Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Gailums: "Strādājam, lai tiktu uz pasaules čempionātu un tur nenosmirdētu"

Gailums: "Strādājam, lai tiktu uz pasaules čempionātu un tur nenosmirdētu"
Patriks Gailums. Foto: AFP/SCANPIX.

Sezonu ar labiem rezultātiem sākušais Latvijas šķēpmetējs Patriks Gailums tēmē uz dalību šīs vasaras pasaules un Eiropas čempionātos. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com 24 gadus vecais sportists neslēpj ambīcijas, norādot, ka vēlas augstākajā līmenī nostartēt labi un nenosmirdēt.

Šajā vasaras sezonā Gailums sevi apliecinājis jaunā kvalitātē. Sākot ar maiju, viņš piecās no sešām sacensībām šķēpu metis tālāk par 82 metriem, uzrādot teicamu stabilitāti. Tostarp viņš pāris reizes laboja arī savu personīgo rekordu – šī brīža labākais rezultāts tika sasniegts 21. maijā Grieķijā, kad latvieša raidītais šķēps lidoja 83,65 metru tālumā. Tas tikai par vienu centimetru atpaliek no šīs sezonas labākā rezultāta Latvijā, ko maijā Vācijā uzrādīja Gatis Čakšs.

Iepriekš Gailums personīgo rekordu (81,91 metrs) bija uzstādījis salīdzinoši tālajā 2017. gadā, bet pavasarī savu labāko veikumu viņš laboja jau divas reizes. Viņa 83,65 metri šobrīd ir 12. labākais rezultāts pasaulē.

“Sezonas sākums ir neslikts. Labākais, kāds man jebkad bijis, bet ir lietas, par ko turpināt būt neapmierinātam. Arī lietas, par kurām būt apmierinātam. Progress ir – tas pats galvenais,” zināmu gandarījumu pauž Gailums.

Patriks norāda, ka ir pāris lietu, ko nepieciešams uzlabot tehnikā, piemēram, viņa kreisā kāja metiena brīdī ir saliekta, un tā tam nevajadzētu būt. Tāpat izpildījuma laikā nevajadzētu tik ļoti atgāzties un nepievilkt elkoni. Viņš ir drošs, ka, uzlabojot šīs nianses, rezultāti būs vēl labāki. “Kā redzi, pagājuši 15 gadi, un vēl aizvien kreiso kāju nevaru nolikt taisni (smejas)! Vismaz tik bieži, cik gribu. Tas nav pārāk viegli, īpaši tāpēc, ka kustība šo gadu laikā ķermenī jau ir izveidojusies. Ir pagrūti labot to, kas šķiet pierasts. No sākuma ir jāsajūt, ka to daru nepareizi, un tikai tad var kaut ko labot. Tas ir ļoti uz sajūtām bāzēts process.”

Gailums par sevi atstāj diezgan mierīga un relaksēta cilvēka iespaidu, kas tik saspringtā un brīžam spiediena pilnā sporta veidā kā šķēpmešana var nākt par labu. Jo beigu beigās vieglatlētiem bieži vien finansējums nākamajai sezonai ir atkarīgs tikai no viena starta pasaules vai Eiropas čempionātā. Daudziem šāda spriedze liegusi augstākā līmeņa sacensībās uzrādīt labus rezultātus,

“Kaut kur pa vidu visā treniņprocesā atklājās svarīga lieta, ko bieži sanāk palaist garām – jo vairāk uz kaut ko iespringsti, jo sliktāk sanāk. Ņemot to visu vieglāk, labāks ir arī beigu rezultāts,” spriež Gailums.

Pirms šīs sezonas Patriks aizvadīja vairākas treniņnometnes Valmierā un arī divas Portugālē, un jau šobrīd ieguldītais darbs nes augļus. Taču skaidrs, ka svarīgākās sacensības vēl tikai priekšā – pasaules čempionāts ASV (15.-24. jūlijs) un Eiropas čempionāts Vācijā (15.-21. augusts). Normatīvi tiem ir augsti. Lai automātiski iekļūtu pasaules čempionātā, kādās no sacensībām šovasar ir jāaizmet 85 metri, kamēr Eiropas meistarsacīkstēm šī norma ir par vienu metru tuvāka. Lai šos kritērijus izpildītu. Gailumam atkal būtu jālabo savs personīgais rekords, taču, pateicoties labiem rezultātiem sezonas ievadā, viņam ir gana labas iespējas čempionātos iekļūt arī pēc ranga sistēmas.

