Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Kārtslēcējs Valters Kreišs ar drediem mērķē uz sešiem metriem

Emils Ozerinskis

Kārtslēcējs Valters Kreišs ar drediem mērķē uz sešiem metriem
Kārtslēcējs Valters Kreišs. Foto: Arvis Ertmanis

Vien pirms gada vieglatlēts Valters Kreišs pirmo reizi kārtslēkšanas sektorā pārvarēja piecu metru augstumā nolikto latiņu. Šogad sportists piedzīvojis strauju rezultāta progresu un ar lēcienu 5,65 metru augstumā uzstādījis Latvijas U-23 rekordu, nostādot sevi pozīcijā, lai pavisam drīz apdraudētu sava skolotāja Mareka Ārenta labākos sasniegumus. Pēc Prezidenta balvas izcīņas SS "Arkādija" pārstāvis Valters Kreišs aprunājās ar portālu Sportacentrs.com, ieskicējot ambiciozus nākotnes mērķus.

Augusta pirmajā nedēļā Latvijas čempionātā rīdzinieks Valters Kreišs uzstādīja valsts U-23 rekordu, bet nedēļu vēlāk tajā pašā sektorā Prezidenta balvas izcīņā 19 gadus vecais sportists pārlēca 5,36 metru augstumā novietoto latiņu, bet trīs mēģinājumos sacensību rekordu pārsist nesanāca. Par savu startu Kreišs teica: "Mēģināju nolabot Marekam piederošo Prezidenta balvas rekordu 5,51. Lēcu 5,56 metrus. Šoreiz fiziski tik labi nejutos kā pirms nedēļas un arī vējš bija krietni sliktāks - bija pretvējš. Līdz galam neizdevās sakoncentrēties tiem augstumiem un negāja tā kā gribētos."

Pēdējo trīs mēnešu laikā Kreišs vairākkārt pacēlis savu personīgo rekordu, uzlabojot to par 45 centimetriem: "Slodze vairāk ir emocionāla, nevis fiziska. Kā man treneris Mareks saka, kārtslēkšana vairāk ir emocionāls sporta veids un ir jātiek galā ar bailēm, ar kurām uzskatu, ka esmu ticis galā. Tā kā sacensību ir bijis daudz un ir bijusi daudz braukāšana, tad ir sakrājies nogurumiņš. Daži mači vēl ir palikuši, bet jau ir sajūta, ka drīz būs atkal jāiet trenēties, lai gatavotos ziemas sezonai."

"Man personīgi piecu metru stadija bija tā grūtākā. Tad, kad tai tiku pāri, tad tādus mērķus, kādus man Mareks man ir plānojis uzlekt, esmu spējis līdz šim sasniegt. Teiktu, ka piecu metru pārvarēšanas slieksnis man pēc tam visu vieglāku padarīja," izteicās jaunais kārtslēcējs, ieskicējot kādā augstumā baiļu sajūta bijusi jāpārvar un kas bijis klikšķis, lai ar to tiktu galā.

Tā kā Kreišs piedzīvojis strauju rezultātu progresu un līdz šim plašākai publikai nebija īpaši zināms, tad uz lūgumu iepazīstināt vairāk ar sevi, Kreišs pastāstīja: "Esmu no Rīgas - dzimis un audzis. Dzīvoju Pārdaugavā ap Āgenskalnu un Mārupi. Ar vieglatlētiku sāku nodarboties 2015. gada beigās, 2016. gada sākumā. Astotajā klasē iestājos Murjāņos kā daudzcīņnieks. Desmitajā klasē sāka vairāk iepatikties un padoties kārts, tad arī pārgāju uz šo disciplīnu. Iepriekš esmu ar dažādiem sporta veidiem nodarbojies - basketbols, riteņbraukšana, slēpošana un snovbords. Favorīts, ar ko nodarbojos daudzus gadus un ik pa laikam to priekš sevis daru, ir ekstrēmā skrituļslidošana. To esmu darījis kādus deviņus gadus. Pēdējā gada laikā uz slidām esmu uzkāpis un aizbraucis uz kādu skeitparku gan visai reti. Adrenalīna ķeršana 100% ir tas, kas uzrunā."

Valters Kreišs Prezidenta balvā 2022. gadā. Foto: Guntis Bērziņš

Jāņa Daliņa stadionā Prezidenta balvas laikā muzikālo fonu nodrošinošais dīdžejs uzlika kād regeja ritumos skanošu dziesmu, ko sacensību informators personīgi veltīja Kreišam. Sportists iepriekš sacensībās bija redzams ar gariem drediem. Jautāts par frizūras izvēli, Kreišs atklāja: "Esmu allaž bijis atvērts uz interesantām un neparastām lietām. Dredi man ļoti patīk un tagad plānoju matus sākt ataudzēt un atkal pīt dredus, kad mati būs pietiekami gari. Pēc drediem vienkārši, īsi mati priekš manis bija "meh". Uz Espo izdomāju ko interesantu - sākumā izbalināju, tad nogriezu un beigās nokrāsoju tādā zebras stilā."

Skatītājiem no malas var rasties jautājums vai garie mati nevar patraucēt latiņas pārvarēšanai, uz ko vieglatlēts atbildēja noraidoši: "Man dredi ne reizi kārtslēkšanā nav traucējuši. Nekad nav pieskārušies latiņai. Ir bijušas reizes, kad ir tuvu latiņai, bet kaut kā viņi izlocījās un kā pātaga beigās izšāvās. Ne treniņos ne sacensībās tas nav traucējis uzrādīt rezultātu."

Kreiša senseja Mareka Ārenta rezultāts jaunajam kārtslēcējam nebūt vairs nav aiz kalniem. Arī Aleksandrs Obižajevs valsts rekords 5,80 nav tik tāls no jaunā sportista uzrādītajiem šīs sezonas labākajiem rezultātiem. Stāstot par saviem sportiskajiem mērķiem, Kriešs nevairījās izteikt augstas ambīcijas: "Tas ko vēlos sasniegt rezultātu ziņā ir lēkt virs sešiem metriem. Noteikti vēlos startēt olimpiskajās spēlēs un, varbūt, izcīnīt olimpisko medaļu. Cenšos tagad ar ranga punktiem kvalificēties arī uz Parīzi, bet mana īstā olimpiāde būs 2028. gadā. Šajā ziemā vajadzētu sākt lekt stabili ap 5,70. Manuprāt, tas ir sasniedzams un, varbūt, jau šajā vasarā to vajadzētu izdarīt. Ir jāpārsit mana trenera Mareka rekordu (5,70 m). Galvenais mērķis ir seši metri un uz augšu."

  +2 [+] [-]

, 2023-08-08 14:36, pirms 11 mēnešiem
Nevis "varbūt", bet noteikti būs medaļa! Lai izdodas!

  +1 [+] [-]

, 2023-08-08 17:12, pirms 11 mēnešiem
Lai veicas!

  +2 [+] [-]

, 2023-08-09 01:12, pirms 11 mēnešiem
Baigi strauji progresējis! Galvenais lai veselība un lai nesadeg!

  +1 [+] [-]

, 2023-08-09 22:12, pirms 11 mēnešiem
Tajos dredos ir lieks kilograms un aerodinamikai traucē gan skrējienā, gan lēcienā.

     [+] [-]

, 2023-08-10 09:48, pirms 11 mēnešiem
Lāčplēsim ausis, Kreišam - dredi.