Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Kad Latvijā būs Eiropas čempionāts volejbolā sievietēm?

Andrejs Siliņš

Kad Latvijā būs Eiropas čempionāts volejbolā sievietēm?
Uzbrukumā Svetlana Dukule
Foto: www.pallavolovolta.it

Es šo jautājumu uzdodu pilnā nopietnībā. Pirms gadiem 7-8 tikpat dīvains liktos jautājums par sieviešu basketbolu. Šodien tā ir realitāte, portālam eSports.lv raksta Latvijas volejbola federācijas valdes locekle Gundega Drēska.

Volejbola federācija ir pieņēmusi lēmumu par sieviešu valstsvienības atjaunošanu. Es kopā ar kolēģiem pašlaik strādāju pie konkrēta plāna un, manuprāt, situācija ir pat cerīga. Cik nu tā tāda var būt, nacionālo komandu pēc vairāku gadu pārtraukuma atjaunojot no nulles.

Vispirms par kadriem. Mums ir virkne spēlētāju, kuras profesionāli spēlē labās līgās. Olga Točko Grieķijā, Svetlana Dukule Itālijā, Anastasija Doņika Beļģijā, Viktorija Brice Turcijā, Sanda Dzīle Francijā. Vēl vairākas meitenes gan ASV, gan Eiropā apvieno mācības ar spēlēm studentu līgās. Kaut arī Latvijas čempionātā piedalās tikai četras komandas, to līderes noteikti ir gatavas iesaistīties izlases darbā. Bez tam plānojam piesaistīt arī 5-6 junioru vecuma spēlētājas. Kopumā ir vairāk nekā divdesmit spēlētājas, kuras reāli var pretendēt uz vietu valstsvienībā.

Uzskatu, ka galvenā trenera darbs ir darbs visas sezonas garumā. Informācijas, video un statistikas apkopošana par visām spēlētājām, pastāvīgu kontaktu uzturēšana. Tas man šķiet īpaši svarīgi, jo negribas atkārtoti kāpt uz vīriešu izlases grābekļa, kad kādas nesaskaņas vai ambīcijas neļauj sapulcināt komandu iespējami labākajā sastāvā. Bez tam jau sezonas gaitā meitenēm jārada interese un vēlme iesaistīties valstsvienības treniņos, jābūt motivācijai.

Nākamā gada maijā, jūnijā notiktu pirmā treniņnometne. Tās noslēgumā valstsvienībai būtu vairākas pārbaudes spēles un dalība kādā starptautiskā turnīrā.
Manā skatījumā tuvākie mērķi ir izveidot nelielu profesionālu vadības kodolu - treneris, asistents, ārsts, menedžeris. Pirmo reizi sapulcināt kopā meitenes, lai viņas izjustu valstsvienības atmosfēru, sajūtas, pārstāvot savu valsti. Jābūt reālistiem un jāsaprot, ka tuvākajā nākotnē valstsvienības uzdevums ir radīt mērķi, uz ko tiekties jaunajām volejbolistēm, būt tramplīnam, lai viņas ievērotu un aicinātu spēlēt ārvalstu klubos. Ja meitenes redzēs mērķi, viņas paliks volejbolā, tas ļaus palielināt komandu skaitu, konkurenci un spēles līmeni nacionālajā čempionātā. Kad mums padsmit meitenes spēlēs profesionālā līmenī Eiropā, būs audzis Latvijas čempionāta līmenis, pienāks laiks nospraust nākošos mērķus.

Treknie gadi Latvijā ir beigušies. Uzsākt izlases darbu iespējams ar pieticīgiem līdzekļiem. Vismaz sākumposmā daudz lielāka nozīme būs mērķtiecībai, ticībai saviem spēkiem un vienotībai izpratnē par sasniedzamo mērķi.

