Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2961, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Treniņš, bonuss vai spēle "ķeksīša pēc"? Dubultspēļu otrā plāna loma tenisā

Treniņš, bonuss vai spēle "ķeksīša pēc"? Dubultspēļu otrā plāna loma tenisā
Ludmila Kičenoka un Aļona Ostapenko - dubultspēļu pārinieces. Foto: Zumapress/Scanpix

Melburnā turpinās sezonas pirmais “Grand Slam” turnīrs “Australian Open”. Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko jau sasniegusi vienspēļu trešo kārtu, bet šonakt sāks dubultspēļu turnīru kopā ar ukrainieti Ludmilu Kičenoku. Pasaules 17. rakete Ostapenko šobrīd dubultspēļu WTA rangā ieņem pat vēl augstāku vietu (11.) nekā vienspēlēs, pērn izcīnīja divus titulus un divreiz sasniedza “Grand Slam” pusfinālus, tomēr arī šie panākumi nav salīdzināmi ar latvietes labākajiem sasniegumiem vienspēlēs. Dubultspēļu spēlētājiem jau vēsturiski nācies skatīties uz lielo tenisa skatuvi caur aizkaru spraugu, kamēr vienspēļu zvaigznes gozējas starmešu gaismās, un šobrīd nav pazīmju, ka tuvākajā laikā tas varētu mainīties.

Ostapenko/Kičenokas dueta karjeras veiksmīgākā sezona

Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko jaunākajā WTA ranga versijā dubultspēlēs pakāpusies par trim vietām un šobrīd ieņem 11. pozīciju – par sešām vietām augstāk nekā vienspēlēs. Ostapenko pāriniece Ludmila Kičenoka tikmēr ierindojas dubultspēļu ranga labāko desmitniekā (#9), kamēr vienspēlēs ukraiņu tenisistes reitingam pievienojas vēl divi devītnieki, atrodoties tieši pie tūkstoša sliekšņa (#999).

Pērn Ostapenko aizvadīja karjeras veiksmīgāko dubultspēļu sezonu. Duetā ar Kičenoku izdevās izcīnīt divus titulus, jūnijā gūstot uzvaru WTA 250 sērijas turnīrā Birmingemā, bet augustā latvietei un dubultspēlēs krietni pieredzējušākajai ukrainietei lielākais panākums līdz šim – uzvara Sinsinati “WTA 1000” kategorijas turnīrā. Tāpat Ostapenko un Kičenoka aizkļuva līdz Dubaijas un Īstbornas turnīru fināliem, sasniedza pusfinālu Vimbldonā un “French Open”, kā arī kvalificējās WTA tūres 2022. gada sezonas finālturnīram.

Iepriekš divus dubultspēļu trofejas viena gada laikā Ostapenko virs galvas cēla 2017. gadā, kad triumfēja arī vienspēļu “French Open”. Kopā latvietes krājumā seši tituli.

Aļonas Ostapenko WTA dubultspēļu tituli

GadsTurnīrsPāriniece
2017.ŠtutgarteR. Atavo (ASV)
2017.SanktpēterburgaA. Rosolska (Polija)
2018.DohaG. Dabrovski (Kanāda)
2021.MaskavaK. Sinjakova (Čehija)
2022.BirmingemaL. Kičenoka (Ukraina)
2022.SinsinatiL. Kičenoka (Ukraina)

Lielāko lēcienu dubultspēļu rangā Aļona piedzīvoja 2015. gadā, kad apliecināja sevi kā pilntiesīgu WTA tūres tenisisti un ielauzās vienspēļu ranga “top 100”. Togad Ostapenko izcīnīja savu astoto ITF turnīru dubultspēļu titulu, un sezonu, ko sāka piektā simta vidū, noslēdza 152. vietā dubultspēļu rangā. Simtnieka robežu izdevās sasniegt aptuveni gadu vēlāk, bet 2019. gadā turpat bija arī labāko divdesmitnieks (#22). Pērn uz brīdi Ostapenko pārkāpa arī desmitnieka slieksni, sasniedzot augstāko dubultspēļu pozīciju karjerā (#7). Līdz šim 25 gadus vecā Latvijas tenisiste dubultspēlēs iekrājusi 186 uzvaru un 126 zaudējumu bilanci.

