Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:474, Did:0, useCase: 3

Kovaļčika finišā izrauj zeltu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Kovaļčika finišā izrauj zeltu
Justina Kovaļčika finišā apsteidz Maritu Bjergenu
Foto: AFP/Scanpix
21:45
Vankūvera 2010, OS-Distanču slēpošana, Sievietes, 30km (klasiskais stils)
Justyna Kowalczyk
2.00
1.85
Marit Bjørgen
2.75
2.65
Virpi Kuitunen
13.00
12.00

Ar polietes Justinas Kovaļčikas uzvaru noslēgusies pēdējā disciplīna Vankūveras olimpiādes distanču slēpošanas sieviešu programmā. Kovaļčika palika nepārspēta 30 km klasiskajā stilā, uzvaru nodrošinot finiša taisnē, pārspējot norvēģieti Maritu Bjergenu.

Uz starta izgāja 55 sportistes no 21 valsts. Šodien bija pēdējā iespēja tikt pie zelta vairākām sportistēm, kas Vankūverā nebija nostartējušas savā līmenī. Sevišķi tas attiecas uz polieti Justinu Kovaļčiku.

Kā jau to varēja prognozēt, slēpojuma pirmajos kilometros neviena no sportistēm nevēlējās atklāt kārtis un bēgšanas mēģinājumu nebija. Piecu km atzīmi pirmā sasniedza Kovaļčika, bet atstarpe līdz tuvākajām sekotājām bija niecīga. Vairākas sportistes jau pēc pieciem km izmantoja iespēju nomainīt slēpes. Šajā sakarā jāmin Somijas komanda, jo tieši vairākas šīs valsts sportistes bija neapmierinātas ar slēpēm.

Nākamajos piecos km priekšgalā izvirzījās norvēģietes – Marita Bjergena, Kristina Steira un Terēze Juhauga, kuras bija līderu pulkā pie 10 km atzīmes, tāpat arī Kazahstānas pārstāve Oksana Jatskaja. Sacensību pusē atkal priekšgalā bija izvirzījusies Kovaļčika, kurai sekoja somiete Aino Kaisa Sārinena, Marianna Longa (Itālija), zviedriete Šarlote Kalla un japāniete Išida Masako. Negaidīti no medaļu pretendentu pulka bija izstājusies igauniete Kristina Šmiguna, kura pēc 15 km atpalika 33,6 sekundes. Nedaudz no līderēm atpalika Steira un Juhauga, bet tas uz slēpju mainīšanas rēķina.

Sasniedzot 20 km, slēpes mainīja gan Kovaļčika, gan Bjergena, tāpat arī Sārinena. Tikmēr pirmajā vietā bija Steira, pēdējo kilometru laikā bija atsijājusies 12 slēpotāju līderu grupiņa. Nākamā grupiņa atpalika aptuveni 20 sekundes. Mirkli vēlāk notika pirmais nopietnais bēgšanas mēģinājums. To uzsāka Steira. Uz savas tautietes atrāvienu reaģēja Bjergena, kurai centās turēt līdzi arī Kovaļčika un Sārinena. Steiras bēgšanas mēģinājums cieta neveiksmi, taču viņai bija izdevies no cīņas par medaļām izslēgt vairākas sportistes no 12 cilvēku grupas.

Pēc pāris km priekšā jau bija Bjergena, kura bija pārslēgusi ātrumus. Viņai līdzi turēt spēja tikai Kovaļčika. Vairāk atpalika Sārinena un Steira, kurām acīmredzot bija lemts sadalīt bronzu. Pārējās vairs nebija redzeslokā... Pirms pēdējiem pieciem km Bjergenai 1,9 sekunžu pārsvars pār Kovaļčiku. Neviena no zelta pretendentēm slēpes nemainīja. Trešajā pozīcijā, atpaliekot 43,2 sekundes bija Steira, bet tikmēr Sārinena mainīja slēpes. Šis process ieilga misēkļa dēļ, kā rezultātā Steira ieguva labu handikapu, bet somietei garām bija arī Juhauga un Kalla.

Kamēr Bjergenas un Kovaļčikas duelī uzvarētāja vēl nebija zināma, tikmēr trīs km pirms finiša Sārinena bija atguvusi slēpju maiņā zaudēto un atgriezusies 3. pozīcijā, priekšā Steirai, uz bronzu pretendēja vēl 2-3 sportistes. 800 metrus pirms finiša Kovaļčika aizgāja garām Bjergenai – visam bija jāizšķiras sprinta finišā. Bjergena centās uzbrukt, taču beigās pavisam nedaudz pietrūka – 0,3 sekundes. Trešajā vietā, atpaliekot vairāk kā minūti, Sārinena.

