Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Gulbis: "Zinu, kur vēl ir jāpieliek"

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Gulbis: "Zinu, kur vēl ir jāpieliek"
Ernests Gulbis
Foto: AFP/Scanpix

Ernesta Gulbja pēcspēles komentāri pēc zaudējuma francūzim Gaelam Monfīsam French Open 2.kārtā.

1.daļa – preses konference un jautājumi no ārvalstu žurnālistiem

Lielisks mačs pirmos trīs setus, bet beigās Tu paliki zaudētāja pozīcijā...
Zaudējums paliek zaudējums. Tagad iešu un trenēšos. Ceturtajā setā manas kājas bija nogurušas. Nevaru ļaut sev justies tā kā šodien četru vai piecu setu spēlēs. Lai gan – ja es uzvarētu trešo setu, tad viss varēja iznākt citādi, jo arī Gaels bija noguris. Tāpēc, tas vairāk bija psiholoģiski, nevis fiziski.

Tu biji priekšā ar breiku gan otrajā, gan trešajā seta, bet vadību nenoturēji. Tas bija vairāk mentālu vai fizisku iemeslu dēļ?
Gan otrajā, gan trešajā setā tas vairāk bija psiholoģiski. Jau teicu, ja uzvarētu trešo setu, tad ļoti iespējams spēles uzvarētājs būtu cits. Tas viss ir saistīts – aizvadījām fiziski smagu maču, daudz skrējām, taču psiholoģiski ir grūti, kad nokļūsti iedzinējos pēc trīs setiem. Par to esmu sarūgtināts. Man ir jāspēj noturēt savu spēles līmeni ilgāk par trīs setiem.

Vai zini, kas tieši Tev jāizdara, lai saglabātu izturību piecu setu spēlēm?
Būtībā man vajag izturību 2,5-3 stundām. Ja spēlēju savu labāko tenisu visu šo laiku, tad nav daudz spēlētāju, kuri spētu mani apturēt. Ja spēšu augstvērtīgi spēlēt savu tenisu trīs stundas, ar to pietiks lielākajā daļā gadījumu, lai uzvarētu. Katrs mačs kaut ko man iemāca, arī šis, tāpēc jāsper solis pa solītim uz priekšu.

Vai uzskati, ka Tev bija jāuzvar šodienas spēle?
Es zaudēju. Ko es varu domāt.Es jau izrunājos pēc spēles pret Nadalu un saņēmu sliktus komentārus. Gaels spēlēja patiešām lieliski.

Tev ir bijušas diezgan daudz smagas izlozes Grand Slam turnīros. Ja kaut nedaudz uzsmaidītu veiksme, vai Tev būtu iespējas šajos turnīros tikt tālu?
Es gribētu būt spēlētājs, kurš var tikt tālu, neskatoties uz izlozi. Es negribu uztraukties par izlozi, es gribu uzvarēt. Neesmu ieinteresēts uzvarēt divas trīs spēles. Man gan tas ir jāpierāda, nevis tikai jārunā par to.

Vai uzskati, ka Gaels Tevi psiholoģiski ietekmēja, sakot, ka Jums jāspēlē vēl vismaz pusotra stunda?
Es nedzirdēju, ka viņš kaut ko tādu būtu teicis.

Ko tad viņš teica?
Kad?

Starp trešo un ceturto setu.
Es viņam smejoties teicu - šajā setā lūdzu bez bumbiņām, kas noripo no tīkla lentes. Viņš pasmējās, bet es patiešām nedzirdēju, vai Gaels vēl kaut ko teica. Mani tas neietekmēja.

Sacīji, ka jāpiestrādā pie fiziskās sagatavotības. Līdz šim neesi to pietiekami darījis?
Esmu, bet vajag vēl vairāk.

Cik ļoti izbaudīji šo maču?
Nebija nekādas jautrības.

Kam bija jābūt, lai to izbaudītu?
Jāuzvar 6:2 6:2, 6:2. Nekādi skaisti zaudējumi. Tikai uzvara man sagādātu prieku.

Arī uz 17.korta?
Kaut vai 2000. korta (smaida).