Ja iepriekšējos gados Ostapenko dubultspēlēs aktīvāk mainījusi pārinieces, tad 2022. gadā 20 no 21 turnīra latviete aizvadīja tieši kopā ar Kičenoku. 30 gadus vecā ukrainiete pirms gadumijas atklāja, ka vienojusies ar piecus gadus jaunāko latvieti sadarbību turpināt. Kičenoka, kas specializējusies tieši dubultspēlēs, vienspēļu rangā karjeras augstāko vietu (#156) sasniegusi 2014. gadā, bet iepriekšējo piecu gadu laikā aizvadījusi vien 13 vienspēļu mačus. Dubultspēlēs arī viņai aiz muguras panākumiem bagātākais gads līdz šim, izcīnot Birmingemas un Sinsinati titulus ar Ostapenko, kā arī ar dvīņu māsu Nadju triumfējot “Tallinn Open”. Karjerā ukrainiete izcīnījusi astoņus WTA turnīru dubultspēļu titulus.

Kičenokas personā Ostapenko atradusi pastāvīgu dubultspēļu partneri. Pagājušogad abas kopā aizvadījušas 20 turnīrus, bet vienā latviete spēlējusi kopā ar Karolīnu Pliškovu.

Ostapenko aizvadītie dubultspēļu turnīri un partneres

GadsTurnīriPartneres
2022.21 turnīrs2 partneres
2021.17 turnīri10 partneres
2020.6 turnīri2 partneres
2019.19 turnīri13 partneres
2018.15 turnīri12 partneres

Piezīme: neskaitot olimpiskās spēles, Billijas Džīnas Kingas kausu.

Līdz šim Ostapenko ik gadu izmēģinājusi spēkus arī jauktajās dubultspēlēs kādā no “Grand Slam” turnīriem. Pērn “US Open” ar spāni Dāvidu Vegu un Vimbldonā ar kolumbieti Robertu Farahu sasniegts ceturtdaļfināls, bet lielākais panākums gūts 2019. gadā, kad Vimbldonā latvietes un zviedra Roberta Lindsteda duets iekļuva finālā, tur gan piedzīvojot zaudējumu.

Karjeras sākumā biežāk dubultspēlēs piedalījies arī Latvijas vadošais vīru tenisists Ernests Gulbis, tiesa, ne tuvu gan tik daudz kā Ostapenko. Gulbja karjeras dubultspēļu bilance ir 32-33, un izdevies izcīnīt divu turnīru titulus – 2008. gadā Hjūstonā ar vācieti Raineru Šitleru un 2009. gadā Indianapolisā ar krievu Dmitriju Tursunovu. Savu iepriekšējo ATP dubultspēļu turnīru Gulbis aizvadījis 2019. gadā Budapeštā, bet pēc tam spēlējis arī Latvijas izlases sastāvā Deivisa kausa dubultspēļu mačos.

Dubultspēļu un vienspēļu rangi

Ielūkojoties WTA un ATP dubultspēļu rangu labāko desmitniekā, redzama atšķirīga aina. Ja dāmām starp top 10 ir tikai divas tenisistes, kuras nav iekļautas vienspēļu rangā, un arī divas, kas ierindojas starp labākajām desmit arī vienspēlēs [K. Gofa un Dž. Pegula], tad vīru reitingā visu krējumu nosmeļ dubultspēļu speciālisti. Visaugstāk dubultspēļu rangā (#13) esošais tenisists, kurš ir atrodams arī vienspēļu kategorijā, ir austrālietis Niks Kirjoss – pasaules vienspēļu 21. rakete. Pērn Kirjoss duetā ar tautieti Tanasi Kokinaki triumfēja “Australian Open” dubultspēļu turnīrā. Drīz gan no 13. pozīcijas Austrālijas tenisa līderim nāksies atvadīties, jo savainojums licis no šī gada turnīra izstāties, iegūtajiem punktiem pirms gada tiekot dzēstiem.