“Normatīvi ir augsti. Nav neizdarāmi, bet pietiekami augsti. Šajā gadījumā ir ranga kvalifikācijas sistēma, kas ir koks ar diviem galiem. No vienas puses tā izslēdz tos, kas apšaubāmās sacensībās vienreiz izšauj un pārējās sacensībās ir kaut kur apakšā (rangā tiek ņemti vērā kā minimums pieci starti – aut.), bet no otras puses – kādām sacensībām vispār tiec klāt,” stāsta Gailums.

“Labi, ja regulāri ir diezgan augsti rezultāti, kas nav tālu no normatīva, tad tāpat, visticamāk, uz lielajām sacensībām tiksi. Bet, ja esi kaut kur pa vidu, ļoti daudz kas ir atkarīgs no menedžera – uz kādām sacensībām viņš tevi var aizsūtīt,” skaidro šķēpmetējs. “Jo Latvijā vienīgais, kur var dabūt vairāk punktus kā zemākā F kategorija, ir Latvijas čempionāts un laikam Prezidenta balva, kas jau notiek pēc kvalifikācijas. Līdz ar to ir jāstartē ārzemēs.”

Pasaules čempionāta kvalifikācija noslēgsies īsi pēc Jāņiem, un tieši tad būs arī Latvijas meistarsacīkstes, lai sportisti varētu nopelnīt noslēdzošos atlases punktus. Savukārt Eiropas meistarsacīkstēm kvalifikācija turpināsies līdz 26. jūlijam.

Pateicoties sekmīgajam sezonas sākumam, par Gailumu ir parādījusies nedaudz lielāka interese no sacensību rīkotājiem ārzemēs. Pirmdien viņš startēja Prāgā, bet šosestdien paredzēts starts Ženēvā, savukārt pēc tam būs pauze līdz pat Latvijas čempionātam.

“Grafiks ir bijis pietiekami saspringts. Starti bijuši katru nedēļas nogali. Tas paņem enerģiju,” saka Gailums, kurš sportošanu apvieno ar ikdienas darbu – traktoru pārdošanu. “Būtu naivi teikt, ka mans mērķis nav tikt uz pasaules un Eiropas čempionātiem. Tas ir galvenais, uz ko strādājam. Ne tikai lai tiktu, bet arī kaut cik normāli nostartētu un tur nenosmirdētu.”

Šķēpmetējs uzsver, ka viens no viņa mērķiem ir arī dalība 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs.

  -2 [+] [-]

, 2022-06-08 12:12, pirms 2 gadiem
Bet, ja nevar aizmest kvalifikācijas normatīvu gan turnīram, gan finālam, tad sanāks nosmirdēt.

     [+] [-]

, 2022-06-08 12:39, pirms 2 gadiem
Mums netrūkst piemēru ar čaļiem, kas plātījās ar lieliem plāniem, bet beigās tiešām nosmirdēja, veiksmi Patrik!

     [+] [-]

, 2022-06-08 12:52, pirms 2 gadiem
Cerams progress turpināsies, lai veicas!

Es gan jauno škēpmetēju vietā apsvērtu iespēju par beisbolu - fiziskie rādītāji izcili atbilstoši, ir sistēma un taciņa kā tur aizbraukt atrādīties un virzīties uz priekš un saņemt pavisam cita līmeņa atalgojumu

     [+] [-]

, 2022-06-08 13:43, pirms 2 gadiem
Dzimmiy rakstīja: Mums netrūkst piemēru ar čaļiem, kas plātījās ar lieliem plāniem, bet beigās tiešām nosmirdēja, veiksmi Patrik!
jā, labķ braukt uz sačiem un patiekt - nekā nebūs, neceriet, es neko nevar! un svarīgi - pšam tam noticēt

  +2 [+] [-]

, 2022-06-08 14:12, pirms 2 gadiem
Sanāk, ka četrus gadus bija iestagnējis, bet tagad beidzot izrāviens. Pozitīvi.

     [+] [-]

, 2022-06-08 15:57, pirms 2 gadiem
Skumji. Lai kaut kas būtu koks jālaiž pāri 85 m.

     [+] [-]

, 2022-06-08 21:05, pirms 2 gadiem
Jaunie letiņi nav sovjetu smerdeļi !

  +1 [+] [-]

, 2022-06-08 22:11, pirms 2 gadiem
varbūt jānopērk traktors lai viņam sanāk treniņiem nauda?

     [+] [-]

, 2022-06-09 21:39, pirms 2 gadiem
Lai nenosmirdētu ir jāizpilda mājasdarbs, un mazāk internetā jāsēž. Savādāk var sanākt kā vienam otram, ka jāiet ar kājām uz mājām no sačiem!