Tātad Kovaļčika tomēr tika pie kārotā Vankūveras zelta, savukārt Bjergena neapšaubāmi kļuvusi par šīs olimpiādes karalieni – piecas godalgas, no kurām trīs zelta.

Vankūveras olimpiāde

30 km klasiskajā stilā sievietēm

VSportisteValstsLaiks
1.Justina KovaļčikaPolija1:30:33.7
2.Marita BjergenaNorvēģija+0.3
3.Aino-Kaisa SārinenaSomija+1:05.0
4.Evi Zahenbahere-ŠtēleVācija+1:19.2
5.Masako IšidaJapāna+1:22.8
6.Šarlote KallaZviedrija+1:23.9

Izmantotie resursi:
Vancouver 2010 Winter Olympics | Olympic Games...

     [+] [-]

, 2010-02-27 23:23, pirms 14 gadiem
nu vismaz Bjergenu ar viņas asmu liks mierā uz kādu laiciņu

     [+] [-]

, 2010-02-27 23:25, pirms 14 gadiem
Nu laikam jāsaka pelniti, tomer visu OS laiku kautkas pietruka.
Laigan medalas bija, bet tagad zelts.

  -4 [+] [-]

, 2010-02-27 23:26, pirms 14 gadiem
Ai, es jau gribēju kliegt-inhalatori forever, bet nu poliete parādīja raksturu.

  +1 [+] [-]

, 2010-02-27 23:27, pirms 14 gadiem
Fantastiskas sacensības, interesantākais, kas šajās olimpiskajās spēlēs ir bijis, gan cīņa par pirmo vietu, fantastiskā Bjorgenas ķeršana, panākšana, gan par trešo vietu, lieliskā Sārninenas trešās vietas atgūšana pēc slēpju maiņas. Tiešām pagaidām kaut kas tik interesants un tik principiāls nebija šajās olimpiskajās spēlēs redzēts.

     [+] [-]

, 2010-02-27 23:28, pirms 14 gadiem
a, žēl .. bet nu Marita tik un tā ir šo spēļu absolūtā karaliene > 3 zelti + sudrabs + bronza ar šo visu viņa ieies Olimpisko spēļu vēsturē ! bet nu visu cieņu arī Kovaļčikai zelts+sudrabs+bronza !

p.s. skumji, ka Šmigunai kaut kā neslīdēja, bet nu reāli skatoties, viņas distances ir 10km un 15km un arī sudrabs šajās spēlēs pēc atgriešanās, tas ir ļoti labi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-02-28 01:35, pirms 14 gadiem
Kovaļčika: "I think that fact that I won the first gold for Cross-Country skier from Poland is very important. It is also the second Gold medal in the history of Poland too [in Olympic Winter Games competition]. I think everyone will be like, 'Wow'. During the race, the Norwegian girls made an attack at kilometer 20, I like a fast race and they animated to make the race fast. On the last kilometers I didn't thought so much, only fight, fight, fight".

  -4 [+] [-]

, 2010-02-28 02:02, pirms 14 gadiem
Queen Maritt Asthma Power Supported by Steryds beidzot saprata, kur viņas vieta - 12. martā sākās paraolimpiskās spēles - vēl var vinnēt kādas 5 medaļas

     [+] [-]

, 2010-02-28 03:51, pirms 14 gadiem
normund rakstīja: Queen Maritt Asthma Power Supported by Steryds beidzot saprata, kur viņas vieta - 12. martā sākās paraolimpiskās spēles - vēl var vinnēt kādas 5 medaļas
pilnīgi lieki un jēli !

     [+] [-]

, 2010-02-28 13:08, pirms 14 gadiem
jā finišs bija ekstra klases!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-02-28 20:07, pirms 14 gadiem
Sočos visi krievu slēpotāji būs atmātiķi ! Jau tiek pie tā strādāts

newsru.com: Новости NEWSru.com :: К Сочи-2014 наших атлетов...

Interesanti vai arī tad valcha tā jūsmos

Un tā starp citu, vai nav noziegums no atbildīgo personu puses pieļaut slimiem cilvēkiem tādas slodze, ka pat veselie krīt pussamaņā? Ja tā Bergena tur atdotu galus, tad viss būtu OK ?