Starp trešo un ceturto setu Monfīss izņēma telefonu un filmēja skatītājus, kas taisīja vilni. Redzēji to?
Neredzēju un man patiešām neinteresē, ko viņš dara ar savu telefonu vai publiku. Ko es tur varu padarīt? Es nospēlēju skaistu punktu un saņemu aplausus no 22 cilvēkiem.

22 nav pietiekoši?
Ja puse no tiem ir Tava komanda, kuriem esi iedevis biļetes pirms tam, tad nav gana.. Franču publika ir franču publika, tas ir jūsu pluss.

Esi apritē tagad jau vairākus gadus. Vai tas ir atstājis kādu efektu uz Latvijas tenisu? Bērni vairāk sākuši trenēties?
Tas ir diezgan retorisks jautājums. Protams. Es biju un esmu vienīgais spēlētājs no Latvijas, kurš sasniedzis ranga simtnieku, piecdesmitnieku un trīsdesmitnieku. Loģiski, ka manas sekmes atstāj iespaidu. Bērni cenšas atrast pareizos treniņu veidus un apstākļus, bet tas šobrīd nevar notikt Latvijā. Mums vēl nav tenisa sistēmas vai labu treneru. Varbūt nākotnē mums būs pāris labi spēlētāji, bet Latvija nebūs tā vieta, no kurienes regulāri iegūsim tenisa zvaigznes. Kamēr nebūs tenisa sistēmas. Varbūt lēnā garā to varēs mainīt, varbūt es tajā iesaistīšos, bet šobrīd es koncentrējos savai karjerai.

Tu jau vairākus mēnešus nedzerot. Varbūt šodien vienu dzērienu vajadzētu zaudējuma rūgtuma noskalošanai?
Nē. Un šis ir jau novecojis temats. Varat man vairs par to nejautāt.

Nākamie turnīri būs uz zāliena. Kur spēlēsi un kā raugies uz savām izredzēm?
Šogad spēlēšu Hallē (Vācijā) nevis Queens turnīru Londonā. Vienmēr esmu spēlējis to, šogad kaut kas jāpamaina. Pēc tam treniņu nedēļa Londonā un Vimbldona. Uzskatu, ka man ir labas izredzes sasniegt labus rezultātus uz zāliena, man patīk spēlēt uz šī seguma.

Vai atceries savu pirmo maču Parīzē pret Henmanu?
Atceros, ka uzvarēju. Rezultātu neatceros.

Tā bija Tava parādīšanās Grand Slam turnīros.
Atceros, ka biju priecīgs par izlozi, jo Tims bija jau savā karjeras norietā, bet es biju jaunais. Biju uztraucies, bet pārliecinoši uzvarēju pirmo setu un tas nebija grūts mačs. Īpaši nepievēršu uzmanību tam, ko darīju 18 gadu vecumā. Tāpat nepievēršu uzmanību tam, ka šeit biju ceturtdaļfinālā. Tu nevari gulēt uz lauriem, vienmēr ir jāsper solis uz priekšu.

Ar kuru no TOP spēlētājiem Tev ir visgrūtāk spēlēt?
Es nekad neesmu uzvarējis Nadalu. Viņa spēles stils ir piemērots, man patīk pret viņu spēlēt, tomēr uzvarējis neesmu. Rodžeru esmu uzvarējis, Novaku arī, un pat Mareju. Jā tas bija paraugmačs, taču es to tāpat skaitu kā uzvaru (smejas).

2.daļa – albildes latviešu valodā

Pieminēji nogurumu ceturtajā setā. Vai tas tāpēc, ka šogad esi pamainījis treniņu taktiku un šis ir pirmais četru setu „Grand Slam” mačs kopš tā laika?
Nē, nepārproti mani – nav tā, ka sūdzos par savu fizisko sagatavotību. Fiziski jūtos labāk kā nekad, tomēr pēc šīs sapratu, kur man vēl ir jāliek klāt. Vimbldonai gan jāgatavojas nedaudz savādāk, bet uz nākamajiem māla mačiem būs nedaudz cita pieeja. Nav tā, ka būtu kaut ko darījis nepareizi, taču skaidri atklājās lietas, ko varu pielikt.

