Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Jaunā PK sezona slēpošanā ar vienāda garuma distancēm vīriešiem un sievietēm

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Jaunā PK sezona slēpošanā ar vienāda garuma distancēm vīriešiem un sievietēm
Foto: FIS Cross country skiing.

Pēc nepilniem diviem mēnešiem Rukā (Somija) sāksies jaunā Pasaules kausa sezona distanču slēpošanā, kura paredzēts jauninājums, proti, sievietēm būs tāda paša garuma distances kā vīriešiem. Skiatlons, kas bija 30km (15km klasikā+15km brīvajā stilā) vīriešiem un 15km (7,5km+7,5km) sievietēm, ir mainīts uz 20km (10km+10km).

Starptautiskā Slēpošanas un snovborda federācija (FIS) jau maijā kongresā Milāna pieņēma lēmumu, ka sieviešu un vīriešu distances distanču slēpošanā būs vienāda garuma. Pie šādām izmaiņām FIS slēpošanas komiteja bija strādājusi pusotru gadu.

Priekšlikuma virzītājs, vairākkārtējais olimpiskais un pasaules čempions Vegards Ulvangs (Norvēģija) uzskatīja, ka pārmaiņas ir veiktas, lai atzītu, ka sievietes un vīrieši ir vienlīdz spēcīgi, jo iepriekšējie noteikumi liecinājuši par pretējo.

Taču arī slēpošanas komitejā na bijusi vienprātība noteikumu maiņai. Krievija, Itālija un Austrija bija to valstu vidū, kuras nepārprotami bija pret šo priekšlikumu par vienādām distancēm, tikmēr ASV, Zviedrija un Somija atbalstīja pārmaiņas. Balsošanas galarezultāta 57 procenti aptaujāto bija par, bet 36 procenti - pret, bet pārējie balsojumā atturējās.

FIS ir pieņēmusi šādas standarta distances, kas ir vienādas sievietēm un vīriešiem:

Pasaules kausa posmos: sprints, 10km, 20km, 50km un skiatlons 20km (10km + 10km);
U23 PČ un junioru PČ: 10km intervāla starts, sprints, jauktā stafete 4x5km, 20km kopīgais starts;
Jaunatnes olimpiāde: 7,5km intervāla starts, sprints, jauktā stafete 4x5km.

Pagaidām jaunās izmaiņas par vienādām distancēm attieksies uz Pasaules kausa posmiem, pasaules čempionātiem junioriem un U23 grupai, kā arī jaunatnes olimpiādēm, bet ne pasaules čempionātiem pieaugušo grupā. Līdz ar to nākamgad februārī Planicā kā līdz šim būs ierastās atšķirīga garuma distances vīriešiem un sievietēm.

Izmantotie resursi:
Home - Langrenn

  +3 [+] [-]

, 2022-10-05 18:46, pirms 2 gadiem
Neatrodu, kādas izmaiņas būs ar stafetēm, kur līdz šim bija 5km sievietēm, bet 10km vīriešiem. Vienāda distance garumā šķiet ok un līdzvērtīgi tikai uz papīra. Realitāte būs tāda, ka sievietēm jebkura distance prasīs krietni vairāk laika tās veikšanai. Pareizinām ar sacensību skaitu un iegūstam relatīvi daudz grūtāku sezonu kā vīriešiem.

https://www.fis-ski.com/en/cross-co...

  +2 [+] [-]

, 2022-10-05 21:31, pirms 2 gadiem
Diemžēl Vegards Ulvangs politiskās konjunktūras dēļ aizmirsis, ka sievietes nav tikpat spēcīgas kā vīrieši. Ja jau līdztiesība tad līdztiesība. Rīkojam vienu pasaules kausu bez dzimumu dalījuma! Sievietes taču ir vienos spēkos ar vīriešiem!!!

     [+] [-]

, 2022-10-06 09:21, pirms 2 gadiem
Atvainojos, sapisa sportu gan sievietēm, gan vīriešiem... Večiem par īsu, dāmām par garu.

Jā, un kas ar stafetēm? Jauktās 4x7,5 km...?

     [+] [-]

, 2022-10-06 09:32, pirms 2 gadiem
damokla_zobens_22 rakstīja: Atvainojos, sapisa sportu gan sievietēm, gan vīriešiem... Večiem par īsu, dāmām par garu.

Jā, un kas ar stafetēm? Jauktās 4x7,5 km...?
toties lielāko nevienlīdzību sportiskajā ziņā, ko rada dažādas sportistu iespējas smēru un slēpju inventāra pieejamībā, atstāj bez izmaiņām

https://www.fis-ski.com/en/internat...

Stafetei 7.5km būtu analoģisks kompromiss. Sprintā jau bija mix variants, bet distancē laikam nejauks dzimumu grupas.

     [+] [-]

, 2022-10-06 10:59, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: toties lielāko nevienlīdzību sportiskajā ziņā, ko rada dažādas sportistu iespējas smēru un slēpju inventāra pieejamībā, atstāj bez izmaiņām

https://www.fis-ski.com/en/internat...

Stafetei 7.5km būtu analoģisks kompromiss. Sprintā jau bija mix variants, bet distancē laikam nejauks dzimumu grupas.
Jauktā stafete PK debitēja jau martā. Faluna uzņēma šis sacensības. Distance abiem dzimumiem bija 5 km.

     [+] [-]

, 2022-10-06 11:50, pirms 2 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Jauktā stafete PK debitēja jau martā. Faluna uzņēma šis sacensības. Distance abiem dzimumiem bija 5 km.
paldies, par šo jau biju paspējis aizmirst. Prātā palika sprinta stafete, kur Vīgants ar Eiduku startēja.

https://www.fis-ski.com/DB/general/...