Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Aļona Ostapenko: "Atzinos policijai noteikumu pārkāpšanā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aļona Ostapenko: "Atzinos policijai noteikumu pārkāpšanā"
"Roland Garros" direktors Gijs Foržē (Guy Forget), Rafaels Nadals, Aļona Ostapenko, FFT prezidents Bernārs Gudičelli (Bernard Giudicelli)
Foto: imago/Scanpix

"Kad Aļonai bija seši gadi, viņa devās uz Liepāju apciemot vecomammu. Viņa redzēja, ka pilsētā notiek turnīrs un gribēja piedalīties. Uzvarēja pirmajā spēlē. Pēkšņi ieraudzīja kaķi un pameta laukumu, lai dzītos pakaļ kaķim," Aļonas Ostapenko māte Jeļena Jakovļeva sarunā ar "New York Times" žurnālistiem atcerējās meitenes pirmo iznācienu tenisā.

Pasaules ietekmīgākā laikraksta reportieris Kristofers Klerijs (Christopher Clarey) un fotogrāfs Endrū Testa (Andrew Testa) aprīļa sākumā pavadīja vairākas dienas Rīgā un Liepājā, lai klātienē iepazītos un sekotu līdzi WTA ranga piektā numura gaitām. Viņu veikums ieraudzīja dienas gaismu piektdien, 25. maijā.

Aļona Ostapenko visus pusaudža gadus pavadīja, trenējoties Rīgā. Tas viņu atšķir no Ernesta Gulbja un Anastasijas Sevastovas, kuri agri atstāja Latviju, lai trenētos Niki Piliča akadēmijā Minhenes pievārtē. Meitene saņēma piedāvājumus pārstāvēt citas valstis, taču izvēlējās palikt mājās.

“Nekad negribēju pamest Rīgu. Nekad,” teica Ostapenko. “Domāju, ka parādīju ikvienam – ir iespējams trenēties mājās un paveikt visu, lai labi sagatavotos un uzvarētu spēcīgos turnīros.

Jeļena Jakovļeva ir pētījusi ārzemju tenisa akadēmiju treniņu metodes reizēs, kad abas ar meitu ceļoja uz starptautiskiem turnīriem. Viņas atziņa: meita mājās var strādāt tikpat sekmīgi vai vēl labāk.

“Parasti akadēmijā ir viens labs treneris. Un šis treneris jau bija aizņemts ar kādu citu. Pārējie treneri bija zemākā līmenī – zemākā nekā Latvijas treneri,” teica Jakovļeva. “Man ir augstākā izglītība. Maģistra grāds. Varu profesionāli novērtēt citu treneru darbu. Jūtos kvalificēta to darīt.”

Līdz 12 gadu vecumam Ostapenko trenējās zālē ar nelīdzenu koka grīdu. Jakovļeva tajā joprojām strādā ar talantīgiem junioru vecuma spēlētājiem. Minētā zāle ir spilgts pretstats “Enri” tenisa klubam, kur laukumu malās atrodas ērti dīvāni, bet bārā iespējams pasūtīt kapučīno.

“Man patīk spēlēt lielajos, atklātajos laukumos,” teica Ostapenko. “Taču pati izaugu laukumos ar koka grīdu. Bumbiņas lidojums pēc atsitiena bija neprognozējams un ļoti ātrs. Ziemās bija ļoti auksts, taču domāju, ka šīs nianses padarīja mani par stiprāku un labāku spēlētāju.

Meitene domā, ka ātrie laukumi palīdzēja izveidot viņas stilu. “Iespējams, tāpēc spēlēju agresīvu tenisu.

Ostapenko pirmos soļus tenisā spēra Liepājā – pilsētā ar 70 tūkstošiem iedzīvotāju, kur uzauga viņas mamma un Anastasija Sevastova. Liepāja ir arī Latvijas slavenākā sportista Kristapa Porziņģa dzimtā vieta un gandrīz tikpat slavena, pateicoties vējainajam laikam.

Pirmajā reizē Ostapenko ātri zaudēja interesi par tenisu, taču ātri atgriezās un, pateicoties mātei, attīstījās par vienu no spēles spilgtākajiem jaunajiem talantiem. Trīspadsmit gadu vecumā – 2011. gadā – viņa uzvarēja “Les Petit As” junioru turnīrā Francijas dienvidu pilsētā Tarbē (Tarbes), bet 2012. gadā startēja “Australian Open” jauniešu sacensībās.

Melburnā Ostapenko skraidīja apkārt spēlētāju istabai, vēloties nofotografēties kopā ar Rodžeru Federeru, Rafaelu Nadalu, Viktoriju Azarenku un meitenes tābrīža favorītu Huanu Martinu del Potro. Fotogrāfijas pašlaik apskatāmas viņas dzimtajā klubā Kalnciema ielā 207, kur rudenī tika atklāta Aļonas vārdā nosauktā halle.

“Tā bija kā skolas ekskursija,” viņa teica. “Visas zvaigznes. Uzjautrinoši, jo tagad redzu viņus gandrīz katrā turnīrā sievietēm un vīriešiem.”