Ja skatamies spēles statistikā, tad ļoti daudz nepiespiesto kļūdu pat četriem setiem – 69...
Es šo statistiku līdz galam nesaprotu. Ja mēs nospēlējam 30 sitienu izspēli un beigās es pieļauju kļūdu, tad tā skaitās nepiespiesta? Ja es uz noguruma fona cenšos uzreiz nosist otro servi, lai ieekonomētu spēkus, tad tā arī ir nepiespiestā kļūda. Statistiski var skaitīt kā grib, ja neredz to maču, tad nezin, kā tas viss veidojies. Un mans spēles stils ir tāds, ka šīs kļūdas vienmēr būs daudz. Drīzāk ir jāskatās, cik daudz no šīm kļūdām pieļauju izšķirošajos brīžos.

Šodien daudz izmantoji noīsinātos sitienu, kas īsti rezultātu nedeva. Viņam garas rokas, garas kājas, visiem tika pakaļ.
Viņš ļoti labi kustās kortā, īpaši uz māla. Beigās dropšoti vairāk bija uz noguruma fona, bet sākumā tie bija jāizmanto, lai mainītu spēles ritējumu. Viņš ļoti ērti jūtās, ja spēlē vienā ritmā no gala līnijas. Tā viņš nezaudē enerģiju, kas man nebija izdevīgi. Tāpēc es pat teiktu, ka otrajā setā es to darīju par maz. Sāku nedaudz spēlēt no aizsardzības, bet vajadzēja turpināt spiest. Varbūt tieši to man vajag – spēlēt trīs stundas spēlēt savu aktīvo uzbrūkošo tenisu. Neticu, ka daudzi to spēs izturēt.

Gaidījām traku publiku, bet sākumā tā nemaz tāda nebija. Izskatījās, ka neļāvi tai uzvilkties.
Ja, centos uzvesties mierīgi. Protams, otrajā setā pie 4:5 un manas serves viņi pamodās. Bet tas bija gaidāms. Mans uzdevums bija viņus neprovocēt.

Kā vispār ir jāspēlē pret šāda stila spēlētājiem kā Monfīss?
Pret Gaelu nav konkrēta spēles plāna. Vienu dienu viņš var nospēlēt ļoti labi, citu slikti. Analizēt, kā pret viņu spēlēt nākamreiz nevar. Līdzīgi kā es. Mums abiem novēlu spēlēt bez lieliem kritumiem.

Kurš, Tavuprāt, ir labākais Francijas tenisists šobrīd?
Gaelam noteikti ir lielākais potenciāls. Jā, viņš šobrīd nav labākajā formā, tāpēc līderis ir Tsonga, bet kopumā domāju, ka Monfīss.

Viņš tagad ir vienīgais tenisists ārpus ranga TOP 20, kuram šogad esi zaudējis ATP turnīros.
Jā, bet pēc spēles un potenciāla viņš noteikti ir TOP 20 līmenis. Ja ne vēl augstāk.

  -2 [+] [-]

, 2013-05-30 02:02, pirms 11 gadiem
Cerams, ka pēc šī zaudējuma nesāksies bedre - kas būtu ticami, bet labi, ka čalis jau izanalizējis kļūdas un kaļ plānus par Vimbldonu..
+ šķiet, ka ar Monfīsu tur baigie čomi..

  +4 [+] [-]

, 2013-05-30 02:24, pirms 11 gadiem
Monfiss šodien tiešām nospēlēja, kā krievi saka, uz "kurāžu". Labs viņš bija, un nebrīnīšos, ka tālu tiks. Gulbim nebija labākā spēle, bet tāds ir individuālais sports. Tu nevari nomainīt slikti spēlējošo spēlētāju.
Viņi vēl tiksies, un būs revanša iespējas

 +13 [+] [-]

, 2013-05-30 02:34, pirms 11 gadiem
zaudējums, protams, bija zināma vilšanās, bet šīs pēcspēles atbildes - nē. Labi, ka apņēmība ņem virsroku pār atsevišķa zaudējuma rūgtumu. Veiksmi un izturību, Ernest!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Kadrs23

  +7 [+] [-]

, 2013-05-30 03:23, pirms 11 gadiem
Ljoti sakariigi Ernests runaa.
Prieks par to. Lai tik straadaa, ja ir apnjemshanaas, kopaa ar treneri un buus arii rezultaati.

