Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Kaprioti veido sistēmu Latvijas sieviešu volejbolā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Kaprioti veido sistēmu Latvijas sieviešu volejbolā
Daniele Mario Kaprioti (pirmais no labās). Foto: Latvijas Volejbola federācija.

Nedēļas laikā Itālijas speciālists Daniele Mario Kaprioti, kurš vada Latvijas sieviešu pieaugušo, U-22 un U-17 izlases, četrās dažādās Latvijas pilsētās Latvijas U-15 izlases spēlētāju atlases procesa gaitā tikās ar reģionu labākajām volejbolistēm, novērtējot meitenes, dodot savus padomus un tiekoties ar reģionu treneriem.

Kaprioti, kurš Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) nacionālo izlašu attīstības programmas ietvaros 2022. gada maijā kļuva par Latvijas pieaugušo izlases galveno treneri, Latvijā darbosies vismaz līdz 2024. gada beigām, kad beigsies attīstības programma. Vēlāk viņš kļuva arī par Latvijas U-17 un U-22 izlašu galveno treneri jeb, kā viņš pats saka, tehnisko direktoru. Aizvadīto nedēļu laikā viņš vētīja arī pašu jaunāko volejbola spēlētāju apcirkņus valstī.

“Jauno spēlētāju programmai ir divi mērķi. Pirmais ir monitorēšana, kas nozīmē redzēt tik daudz spēlētāju, cik iespējams. Šajā sezonā tās ir no 2007. līdz 2010. gadā dzimušās meitenes. Galvenais mērķis ir saprast, kāda vispār ir situācija Latvijas reģionos. Tas ietver arī fiziskās sagatavotības novērtēšanu un mēģinājumu saprast, kā meitenes strādā. Mēs nevaram pateikt, kura var un kura nevar kļūt par neticamu volejbola spēlētāju, taču mēs noteikti varam prognozēt kaut ko,” par darbu jauno spēlētāju programmā saka Kaprioti.

“Būtiski ir aptvert pēc iespējas plašāku auditoriju – spēlētājus, trenerus un skolas, visus, kas ir iesaistīti volejbola sistēmā. Tāpēc to īsti nevar nosaukt par atlasi U-15 izlasei, bet par monitorēšanu un reģionālu pasākumu, kura ietvaros esam tikušies Kuldīgā, Liepājā, Rīgā, Gulbenē un Daugavpilī,” skaidro treneris. “Tāpat svarīgi ir saprast treneru viedokli, viņu treniņu programmas, un mums ir dažas idejas, kā šo procesu uzlabot, tai skaitā varbūt nedaudz mainīt jaunāko bērnu sacensību noteikumus.”

“Latvijā, kur ir apmēram 1,9 miljoni iedzīvotāju, kopējais darbs volejbolā ir ļoti labs. Latvijā sieviešu augumi ir vieni no garākajiem Eiropā, turklāt latvieši ir strādīga tauta. Tomēr tie ir tikai nepilni divi miljoni iedzīvotāju. Tāpēc nedrīkst pazaudēt pat vienu spēlētāju. Latvijas Volejbola federācija uzskata, ka šādai programmai ir jābūt pastāvīgai un ka no jaunākajām līdz pieaugušo izlasei visām izlasēm jābūt saistītām, kas nozīmē to pašu spēles veidu,” saka Kaprioti, piebilstot, ka ir vēlme izveidot arī jauno spēlētāju datubāzi, lai nākamajam trenerim 2025. gadā nebūtu atkal jāsāk no nulles.

Viena no trenerēm pasākumā Kuldīgā bija Kuldīgas novada sporta skolas trenere Rudīte Kronlaka, kura ikdienā ar bērniem strādā Skrundā.

“No Skrundas uz Kuldīgu aizbraucu kopā ar četrām meitenēm. Tā kā pieaugušo izlases spēlētāja Anija Jurdža ir no Skrundas, bijām braukušas atbalstīt Latvijas izlasi, un šoreiz meitenes gribēja sevi pārbaudīt,” stāsta Kronlaka. “Man ļoti patika. Pirmkārt, bija draudzīga atmosfēra, un pats treneris ir dāvana – atvērts un komunikabls. Viņam patīk nodarboties ar bērniem, kuri kļūst atvērti un līdz nodarbības beigās saliedējās vienā kolektīvā, neievērojot, no kurienes kura spēlētāja nāca. Turklāt viņš meitenēm bija sagatavojis dažādu krāsu aproces katrai spēlētāju grupai.”

“Fizisko rādītāju kontrolnormatīvi bija nedaudz savādāki, nekā ierasts, un Kaprioti ar meitenēm strādāja arī individuāli. Pēc tam viņš īsumā savu pieredzi nodeva treneriem, stāstot par to, kā viņš trenē. Bija interesanti, un pēc šīm apmēram trijām stundām gribējās vēl. Ir doma, ka Kaprioti vēlāk varētu atbraukt un dalīties ar zināšanām arī kādā sporta skolas treniņā,” par interesanto pieredzi saka trenere.

“Gribējās sevi pierādīt un izmēģināt, salīdzināt sevi ar citām spēlētājām un iemācīties kaut ko no jauna,” par motivāciju piedalīties pasākumā Kuldīgā saka 14 gadus vecā skrundeniece Sabīne Farnaste. “Ļoti patika. Bija savādāka gaisotne. Treneris bija ļoti atvērts un saprotošs, rādīja, kā labāk izpildīt to vai citu elementu. Varējām arī savas domas izteikt, kuras tika uzklausītas. No Kuldīgas atbraucu ar atziņu, ka volejbolā viss jādara ar vēl vairāk emocijām.”

Latvijas U-15 izlasei pirmās oficiālās sacensības būs Eiropas meistarsacīkšu atlases turnīrs 2004. gada beigās.

Izmantotie resursi:
Home - Volejbols