Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:15, Did:0, useCase: 3

T.Grefstads: Neliec vairāk kā drīksti zaudēt!

T.Grefstads: Neliec vairāk kā drīksti zaudēt!
Terje Grefstads

Populārā foruma bettingadvice.com īpašnieks Terje Gremstads intervijā portālam atklāj savas domas par totalizatoriem un biznesa iespējām šajā jomā.

Zināšanai - Bettingadvice.com ir populārākais forums, kurā iespējams apspriest visdažādākās likmes, kā arī sekot līdzi ekspertu prognozēm.

Sveiks, Terje! Iepazīstiniet ar sevi!
Mani sauc Terje Grefstads. Esmu 35 gadus vecs. Strādāju par telekomunikāciju inženieri Bergenā, Norvēģijā. Dzīvoju kopā ar draudzeni un audzinu meitiņu.

Kā Jums ienāca prāta izveidot mājas lapu, kurā varētu apspriest labākāslikmes?
Tas viss sākās 1998. gadā kā hobijs. Es pats biju iecienījis likt likmes gan parastajos kantoros, gan internetā. Tādēļ nolēmu izveidot mājas lapu, vietējie interneta operatori piedāvāja to izdarīt par brīvu, un es šo izdevību nevēlējos palaist garām. Pēc pavisam neilga laika mājas lapa ieguva lielu piekrišanu. Taču tad domēns bettingadvice.com vēl nepastāvēja.

Un kad Jūs izveidojāt bettingadvice.com?
1999. gada beigās es nolēmu iegādāties domēnu bettingadvice.com un pārvietot savu mājas lapu uz turieni. Tāda, kā mēs to pazīstam šodien, mājas lapa parādījās 2000. gada februārī.

Kādi ir jūsu mājas lapas galvenie mērķi un uzdevumi?
Es izveidoju bettingadvice.com ar domu, ka tā būs visiem pieejama vieta, kur apspriest likmes. Galvenais uzdevums ir saglabāt to tādu, kāda tā ir.

Vai ir bijuši cilvēki, kuri izrādījuši lielu interesi par Jūsu mājas lapu?
Man ir bijuši ļoti daudz piedāvājumu pārveidot bettingadvice.com par maksas lapu vai pat pārdot to, taču, manuprāt, tā nav laba doma, jo mēs gūstam peļņu no reklāmām, kā arī noteiktu procentu skaitu no bukmeikeru katoru apgrozījuma. Un ar to pilnībā pietiek, lai segtu visas mājas lapas izmaksas, proti, samaksātu likmju autoriem, moderatoriem, tīkla pārziņiem, programmētājiem utt.

Kas sastāda lielāku ieņēmumu daļu - reklāmas vai procenti no bukmeikeru apgrozījuma?
Patiesībā mūsu ienākumi ir ļoti nestabili, jo lielāko ieņēmumu daļu sastāda procenti no bukmeikeru apgrozījuma, proti, viņi maksā mums procentus no to klientu apgrozījuma, ko mēs esam ieteikuši. Vienu mēnesi tie ir lielāki, citu mazāki, šī iemesla dēļ, mēs nevaram izmaksāt algas noteiktos datumos. Taču šeit veidojas paradokss, ka mēs saņemam naudu tad, kad mūsu klienti zaudē. Tādēļ pēdējā laikā mēs cenšamies palielināt ienākumus no reklāmām, lai tie būtu daudz maz paredzami.

Vai Jūs izsūtāt reklāmas ari caur e-pastu?
Mums ir ļoti liela lietotāju bāze, taču mums nekad nav bijusi vēlme to izmantot, lai nosūtītu reklāmas pa e-pastu, jo mēs labi apzināmies, ka, tad mūsu klienti nebūtu apmierināti.

Vai labākie likmju autori (tipsters - aut.) saņem arī atalgojumu?
Visbiežāk likmju autori piesakās strādāt negaidot par to atalgojumu, taču tiem, kuri ir sasnieguši labus rezultātus, mēs cenšamies samaksāt. Katrā ziņā mēs cenšamiem labākos autorus noturēt pēc iespējas ilgāk, taču labi apzināmies, ka viņi bettingadvice nepaliks mūžīgi.
Ja kāds ir izlēmis pamest mūsu lapu, lai strādātu kaut kur citur, mēs viņam novēlam veiksmi un atrodam aizvietotāju. Par aizvietotāji parasti izvēlamies cilvēku, kurš savas spējas ir apliecinājis forumā. Jo es vēlos saglabāt bettingadvice.com kā vietu, kurā jaunie talanti var pilnveidot savas iemaņas.