Shodien Monfiss uzvareeja jo bija vienmeeriigi stabils, kameer Ernestam gaaja kaa pa viljniem.
Vajag beidzot psihologisko noturiibu atrast .
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +14 [+] [-]

, 2013-05-30 06:10, pirms 11 gadiem
Brīdī, kad izlasu interviju, kur viņš pats pasaka, ka vēl ir jāstrādā un ar vārdiem par to vien nepietiks - ticība viņam, no manis, vienkārši nevar zust. Aiziet Ernest, lai izdodas!

  +3 [+] [-]

, 2013-05-30 08:25, pirms 11 gadiem
Vai es pareiz sapratu, ka vismaz vakardienas mačā agresīvais stils bija tāpēc, ka trūkst fizuhas un jātaupa spēki? Tobiš, Ernests cenšas ātrāk pabeigt izspēli ar uzbrūkošo sitienu. 2.setā pie 3:2, kad Ernests ieperiekšējā setā bija nobreikojis, bet šajā setā pie savas serves bija zaudētājos 30:40, gadījās tā, ka abi sita bekhendus pa diagonāli, bet Ernests pēkšņi izdomāja mainīt virzienu un sist forehendu pa līniju... un autā un...3:3... Es gandrīz uzsprāgu tajā brīdī un iebļāvos - Erenest, nu ko tu dari!? Vai tad nevarēja drusku pacietīgāks būt?! Būtu dabūjis 4:2 2.setā un to būtu vinnējis un ticu, ka tā būtu arī visā spēlē. Domāju, ka Ernests tomēr spēlē ne tikai agrasīvi, bet atsevišķos brīžos arī pārgalvīgi un neapdomīgi. Liekas, ka tas drusku ir jāpamaina.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-05-30 08:26, pirms 11 gadiem
Veiksmi nākamajos turnīros! Noteikti gaidu vēl kādu titulu šogad!

  +2 [+] [-]

, 2013-05-30 08:26, pirms 11 gadiem
Ernesta interesantās un neprognozējamās izpēles ir ļoti skatāmas, ļoti baudāms teniss, bet līdz Topa augšai vēl krietni jāstrādā. No izcilām izspēlēm līdz pat elementārām kļūdām... Pēc Ernesta spēles uzreiz rādīja kā Federers iznīcina indieti... Federerā redzama tāda pārliecība un katrs sitiens liekas, ka ir taktiski izplānots, precīzs, nav nepiespiesto kļūdu un kritumu spēles laikā, kas ir vērojami Ernestam. Gribas, lai Ernests pieliek sev šo stabilitāti un izvairās no milzīgajiem kritumiem, pēc šīs sezonas būs redzams vai viņa teiktais sezonas sākumā ir patiess. Turam īkšķus!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2013-05-30 09:21, pirms 11 gadiem
Veiksmi ,cīnies Ernest ,nepadodies ,darbs atmaksāsies ....!!!!!!!!

Par lielu Latviju...!!!!!

     [+] [-]

, 2013-05-30 09:30, pirms 11 gadiem
nākamā spēle nav pret almagro!

james007 rakstīja: Nu,nu varēsi pabrīnīties... nekur tālu Monfiss netiks,jau nākamā spēle pret Almagro visticamāk būs pēdējā

     [+] [-]

, 2013-05-30 09:33, pirms 11 gadiem
Laba intervija, vēl labākas atbildes. Iepriecina, ka atbildes sakrīt ar realitāti.

     [+] [-]

, 2013-05-30 10:02, pirms 11 gadiem
žēl, ka tā sanāca, taču zinu, ka Ernests tikai kāps uz augšu, ši vienkārši nebija viņa diena, serve jau arī ne pārāk labi gāja!
Gaidam Vimbldonu! Lai veicas Ernest, mēs ar Tevi!

  +1 [+] [-]

, 2013-05-30 10:31, pirms 11 gadiem
Top20 reals, jo noteikti, ka Gulbis speles vel vismaz 10-12 turnirus- 5 meneshos, butu jasakraj vismaz vel 1000punkti.
Shogad gandriz chetros meneshos nospelejis 9 turnirus(neskaitot challenger) 7 veiksmigi, 2 neparak veiksmigi.
Izlozei jabut labakai naakotnee un vairs nebus kvalifikaacijas, tad lai parada savu isto speeku.

Lai laba veseliba un lai viss izdodas!

