Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2983, Did:0, useCase: 3

Volejbola izlases uzsāks cīņas EČ kvalifikācijas turnīros

Jānis Celmiņš

Volejbola izlases uzsāks cīņas EČ kvalifikācijas turnīros
Uzbrukuma smailē Kristaps Šmits. Foto: LVF

Latvijas vīriešu un sieviešu volejbola izlases šodien uzsāks cīņu par dalību Eiropas 2026. gada čempionāta finālturnīros. Šajā vasarā kā vienai tā otrai izlasei paredzēts aizvadīt pa divām spēlēm. Dāmas sāks plkst. 16.15 Zemgales Olimpiskajā centrā pret Melnkalnes volejbolistēm, kamēr kungi viesos (plkst. 18.00) tiksies ar Kosovas valstsvienību. Abas spēles tiešraidēs būs skatāmas kanālā LTV7.

Kungi Kosovā bez Platača

Latvijas volejbolisti, gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, “Rimi” Olimpiskajā centrā dalīja punktus ar Čehiju – 3-2 un 2-3, kā arī divreiz zaudēja Igaunijai – 1-3 un 0-3. Gatavošanās posms bijis grūts, dzirdams, ka spēlētāji nedaudz sūdzas par svaiguma trūkumu, taču darbs paveikts pilnvērtīgs un izlase ir gatava kvalifikācijas turnīra pirmajām divām cīņām. Uz Kosovu nav devies Kristaps Platačs, kurš apslimis un viņa vietu ieņems pieredzējušais Hermans Egleskalns, kurš pieaicināts kā Platača aizstājējs, taču pilnvērtīgi izlases treniņu darbā šovasar nav piedalījies, iesaistoties tajā vien šonedēļ. “Uz Kosovu nebrauks arī otrā tempa spēlētāji Romāns Saušs un Patriks Pinka,” sastāvu komentē Latvijas izlases treneris Aivis Kokins.

“Video var būt mānīgs. Daudz info par pretiniekiem nav, jo oficiālo spēļu viņiem ir bijis maz. Mums ir dažu draudzības spēļu ieraksti,” saka Kokins, kurš izlasē ir galvenais pretinieku spēles skautotājs. “Uz Kosovu nedrīkstam braukt ar domu, ka apspēlēsim viņus uz vienas kājas. Viņu komandas līderis ir “pusīte”, kas ir garš, bet palēns. Viņš uzbrukumā spēlē gandrīz pusē gadījumu. Salīdzinot ar ātro čehu un igauņu spēli, viņi spēlē klasiski lēni. Mums ir jābūt disciplinētiem blokā un “pirmajiem tempiem” ir jāpaspēj uz tīkla malām. Ja sāksim blokā improvizēt, visādi var būt. Ja spēsim būt koncentrēti un disciplinēti, problēmām nevajadzētu rasties.”

Spēle pret Kosovu pirmā oficiālā spēle kādā no turnīriem būs jaunajam izlases trenerim Raineram Vasiļjevam, kuram palīdz jau minētais Kokins, kā arī Raigo Kodress (Igaunija) un Raimonds Liniņš.

Latvijas izlases spēlētāju sastāvs cīņai ar Kosovu: cēlāji – Deniss Petrovs (“Barkom-Kažaņi”, Polija), Edvīns Skrūders (Jastšembes Zdrujas “Jastrzebski Wegiel”, Polija), pirmā tempa spēlētāji – Vladislavs Blumbergs (Odolena Vodas AERO, Čehija), Jēkabs Dzenis (Bleiburgas “Aich/Dob”, Austrija), Gustavs Freimanis (Turkuānas – Lilles “Metropole”, Francija), Toms Švans (“Parnu VK”, Igaunija), otrā tempa spēlētāji – Armands Rokjāns (“Ezerzeme/Daugavpils Universitāte”), Kristaps Šmits (Mazovijas Tomašovas “Lechia”, Polija), Toms Vanags (Derinejas “Anagennisis”, Kipra), diagonālie spēlētāji – Hermans Egleskalns (Dubaijas “Shabab Alahli”, AAE), Renārs Pauls Jansons (Kījervi “Kyky”, Somija), Jānis Eduards Medenis (SK “Jēkabpils Lūši”), “libero” Kaspars Kronbergs (RTU/”Robežsardze/Jūrmala”), Dāvis Emīls Melnis (SK “Jēkabpils Lūši”).