Kā jau minējāt, tad bettingadvice.com serviss ir bezmaksas, taču varbūt Jūs esat domājis par maksas likmēm?
Protams, ja es gribētu, tad varētu no šīs lapas gūt daudz lielāku peļņu, taču man tas nav nepieciešams, jo man ir labs darbs. Turklāt pievēršanās maksas servisam nelabvēlīgi iespaidotu to vidi, ko mēs jau gadiem esam centušies izveidot-brīvi pieejams serviss visiem.
Lai vai kā, es pieļauju domu, ka nākotnē šis tas varētu mainīties. Piemēram, iespēja iegādāties izvēlētā eksperta likmes, tas arī palīdzētu noturēt spējīgākos ekspertus. Taču es varu garantēt, ka bettingadvice.com nekad nekļūs par 100% maksas lapu, vismaz, kamēr es esmu tās īpašnieks.

Kā Jums izdevās piesaistīt likmju autorus no visas pasaules?
Es nekad neesmu mēģinājis reklamēt savu lapu, tāpat arī nekad neesmu speciāli meklējis autorus. Es domāju ,ka šī lapa kļuva tik populāra, tāpēc, ka tā tika radīta salīdzinoši agri (jau 2000. gadā) un tā ir bijusi brīvi pieejama visiem interesentiem. Tāpat tā ir lieliska vieta, kur mazpazīstamie likmju autori var pierādīt savas spējas. Bettingadvice.com ir lieliska iespēja, kā iesaistīties totalizatora sfērā. Ļoti daudzi autori ir uzaicināti strādāt bukmeikeru kantoros.

Cik daudz likmju autoru aktīvi darbojas Jūsu mājas lapā? Un kāds ir viņu iecienītākais sporta veids?
Pašlaik mums ir aptuveni 150 autoru, protams, ne visi aktīvi darbojas visu laiku, jo tas atkarīgs no sezonas. Daži prognozē amerikāņu sporta veidus - basketbolu, hokeju, beisbolu -, citi- riteņbraukšanu, vieglatlētiku, taču vispopulārākais sporta veids prognozētāju vidū ir futbols no dažādām pasaules līgām.

Pēdējā laikā šāda veida forumi ir kļuvuši ļoti populāri. Kā Jūs domājat kādēļ tā, vai tiešām cilvēki ir pārāk slinki, lai paši meklētu informāciju un viņi labāk izvēlas uzticēties ekspertiem?
Tik tiešām pieprasījums pēc forumiem pēdējā laikā ir ļoti pieaudzis. Es domāju, ka daudzi spēlmaņi vēl joprojām paši meklē informāciju, taču krietni ir pieaudzis to skaits, kuri akli uzticas ekspertiem. Es nedomāju, ka ir prātīgi to darīt. Foruma priekšrocība ir tā, ka tur ir iespēja apspriest kādu sporta notikumu un izvērtēt visus plusus un mīnusus.
Taču, manuprāt, galvenais iemesls, kādēļ forumi ir kļuvuši tik populāri, ir iespēja iegūt apstiprinājumu savām domāt par konkrētu spēles iznākumu.

Varbūt Jūs esat ievērojis, kura reģiona iedzīvotāji visvairāk uzticas ekspertu prognozēm?
Tik tiešām ir tāda tendence, ka cilvēki no Dienvidaustrumu Eiropas un Āzijas daudz vairāk uzticas ekspertu prognozēm nekā pārējā pasaule. Dažādos pasaules reģionos ir milzīga atšķirība cilvēku mentalitātē ,un, kā redzams, tas izpaužas arī totalizatora sfērā.

Daudzi spēlmaņi uzskata, ka bettingadvice.com ir viens no labākajiem forumiem Eiropā! Vai Jūs piekrītat šim apgalvojumam?
Man nav bijis īpaši daudz laika, lai apmeklētu citus forumus, taču es domāju, ka mums ir ļoti labs forums. Neesmu gan īsti pārliecināts, vai tas ir viens no labākajiem, taču, spriežot pēc lietotāju atsauksmēm, uzskatu, ka tas ir vairāk nekā apmierinošs. Viens no galvenajiem iemesliem ir tas, ka mums vienmēr ir bijuši izcili moderatori, kuri veic fantastisku darbu, uzturot forumu tādu, kurā cilvēki labprāt diskutē par likmēm. Tāpat esam ļoti strikti pret lietotājiem, kuri pārkāpj foruma lietošanas noteikumus, viņiem tiek liegta pieeja forumam.