No ATP vienspēļu ranga labāko desmitnieka visaugstāko vietu – 73. – dubultspēlēs ieņem grieķis Stefanoss Cicipass (#4). Viņš pērn aizvadīja desmit dubultspēļu turnīrus, un Akapulko “ATP 500” kategorijas sacensībās izcīnīja savu pirmo titulu, ar pieredzējušo spāni Felisjano Lopesu finālā pieveicot dubultspēļu ranga top 10 tenisistus Marselo Arevalo un Žanu Žiljēnu-Rojeru. Cicipass arī ir vienīgais no vienspēļu labāko desmitnieka, kurš atrodas dubultspēļu ranga pirmajā simtniekā.

Šādu tendenci Sportacentrs.com tenisa eksperts Jānis Cīrulis skaidro ar atšķirīgu fizisko slodzi, kas jāiztur vīru tenisistiem “Grand Slam” mačos: “Vīriešiem liela daļa dubultspēļu spēlētāju ir gados vecāki, un nevar izturēt fizisko slodzi gan savā vienspēlē, gan pēc tam dubultspēlē. Vīriešiem tas ir izteikti svarīgi “Grand Slam”. Lai tur uzvarētu vienspēli, jāuzvar trīs seti, un agrāk tāpat bija arī dubultspēlēs. Piemēram, “Masters” turnīros [jāuzvar divi seti] dubultspēles savulaik ir spēlējis arī Nadals, tāpat arī Džokovičs, Marejs. Tā kā atsevišķās reizēs viņi dubultspēles uzspēlē, vienkārši to nedara tik regulāri.”

ATP dubultspēļu ranga top 20 ir tikai četri tenisisti, kas jaunāki par 30 gadiem, diviem ir pāri 40, bet pirmajai raketei Radžīvam Ramam (ASV) ir 38. Turpretī vienspēlēs paveras pretēja aina – tikai četriem ir vairāk par 30, un vadībā atrodas par Ramu divreiz jaunākais Karloss Alkarass (Spānija). “Dāmām vienspēlēs vairāk dominē divu setu mači, kas tomēr nav tik nogurdinoši. Ja tu man prasītu, vai Ostapenko fiziski ir ļoti nogurusi pēc dubultspēles – es drīzāk teiktu, ka lielāku nogurumu var sakrāt emocionāli, ja nesanāk ne tev, ne pāriniekam. Katrā ziņā, salīdzinot ar vienspēli, dubultspēlēs tik daudz spēku nav jāatdod,” stāsta Cīrulis.

WTA un ATP dubultspēļu rangu “top 10”

V.TenisisteVec.ValstsVsp.V.TenisistsVec.ValstsVsp.
1.Kateržina Sinjakova26Čehija#461.Radžīvs Rams38ASV-
2.Barbora Krejčīkova27Čehija#232.Džo Solsberijs30Lielbritānija-
3.Veronika Kudermetova25neitrālā#93.Veslijs Kolhofs33Nīderlande-
4.Koko Gofa18ASV#73.Nīls Skupskis33Lielbritānija-
5.Elīze Mertensa27Beļģija#325.Mate Pavičs29Horvātija-
6.Džesika Pegula28ASV#36.Marselo Arevalo32Salvadora-
7.Gabriela Dabrovski30Kanāda-6.Žans Žiljēns-Rojers41Nīderlande-
8.Džuljana Olmosa29Meksika#11228.Nikola Mektičs34Horvātija-
9.Ludmila Kičenoka30Ukraina#9999.Ostins Krajičeks32ASV-
10.Džaosjana Jana27Ķīna-10.Ivans DodigsHorvātija38-
11.Aļona Ostapenko25Latvija#1713.Niks Kirjoss27Austrālija#21

WTA un ATP vienspēļu rangu “top 10”

