Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Par pirmajiem olimpiskajiem čempioniem sērfingā kļūst Brazīlijas un ASV sērferi

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Par pirmajiem olimpiskajiem čempioniem sērfingā kļūst Brazīlijas un ASV sērferi
Italo Fereira. Foto: SIPA/Scanpix

Tokijas olimpiskajās spēlēs noskaidroti pirmie olimpiskie čempioni sērfingā. Vīru konkurencē pie vēsturiskas zelta medaļas tika Italo Fereira no Brazīlijas, bet sieviešu konkurencē labākā bija Karisa Mūra no ASV.

Pirmās olimpisko spēļu sacensības sērfošanā risinājās trīs dienu garumā, vīriešiem un sievietēm ejot cauri trim sacensību kārtām, lai tiktu ceturtdaļfinālā. Sportisti sadalījās pāros, kurā noskaidroja labāko, tiesnešiem liekot punktus par izpildījumu, ķerot viļņus 30 minūšu garumā. Rezultātā ieskaitīja divus vislabāk novērtētos mēģinājumus.

Vīru sacensībās augstvērtīgāko rezultātu ceturtdaļfinālā sasniedza brazīlietis Italo Fereira, kurš ar 16.30 punktiem (maksimālais punktu skaits - 20) pārspēja mājinieku sērferi Hiroto Oharu, kurš tika pie 11.90 punktiem, bet līdzīgākā cīņa bija starp citu Japānas sportistu Kanoa Igaraši un Kolohe Andino no ASV, japānim esot pārākam ar 12.60 pret 11.00 punktiem.

Sacensību pusfinālā Igaraši mērojās spēkiem ar brazīlieti Gabrielu Medinu. Abi jau ar pirmo piegājienu ieguva augstvērtīgus rezultātus, bet vadībā ar 8.33 punktiem izvirzījās Brazīlijas sērferis. Ar savu ceturto mēģinājumu Medina uzstādīja vēl nedaudz labāku rezultātu 8.43 punktu vērtē, bet uzvaru tomēr spēja izraut Igaraši, kurš ieguva ļoti augstu rezultātu - 9.33 punktus - iekļūstot finālā. Otrā pusfinālā tik augstvērtīgi rezultāti netika uzstādīti, bet gana sīvā cīņā Fereira pārspēja Ovenu Vraitu no Austrālijas.

Cīņu par bronzu labāk sāka Austrālijas sērferi Vraits, uzreiz tiekot pie 6.50 punktiem, bet pēc tam 5.47 punktiem. Tie gan palika austrālieša labākie rezultāti. Tomēr ar 12 mēģinājumiem nebija pietiekami, lai Gabriels Medina no Brazīlijas izrautu uzvaru, paliekot ar kopā gūtiem 11.70 punktiem, kas bija par nieka 0.2 punktiem mazāk nekā konkurentam. Tikmēr finālā 14 mēģinājumos īsti neko nespēja parādīt Igaraši, ļoti pārliecinošu uzvaru ar 15.14 punktiem izcīnot un par pirmo olimpisko čempionu serfingā kļūstot Italo Fereiram no Brazīlijas.

Tokijas olimpiskās spēles, sērfings vīriešiem, 28. jūlijs

VietaSportistsRezultāts
1.I.Fereira (Brazīlija)15.14 (7.77; 7.37)
2.K.Igaraši (Japāna)6.60 (3.83; 2.77)
3.O.Vraits (Austrālija)11.97 (6.50; 5.47)
4.G. Medina (Brazīlija)11.77 (6.00; 5.77)

Sieviešu sacensību ceturtdaļfinālā labāko rezultātu uzrādīja Karisa Mūra no ASV, tiekot pie 14.26 punktiem un no tālākas cīņas izslēdzot Silvanu Limu no Brazīlijas. Viņa pusfinālā mērojās spēkiem ar mājinieci Amuro Cuzuki, bet kā viena tā otra nespēja uzstādīt augstvērtīgus rezultātus. ASV sērferei pietika ar sešiem mēģinājumiem, lai kopā ar 8.33 punktiem tiktu pie uzvaras, kamēr japāniete astoņos mēģinājumos iespēja gūt 7.43. punktus. Otrā pusfinālā tikās cita ASV pārstāve Karolīna Marksa un Bjanka Buitendaga no Dienvidāfrikas republikas. Arī viņas neveica daudz mēģinājumu, bet krietni labāk veicās Dienvidāfrikas pārstāvei, kura tika pie 11 punktiem, kamēr ASV sportistei ieskaitīja tikai vienu mēģinājumu, ko novērtēja ar 3.67 punktiem.

Tādējādi Marksa bronzas duelī tikās ar Cuzuki. Sportistes nespēja atrast iespējas, tādējādi izpildot vien pa četriem mēģinājumiem. Vadībā izvirzījās Cuzuki, tiekot pie pieciem punktiem, bet Marksa labākajā mēģinājumā tika vien pie 2.33 punktiem. Tas izrādījās izšķiroši, Cuzuki pietiekot ar kopā gūtiem vien 6.80 punktiem bronzas godalgai. Tikmēr finālā divi ļoti labi mēģinājumi padevās Karisai Mūrai, kura savā ceturtajā un piektajā mēģinājumā no sešiem kopā sapelnīja 14.93 punktus. Dienvidāfrikas pārstāve Bjanka Buitendaga izmisīgi centās revanšēties, bet labākajā mēģinājumā tika vien pie 5.23 punktiem. Tādējādi sieviešu konkurencē par olimpisko čempioni kļuva Mūra.

Tokijas olimpiskās spēles, sērfings sievietēm, 28. jūlijs

VietaSportistsRezultāts
1.K.Mūra (ASV)14.93 (7.60; 7.33)
2.B.Buitendaga (DĀR)8.46 (5.23; 3.23)
3.A.Cuzuki (Japāna)6.80 (5.00; 1.80)
4.K.Marksa (ASV)4.26 (2.33; 1.93)

Izmantotie resursi:
https://olympics.com/tokyo-2020/oly...

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!