Vai esat plānojis paplašināt šo mājas lapu?
Jā, mēs esam jaunas galvenās lapas programmēšanas beigu posmā, tāpat mēs plānojam uzlabot arī forumu. Galvenajai lapai ir nepieciešami uzlabojumi gan vizuālajā noformējumā, gan funkcionālā ziņā. Centīsimies izlabot tos trūkumus, uz kuriem norādījuši mūsu lietotāji. Ja viss ritēs kā plānots, tad jaunā lapa būs pieejama jau maijā.

Esmu dzirdējis, ka esat īpašnieks vēl kādai mājas lapai, vai Jūs varētu nedaudz pastāstīt par to?
Patiesībā esmu līdzīpašnieks mājas lapai verifybet.com, tā ir jauna lapa, kuras mērķis ir pārbaudīt lapas, kuras piedāvā maksas likmes. Mēs pārbaudīsim vai šīs lapas tiešām piegādā to, ko sola, kā arī vai netiek viltota statistika. Es ticu, ka šai jomai ir labas izaugsmes iespējas, jo cilvēki, kuri izvēlas maksāt par likmēm, varēs būt droši, ka netiks apkrāpti.

Runājot par maksas likmēm, pēdējā laikā internetā ir parādījušās lapas, kurās par ļoti lielu naudu tiek piedāvātas it kā sarunātas spēles(fixed games)! Vai tiešām šiem cilvēkiem ir kāda informācija, vai tā ir tikai krāpšana?
Es vienmēr esmu teicis: ''Nekad nemaksā par likmēm!'' Es pats dzīvoju pēc šāda principa un nekad neesmu maksājis par likmēm, un droši vien nekad to arī nedarīšu. Spēļu sarunāšana ir liela problēma totalizatora jomā, taču patiesībā šo spēļu ir daudz mazāk nekā cilvēki domā.
Protams, sarunātās spēles parādās, taču šī informācija ir pieejama šaurai cilvēku grupai. Un, ja arī kāds zina par šo spēli, tad viņam nav nepieciešamība to pārdot, jo daudz lielāku peļņu var gūt vienkārši liekot uz šo spēli, citiem nezinot. Tātad gandrīz visas lapas, kuras piedāvā sarunātas spēles, ir tikai krāpšana.

Vai Jūs pats arī liekat likmes?
Agrāk es to darīju, taču tagad man vienkārši trūkst laiks. Kā jau minēju, man nepatīk uzticēties citu prognozēm, un pašam meklēt informāciju ir pārāk laikietilpīgs process. Esmu pārāk aizņemts vadot mājas lapu, tāpat pildot darba pienākumus telekomunikāciju centrā un, protams, rūpējoties par savu ģimeni.

Kāds bija Jūsu iecienītākais sporta veids, kad vēl veicāt likmes?
Viennozīmīgi futbols, pārsvarā Norvēģijas un Anglijas līgas.

Kā Jūs domājat vai vienmēr bukmeikeri ir labāk informēti par spēlmaņiem?
Es domāju, ka mūsdienās līdzsvara kausi ir nosvērušies par labu spēlmaņiem. Internetā ir iespējams atrast visu informāciju tiklīdz tā tiek publicēta. Par to liecina kaut vai tas, ka bukmeikeri uzliek limitus spēlmaņiem, kuri bieži uzvar. Agrāk bukmeikeriem bija vairāk informācijas nekā vidējam spēlmanim, bet tagad tas ir mainījies. Iemesls, kādēļ vidējs spēlmanis zaudē ilgtermiņā ir tas, ka trūkst līdzēkļu, ko investēt, kā arī nepietiekoša pacietība.

