika ar masu startu, bet rollerslēpošana ar intervāla startu, rezultātu skaitot kopā. Kā allaž paši mazākie dalībnieki duatlona vietā sacentās skikrosā.

Vīriešiem tāpat kā iepriekšējā posmā augusta beigās Priekuļos iztrūka Pasaules kausa kopvērtējuma uzvarētāja Raimo Vīganta un Nika Saulīša. Šoreiz nestartējušo spēcīgo sportistu rindas papildināja arī Vīganta komandas biedrs pasaules čempionu titulu izcīnīšanā komandu sprintā Lauris Kaparkalējs, kuru varēs redzēt rītdien Rīgā komandu sprintā. Līdz ar to iztrūka trīs galveno favorītu, kuri vai nu populārajā taku skriešanas seriālā “Stirnu buks” vai “Izskrien Rīgu” ir parādījuši labu skriešanas meistarību.

Skriešanas daļa, kur pieaugušie, juniori un vecākā jauniešu grupa V18 startēja kopā, sākās interesanti, jo daudziem un arī pašam sev par pārsteigumu pirmais 3km distancē atskrēja V18 grupas pārstāvis un pirms nedēļas desmitniekā atsevišķos startos pasaules junioru čempionātā rollerslēpošanā tikušais Dāvis Kalniņš no RSS “Arkādija” (10:19), kurš par pāris sekundēm apsteidza uz brīdi nepareizi aizskrējušo Sandiju Suhanovu un komandas biedru Emīlu Kancānu.

Rollerslēpošanā visātrākais bija Suhanovs, kurš vienīgais 6km veica ātrāk par 14 minūtēm un arī svinēja uzvaru kopvērtējumā (24;20,0). Otro laiku rollerslēpošanā (14:11) kopējā ieskaitē un abu disciplīnu kopsummā uzrādīja labākais V18 grupas pārstāvis Kalniņš (24:30,7), kuram pēc Priekuļu posma izlaišanas otrais starts šogad un otrais zelts jauniešiem, jo arī pirms diviem mēnešiem 200m sprintā bija augstāk no latviešiem Pasaules kausa posmā, vienīgajam tiekot finālā.

Trijniekā absolūtajā vērtējumā vēl no V18 grupas iekļuva Indriķis Circens (25:16,6), kurš aiz Dāvja bija nupat arī pēdējā startā pasaules junioru čempionātā rolleslēpošanā klasikā pret kalnu. Pirmo reizi RSS “Arkādiju” pārstāvējušais Circens, kurš uzvarēja savā grupā iepriekšējā startā slidsolī augustā Priekuļos Kalniņa prombūtnē, šoreiz ieguva sudrabu.

Ceturtais finišēja (25:37,0) otrs labākais pieaugušo grupas pārstāvis Silvestrs Švauksts, kurš bija trešais 6km rollerslēpošanā. Panākums ar otro medaļu pēc kārtas un bronzu V18 grupā Emīlam Kancānam (RSS “Arkādija”), kurš, pateicoties ātrai skriešanai, apsteidza kopsummā vecāko komandas biedru no pieaugušo grupas Bruno Krampi, kurš noslēdza sešinieku. Līdz ar to Kalniņš, Circens un Kancāns sarūpēja RSS "Arkādijai" pirmo reizi pilnu goda pjedestālu. Pirmais pie junioriem bija krāslavietis Mārtiņš Vecelis, kurš finišēja astotais (27:23.8).

Arī sievietēm iztrūka pāris vadošo dalībnieču. Nerunājot nemaz par Patrīciju Eiduku, kura pāris posmos šogad “Stirnu bukā” rādīja lielisku skriešanas ātrumu, nepiedalījās divas iepriekšējā posmā trijniekā tikušās slēpotājas – šīs un iepriekšējo sezonu līderes Kitijas Auziņas un pasaules junioru čempionāta bronzas medaļnieces Lindas Kaparkalējas, kas šogad labi skrēja arī “Stirnu bukā”. Līdz ar to par galveno favorīti kļuva Priekuļos augustā abas dienas trijniekā tikusī Adriāna Šuminska, kura, kā jau lielākajai daļai krāslaviešu ierasts, ātri skrien.

Pagājušā gada uzvarētāja Šuminska, kura pērn pirmo vietu ieguva vien ar divu sekunžu pārsvaru pār rīdzinieci Adriānu Osmani, jo rollerslēpošamnas daļā divas reizes piedzīvoja kritienu, šogad zeltu izcīnīja ļoti pārliecinoši. Pēc 2km skriešanas krāslaviete ieguva 15 sekunžu pārsvaru (8:29), bet pēc 5,1km uz rolleriem pasaules junioru čempionātā grūtajā klasiskā stila distancē pret kalnu desmitniekā tikusī Šuminska tuvākās konkurentes apsteidza gandrīz par divām minūtēm.

Līdzīgi kā vīriešiem nākamos divus labākos rezultātus absolūtajā vērtējumā sasniedza jaunietes no S18 grupas, kur norisinājās ļoti līdzīga cīņa starp arkādieti Amandu Reiliju Zariņu un krāslavieti Valēriju Burcevu. Pāris zeltus riteņbraukšanā šogad nopelnījusī rīdziniece Zariņa tika pie pirmās uzvaras rollerslēpošanā, bet Burcevai tāpat kā pērn sudrabs, jo 2023. gadā viņa piekāpās Martīnei Djatkovičai, kura šogad vasarā rollerslēpošanā nav startējusi, toties atzīmējusies ar uzvaru un otro vietu “Stirnu bukā”. Ceturtā finišēja trešā labākā jauniete Laura Alziņa no CPSS, kura savā grupā skrēja visātrāk, kopējā ieskaitē piekāpjoties tikai Šuminskai.

Piekto laiku uzrādīja arkādiete Osmane, kurai otro gadu pēc kārtas otrā vieta junioru konkurencē, bet sešinieku absolūtajā vērtējumā noslēdza ceturtā jauniete Patrīcija Keita Kolna.

V16 grupā skriešanā turpat aiz “Stirnu bukā” uzvarējušā Gintera Bērziņa finišējušais arkādietis Valts Skujiņš parādīja pārākumu rolleros, izcīnot uzvaru. Bērziņam sudrabs, bet otro reizi trešais šajā sezonā bija siguldietis Roberts Tolpežņikovs. Meitenēm šajā grupā nepārspēta otro reizi palika Alise Plāte, otro vietu ieguva Dārta Šķēle, bet bronza tika Priekuļos klasikā uzvarējušajai Lāsmai Beķerei (visas Madona BJSS/Caune team). Piektā beigās bija ātrākā skrējēja Estere Piksone, kura tikusi trijniekā savā vecuma grupā “Stirnu bukos”.

Izmantotie resursi:
Latvijas Slēpošanas federācija | infoski.lv