     [+] [-]

, 2013-05-30 10:38, pirms 11 gadiem
Vieniga lieta kas nepatik, ka Gulbis jau nospelejis 40 machus shosezon, kas ir loti daudz, cerams pietiks speeka un izturibas- sezonas turpinajumam.

  +4 [+] [-]

, 2013-05-30 11:43, pirms 11 gadiem
Mani iepriecina Ernija atbildes, īpaši "...man ir jāspēj noturēt savu spēles līmeni ilgāk par trīs setiem ".Tieši tā, tas un vēl ļoti daudzās nepiespiestās kļūdas, kā arī 3.setā uz brīdi "izslēgšanās no spēles"(zaudēti 5 geimi pēc kārtas)Nebūtu tad nepieciešamas varbūt tās skaistās, bet smagās setbumbu atspēlēšanas vajadzīgas- 3.sets būtu vinnēts un 4. būtu pavisam citāds.Lai tev veicas,Ernij!Aa, ari atbilde uz jautājumu par alkohola lietošanu patika un visas pārējās arī.Tavas atbildes liek domāt un cerēt, ka "nepazudīsi", kā tas vienulaik bija noticis.Es ar tevi

  +3 [+] [-]

, 2013-05-30 12:06, pirms 11 gadiem
Domāju ka Ernestam tuvākajā turnīrā vajadētu pierādīt gan līdzjūtējiem gan pašam sev ka ar viņu visiem top spēlētājiem ir jārēķinās . Un vislabāk to būtu izdarīt ar aizkļūšanu vismaz līdz pusfinālam .

  +1 [+] [-]

, 2013-05-30 12:21, pirms 11 gadiem
Es ticu, ka Gulbis būs top 20.
Ticu arī tam, ka viņš ielauzīsies top 10 un ne apakšā !!!
Talants ir, attieksme atnākusi - atliek tikai darbs darbs un darbs sevis pilnveidošanā......
tfu tfu tfu - patraucēt var tikai traumas

     [+] [-]

, 2013-05-30 14:10, pirms 11 gadiem
Hallē Gulbim nekas sevišķs nespīd, jo tur pēc reitinga viņš ir piecpadsmitais , pluss vēl Monfiss. Tā kā labu laiku klibo pirmā serve, tad to jau nu gan vajadzētu ar steigu krietni uzlabot.

     [+] [-]

, 2013-05-30 16:58, pirms 11 gadiem
Gulbīti, Tu esi malacis tā vai tā !
Ir mums tagad vēl viens sportaveids (bez F1 un beach volley) vasarā, kam sekot līdzi !
Derētu vēl mazliet pakāpties rangā, lai būtu "izsētais" visos turnīros.
Ar nepacietību gaidu nākamo maču, cerams TV nevis datora ekrānā.

  +1 [+] [-]

, 2013-05-30 19:05, pirms 11 gadiem
Prieks, ka Ernijs nav nolaidis rokas un zin, ko vajag uzlabot - nesaubos, ka ar sadu atieksmi izcilas uzvaras mus sagaidis!! Un pirmais, kas kritis no TOP10 - Nadals, he he Pagajusa reize jau nebija talu - 2 setus izmisigi aizstavejas!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-05-31 07:29, pirms 11 gadiem
Gulbis: "Būtībā man vajag izturību 2,5-3 stundām. Ja spēlēju savu labāko tenisu visu šo laiku, tad nav daudz spēlētāju, kuri spētu mani apturēt."
***
Acīmredzot, Monfīss ir viens no šiem spēlētājiem. ;-)

     [+] [-]

, 2013-05-31 10:04, pirms 11 gadiem
nightwatchman rakstīja: Gulbis: "Būtībā man vajag izturību 2,5-3 stundām. Ja spēlēju savu labāko tenisu visu šo laiku, tad nav daudz spēlētāju, kuri spētu mani apturēt."
***
Acīmredzot, Monfīss ir viens no šiem spēlētājiem. ;-)
Monfīsa vieta ir TOP10. Tas tev ir jāsaprot. Un ja lietas viņam ies labi, tad jau pēc Vimbldonas viņš būs tuvu tam.

     [+] [-]

, 2013-05-31 14:42, pirms 11 gadiem
Tas Gulbja humors