Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1459, Did:0, useCase: 3

Reklāma. Kā grūtnieču vingrošana var uzlabot topošās māmiņas pašsajūtu un atvieglot dzemdības?

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Reklāma. Kā grūtnieču vingrošana var uzlabot topošās māmiņas pašsajūtu un atvieglot dzemdības?
Foto: Pixabay.com / xusenru

Mazuļa gaidīšanas laiks ir viens no burvīgākajiem brīžiem māmiņas dzīvē. Grūtniecības laikā sievieti apņem neparasts mirdzums, liekot izskatīties īpaši skaistai. Tomēr gaidībās nākas saskarties arī ar nepatīkamiem simptomiem. Piemēram, muguras sāpēm vai pietūkumu. Šajos gadījumos var palīdzēt grūtnieču vingrošana. Turpiniet lasīt, lai uzzinātu, kā fiziskās aktivitātes atvieglo pašsajūtu un dzemdības!

Veselā miesā vesels gars!

Kustīgs dzīves veids grūtniecības laikā uzlabo ne tikai fizisko, bet arī emocionālo stāvokli – ja Jūsu ķermenis jūtas labi, arī prāts ir mierīgs. Tā kā grūtniecības mēdz noritēt dažādi, arī simptomi, ar kuriem nākas saskarties, katrai māmiņai atšķiras. Tomēr pareizi ievērotas fiziskās aktivitātes var palīdzēt novērst dažus no izplatītākajiem gaidību apgrūtinātājiem, piemēram:

● nogurumu;
● muguras sāpes;
● krampjus un smaguma sajūtu kājās;
● aizcietējumu;
● pampumu, pietūkumu u.c.

Grūtnieču vingrošana var sniegt atspaidu arī citās jomās, kurās nepieciešami uzlabojumi – neskatoties uz to, ka izteiktu simptomu nemaz nav.

Fiziskās aktivitātes grūtniecības laikā:

● palīdz uzlabot gremošanu;
● nodrošina stabilāku nervu sistēmu un kvalitatīvāku miegu;
● pozitīvi ietekmē garastāvokli, sniedzot ķermenim papildu enerģiju;
● uzlabo muskuļu tonusu un izturību, kas būs nepieciešama dzemdībām;
● veicina pareizu stāju un attīsta fizisko sagatavotību, kas palīdzēs ātrāk atgriezties iepriekšējā formā pēc bērniņa piedzimšanas.

Vingrinājumu slodze dažādās grūtniecībās var atšķirties. Vienmēr konsultējieties ar speciālistu par Jums atbilstošākajiem vingrinājumiem!

Kādi vingrinājumi nav ieteicami grūtniecības laikā?

Ne visi vingrojumi ir piemēroti topošajām māmiņām – intensīvi sportojot pastāv iespēja savainoties un kaitēt mazulim. Vingrinājumu sarežģītībai grūtniecības laikā jāizriet no topošās māmiņas iepriekšējās fiziskās sagatavotības.

Foto: Pixabay.com / Greyerbaby

Ja pirms gaidībām Jūsu dzīves sastāvdaļa ir bijis profesionālais sports vai ļoti aktīvs dzīves veids, arī grūtniecības laikā vingrinājumu kopums, iespējams, būs citāds, nekā māmiņai, kura ar sportu nav nodarbojusies.

Ir vairākas aktivitātes, no kurām grūtniecības laikā speciālisti iesaka izvairīties, piemēram:

● jebkuras sportiskas aktivitātes ar augstu iespēju nokrist;
● vingrojumi, kas pieprasa izteiktu lēkāšanu;
● vidukļa trenēšana, stāvot kājās;
● vingrinājumi, kas var traumēt vēderu, tostarp vingrojumi, kas paredz straujas kustības un strauju virziena maiņu;
● pārāk intensīvi treniņi, kam seko ilgi miera periodi – vingrošanai jābūt līdzsvarotai;
● treniņi nepiemērotos apstākļos, piemēram, karstumā vai mitrā vidē;
● aktivitātes, kas pieprasa ilgstošu elpas aizturēšanu.
Atcerieties! Lai kādus vingrinājumus izvēlētos, nepārspīlējiet! Grūtnieču vingrošana ir domāta, lai palīdzētu Jūsu ķermenim, nevis to pārpūlētu.

