Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Volejbola jaunatne: zēni Tbilisi tiek tālāk, meitenēm septītā vieta Daugavpilī

Agris Suveizda

Volejbola jaunatne: zēni Tbilisi tiek tālāk, meitenēm septītā vieta Daugavpilī
Latvijas U-16 meiteņu izlase. Foto: Latvijas Volejbola federācija

Svētdien Eiropas čempionāta atlases turnīra pēdējā mačā Latvijas zēnu U-17 valstsvienība Tbilisi izcīnīja piekto vietu, pārspējot Igauniju, bet Latvijas meiteņu U-16 izlase Daugavpilī ierindojās septītajā vietā pēc uzvaras pār Gruziju.

Zēnu izlase ieguva tiesības spēlēt Eiropas meistarsacīkšu atlases otrajā kārtā, bet meiteņu valstsvienībai šoreiz tādas iespējas nebūs. Eiropas čempionāta atlases turnīrā Gruzijā sacensību pēdējā dienā Latvijas puišu U-17 valstsvienība ar 3-1 (25:23, 25:18, 27:29, 25:19) pārspēja Igauniju. Pirmā seta sākums pagāja ar igauņu pārākumu, vairākas reizes panākot triju punktu pārsvaru. Seta turpinājumā risinājās līdzīga cīņa, kura divus pēdējos punktus guva latvieši – 25:23. Arī otrajā setā Igaunija izvirzījās vadībā ar 9:3, taču seta beigas labāk aizvadīja Latvija, vispirms panākot neizšķirtu 13:13, bet pēc tam ar diviem četru punktu izrāvieniem svinot uzvaru setā – 25:18.

Tāpat trešajā setā Igaunija ieguva lielu pārsvaru – 15:9, taču nespēja to nosargāt – 17:17. Latvija ieguva trīs mačbumbas (24:21), tās nespējot izmantot un uzvaru setā ar 29:27 svinot Igaunijas jauniešiem. Ceturtajā setā noteicēja laukumā bija Latvija. Pretinieki vairākkārt panāca neizšķirtu, taču izvirzīties vadībā nespēja, lielāko pārsvaru jaunajiem latviešiem pieaudzējot seta beigās – 25:19. Rezultatīvākais Latvijas izlases rindās ar 19 punktiem bija Kristers Landzāns, kurš septiņus punktus guva ar bloku un divus – ar servi. Pa 11 punktiem sakrāja Edvards Apsītis (3 “eisi”), Ņikita Dimitrijevs, kurš izcēlās ar astoņiem blokiem, un Armands Rokjāns, bet Timuram Aisenam 10 gūti punkti,no kuriem četri sakrāti blokā. Igaunijas izlasē rezultatīvākais ar 17 gūtajiem punktiem bija Mati Jūss, bet 16 punktus savāca Kristans Tehts.

“Komandas sniegumu vērtēju tikai ar plusa zīmi. Šīs četras spēles nespēj aizvietot neviens treniņš. Kopējā aina laukumā ir visai laba. Skaidrs ka pietrūkst stabilitātes, bet tas nāks ar darbu treniņlaukumos,” pēc turnīra sarunā ar Latvijas Volejbola federāciju teica galvenais treneris Mārcis Obrumans, kurš atzīmē, ka patīkamākais sacensībās bija pašas spēles, jo šādā modelī nebija aizvadīta neviena pārbaudes spēli, un turnīrs bija liels izaicinājums gan puišiem, gan treneru sastāvam. “Pirmā spēle turnīrā pret poļiem bija vissliktākā. Tur lielākās problēmas sagādāja nevis Polijas valstvienība, bet pašu stress un nepārliecinātība. Tam nu esam izgājuši cauri.” Runājot par stabilāko spēlētāju turnīrā līdz spēlei pret Igauniju, treneris nosauc “libero” Gustavu Auziņu, piebilstot, ka šajā vecumā par stabilitāti runāt pāragri. “Pēdējā turnīra dienā gan viņam nedaudz “aizpeldēja” serves uzņemšana, taču jāpiezīmē, ka igauņi agresīvi servēja. Kopumā turnīra patīkamākā atziņa bija tā, ka šai izlasei ar serves uzņemšanu nav lielu problēmu.”

