Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Pasaules čempionātā taku skriešanā "Vertical" distancē labākie no Latvijas Daugulis un Armane

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Pasaules čempionātā taku skriešanā "Vertical" distancē labākie no Latvijas Daugulis un Armane
No kreisās: E.Daugulis, J.Mežiels, G.Heidingere, A.Armane, Kr.Bērziņš, A.Dmitrijevs. Foto no Latvijas izlases arhīva.

Vakar, 7. jūnijā, pirmajā sacensību dienā pasaules čempionātā kalnu un taku skriešanā 7,1km distan-cē pret kalnu vairāk nekā simts dalībnieku vidū labākie no Latvijas bija 86. un 69. vietu ieguvušie Edgars Daugulis un Agate Armane.

Trešdien Austrijā tika atklāts pasaules čempionāts kalnu un taku skriešanā ar distanci “Vertical”. Distances nosaukums ir radies no specifikas skrējienam notikt, skrienot tikai vertikāli kalnā augšā. Klasiski distances vertikālais kāpums ir apmēram 1000m, bet distance var variēt atkarībā no reģiona, kurā tiek veikts skrējiens. Šīs distances garums bija 7,1km un 1020 kāpuma metri.

Latviju kopumā šajā pasaules čempionātā kopumā pārstāv 21 skrējējs, bet vakar čempionāta pirmajā dienā šo 7,1km distanci “Vertical” no mūsu komandas skrēja divas sievietes un četri vīrieši - Kristaps Bērziņš, Andrejs Dmitrijevs, Edgars Daugulis, Jānis Mežiels.

Pirmie startēja vīrieši. Distancei tika pieteikti 136 skrējēji, no kuriem uz starta izgāja vairs tikai 129 skrējēji. Kopuma vīriešu konkurencē distancē finišēja 122 dalībnieki. Uzvarētājs bija skrējējs no Kenijas Patriks Kipngeno ar laiku 40:18. Patrikam šis jau ir otrais pasaules čempiona tituls šajā distancē pēc kārtas. Otro vietu izcīnīja Levi Kiprotičs no Ugandas, finišējot pusotru minūti vēlāk - 41:51, bet trešo vietu ieguva Josphats Kiprotičs ar laiku 42:04.

Labākais vīriešu konkurencē bija Edgars Daugulis, no uzvarētāja atpaliekot 11 minūtes un 15 sekundes (51:33) un izcīnot 86. vietu. Otrais un trešais no Latvijas bija četrkārtējais maratona čempions Kristaps Bērziņš un 14-kārtējais triatlona čempions Andrejs Dmitrijevs, kuri finišēja vienādā laikā 52:26 un dalītā 93.-94. vietā. Kā ceturtais bija Jānis Mežiels (54:08), ierindojoties 103. vietā.

Dāmu konkurencē pieteiktas tika 110 skrējējas, no kurām startēja 103, bet finišu sasniedza 97. Dāmu konkurencē uzvaras lauru plūca Austrijas skrējēja Andrea Maiera ar finiša laiku 48:14. Otro vietu izcīnīja Kenijas skrējēja Filarije Džeruto Kisanga ar laiku 48:51, bet trešā bija ASV skrējēja Graysona Mērfija. No Latvijas augstvērtīgākais sniegums bija šī gada visu trīs Lūša distanču uzvarētājai “Stirnu bukā” Agatei Armanei 1:00:45, ierindojoties 69. vietā. Vairākkārtējā Latvijas čempione vidējās distancēs Gundega Heidingere finišēja ar laiku 1:08:50, ierindojoties 92. vietā.

Vīriešu konkurencē, finišējot trim skrējējiem, Latvija piedalījās arī nāciju kopvērtējumā. No 31 dalībvalsts Latvija ieguva 26. vietu. Jāpiemin ka uzvarēja Kenija, otrā palika Uganda un kā trešā tika kro-nēta Šveice. Dāmu konkurencē nebija iespējas nokomplektēt izlasi ar trim skrējējām un tādēļ, startējot divām latvietēm, nebija iespējams startēt nāciju kopvērtējumā.

Paši skrējēji atzīst, ka skrējiens tiem bija liels izaicinājums un kam tādam ir grūti pietiekami kvalitatīvi uztrenēties Latvijas apstākļos.

Informāciju palīdzēja sagatavot
Toms Komass, Latvijas izlases vadītājs