V.TenisisteVec.ValstsDub.V.TenisistsVec.ValstsDub.
1.Iga Švjonteka21Polija-1.Karloss Alkarass19Spānija#548
2.Onsa Žabēra28Tunisija#2642.Rafaels Nadals36Spānija-
3.Džesika Pegula28ASV#63.Kaspers Rūds24Norvēģija-
4.Karolīna Garsija29Francija#284.Stefanoss Cicipass24Grieķija#73
5.Arina Sabaļenka24neitrālā#1895.Novaks Džokovičs35Serbija-
6.Marija Sakari27Grieķija#4886.Andrejs Rubļovs25neitrālais#111
7.Koko Gofa18ASV#47.Fēlikss Ožē-Aliasims22Kanāda#401
8.Darja Kasatkina25neitrālā#12978.Daniils Medvedevs26neitrālais-
9.Veronika Kudermetova25neitrālā#39.Teilors Frics25ASV#158
10.Belinda Benčiča25Šveice#12710.Holgers Rūne19Dānija#194
17.Aļona Ostapenko25Latvija#11311.Ernests Gulbis34Latvija-

Ja neitrālam sporta skatītājam lielāko vienspēļu tenisa zvaigžņu vārdi papildus enciklopēdijā nebūs jāmeklē, tad ar dubultspēļu reitingu vadošajiem spēlētājiem [vismaz ATP rangā] situācija būs sarežģītāka - vai Radžīva Rama, Džo Solsberija un Veslija Kolhofa vārdi parastajam sporta fanam izsaka vismaz tik daudz, lai nosauktu šo atlētu pārstāvēto sporta veidu?

Pēc tenisa zinātāja Cīruļa domām, viss nonāk līdz prioritātēm un sporta veida saknēm: “Teniss jebkurā gadījumā ir individuālais sporta veids. Vienmēr uz priekšu sporta veida attīstībā tiek virzīts primārais, kas tenisā ir vienspēles. Neredzu nekādu iemeslu, ka tas kaut kā varētu mainīties. Dubultspēles spēlē arī daudzi vienspēļu spēlētāji, kuriem vienspēle vienmēr būs primārā.”

Dāmu dubultspēļu reitingā novērojama tendence, ka tā augšpusē izkārtojušās tenisistes, kuras pirms tam sevi jau apliecinājušas kā spēcīgas vienspēļu spēlētājas. “Piemēram, beļģiete [Elīze] Mertensa – viņa vispirms izsitās vienspēlēs [bijusi 7. vietā rangā], tad sāka labi spēlēt arī dubultspēles. Vienspēlēs progress nedaudz apstājās, lai arī viņa tik un tā ir 32. pasaulē. Viņa atrod kādu konkrētu pārinieci un spēlē,” piemēru min eksperts, vienlaikus norādot arī uz pretēju gadījumu. “Ja paskatās, piemēram, [dubultspēļu ranga līderes, čehietes Barboru un Kateržinu] Krejčīkovu un Sinjakovu, tad Krejčīkovai pirmie panākumi bija tikai dubultspēlēs – pēc tam viņa tā pēkšņi izlīda un tika līdz “French Open” vienspēļu titulam.”

Saņem trīsreiz mazāk un izdali ar divi

21 “Grand Slam” turnīra uzvarētāja (1981-1991) un bijusī dubultspēļu ranga līdere, ESPN tenisa analītiķe Pema Šraivere uzskata, ka dubultspēļu palikšanai otrajā plānā pirmie iedīgļi bijuši jau tā sauktās atklātās ēras sākumā. Tā kā sākotnēji ar panākumiem vienspēlēs nebija gana, lai kārtīgi piepildītu maciņu, tenisa zvaigznes izmantoja iespējas startēt arī dubultspēlēs – 70.-80. gados vairākus “Grand Slam” titulus gan vienspēlēs, gan dubultspēlēs izcīnīja tādi tenisisti kā Džons Makinrojs, Džimijs Konorss, Martina Navratilova, Krisa Everta un citi. Tomēr, tenisā ienākot arvien lielākai naudas plūsmai, tā vairāk tika novirzīta vienspēļu virzienā – vienspēļu turnīru uzvarētājiem tika lielākā daļa balvu fonda, un šāds princips saglabājies aizvien.