Vīriešu izlases pretinieki Eiropas meistarsacīkšu G grupā būs Slovākijas un Kosovas volejbolisti, 17. augustā ar Kosovu tiekoties izbraukumā un 25. augustā ar Slovākiju – mājās. Kvalifikācijas spēles divos riņķos savā un pretinieku laukumā notiks no 2024. gada 17. līdz 29. augustam un no 2025. gada 9. līdz 17. augustam. Finālturnīrs ar 24 valstu līdzdalību notiks četrās valstīs – Rumānijā, Somijā, Itālijā un Bulgārijā. Turnīram kvalificēsies visu apakšgrupu uzvarētāji, kā arī dažas otro vietu apakšgrupās ieņēmušās komandas.

Dāmas sāks savās mājās pret Melnkalni

Kamēr kungi pirmo spēli aizvadīs viesos, Latvijas dāmu izlase iejutīsies mājinieču lomā, Zemgales OC uzņemot Melnkalnes izlasi. Ja mūsu vīru izlase tiek uzskatīta par mača favorīti, tad dāmām pirms spēles Jelgavā tiek atvēlēts otrais numurs.

“Melnkalne Eiropas rangā ir krietni augstāk par mums (ieņem 23. vietu, kamēr Latvija ir 31. vietā. – LVF preses dienests.), taču jāņem vērā divas lietas. Manuprāt, mūsu komanda ir spērusi soli uz priekšu un spēj cīnīties ar Melnkalni, jo mēs esam pietuvojušies šai komandai daudzos rādītājos. Otrkārt, pretiniecēm visas ir profesionālas spēlētājas, un dažas no viņām spēlē spēcīgos čempionātos. Viņas piedalījās arī Eiropas Sudraba līgas spēlēs. Mēs zinām viņu spēlētājas, un nedomāju, ka spēlē Jelgavā būs kādi pārsteigumi šajā jomā. Komandai ir izteikta līdere – otrā tempa spēlētāja Danijela Džakoviča, ļoti stabila spēlētāja. Fiziski tā ir spēcīga komanda, jo visas ir garas un patiešām fiziski labi attīstītas spēlētājas,” par pretiniecēm saka vienmēr smaidīgais un pozitīvais itālis - Latvijas izlases galvenais treneris Daniēle Mario Kaprioti.

“Kad sākām darbu, viens no mūsu uzdevumiem bija mēģināt saprast, ka mēs varētu tikt tuvāk iespējai kvalificēties Eiropas čempionāta finālturnīram. Ja mēs to izdarīsim tagad, tas būs izcili,” par uzdevumiem kvalifikācijas ciklam saka Kaprioti, skaidrojot, ka lielākas izredzes, protams, būs nākamajā ciklā, kad jaunā Latvijas izlase būs kļuvusi pieredzējušāka. “Mēs tam strādājam, bet spēlēsim soli pa solim. Un tagad šis solis ir Melnkalne. Ir neliela iespējamība, ka tas notiks šajā ciklā, un šobrīd tam noteikti esam tuvāk nekā pirms diviem gadiem. Šobrīd mums nav jāfokusējas uz to, bet gan uz spēli ar Melnkalni.”

No 18 kandidātēm šajā mačā nespēlēs, taču kopā ar komandu uz Jelgavu dosies otrā tempa uzbrucējas Anna Cepurīte un Rēzija Mazure-Mago, kā arī “libero” Elīna Zvaigzne un Sindija Bože. Viņas kopā ar komandu gatavosies otrajai atlases cikla spēlei izbraukumā ar Bosniju un Hercegovinu.

Pārbaudes spēlēs Latvijas izlase mājās ar 3-0 un 3-0 pārspēja Dāniju, bet ar Igauniju dalīja uzvaras uz pusēm – 2-3 un 3-0.

Kaprioti izlasē palīdz treneri Arvils Keišs un Inguna Minusa, fizioterapeits un fiziskās sagatavotības treneris Roni Antero Rekola, statistiķis Mareks Maksimovs un menedžeris Kristaps Čerņavskis.

28. augustā Sarajevā Latvijas izlase tiskies ar Bosniju un Hercegovinu, bet turnīra izspēles kārtība ir tieši tāda pati kā kungiem. Divas spēles šajā vasarā, divas nākamajā. Finālturnīrs ar 24 komandu līdzdalību norisināsies Azerbaidžānā, Čehijā, Turcijā un Zviedrijā.

Latvijas izlases kandidātes: cēlājas – Elvita Dolotova (RSU/MSĢ), Elza Reknere (RVS/LU), diagonālās spēlētājas – Marta Kamēlija Levinska (Ankaras PTT, Turcija), Megija Dambrehte (Kuopio “Puijo Wolley”, Somija), centrālās bloķētājas – Lāsma Ozola (RVS/LU), Junora Vagele (Klužas-Napokas “U NTT Data Cluj”, Rumānija), Anna Rīta (Ostina Pī Valsts universitāte, ASV), Karmena Struka (RSU/MSĢ), otrā tempa uzbrucējas – Anija Jurdža (Saloniku “Aris”, Grieķija), Paula Nikola Ņečiporuka (“Belfort”, Francija), Katrīna Struka (RSU/MSĢ), Kristīne Kramēna (LU/RVS), Anna Cepurīte (RVS/LU), Rēzija Mazure-Mago (Jaroslavas “SAN-Pajda”, Polija), “libero” – Elīna Zvaigzne, Sindija Bože (abas – RVS/LU), Megija Grundmane (RSU/MSĢ), Liene Šimkuse (VK “Jelgava”).