Pirms pāris mēnešiem Latvijā parādījās līdzīga mājas lapa. Kā Jūs domājat, vai ir iespējams veiksmīgi darboties tikai ar vietējiem ekspertiem?
Tas ir iespējams, taču, lai iegūtu lielu lietotāju skaitu nepieciešama plaši lietojama valoda, piemēram, angļu. Tāpat svarīgi ir atrast īstos cilvēkus, kuri spēj veiksmīgi prognozēt likmes. Ja izdodas tādus atrast un galvenais noturēt tos, tad ir iespēja, ka lapa kļūs plaši pazīstama.
Taču to panākt bija daudz vieglāk, kad bettingadvice sāka savu darbību, jo tad bija daudz mazāka konkurence šajā jomā. Daudzi mājas lapu īpašnieki domā, ka pietiek ar to, ka ir uztaisīta lapa, lai tā kļūtu populāra un tajā kāds gribētu ievietot reklāmas, taču tā nenotiek, ir jāvelta ļoti daudz laika, lai izveidotu tai saturu.Jo, kā viņi saka: “Saturs ir karalis!''

Daudzos forumos ir slēgtā sadaļa, vai arī jūsu lapai ir tāda?
Nē, mums nav slēgtā foruma, jo tas neatbilstu bettingadvice.com principiem! Mēs esam lapa, kas brīvi pieejama visiem! Vienīgais neredzamais forums ir moderatoriem, kurā tiek apspriesti lietotāju pārkāpumi un iespējamā izslēgšana no bettingadvice.com.

Beigās gribēju pajautāt, vai pastāv kāda veiksmes formula, kā vinnēt naudu? Vai visi spēlmaņi ilgtermiņā ir nolemti zaudējumam?
Totalizatorā tāpat kā dzīvē ir svarīgi izvirzīt sev mērķi. Ja nav mērķa, ko vēlaties sasniegt ar totalizatoru, tad likmju veikšana var izvērsties nekontrolējamos apmēros - jūs varat sāk likmes veikt katru dienu, jūs varat palielināt likmes lielumu, lai atgūtos no iepriekšējām neveiksmēm, kā arī sāk likt likmes, kas balstās un jūtām. Mūsu lapā ir ļoti laba informācija par šo tēmu, un mēs iesakām to visiem izlasīt. Kopumā, tikai 5% no spēlmaņiem ilgtermiņa uzvar, varbūt pat mazāk. Jums noteikti rodas jautājums, kāds tad ir labs spēlmanis? Viņš ir pacietīgs, disciplinēts un ar analītiskām spējām apveltīts, apzinās risku un viņam ir interese par sportu un totalizatoru. Es domāju, ka neveiksmei ir nolemti tie cilvēki, kuri ir tendēti pieņemt lēmumus, kas balstās uz emocijām nevis prātu. Ir iespējams veikt likmes arī bez riska, tā sauktās bezzaudējuma likmes (likmes tiek veiktas uz vienas spēles visiem iznākumiem dažādos kantoros, tādējādi iegūstot atdeves procentu, kas lielāks par 100 – aut.). Taču tas prasa lielu sākuma kapitālu, kā arī kontus vairākos bukmeikeru kantoros. Es domāju, ka vidējam spēlmanim totalizatoru vajadzētu uztvert kā izklaidi, neriskējot izpostīt savu finansiālo stāvokli.

Mans ieteikums visiem tiem, kuri lasa šo interviju: ''Nekad nelieciet vairāk, kā varat atļauties zaudēt!''

  +4 [+] [-]

, 2008-04-16 16:39, pirms 16 gadiem
Spēcīgs raksts! Prieks, ka katru nedēļu parādās kaut kas jauns. Respect esportam. Keep it work!

  +6 [+] [-]

, 2008-04-16 16:43, pirms 16 gadiem
laba intervija,,

Pirmais sporta prognožu forums Latvijā: sportaprognozes.lv

     [+] [-]

, 2008-04-16 18:31, pirms 16 gadiem
nu shitas toch bija speeciigas raksts !

     [+] [-]

, 2008-04-16 18:45, pirms 16 gadiem
njaa tiesaam labs raksts
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-04-16 20:35, pirms 16 gadiem
Demar rakstīja: Mans ieteikums visiem tiem, kuri lasa šo interviju: ''Nekad nelieciet vairāk, kā varat atļauties zaudēt!''

Zelta vārdi, zelta vārdi...