“Dubultspēļu tenisistiem trūka sava lobija. Tā bija zaudēta iespēja,” atzīst Šraivere, kas savulaik duetā ar leģendāro Navratilovu izcīnīja astoņus “Grand Slam” titulus pēc kārtas – tas joprojām ir nepārspēts rekords. “Līdz ko mainījās nauda, turnīru laikā iekrātais nogurums un ķermenim uzliktā slodze [papildus vienspēlēm spēlējot dubultspēles] top 10/15 spēlētājiem vairs nebija tā vērta,” vienspēļu zvaigžņu novēršanos no dubultspēlēm “NY Times” skaidro bijusī pasaules pirmā rakete un “Tennis Channel” komentētāja Treisija Ostina.

Šobrīd tenisa turnīru balvu fonds sadalās aptuveni trīskārši par labu vienspēlēm, un nereti atšķirība ir vēl ievērojamāka. Turklāt dubultspēļu dalībniekiem atvēlētais pīrāga gabaliņš jādala uz diviem. Piemēram, izstājoties vienspēļu pirmajā kārtā gada šī gada “Australian Open”, kas jau rit pilnā sparā, spēlētājs saņem 106 250 Austrālijas dolāru [aptuveni 68 300 eiro], turpretī dubultspēlēs pirmās kārtas neveiksminiekiem uz duetu pienākas vien 30 975 dolāri [ap 19 910 eiro]. Par uzvaru dubultspēļu turnīrā pāris saņem 695 000 dolāru [ap 447 000 eiro]. Izdalot uz diviem, sanāk tikai nedaudz vairāk kā par vienspēļu ceturtās kārtas sasniegšanu [338 250 dolāri jeb 217 421 eiro]. Jauktajās dubultspēlēs balvu fonds ir vēl mazāks.

Balvu fonda salīdzinājums “Grand Slam” turnīros

Piezīme: vienspēles un dubultspēles gan vīriešiem, gan sievietēm; dubultspēļu naudas balva tiek piešķirta uz komandu.

”Australian Open” (Austrālijas dolāri) (2023)

RezultātsVienspēlesDubultspēles
Tituls2 975 000695 000
Fināls1 625 000370 000
Pusfināls925 000210 000
1/4 fināls555 250116 500
4. kārta338 250neizspēlē
3. kārta227 92567 250
2. kārta158 85046 500
1. kārta106 25030 975

”French Open” (eiro) (2022)

RezultātsVienspēlesDubultspēles
Tituls2 200 000580 000
Fināls1 100 000290 000
Pusfināls600 000146 000
1/4 fināls380 00079 500
4. kārta220 000neizspēlē
3. kārta125 80042 000
2. kārta86 00025 000
1. kārta62 00015 500

Vimbldona (angļu mārciņas) (2022)

RezultātsVienspēlesDubultspēles
Tituls2 000 000540 000
Fināls1 050 000270 000
Pusfināls535 000135 000
1/4 fināls310 00067 000
4. kārta190 000neizspēlē
3. kārta120 00033 000
2. kārta78 00020 000
1. kārta50 00012 500

”US Open” (ASV dolāri) (2022)

RezultātsVienspēlesDubultspēles
Tituls2 600 000688 000
Fināls1 300 000344 000
Pusfināls705 000172 000
1/4 fināls445 00097 500
4. kārta278 000neizspēlē
3. kārta188 00056 400
2. kārta121 00035 800
1. kārta80 00021 300

Skaitļi rāda, ka vadošajiem vienspēļu tenisistiem finansiālais ieguvums no dalības dubultspēlēs nevar kalpot par motivatoru, lai biežāk startētu arī šajā tenisa disciplīnā. Ne visi gan uzskata, ka dubultspēļu laureāti saņem par maz – ASV tenisists un vienspēļu ATP ranga 40. vietas īpašnieks Railijs Opelka sociālajos tīklos izcēlies ar skaļiem paziņojumiem, nosaucot dubultspēļu tenisistus par pārmaksātākajiem sportistiem pasaulē.