Vīriešu izlases spēles EČ kvalifikācijā

DatumsLaiksIzlases
17.08.18.00Kosova – Latvija
25.08.17.15Latvija – Slovākija

Sieviešu izlases spēles EČ kvalifikācijā

DatumsLaiksIzlases
17.08.16.15Latvija – Melnkalne
28.08.21.15Bosnija un Hercegovina – Latvija

  -1 [+] [-]

, 2024-08-17 12:03, pirms mēneša
Meitenēm nekādu cerību, bērnu autiņos meiteņu volejbols. ...
Puišiem 50 pret 50

     [+] [-]

, 2024-08-17 14:26, pirms mēneša
Kļūdu pilns raksts.

     [+] [-]

, 2024-08-17 16:16, pirms mēneša
Celmiņa kungs! Ko nozīmē DAŽAS OTRO VIETU GRUPĀ IEŅĒMUŠĀS KOMANDAS?

     [+] [-]

, 2024-08-17 16:52, pirms mēneša
Celmiņ!
Tev kā sportacentrs.com galvai bija jāzin, ka ir Kosova nevis Kosava (ja tas nav kāds japāņu klubs). Esi tik laipns, atzīsti kļūdu un izlabo.

     [+] [-]

, 2024-08-17 17:23, pirms mēneša
Beidziet piekasīties ratiem skolotāji, es arī drukas kļūdas pie stūres pieļauju

  +1 [+] [-]

, 2024-08-17 17:57, pirms mēneša
EEEE, nu to nu gan nevajadzēja izlaist +5 3.seta galotnē, 3 mačbumbas, tagad večus no Kosmeta tikai ierakstā redzēsim... cerams, ka meitenes 4.setā nospēlēs kā otrajā...

     [+] [-]

, 2024-08-17 17:59, pirms mēneša
vanagz rakstīja: Celmiņ!
Tev kā sportacentrs.com galvai bija jāzin, ka ir Kosova nevis Kosava (ja tas nav kāds japāņu klubs). Esi tik laipns, atzīsti kļūdu un izlabo.
Labots

  +1 [+] [-]

, 2024-08-17 18:04, pirms mēneša
Lūk tā - galīgā tūtā ka neaiziet - pēc drošas 3-0 "uzvaras" tagad neko nevar zināt... cēlējai, spriežot pēc daudzajiem māņu sitieniem, mērķis sašķobījies.

  +1 [+] [-]

, 2024-08-17 18:09, pirms mēneša
Labāk večus no Kosovas nekā šitās mocības ...

  +1 [+] [-]

, 2024-08-17 18:13, pirms mēneša
Sarauj , nevajag 5.setu!!!

  +1 [+] [-]

, 2024-08-17 18:15, pirms mēneša
Celšana sabrukusi, bet jāuzvar 4.setā!

     [+] [-]

, 2024-08-17 18:17, pirms mēneša
Jā, pēc stabilas 3-0, tagad neko nevar zināt... neviena sakārtota uzbrukuma...

     [+] [-]

, 2024-08-17 18:19, pirms mēneša
Bāc, kā pamanījās trāpīt no azotes Marta L.

     [+] [-]

, 2024-08-17 18:20, pirms mēneša
Kosovā 19-13

     [+] [-]

, 2024-08-17 18:23, pirms mēneša
Prieks ka nodoklu nemaksataji Valmiera sodien zaudeja RFS loti ceru ka valmiera tiks likvideta pēc sezonas

     [+] [-]

, 2024-08-17 18:24, pirms mēneša
BLOKSSS! EISS!

     [+] [-]

, 2024-08-17 18:28, pirms mēneša
8-2

     [+] [-]

, 2024-08-17 18:30, pirms mēneša
Cik var celt tikai uz vienu?!

     [+] [-]

, 2024-08-17 18:32, pirms mēneša
Nekas nav drošs šeit...

     [+] [-]

, 2024-08-17 18:35, pirms mēneša
Nu šito neizlaidīs vairs!

     [+] [-]

, 2024-08-17 18:39, pirms mēneša
Sitiens devītniekā - beidzot, bet punktiņš aizgāja garām...