Ne velti es jau sākumā vilku paralēles ar basketbolu. Ir daudz līdzību. Sākotnēji krietni lielāka uzmanība gan attieksmes, gan finanšu ziņā tika veltīta vīriešu izlasei. Meitenēm bija sevi jāpierāda. Lēciens individuālajā meistarībā un pieredzē tika panākts cīnoties par vietu zem saules ārzemju klubos. Pakāpeniski nonākot spēcīgākās līgās un labākos klubos. Arī volejbolā šis šķiet rezultatīvākais ceļš.

Gan basketbolā, gan volejbolā mums ir tradīcijas, ir cilvēki, kas ar visu sirdi ir šajā sporta veidā. Vajadzīga apņēmība, mērķtiecība un nedaudz veiksmes. Kā katrā sportā.

Rakstu sagatavoja
Gundega Drēska
Latvijas volejbola federācijas valdes locekle

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2009-06-04 17:53, pirms 15 gadiem
kas tad šitie par desu politiskajiem uzsaucieniem?
Esports pirms vēlēšanām sāk pārdoties?
es vispār esmu desu valdes loceklis un man ir ko teikt sakarā ar iespējamo desiņu izlases veidošanu.
ā un vispār es arī esmu deputāta kandidāts tuvākajās desu vēlēšanās.
Tās gan nav šitās, kas pēc 2dienām un kur kandidāte Drēskas kundze

Ā-R-P-R-Ā-T-S kkāds

     [+] [-]

, 2009-06-04 18:06, pirms 15 gadiem
Pirmkārt - lai izdodas!!!
Domāju, ka reālākais ceļš ir mudināt meitenes braukt uz Amerikas universitātēm un tādējādi iegūt gan izglītību, gan arī normālā līmenī spēlēt un trenēties. Tas ir gandrīz vienīgais ceļš kā pēc skolas beigšanas turpināt nodarboties ar volejbolu sakarīgā līmenī. Ir jāatrod kontakti ar skautiem, kuri meklē meitenes universitātēm, jāsagatavo daži video un tā lieta aizies. Viens no viņiem kaut kad jau bija Latvijā un ir dažas meitenes iekārtojis normālās skolās ar labu volejbola līmeni. Šīs meitenes var kalpot kā laba atsauce, kas pārliecinātu skautus, ka ir vērts pievērst uzmanību Latvijas spēlētājām.
Tāpat vajag popularizēt, ka šāda skološanās Amerikā ir iespējama arī ar volejbola palīdzību, lai nav tā, ka vidusskolas vecākajās klasēs lielākā daļa meiteņu pamet volejbolu, jo ir daudz interesantāku lietu, ko darīt. To, ka ar basketbolu var tikt uz Ameriku, zina visi, bet, ka tieši tāpat ir ar volejbolu (sevišķi ar meiteņu), tas ir mazāk zināms.
Tieši tā arī sieviešu basketbols pacēlās - viss pamatsastāvs, izņemot Jēkabsoni, ir šo ceļu izgājušas. Jēkabsone ir vienīgais izņēmums - viņa bija tika laba, ka uzreiz sāka profesionāli spēlēt.
Un kaut kā jaunatnes sistēmu vajadzētu sapurināt - pēdējos Uxx čempionātos reti kad kādu setu vispār vinnē, kur nu vēl spēli.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-06-04 22:01, pirms 15 gadiem
Jābūt un vajag u.t.t., tās ir vispārējas frāzes kā jau lielākajai daļai mūsu politiķu. Jāatzīmē, ka Drēskas kundze arī kandidē... Diezgan dīvainas aktivitātes ar vispārīgām frāzēm. Tikai jautājums, ko tad pati LVF Valdē būdama no neatminamiem laikiem, sieviešu volejā būtu pienesusi???? Kur tad un kādēļ pazuda izlase? Varbūt arī pašas meitenes varētu izteikties?

     [+] [-]

, 2009-06-05 07:49, pirms 15 gadiem
Vai tad Murjāņi jau miruši???