To Opelka pamato ar zemo skatītāju interesi, skaidrojot, ka ārpus Lielbritānijas, kur dubultspēlēm ir lielāka fanu piekrišana, salīdzinot ar citām vietām, turnīru organizatori nespēj dabūt līdzjutējus tribīnēs uz dubultspēļu mačiem. “Arī šobrīd lielāka skatītāju, televīzijas uzmanība primāri tiek vienspēlēm. Dubultspēles ierasti tiek novirzītas uz tālākajiem kortiem, vēlāku laiku. Ja pēc vienspēļu fināla kāds vēl paliek uz dubultspēli, tad paliek. Ja nepaliek - nepaliek,” ainu iezīmē Cīrulis, uzsverot, ka speciāli uz dubultspēļu vērošanu tenisa faniem prāts tāpat vien nenesas. Arī Ostapenko un Kičenokas pirmās kārtas mačs nozīmēts uz 15. kortu, kamēr vīru dubultspēļu ranga līderu duetam Rams/Solsberijs turnīrs jāsāk 16. kortā. “Skatītāji nenāks uz dubultspēli skatīties, kā spēlē Ostapenko un Kičenokas komanda – viņi zinās Aļonu un tāpēc atnāks uz šo maču. Vai arī tāpēc, ka spēle notiek tajā kortā, uz kuru viņi ir nopirkuši biļetes.”

“Daudzos tenisa turnīros dubultspēles drīzāk ir kā obligāta prasība, kurai jābūt, nevis kaut kas, kas ir interesants [skatītājiem] – izņemot gadījumus, kad kāds vietējais tenisists spēlē dubultspēli un tiek līdz finālam. Pārējā laikā tam neviens neseko, un ir tiesa, ka priekš turnīra tā ir diezgan liela investīcija,” par dubultspēļu organizēšanu sarunā ar “The Guardian” izteicies Gštādes “ATP 250” turnīra direktors Žans-Fransuā Kolē. “Domāju, ka vairums 250 un 500 sērijas turnīru dotu priekšroku dubultspēles nerīkot.”

Zvaigznes

Viens no lielākajiem šķēršļiem lielākai dubultspēļu popularitātei, kas nenoliedzami ietekmē arī turnīru organizatoru, sponsoru un TV kompāniju interesi, ir plašākai publikai atpazīstamu spēlētāju un dubultspēļu tenisa zvaigžņu trūkums. Vienkāršs piemērs ilustrācijai – ATP dubultspēļu ranga līdera, indiešu izcelsmes ASV tenisista Radžīva Rama “Instagram” profilam ir nepilni 13 tūkstoši sekotāju, savukārt vienspēļu pirmajai raketei Karlosam Alkarasam – 2,1 miljons, kas nebūt nav arī lielākais rādītājs tenisistu vidū. Starp ATP dubultspēļu reitinga labāko desmitnieka pārstāvjiem nevienam nav vairāk par 33 tūkstošiem.

Dubultspēļu dīķī par lielākajām zivīm 21. gadsimtā tikuši uzskatīti identiskie dvīņubrāļi Bobs un Maiks Braieni. Amerikāņi karjeras laikā kopā izcīnīja 16 “Grand Slam” titulus, katrs vēl pievienojot attiecīgi septiņus un četrus jauktajās dubultspēlēs, un 438 nedēļas kopā atradās ATP dubultspēļu ranga virsotnē. Tāpat 14 “Grand Slam” titulus duetā ar māsu Venusu izcīnīja Serēna Viljamsa, tomēr abas amerikānietes, atšķirībā no Braieniem, primāri startējušas vienspēlēs.

