Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2983, Did:0, useCase: 3

Sieviešu volejbola izlases treneris: ''Jākoncentrējas uz lietām, kas mums izdodas''

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Sieviešu volejbola izlases treneris: ''Jākoncentrējas uz lietām, kas mums izdodas''
Daniēle Mario Kaprioti. Foto: Latvijas Volejbola federācija.

Latvijas sieviešu volejbola izlasei, gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm, vairāk jāpievērš uzmanība niansēm, kas izdodas un to atkārtošanu svarīgos mačos, sarunā ar aģentūru LETA atklāja Latvijas sieviešu volejbola izlases galvenais treneris Daniēle Mario Kaprioti.

Itālijas speciālists pārņēma Latvijas sieviešu volejbola izlases vadību maija sākumā, un ieņems galvenā trenera amatu šī Eiropas čempionāta cikla laikā.

Lai gan viņš ar Latvijas valstsvienību strādā neaudz vairāk kā trīs mēnešus, treneris uzsvēra, ka ar Latvijas volejbolistēm ir sastrādājies un šobrīd izbauda darbu Latvijā.

"Esmu ļoti priecīgs. Kad atbraucu, sastapos ar vienreizēju attieksmi pret darbu, un man šķiet, ka tas ir raksturīgi Latvijas stilam. Varbūt dažbrīd spēlētājas prasa no sevis pārāk daudz, fokusējoties uz perfekcionismu. Dažreiz tā ir nianse, ar kuru ir jātiek galā, taču man patīk šis process," stāstīja treneris. "Tā kā šis ir vēl tikai sadarbības sākums, ir ļoti daudz mācīšanās abām pusēm - gan man, gan komandai. Mācīšanās elementu šobrīd ir daudz vairāk nekā pievēršanās sniegumam, jo ir svarīgi tas, kā mēģinām kaut ko panākt."

Kaprioti izcēla, ka Latvijas valstsvienībai ir jāapzinās kopējais komandas līmenis, lai varētu veiksmīgi sasniegt mērķus. "Domāju, ka šobrīd arī jāsaprot tas, cik tālu esam no līmeņa, kuru vēlamies sasniegt. Jāapzinās savi mērķi," viņš piebilda.

49 gadus vecais itālis trenera karjeras laikā ir strādājis Itālijā, Polijā, Somijā un Islandē, tāpēc spēles stilu dažādība viņam nav sveša, tomēr viņš norādīja, ka Latvijas volejbolam šobrīd attīstībā jāveic solis uz priekšu.

"Pēdējos 30 gados volejbols ir krasi mainījies, un šobrīd arī Latvijas volejbols cenšas pacelt kopējo līmeni. Piemēram, pludmales volejbolā ir daudz labu rezultātu, no tā arī var mācīties, un šobrīd arī klasiskais volejbols Latvijā var spert lielu soli," skaidroja Kaprioti. "Runājot par spēles tehnisko pusi un tās mācīšanu, Latvijā tas noris labi, taču šajā brīdī vajag pilnveidot spēles stilu un ātrumu."

Latvijas izlase aizvadīja divas pārbaudes spēles pret Austrijas valstsvienību, abās četros setos atzīstot pretinieču pārākumu. Treneris norādīja, ka viena no lietām, kas jāsaglabā no šiem mačiem ir tas, ka Latvijas volejbolistēm ir jāspēlē vienā līmenī visas spēles garumā

"Man vairāk patika pirmā spēle," atklāja treneris. "Otrajā spēlē bijām tuvāk pretiniecēm rezultāta ziņā, bet pirmajā mačā spēlējām aktīvāk. Ja varam tā nospēlēt vienu reizi, tad varam to arī vēlreiz atkārtot. Tagad mums ir jākoncentrējas uz to, lai varētu atkārtot lietas, kas mums izdodas. Jācenšas spēlēt vienā līmenī."

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas grupā ielozēta kopā ar Dāniju, Slovākiju un Spāniju, un jau 20.augustā pirmajā spēlē izbraukumā tiksies ar grupas favorīti Slovākiju.

"Pret Slovākiju būs jāspēlē brīvi. Viņām ir 14 spēlētājas, kuras spēlē ārzemēs. Esmu treneris, kurš teiks tieši - manā redzējumā mēs varam uzvarēt vienu setu, taču nedomāju, ka tā ir laba atbilde spēlētājām. Vēlos, lai viņas spēlē labi, un kamēr tā būs, viss ir iespējams," par gaidāmo maču teica Kaprioti.

Finālturnīrā iekļūs 12 komandas - sešu grupu pirmo divu vietu ieguvējas. Labāko komandu vidū dalību jau nodrošinājušas četras rīkotājvalstis - Itālija, Vācija, Beļģija un Igaunija, kā arī astoņas labākās vienības pēc 2021.gada sacensību rezultātiem - Serbija, Turcija, Nīderlande, Polija, Krievija, Francija, Zviedrija un Bulgārija. Tā kā Krievijas komandas iebrukuma Ukrainā dēļ ir atstādinātas no starptautiskajām sacensībām, par šo vietu finālturnīrā lēmums vēl ir gaidāms.

Izmantotie resursi:
LETA