Pirms gatavošanās Eiropas čempionāta otrajai kārtai, kas notiks maija sākumā, vispirms vajadzīga neliela atpūta, pēc kuras “čaļiem aktīvi jādarbojas savās sporta skolās un klubos, cik nu tas šī brīža apstākļos ir iespējams”. “Tad daudz kas būs atkarīgs no LVF iespējām atkal sanākt visiem kopā, lai mērķtiecīgi gatavotos konkrētam turnīram. Noteikti nepieciešams “sparings”, jo pārbaudes spēļu trūkums bija redzams pirmajā mačā pret Poliju. Ir zināmas lietas, pie kā vairāk jāpiestrādā nākamajā sagatavošanas posmā, lai kopējā sadarbība uz laukuma būtu labāka,” nākotnē veras Obrumans, kuram pēc atgriešanās būs sezonas atbildīgākās spēles ar SK “Jēkabpils Lūši” komandu Latvijas čempionātā un “Credit24” meistarlīgā.

Arī Gruzija kā valsts bija interesants piedzīvojums: “Ļoti patika cilvēku atsaucība, labestība un viesmīlība. Gruzijas vecpilsēta ir ļoti skaista un sakopta, gruzīnu virtuve ir ne visām garšas kārpiņām pieņemama, bet garšīga. Savukārt Gruzijas automašīnu satiksme man palika visai liela mīkla,” par nedēļas iespaidiem ārpus sporta zāles saka treneris.

Latvijas meiteņu U-16 izlase cīņā par 7. vietu pārspēja Gruzijas vienaudzes ar 3-0 (25:12, 25:17, 25:15). Pirmo punktu spēlē izcīnīja Gruzijas izlase, taču seta turpinājumā mājinieces arvien pieaudzēja savu pārsvaru, setam beidzoties ar rezultātu 25:12. Otrā seta sakumā Gruzijas izlase izvirzījās vadībā ar 5:1 un 8:4, taču pēc tam Latvijas volejbolistes guva 11 punktus pēc kārtas, uzvarot setu ar 25:17. Trešo setu mājinieces sāka ar četriem pēc kārtas gūtiem punktiem un pabeidza ar uzvaru 25:15. Latvijas izlasē rezultatīvākā spēlētāja bija Elizabete Zimeta ar 11 punktiem. Deviņus punktus guva Aleksandra Timbere, astoņus – Jeļizaveta Izotova, septiņus – Anete Čelnova un sešus – Katrīna Struka. Gruzijas valstsvienībā rezultatīvākā ar 10 gūtajiem punktiem bija Mariama Muškudiani.

“Pēc vakardienas spēles ar Baltkrieviju notika smaga saruna. Liku meitenēm nopietni pārdomāt, ko viņas dara izlasē. Vakarā apsēdāmies un mierīgi pārrunājām, ka šodien uz spēli iziesim mierīgas un ar labām emocijām, jo šodien kā nekā bija pēdējā turnīra spēle. Un kopumā tas mums izdevās,” pēc uzvaras sarunā ar LVF teica komandas galvenā trenere Ieva Ņečiporuka. “Ja man jāsaka godīgi, tad tāds spēku samērs arī ir,” par turnīra rezultātiem saka trenere. “Man ir prieks, ka meitenes ieguva spēļu pieredzi, arī ar Gruzijas komandu, un dabūja uzspēlēt, lai redzētu, kur šobrīd esam, salīdzinot ar pretiniecēm. Spēlētājas redzēja, uz ko viņām ir jātiecas.”

“Tas vēl joprojām ir atvērts jautājums,” runājot par divu savainoto pamatsastāva spēlētāju aizstāšanu šajā turnīrā, teica trenere. “Mēs izmēģinām visas meitenes un ceram uz abu spēlētāju ātru atveseļošanos. Tomēr ļoti labi sākuma sešiniekā iekļāvās Elizabete Zimeta.” Lai nākamreiz rezultāts šī vecuma izlasei būtu labāks, “mums ļoti ir jāuzlabo fiziskā sagatavotība”. “Tehniku mēs atstrādājam treniņnometnēs, bet meitenēm ne tikai pēc mūsu norādījumiem, bet arī pašām ir jāiemācās plānot dienas režīms tā, lai atrastu laiku fiziskajai sagatavotībai,” darba virzienu norāda trenere.

Latvijas U-17 spēļu rezultāti:
Latvija – Polija 0-3 (18:25, 13:25, 19:25)
Latvija – Lietuva 3-0 (25:18, 25:18, 25:19)
Latvija – Krievija 0-3 (24:26, 20:25, 23:25)
Latvija – Igaunija 3-1 (25:23, 25:18, 27:29, 25:19)

Latvijas U-16 spēļu rezultāti:
Latvija – Polija 0-3 (19:25, 14:25, 6:25)
Latvija – Lietuva 2-3 (25:20, 11:25, 25:16, 22:25, 6:15)
Latvija – Baltkrievija 0-3 (7:25, 21:25, 14:25)
Latvija – Gruzija 3-0 (25:12, 25:17, 25:15)

Izmantotie resursi:
Latvijas U-17 zēnu volejbola izlase EČ 1. kārtā...