Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Mūsu vadošie ātrumdisciplīnu kalnu slēpotāji Opmaņi cer uz olimpisko ceļazīmi

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Mūsu vadošie ātrumdisciplīnu kalnu slēpotāji Opmaņi cer uz olimpisko ceļazīmi
E.Opmanis treniņā. Foto no sportista personīgā arhīva.

Pirms trim mēnešiem beidzās ziemas sezona, kur kalnu slēpošanā startēja arī vairāki Latvijas kalnu slēpotāji, no kuriem ik pa laikam tika pieminēti arī brāļu Opmaņu vārdi – Elvja un Laura, kuru sezona kopumā bija izdevusies, neskatoties uz uzliktajiem ierobežojumiem un vīrusa radītajiem sarežģījumiem.

Kā paši vērtējat sasniegto?

Sezona kopumā bija veiksmīga. Protams, arī mūsu sezonu ietekmēja ar vīrusu saistītie ierobežojumi. Sevišķi to izjutām sezonas sākumā, kad treniņus varējām plānot dažas dienas uz priekšu atkarībā no tā, kuras trases sportistiem bija pieejamas. Kā zināms, jau vairākus gadus trenējamies Cellamzē reģionā Austrijā. Šogad tas ļoti palīdzēja, jo bijām uz vietas, varējām ātri reaģēt uz situācijas izmaiņām un pielāgot treniņu plānus. Tā kā kalnu slēpošana Austrijā ir nacionālais sporta veids, arī šajos apstākļos kalniem bija atļauts atvērt trases sportistu treniņiem. Arī sacensības bija atļautas, visi samērā ātri pielāgojās apstākļiem. Protams, ievērojot stingrus drošības noteikumus un veicot regulārus testus.

Citās Eiropas valstīs gan sacensību kalendārs mainījās nepārtraukti. Diemžēl visbiežāk tika atceltas tieši sacensības ātrumdisciplīnās, uz kurām bijām plānojuši koncentrēties. Izmantojām katru izdevību un startējām tur, kur tas vispār bija iespējams. Visvairāk žēl, ka nenotika nevienas sacensības nobraucienā, un tāpēc nesanāca izbraukt nepieciešamos punktus, lai startētu nobraucienā pasaules čempionātā.

Sezonas otrā puse izdevās pat ļoti laba. Jau pirmajās nobrauciena sacensībās Tarvisio (Itālijā), kur notika Slovēnijas čempionāts, izdevās ievērojami uzlabot FIS punktu reitingu. Tāpat arī sezonas noslēgumā piedalījāmies Somijas čempionātā ātrumdisciplīnās, kur Elvis izcīnīja godalgotas vietas. Esam būtiski uzlabojuši ranga pozīcijas gan nobraucienā, gan supergigantā.

Šī bija atbildīga sezona arī tāpēc, ka sākās kvalifikācija Ziemas Olimpiskajām spēlēm 2022. gadā. Kādas ir cerības redzēt latviešu kalnu slēpotājus uz starta Pekinā?

Vismaz divi latviešu kalnu slēpotāji Pekinā būs, jo katrai valstij pienākas bāzes kvotas vietas vienam puisim un vienai meitenei. Sākoties sezonai, bija paredzēts, ka Olimpiskajai atlasei tiks ieskaitīti rezultāti no 2020. gada jūlija līdz 2022. gada 16. janvārim. Šajā laikā katram sportistam tiek ieskaitīti 5 labākie rezultāti tehniskajās disciplīnās un 2 labākie rezultāti ātrumdisciplīnās. Ņemot vērā rezultātus divās disciplīnās, kur sportistam ir labākie sasniegumi un rezultāts TOP 500, tiek aprēķināts tā dēvētais kvotu piešķiršanas rangs, pamatojoties uz kuru varam izcīnīt papildu vietas. Elvis šajā rangā šobrīd ir augstākajā vietā no Latvijas sportistiem - 624., pamatojoties uz rezultātiem nobraucienā un supergigantā, un ir kvalificējies startam visās piecās disciplīnās. Arī Laurim TOP500 rezultāti ir gan nobraucienā, gan supergigantā.

Taču sezonas beigās FIS pieņēma lēmumu ieskaitīt rezultātus jau no 2019. gada jūlija, pamatojot šo lēmumu ar Covid radītajiem sarežģījumiem. Kādam tas ir bijis izdevīgi, kādam nē. Katrā ziņā situāciju rangā šis lēmums mainīja.

Ko darāt vasarā un vai esat jau sākuši gatavoties sezonai?

Pēc sezonas bija neilgs atpūtas laiks. Pēc atgriešanās no sezonas noslēguma sacensībām Somijā bijām mājās aptuveni mēnesi, kad tiešām atpūtāmies un atjaunojām spēkus vasaras treniņiem. Pēc tam mēnesi trenējāmies Austrijā – skrējām, braucām ar riteņiem pa kalniem. Šis bija 4 nedēļas ilgs izturības un sirds treniņu periods. Paspējām arī dažas dienas paslēpot Kicsteinhorna ledājā, veicot pēdējos testus un pielāgojot inventāru nākamajai sezonas. Sezonas noslēgumā Elvis saņēma sadarbības piedāvājumu no slēpju ražotāja “Head”. Pēc testiem ir pieņemts lēmums nākamajā sezonā pāriet uz šī ražotāja slēpēm. Lauris turpinās jau iesākto sadarbību ar “Blizzard”.

Šobrīd svīstam stadionā trenera Edvīna Krūma vadībā. Šos treniņus turpināsim visu vasaru. Pa vidu ir paredzētas divas slēpošanas nometnes Stelvio ledājā Itālijā. Un tad jau ceram oktobrī sākt jauno sezonu.

Kāds ir mērķis jaunajā sezonā?

Protams, nākamās sezonas mērķis ir pēc iespējas uzlabot reitinga punktus un uzlabot pozīcijas arī Olimpisko kvotu piešķiršanas rangā. Tā kā turpināsim koncentrēties uz ātrumdisciplīnām, lielais izaicinājums būs saplānot sacensību kalendāru, jo šīs sacensības notiek galvenokārt sezonas vidū un beigās.

Informāciju palīdzēja sagatavot
kalnu slēpotāju pārstāve Marita Gintere