Lielāku līdzjutēju uzmanību dubultspēļu turnīri izpelnās, kad tajos piedalās vienspēļu zvaigznes. 2019. gadā Vimbldonā dubultspēlēm neierastais Centrālais korts tika atvēlēts Serēnas Viljamsas un Endija Mareja jaukto dubultspēļu duetam, bet pērn Īstbornā leģendārā ASV tenisiste savā atgriešanās turnīrā pēc izlaista gada izvēlējās startēt dubultspēlēs kopā ar pašreizējo pasaules vienspēļu otro raketi Onsu Žabēru. Tiesa, Īstbornā arī Viljamsas un Žabēras duets sēdvietas nespēja piepildīt. Jāatzīmē, ka pērn Vimbldonā startēja vēl viens Viljamsas un Mareja duets - kopā spēlēja Serēnas vecākā māsa Venusa un Endija vecākais brālis Džeimijs. Ja Venusa Viljamsa sevi visaugstākajā līmenī apliecinājusi arī vienspēlēs, tad Džeimijs Marejs karjeru izveidojis kā dubultspēļu speciālists, izcīnot septiņus "Grand Slam" titulus - par četriem vairāk nekā viņa krietni pazīstamākais un tenisa pasaulē respektētākais brālis.

2021. gada “US Open” līdz finālam aizkļuva tobrīd 17 un 19 gadus vecās amerikānietes Koko Gofa un Keitija Maknalija, pa ceļam no tālākas cīņas izslēdzot ar pirmo numuru izsētās Sūveju Šjē un Elīzi Mertensu. Pagājušā gada “Australian Open” dubultspēlēs divu austrāliešu duetu cīņā pilnu tribīņu priekšā triumfēja valsts vadošais vienspēļu tenisists Niks Kirjoss kopā ar Tanasi Kokinaki. Čempionu duets tika pieteikts startam arī šī gada turnīrā, piesaistot lielu fanu interesi, tomēr Kirjosa izstāšanās traumas dēļ ne tikai izslēdzis vienu no favorītkomandām, bet arī būs liels trieciens dubultspēļu turnīram kopumā.

Tāpat zināma tendence vienspēļu tenisistiem, kas startē dubultspēlēs, ir bieža pārinieku maiņa – reizēm arī turnīru pēc turnīra. Jau minēto brāļu Braienu priekšrocība sava brenda izveidošanā un pārdošanā bijusi ilggadējā spēlēšana kopā – veidojot komandu, par kuras dalību nākamajā turnīrā tieši šādā sastāvā fani varējuši būt droši un tādējādi izveidot labāku saikni ar to.

Jānis Cīrulis piekrīt, ka Aļonas Ostapenko un Ludmilas Kičenokas ilgāka sadarbība ir izdevīgs lēmums, taču vairāk praktiskā ziņā, nevis domājot mārketinga un popularitātes kategorijās: “Galvenokārt tāpēc, ka var normāli, laicīgi plānot turnīrus, kuros spēlēt. Droši vien, ka šobrīd to grafiku tāpat koriģē Aļona, jo viņai pirmāras tāpat ir vienspēles – neticu, ka būs tāds turnīrs, kurā viņa nespēlēs vienspēli, bet spēlēs dubultspēli. Kičenokai nav tāda ranga, lai viņa tiktu klāt kādiem vienspēļu turnīriem.”

“Ar brāļiem Braieniem arī ir tas faktors, ka vienspēlēs viņi nav neko rādījuši – tā ir īsta dubultspēļu komanda, top brends, kādam jābūt, lai ietu uz “dubultspēli kā dubultspēli” un atbalstītu komandu. Neredzu, ka tāds būs arī Kičenoka/Ostapenko, jo Ostapenko primārai ir jābūt savai vienspēlei, un jāstrādā uz to. Dubultspēle ir labs papildu treniņš, prasmes vienspēļu elementos. Ja tas sanāk, tad ir forši, ka ieripo papildu naudiņa, bet nē [tai nav jābūt prioritātei],” pauž Cīrulis.

“Dubultspēlē šobrīd kā cilvēks, kas varētu uz to strādāt, būtu Miķelis Lībietis. Viņam ir gandrīz nulle iespēju atgriezties kā vienspēļu spēlētājam, bet, ja viņš spētu savos 30 gados noturēt sevi fiziski un atgriezties kaut vai “Challenger” turnīru līmenī, tad viņš varētu braukt uz dubultspēļu turnīriem un uzlikt to sev kā prioritāti.”