Ostapenko jauda bija redzama no paša sākuma. “Viņa jau piedzima tāda,” teica Jakovļeva. “Mans darbs bija neizpostīt dabas doto. Viņa ir ļoti atbrīvota un elastīga.

Meitenes tēvs Jevgeņijs nāk no Ukrainas un bija Zaporižjes futbola kluba “Metalurg” vārtsargs. “Viņas ir Ukrainas gēni,” teica Jakovļeva, kurai nav tik masīva miesas būve kā meitai. “Viņas vectēvs bija liels un ļoti stiprs, un viņas tēvs arī ir fiziski spēcīgs.”

Ostapenko serve, kura ir viņas lielākais trūkums profesionālajā tenisā, kādreiz bija viņas lielākais trumpis, uzskata Jakovļeva. Tas mainījās pēc elkoņa savainojuma – Aļona sāka citādi kustēties.

“Līdz 15 gadu vecumam viņa ļoti labi servēja,” teica Jakovļeva. “Iespējams, palikušas psiholoģiskas sekas. Sāpes pārgājušas, bet viņa nevar sameklēt īstās kustības.”

Ģimenei ceļā uz panākumiem nācās pārvarēt finanšu grūtības, tomēr tā spēja nomaksāt tenisa rēķinus, pateicoties personīgajiem iekrājumiem, draugu piešķirtajiem līdzekļiem, privātajiem labvēļiem, pāris komercsponsoriem un Starptautiskās tenisa federācijas (ITF) attīstības fondam.

Ostapenko 31. martā “Miami Open” finālā tikās ar “US Open” uzvarētāju Slounu Stīvensu, savukārt nākamajā nedēļā paņēma īsu pauzi no tenisa. Brīvās dienas tika aizpildītas ar boksa nodarbībām un klasiskajām dejām.

Meitene pārvietojās no vienas vietas uz nākamo zilā “Porsche Macan” automašīnā. Tāpat kā divus gadus vecākajam Porziņģim, viņai patīk braukt ātri. Basketbolistam pērn uz laiku tika atņemtas auto vadīšanas tiesības par atļautā ātruma pārsniegšanu.

“Aizmugurē policija,” viņa iesaucās, veroties atpakaļskata spogulī laikā, kamēr vadāja divus viesus. “Policija labi izturas pret sportistiem, taču, skat, kas notika Porziņģim. Viņš traucās ar 200 kilometriem stundā vai tuvu tam un bija skarbs pret policistiem. Ja rīkojies nepareizi, tas jāatzīst. Ja atcirtīsi, “Vai zināt, kas es esmu?,” viņi vienkārši atņems visu.”

“Reiz uz ielas bija intensīva satiksme. Izdarīju neatļautu manevru un, protams, policija mani apturēja. Teicu, “Jā, rīkojos nepareizi. Es steidzos un man jātiek uz treniņu.” Viņi atbildēja, “Brauc, bet vairāk tā nedari.” Un, godīgi, es tiešām steidzos.”

Ostapenko enerģiskā spēle pie gala līnijas atgādina Moniku Selešu, bet pašpaļāvība, tiešums un daudzpusīgās intereses līdzinās Martinai Hingisai – Šveices tenisiste nodarbojās ar jāšanas sportu un slēpošanu.

“Esmu cilvēks, kuram vienmēr kaut kas jādara,” teica Ostapenko. “Tā nav nervozitāte. Domāju, kad biju mazāka, man nebija tik daudz brīvā laika, tāpēc viss tika saplānots un notika ļoti īsā laikā. Piemēram, ja pabeidzu kādu lietu, mani pēc 30 minūtēm gaidīja nākamais treniņš vai matemātikas stunda. Ja nav plāna un vienkārši jāsēž, sāku garlaikoties.”

Aļona no 12 līdz 18 gadu vecumam atpūtās no dejošanas, taču tagad turpina trenēties dejošanā katru reizi, kad atgriežas Rīgā. Viņai ir divi partneri – viens Latīņamerikas dejās, otrs klasiskajās dejās. Pēdējais ir 24 gadus vecais Daniels Belugins.

“Viņa ir ļoti talantīga daudzās lietās,” teica Belugins. “Kad kopā ar draugiem skatījos “French Open”, pastāstīju, ka viņa ir mana deju partnere. Viņi domāja, ka jokoju. Parādīju puišiem video un viņi bija pārsteigti.”

Ostapenko 13 gadu vecumā sāka sadarbību ar aģentu Ugo Kolombini (Colombini). Nesen viņu ceļi šķīrās – meitene pievienojās globālajai aģentūrai WME-IMG (tai pieder basketbola Eirolīgas tiesības līdz 2026. gadam) un noslēdza vienošanos ar Marijas Šarapovas aģentu Maksu Aisenbadu (Max Eisenbud).

Šosezon viņa uz 15 nedēļām nolīgusi pieredzējušo treneri Deividu Teiloru (David Taylor). Pērn “French Open” laikā Aļonai bija līdzīga īstermiņa sadarbība ar spāņu tenisisti Anabelu Medinu Garigesu (Medina Garrigues).