Uzklausiet profesionāļus!

Lai gaidīšanas laikā justos labi, ir vērts ieklausīties speciālistu ieteikumos. Profesionāļu padomi veiksmīgai grūtniecības norisei sniegs drošības sajūtu – vienu no svarīgākajiem harmonisku gaidību elementiem. Ikviens taču vēlas savam mazulim sniegt pašu labāko, vai ne?

Kvalitatīvu grūtnieču vingrošanu iespējams apgūt ārpus mājām. Piemēram, veselības centrs Baltezers saviem klientiem piedāvā gan grupu, gan individuālās nodarbības, kas paredzētas tieši topošajām māmiņām.

Foto: Shutterstock.com/Pressmaster

Izvēloties Baltezera profesionālo treneru vadītās grupu nodarbības, Jums būs iespēja:

● gūt informāciju par pareizu staigāšanu, sēdēšanu un pat stāvēšanu, kas bērna gaidīšanas laikā ir atbilstoša gan mammai, gan mazulim;
● iemācīties dažādas relaksācijas tehnikas un elpošanas veidus, kā arī dzemdību pozas, kas noderēs, gatavojoties lielajam mirklim;
● apgūt stiepšanās un spēka vingrinājumus, kas uzlabos Jūsu fizisko labsajūtu un palīdzēs mazulim piedzimt veselam.

Ja dodat priekšroku privātākam kontaktam, izvēlieties individuālās nodarbības. Lai sagatavotos dzemdību fiziskās un emocionālās spriedzes pārvarēšanai, šīs nodarbības ietver saudzīgu, vidējā tempā izpildītu fizisku treniņu, kura laikā iespējams iemācīties pareizu elpošanu un vingrošanu.

Individuālais treniņš sastāv no iesildīšanās daļas pakāpeniskai ķermeņa ievingrināšanai, kā arī no aerobās daļas un lokanības, un spēka trenēšanas vingrinājumiem, kas ķermeni saudzīgi noskaņos gaidāmajām dzemdībām.

Ko ievērot, lai grūtnieču vingrošana būtu patīkama?

Nodarbojoties ar grūtnieču vingrošanu, ir svarīgi ievērot arī citus, ar fiziskajām aktivitātēm saistītus, veselīga dzīves veida principus.

Foto: Shutterstock.com

Lai vingrošana būtu patīkama un efektīva:

izvēlieties brīvu apģērbu – ērtas drēbes, kas ir patīkamas saskarē ar Jūsu ādu, kvalitatīvu sporta krūšturi atbalstam, kā arī apavus, kas paredzēti vingrošanai;
uzņemiet gana daudz šķidruma gan pirms gan pēc vingrošanas – ūdens ir ļoti svarīgs organisma veiksmīgai funkcionēšanai. Rūpējoties par savu ķermeni, Jūs rūpējaties arī par mazuli;
vingrinājumus izpildiet tikai uz taisnām pamatnēm – lai izvairītos no potenciālām traumām;
izpildot vingrinājumus sēdus stāvoklī, piecelieties no tiem lēni un uzmanīgi – lai izvairītos no reiboņiem;
neēdiet vēlāk kā stundu pirms vingrošanas – citādi tas radīs smaguma sajūtu;
pievērsiet uzmanību uzņemto un iztērēto kaloriju daudzumam – sabalansēta diēta grūtniecības laikā ir ļoti nozīmīga. Konsultējieties ar speciālistu, lai noteiktu atbilstošu uzņemamo kaloriju daudzumu un attiecīgi izstrādātu arī piemērotu fizisko aktivitāšu plānu.

Vairāk informācijas par grūtnieču vingrošanas nodarbībām meklējiet veselības centra Baltvilla mājaslapā. Parūpējieties par savu un mazuļa fizisko labsajūtu – uzdāviniet sev mierpilnu un harmonisku gaidīšanas laiku!

     [+] [-]

, 2017-12-15 16:53, pirms 6 gadiem
tas raksts ģinamas faniem?

     [+] [-]

, 2017-12-15 16:58, pirms 6 gadiem
Ja uzsākat nodarbības, bet mēneša laikā jūsu vēders paliek mazāks, iespējams, ka jūs nemaz neesat stāvoklī.