Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Alekna netrāpa diskā, Eiropas čempionātā uzvar Čehs

Emils Ozerinskis

Alekna netrāpa diskā, Eiropas čempionātā uzvar Čehs
Kristjans Čehs. Foto: AP/Scanpix

Romā notiekošajā Eiropas čempionātā vieglatlētikā sadalīti pirmie medaļu komplekti. Baltijas lielākā cerība Mikols Alekna bija spiests samierināties ar tikai bronzas godalgu, bet par Eiropas čempionu kļuva pērnā gada pasaules čempionāta sudraba ieguvējs Kristjans Čehs no Slovēnijas.

Dāmu soļošanā apkārt Romas olimpiskajam stadionam veiklākās kājas bija pagājušā gada pasaules čempionāta bronzas ieguvējai Antonelai Palmisano, kura atnesa Itālijai pirmo godalgu čempionātā. Nepilnu pusminūti vēlāk mājiniekiem tika arī otrā godalga, sudraba pozīcijā finišējot Valentīnai Tapeleti. Ar zināmu skandālu noslēdzās cīņa par bronzas godalgām. Spāniete Laura Garsija-Karo jau bija paņēmusi savas valsts karogu un ar platu smaidu soļoja pretī finiša līnijai, taču pēdējos metros viņai garām aizskrēja Ludmila Oļanovska. Ukrainietei trases gaitā nebija iekrāti brīdinājumi, tādēļ viņa finiša taisnē atļāvās uzņemt skriešanas tempu, veicot acīm redzamu lidojuma fāzi. Finiša taisnē nebija neviena, kas piebremzētu Ukrainas sportisti, kura pašāvās garām spānietei un ieguva bronzu.

20 km soļošana sievietēm

V.SportisteValstsLaiks
1.Antonela PalmisanoItālija1:28.08
2.Valentina TapeletiItālija+0:29
3.Ludmila OļanovskaUkraina+0:40
4.Laura Garsija-KaroSpānija+0:40
5.Kamile MutāraFrancija+0:47
6.Kristiana MontesinosaSpānija+0:59

Pirmā godalga Romā tikusi arī Baltijas valstīm, taču bronza noteikti nebija tas, ko vēlējās Lietuvas diskraidis - pasaules rekordists Mikols Alekna. Lietuvietim tika ieskaitīti vien divi no sešiem metieniem, labākajā mēģinājumā aizsniedzoties līdz tikai 67,48 metriem, kas bija vājākais lietuvieša rezultāts šajā sezonā. Cits lietuvietis Andrjus Gudžus ar 64,43 metriem palika septītajā vietā.

Par uzvarētāju diskraižu cīņās kļuva slovēnis Kristjans Čehs, kurš otrajā metienā sasniedza 68,08 metrus. Jau sacensību uzvarētāja statusā slovēnis savā pēdējā metienā raidīja rīku tikai trīs centimetrus tuvāk. Pārsteidzošu sudrabu ar 67,70 metiem izcīnīja Austrijas sportists Lukass Vaishaindingers, kura metiens piektajā sērijā izstūma no godalgoto saraksta pasaules čempionu Dānielu Stolu.

Diska mešana vīriešiem

V.SportistsValstsLaiks
1.Kristjans ČehsSlovēnija68.08
2.Lukass VaishaindingersAustrija67.70
3.Mikols AleknaLietuva67.48
4.Dāniels StolsZviedrija66.84
5.Henriks JensensVācija65.48
6.Klemenss PrūfersVācija64.60

Citā mešanas disciplīnā - lodes grūšanā dubultuzvaru Nīderlandei sagādāja Džesika Šildere un Joride van Klinkena. Oranžo pārstāves savos labākajos piegājienos aizsniedzās līdz 18.77 un 18.67 metru atzīmēm. Bronzas godalgu ieguva Vācijas vieglatlēte Jemisi Ogunleje.

Lodes grūšana sievietēm

V.SportisteValstsLaiks
1.Džesika ŠildereNīderlande18.77
2.Joride van KlinkenaNīderlande18.67
3.Jemisi OgunlejeVācija18.62
4.Alina KenzeleVācija18.55
5.Marta TomilaSpānija18.43
6.Fanija RosaZviedrija18.26

4x400 metru jauktajā stafetē Nīderlandes trio pirmajos trīs posmos atdeva nedaudz par daudz pārsvaru pārējām godalgu pretendentēm, lai Femke Bola varētu saglābt oranžo cerības uz zeltu. Finiša taisnē Bola noskrēja savu kaimiņu beļģu sportisti, bet augstāk par bronzas pozīciju tikt neizdevās. Par Eiropas čempioniem kļuva Īrijas sportisti ar Kristoferu O'Donelu, Rasidatu Adeleki, Tomasu Bāru un Šarlenu Mavdsliju uzvarošajā kvartetā. Īru uzrādītais laiks bija Eiropas čempionātu rekords ar trīs minūtēm deviņām sekundēm un 92 simtdaļām. Vēl vienu godalgu Itālijai atnesa apļa skrējēju kvartets, noturot aiz muguras Bolu.

4x400 jauktā stafete

V.ValstsLaiks
1.Īrija3:09.92 (CR)
2.Itālija3:10.69 (NR)
3.Nīderlande3:10.73
4.Beļģija3:11.03(NR)