Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Leģendārajam Sergejam Bubkam – 50

Jānis Pārums

Leģendārajam Sergejam Bubkam – 50
Sergejs Bubka 2013.gada augustā
Foto: AP/Scanpix

Izcilais kārtslēcējs, pasaules rekordists, Starptautiskās Vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF) viceprezidents un Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) biedrs Sergejs Bubka šodien atzīmē 50 gadu jubileju.

Bubka ir unikāls sportists. Karjeru vieglatlētikā viņš sāka sprinta distancēs un tāllēkšanā, bet vēlāk pievērsās kārtslēkšanai, pateicoties kurai ieguva pasaules slavu. 1983.gadā tikai 19 gadu vecumā Bumba kļuva par pirmo pasaules čempionu un pēc tam triumfēja arī nākamajos piecos pasaules čempionātos.

Savu pirmo pasaules rekordu Bubka uzstādīja 1984.gada maijā, kad pārvarēja 5.85 metru augstumā novietoto latiņu un atņēma rekordu francūzim Tjerī Viņeronam. Nākamo divu mēnešu laikā Bubka pasaules rekordu uzlaboja jau līdz 5.90, bet 31.augustā Viņerons rekordu atguva... uz pavisam īsu brīdi. Sacensībās Romā francūzis vispirms pārlēca 5.91, bet Bubka atbildēja ar 5.94 metiem un kopš tā laika rekordista godā ir bijis tikai viņš. Pirmoreiz sešu metru atzīmi Bubka pārvarēja 1985.gada 13.jūlijā, bet savu pēdējo rekordu – 6.14 metri – 1994.gada 31.jūlijā. Jāpiebilst, ka telpās pirmoreiz Bubka rekordu sasniedza 1984.gada 15.janvārī. Kopumā viņa rēķinā 35 pasaules rekordi, no kuriem 17 - stadionā, 18 - telpās. Sešus metrus Bubka pārvarējis 45 sacensībās.

"Bubkas klubā" jeb sešus metrus pārvarējušo kārtslēcēju kompānijā ir vēl 15 kārtslēcēji. Vistuvāk šo gadu laikā Bubkas rekordam bijuši krievs Maksims Tarasovs un Baltkrievijā dzimušais Austrālijas pilsonis Dmitrijs Markovs (6.05), tiesa, viņi labākos rezultātus sasnieguši vairāk nekā pirms desmit gadiem un karjeru jau beiguši. Pēdējo olimpisko spēļu uzvarētājs Reno Lavilenī spējis pārlēkt 6.02 metrus (telpās – 6.03).

Bubka ir ne tikai seškārtējs pasaules čempions, bet arī olimpiskais čempions, četrkārtējs pasaules čempions telpās un Eiropas čempions. Karjeru Bubka beidza 2001.gadā, bet šobrīd ir Ukrainas Olimpiskās komitejas prezidents, IAAF viceprezidents.

Izmantotie resursi:
IAAF - International Association of Athletics...

  +1 [+] [-]

, 2013-12-04 17:05, pirms 11 gadiem
Diez vai kādam izdosies labot šī ''brīnumcilvēka'' iespēto. Cilvēka spējām taču ir savas robežas ,un visdrīzāk tās šīsdienas gaviļnieks ir izsmēlis! Daudz laimes jubilejā!!!