Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Riekstiņu nesoda par izteikumiem paralimpiskā sporta prēmiju jautājumā

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Riekstiņu nesoda par izteikumiem paralimpiskā sporta prēmiju jautājumā
Sandris Riekstiņš. Foto: LFF

LETA. Šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lēma izbeigt Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpuma lietu pret deputātu Sandi Riekstiņu (JKP) par viņa izteikumiem, paralimpisko sportu nodalot no "parastā".

Opozīcijas politiķi Ieva Krapāne (PCL) un Māris Možvillo (PCL) vērsās komisijā ar iesniegumu par iespējamu ētikas kodeksa pārkāpumu Riekstiņa izteikumos. Parlamentārietis 3.augustā sociālajā vietnē "Facebook" publicēja ierakstu, kurā viņš minēja, ka prēmijām "parastajiem sportistiem" jābūt augstākām nekā paralimpiešiem.

"Attiecībā uz prēmijām paralimpiešiem - būšu ļoti nepopulārs, bet es to nesalīdzinu ar parasto sportu. Tās ir divas dažādas lietas - gan attiecībā uz konkurenci, gan visu pārējo. Nesaku, ka paralimpiešiem jābūt mazāk, bet parastajiem sportistiem jābūt vairāk," publiski rakstīja Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs.

Ņemot vērā šajā iesniegumā minēto, Krapāne un Možvillo lūdza komisiju izvērtēt, vai Sporta apakškomisijas vadītāja rīcība atbilst Saeimas deputātu ētikas kodeksa 1., 6., 7., 8. un 16. punktam un vai ir ierosināma Saeimas deputāta ētikas kodeksa pārkāpuma lieta. Komisijas deputāti šodien lēma, ka nevienā no minētajiem punktiem nav saskatāms pārkāpums, kas nozīmē, ka Riekstiņš par izteikumiem, paralimpisko sportu nodalot no "parastā", palika nesodīts.

Pirms balsojuma par sesto punktu, kas nosaka, ka deputāts ir morāli atbildīgs par savu rīcību un nevar aizbildināties ar valdības pārstāvju, partiju vai citu personu spiedienu, lai attaisnotu balsojumu pret savu sirdsapziņu, Riekstiņš teica, ka pateicoties šai situācijai, izskatās, ka tiks mainīti diskriminējošie Ministru kabineta noteikumi attiecībā uz prēmijām. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārais sekretārs pauda cerību, ka paralimpieši saņems prēmijas par katru izcīnīto medaļu.

Savukārt "Jaunās vienotības" pārstāvis Aldis Adamovičs teica, ka ir ticies ar Riekstiņu un šo jautājumu izrunājis. Viņš piedāvāja izbeigt ierosināto lietu, ņemot vērā, ka politiķis ir divreiz atvainojies par šiem izteikumiem, kā arī virzījis vairākus priekšlikumus šīs nevienlīdzības mazināšanai, tā parādot, ka viņam un IZM rūp situācija ar prēmijām. Vairākums deputātu ar savu balsi norādīja, ka nesaskata Riekstiņa izteikumos ētikas kodeksa pārkāpumu, vienlaikus daži parlamentārieši akcentēja, ka IZM parlamentārā sekretāra izteikumus neatbalsta.

Možvillo pauda bažas, sakot, ka vienu deputātu soda maksimāli bargi, savukārt citam "paglauda galviņu un saka, lai nākamreiz uzvedas labāk". Deputāts aicināja kolēģus būt konsekventiem savās darbībās. Tāpat viņš atsaucās uz Saeimas kārtības rulli, sakot, ka Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas locekļiem jāatturas no darbībām, kuras var uzskatīt par nepamatotu vēršanos pret politiskajiem oponentiem vai par deputātu rīcības nepamatotu aizstāvību viņu politiskās piederības dēļ.

Turpretī Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Raivis Dzintars norādīja, ka komisijai nav tiesību pieņemt lēmumu pēc politikas principa "sodīt tāpēc, ka citas partijas pārstāvis iepriekš saņēmis sodu". Viņaprāt, katrs gadījums jāizskata individuāli un jāņem vērā arī iepriekšēja soda esamība. "Ja deputāts ir sodīts vairākkārt, tad skaidrs, ka sods var pieaugt," teica Dzintars, piebilstot, ka Riekstiņa un Alda Gobzema (LuK) gadījumi nav salīdzināmi. Iepriekšējā komisijas sēdē deputātam Gobzemam tika piešķirts smagākais sods - izslēgšana uz sešām parlamenta sēdēm. Arī Adamovičs piekrita Dzintara teiktajam, norādot, ka Riekstiņš ar savu darbību cenšas novērst šo nevienlīdzību, kā arī ir atvainojies.

Ņemot vērā, ka vairākums komisijas locekļu nekonstatēja ētikas kodeksa pārkāpumus, lieta pret Riekstiņu tika izbeigta.

Izmantotie resursi:
LETA

  +4 [+] [-]

, 2021-09-15 13:37, pirms 3 gadiem
džeks pateica to, ko domā 95% Latvijas sporta sabiedrības, bet mīž teikt. Par šo atklātību Riekstiņu arī cienu.

  +1 [+] [-]

, 2021-09-15 13:54, pirms 3 gadiem
Respect Riekstiņa! Drosmīgi pateica vairākuma viedokli, lai kā tas arī kādam nepatiktu. Vai par to tagad jāsoda?

  +1 [+] [-]

, 2021-09-15 14:04, pirms 3 gadiem
coman rakstīja: džeks pateica to, ko domā 95% Latvijas sporta sabiedrības, bet mīž teikt. Par šo atklātību Riekstiņu arī cienu.
Redz, amatpersonām ir tā lieta, ka nevar teikt visu ko domā. Un ja sanāk, tad ir cepiens, reitingi, konkurenti pasviedīs lai apēstu bez sāls. Lai būtu par vienu mazāk

  +1 [+] [-]

, 2021-09-15 15:25, pirms 3 gadiem
Piekrītu, ka Riekstiņa sākotnējais paustais viedoklis ir pareizs. Izbrīnu rada viņa tālākā kažoka apmešana uz otru pusi - tagad par katru medaļu vēl prēmiju vajadzētu... - iedod Dadzītei cirvi vai āmuru un arī to viņa aizmetīs tālāk par septiņdesmit gadīgu tanti un dabūs medaļu.

     [+] [-]

, 2021-09-15 16:27, pirms 3 gadiem
Mūsu laikos taisnība nav cieņā.Veselais saprāts tiek aizmiglots ar naudas žūkšņa vicināšanu gar acīm.Godīgi būtu ,ja prēmijas sadalītu pēc TV skatīšanas reitinga lai cik tas vieniem nepatiktu,bet tirgus sistēmā tā notiek.