Taču gluži bez riska arī nevar!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-04-16 21:02, pirms 16 gadiem
"Ir iespējams veikt likmes arī bez riska, tā sauktās bezzaudējuma likmes (likmes tiek veiktas uz vienas spēles visiem iznākumiem dažādos kantoros, tādējādi iegūstot atdeves procentu, kas lielāks par 100 – aut.). Taču tas prasa lielu sākuma kapitālu, kā arī kontus vairākos bukmeikeru kantoros. Es domāju, ka vidējam spēlmanim totalizatoru vajadzētu uztvert kā izklaidi, neriskējot izpostīt savu finansiālo stāvokli."

Šo te spēlējot Latvijas kantoros būtu grūti paveikt, jo likmes visi bukmeikeri lielākoties kopē viens no otra!

  +2 [+] [-]

, 2008-04-16 21:38, pirms 16 gadiem
ja tie zelta vardi atbilst par visiem 100, ka saka liec cik vari pakast!

  +3 [+] [-]

, 2008-04-16 22:02, pirms 16 gadiem
Žilets rakstīja: "Ir iespējams veikt likmes arī bez riska, tā sauktās bezzaudējuma likmes (likmes tiek veiktas uz vienas spēles visiem iznākumiem dažādos kantoros, tādējādi iegūstot atdeves procentu, kas lielāks par 100 – aut.). Taču tas prasa lielu sākuma kapitālu, kā arī kontus vairākos bukmeikeru kantoros. Es domāju, ka vidējam spēlmanim totalizatoru vajadzētu uztvert kā izklaidi, neriskējot izpostīt savu finansiālo stāvokli."

Šo te spēlējot Latvijas kantoros būtu grūti paveikt, jo likmes visi bukmeikeri lielākoties kopē viens no otra!


to arii aarzemju kantoros nemaz tik viegli nav atrast, pat ja izdodas, tad labaakajaa gadiijumaa kopeejais atdeves procents ir 105, taatad reekiniet pasi no 100 ls var uzvaariit 5ls..
attieciigi var padomaat, cik jaaiegulda,lai ieguutu normaalu pelnu..

un nedod dievs viens no kantoriem izdomaa atcelt likmi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-04-17 11:54, pirms 16 gadiem
Driiz arii uz Totalizatoru kantoriem buus obligaatas prasiibas ar uzrakstiem:
"Totalizators nogalina", "Totalizators apēd tavu dzīvi" vai "Totalizators ir ļaunāks par vēzi", joki paliek joki, bet fakts ir taads ka tas tieshaam paleenaam paarveersh sportu par farsu...zheel

  +1 [+] [-]

, 2008-04-17 12:13, pirms 16 gadiem
Latvijā domāju forums ar laiku aizies - ir te ļoti daudz likmju licēju..

  +1 [+] [-]

, 2008-04-17 14:52, pirms 16 gadiem
Dzhonis rakstīja: Driiz arii uz Totalizatoru kantoriem buus obligaatas prasiibas ar uzrakstiem:
"Totalizators nogalina", "Totalizators apēd tavu dzīvi" vai "Totalizators ir ļaunāks par vēzi", joki paliek joki, bet fakts ir taads ka tas tieshaam paleenaam paarveersh sportu par farsu...zheel

Nu, vecīt tu tik ļoti pārspīlē.

     [+] [-]

, 2008-04-17 15:28, pirms 16 gadiem
kaskulis rakstīja: "Taču šeit veidojas paradokss, ka mēs saņemam naudu tad, kad mūsu klienti zaudē."

sis teikums visu izsaka.. lasat vairak tadas lapeles un bus viniem lielaaks paradoks..

ne jau vins pats iesaka taas likmes, bet neatkariigi tipsteri, kuru interesees nekadaa meeraa nav ieteikt nepareizas likmes, jo vini pasi riskee ar savu naudu un prestizu..

vnk cilveeks ir iemaaciijies guut pelnu no citu neveiksmeem-ka jau biznesaa ierasts...
es domaaju arii, ja visi vineetu, tad vinam nekas nebuutu pretii, jo tad vins izdomaatu citu veidu kaa piesaistiit investiicijas savai lapai..

Manupraat, saada iniciatiiva ir tikai atbalstaama, jo reti kurs cilveeks uznemtos, ko taadu organizeet,turklaat bez maksas..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-04-17 20:16, pirms 16 gadiem
Nu kādā ziņā lielāka? Vai tad viņi nosaka kas un kā ?