Noderīgas saites

Kā veidojas tenisa rangi?

Tenisa termini un to skaidrojumi

Tenisa turnīru iedalījums un atšķirības

Tenisa punktu skaitīšanas sistēma

Izmantotie resursi:
https://www.nytimes.com/2019/11/07/...
https://www.theguardian.com/sport/2...
https://olympics.com/en/news/double...
https://ausopen.com/articles/news/a...
https://www.wimbledon.com/pdf/The_C...
https://www.atptour.com/en/news/rol...
https://www.usopen.org/en_US/visit/...
https://www.wtatennis.com/rankings/...
https://www.atptour.com/en/


, 2023-01-18 17:31, pirms gada
Kaut kā likās, ka E. Marejam ir tikai trīs slami....
, 2023-01-18 17:55, pirms gada
Kautkad pavisam nesen, šo visu uzrakstīju pāris teikumos Bet rakstā viss pareizi, noteikti kādam noderēs.
Ostijas dubultspēles iet skatīties dēļ viņas uzvedības kortā, ne dēļ panākumiem. Apmēram tāpat kā Kirgi.
Viss, protams, viņas rokās, bet māc šaubas, ka pārāk drīz dubultspēles būs galvenās. Būs labi, ja kļūdos.
, 2023-01-18 18:59, pirms gada
Roza Pantera rakstīja: Kaut kā likās, ka E. Marejam ir tikai trīs slami....
Paldies, labots.
, 2023-01-18 22:09, pirms gada
Bet Jāni, piekritīsi - ja mēs tā abstrahējamies no uzvārdiem (kā aklajā vīnu testēšanā), tad dubultspēli skatīties patiesībā būtu interesantāk? Izspēles tajā parasti ir ilgākas, interesantākas, radošākas.
, 2023-01-19 07:24, pirms gada
Tanabe rakstīja: Bet Jāni, piekritīsi - ja mēs tā abstrahējamies no uzvārdiem (kā aklajā vīnu testēšanā), tad dubultspēli skatīties patiesībā būtu interesantāk? Izspēles tajā parasti ir ilgākas, interesantākas, radošākas.
Tas ir tāpat kā spēlēt, kad iemācies, saproti, tad ir saistoši un interesantāk.. Man labāk patīk paskatīties tādus īstos dubultspēļu spēlētājus, kuros var redzēt to citu spēles zīmējumu, sapratni kortā utt..
, 2023-01-19 13:43, pirms gada
Pema Šrivera.... Domāju, kas tā, bet tā taču Pamela Šraivere.
Ludmila Kičenoka un Aļona Ostapenko. Foto: Jimmie48 / WTA

Ostapenko/Kičenoka atspēlējas otrajā setā un sasniedz Madrides 1/8 finālu

Spānijas galvaspilsētā Madridē turpinās "WTA 1000" māla turnīrs. Latvijas-Ukrainas tenisa tandēms Aļona Ostapenko un Ludmila Kičenoka šodien pirmajā kārtā pārspēja igaunieti Ingridu Nīlu un čehieti Lindu Noskovu - 6:1, 7:5.
Aļona Ostapenko. Foto: Tennis Cahnnel
3

Ostapenko: "Ātrie māla laukumi varbūt ir vairāk piemēroti manai spēlei"

Spānijas galvaspilsētā Madridē turpinās "WTA 1000" māla turnīrs, kur Latvijas tenisa līdere ceturtdien iekļuva trešajā kārtā. "Tennis Channel" intervijā Aļona Ostapenko atklāj, ka uzvarēja mazliet vieglāk nekā bija gaidīts.
Aļona Ostapenko. Foto: Scanpix/Reuters
11

Ostapenko Madridē sāk ar pārliecinošu uzvaru un iesoļo trešajā kārtā

Spānijas galvaspilsētā Madridē turpinās "WTA 1000" māla turnīrs. No pirmās kārtas atbrīvotā Latvijas tenisa līdere Aļona Ostapenko otrajā kārtā pārspēja spānieti Džesiku Bousasu - 6:3, 6:1.