Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Latvijas ātrslidotājas pieticīgi sākušas dalību pasaules junioru čempionātā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Latvijas ātrslidotājas pieticīgi sākušas dalību pasaules junioru čempionātā
Ance Kucina. Foto: Haralds Silovs

Japānā sācies pasaules junioru čempionāts ātrslidošanā, kurā Latviju pārstāv Ance Kucina un Laura Jankovska. Kucina izcīnīja 33. vietu 500 metros un netika masu starta sacensību finālā, bet Jankovska 500 metros ieņēma 37. vietu, kamēr 1500 metros - 41.

• Pirms nedēļas risinājās Pasaules kausa junioriem pēdējais posms, kurā savu personisko rekordu 500 metru distancē uzlaboja Ance Kucina, pēc tam arī iekļūstot masu starta sacensību finālā, kurā ierindojās 15. vietā. Arī pasaules junioru čempionātā labākos rezultātus varēja gaidīt tieši šajās ātrslidošanas disciplīnās.

• Pirmā no latvietēm 500 metru sacensības uzsāka Laura Jankovska, kura ceturtajā pārī slidoja kopā ar Natašu Gakoviču no ASV. Jankovska, skatoties uz personisko rekordu bija dueļa favorīte. To izdevās apliecināt arī sacensībās, latvietei pirmajos 100 metros iegūstot 0.45 sekunžu pārsvaru. Turpinājumā pieauga pārsvars pār ASV pārstāvi, bet neklātienes cīņā latviete atzina iepriekšējā slidojuma dalībnieču pārākumu, finišējot ar laiku 42.34 sekundes un no personiskā rekorda atpaliekot 0.8 sekundes. Sacensību noslēgumā tas ļāva ierindoties 37. vietā 43 dalībnieču konkurencē. Uzvarētājai Angelai Dalemanai no Nīderlandes viņa zaudēja 3.22 sekundes.

Ance Kucina startēja nākamajā slidojumā pārī ar kanādieti Dārbiju Bīsonu, kura bija dueļa favorīte. Pēc pirmajiem 100 metriem nedaudz priekšā konkurentei izvirzījās Kucina, bet pilnajā aplī latviete palielināja pārsvaru, pārspējot sāncensi gana pārliecinoši. Neklātienes cīņā tobrīd latviete uzrādīja trešo labāko rezultātu - 41.94 sekundes - kas tikai par 0.06 sekundēm atpalika no pagājušajā nedēļā uzstādītā personiskā rekorda. Tas ļāva sacensības noslēgt 33. vietā, uzvarētājai zaudējot 2.82 sekundes.

1500 metru sacensībās piedalījās tikai Jankovska, kuras izredzes uz salīdzinoši augstu vietu bija niecīgas, ko parādīja pārējo sportistu personiskie rekordi (Jankovskai tas bija otrais vājākais). Tāpēc arī latviete slidoja jau pirmajā pārī kopā ar Ingrīdu Hākegārdu Eihleri no Norvēģijas. Latviete pirmajos 300 metros bija vairāk nekā pusotru sekundi priekšā konkurentei, bet trešajā aplī Jankovska ļoti zaudēja ātrumu un nu jau krietni atpalika no norvēģietes. Pēdējā aplī Eihlere piedzīvoja kritienu un palika bez rezultāta, kamēr Jankovska finiša līniju šķērsoja ar laiku 2:17.51 minūtes, krietni atpaliekot no sava personiskā rekorda. Sacensību noslēgumā Jankovska ieņēma pēdējo, 41. vietu, starp rezultātu uzstādījušajām ātrslidotājām, uzvarētājai Dalemanai no Nīderlandes zaudējot 18.79 sekundes.

• Dienas noslēgumā Kucina startēja masu starta sacensību pusfinālā. Lai iekļūtu finālā, vajadzēja tikt starp astoņām labākajām 13 dalībnieču konkurencē. Pagājušajā nedēļā Kucina izvēlējās doties izrāvienā un paņemt vajadzīgos sprinta punktus, lai tiktu finālā, bet šoreiz tas nenotika. Latviete centās uzņemt tempu un pa ārmalu tikt uz priekšu, bet konkurentes viņas un trīs citu ātrslidotāju manevru pamanīja un uzņēma ātrumu. Tādējādi Kucina atkal nonāca grupas aizmugurē, nespējot pacīnīties par pirmajiem sprinta punktiem. Septītajā aplī latviete kopā ar itālieti devās atrāvienā, bet nesadalīja spēkus, zaudēja ātrumu un palaida priekšā trīs konkurentes.

• Kucina nespēja atgūt spēkus un vairs nespēja cīnīties par vietu labāko sešiniekā, finišējot ar laiku 5.47.71 minūtes, bet palikšana bez sprinta punktiem lika ieņemt vien 11. vietu. Lai iekļūtu astotniekā, vajadzēja tikt pie vismaz diviem sprinta punktiem un finišā būt ātrākai par teju 13 sekundēm.

• Rīt ātrslidotāji sacentīsies 1000 metru un garajās, attiecīgi 3000 un 5000 metru distancēs, bet svētdien čempionāts noslēgsies ar komandu sacensībām sprintā un iedzīšanā, kā arī masu starta fināli.