Ostapenko brīvi runā krieviski un latviski. Cilvēki viņu redz kā tautas vienotāju. Mājās viņa runā krieviski un pabeidza vidusskolu ar gandrīz izcilām sekmēm, atšķirībā no daudziem tenisa brīnumbērniem, kuriem parasti ir privātskolotāji.

Meitene un viņas māte kortā sarunājas latviski – tā ir vieglāk pārrunāt taktiku, lai pretinieki nesaprastu teikto.

“Viņa ir kā ledlauzis apstākļos, kad krievu vārds tiek lietots dažādās nozīmēs,” teica Rīgas dizaina veikala “Bold” īpašnieks Kristaps Bīrmanis. “Viņas dzimtā valoda ir krievu, bet viņa perfekti runā latviski. Domāju, ka viņa ciena savu zemi, latviešu valodu un kultūru.”

Ostapenko telefonā ir dziesmas spāņu, krievu, angļu un latviešu valodās. Jo ilgāk braucām, jo biežāk viņa dziedāja līdzi. Un spieda pedāli grīdā. “Ienīstu lēnu braukšanu. Nē, patiešām, tas ir garlaicīgi.”

Izmantotie resursi:
https://www.nytimes.com/2018/05/25/...

  +3 [+] [-]

, 2018-05-25 19:12, pirms 6 gadiem
Aizmugurē policija,” viņa iesaucās, veroties atpakaļskata spogulī laikā, kamēr vadāja divus viesus. “Policija labi izturas pret sportistiem, taču, skat, kas notika Porziņģim. Viņš traucās ar 200 kilometriem stundā vai tuvu tam un bija skarbs pret policistiem. Ja rīkojies nepareizi, tas jāatzīst. Ja atcirtīsi, “Vai zināt, kas es esmu?,” viņi vienkārši atņems visu.”

Ta ir tasiniba ? Porzingis ir tads idars ?

  +2 [+] [-]

, 2018-05-25 19:17, pirms 6 gadiem
Tas, ka KP6 pirms gada Latvijā atņēma tiesības, ir vispārzināms fakts.

  -1 [+] [-]

, 2018-05-25 19:41, pirms 6 gadiem
sochee rakstīja: Aizmugurē policija,” viņa iesaucās, veroties atpakaļskata spogulī laikā, kamēr vadāja divus viesus. “Policija labi izturas pret sportistiem, taču, skat, kas notika Porziņģim. Viņš traucās ar 200 kilometriem stundā vai tuvu tam un bija skarbs pret policistiem. Ja rīkojies nepareizi, tas jāatzīst. Ja atcirtīsi, “Vai zināt, kas es esmu?,” viņi vienkārši atņems visu.”


Ta ir tasiniba ? Porzingis ir tads idars ?
atbilde uz pēdējo jaut.- jā. ir gan. te varētu vēl seko teksts, bet nu lai paliek
Slēpts komentārs: gramofons

  +2 [+] [-]

, 2018-05-25 20:05, pirms 6 gadiem
gramofons rakstīja: Ko gan tu cerēji sagaidīt no Fakinga... Garajam mietam jau sen sakāpis galvā.
gramafons principā atskaņo to ko viņam liek plate...tavs ''fakings'' tik un tā uz Latvijas 100 MSG piedāvāja mūsu pīrādziņus ar speķi,TU...visticamāk sevi kādam Holandes fermerim...piedod!

  +1 [+] [-]

, 2018-05-25 20:21, pirms 6 gadiem
“Ienīstu lēnu braukšanu. Nē, patiešām, tas ir garlaicīgi.” Ostapenko savā stilā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2018-05-25 20:26, pirms 6 gadiem
sochee rakstīja: Aizmugurē policija,” viņa iesaucās, veroties atpakaļskata spogulī laikā, kamēr vadāja divus viesus. “Policija labi izturas pret sportistiem, taču, skat, kas notika Porziņģim. Viņš traucās ar 200 kilometriem stundā vai tuvu tam un bija skarbs pret policistiem. Ja rīkojies nepareizi, tas jāatzīst. Ja atcirtīsi, “Vai zināt, kas es esmu?,” viņi vienkārši atņems visu.”


Ta ir tasiniba ? Porzingis ir tads idars ?
Vai zini kas es esmu?

Tas vairāk izklausās pēc Kaimiņa teksta

  +1 [+] [-]

, 2018-05-25 20:29, pirms 6 gadiem
Pacēla gadu vecus mēslus kurus jau visa zināja
Tai arī,kā kazai jārunā par citiem
Ar 200km/h pa mūsu ceļiem?

     [+] [-]

, 2018-05-25 20:41, pirms 6 gadiem
Iesaku izlasīt oriģinālu. Baigi labi pasniegts raksts tādā simpātiskā veidā iezīmējot Ostapenko, LV tenisa un Latvijas kā tādas īpatnības
Cepur' nost autoram

  +1 [+] [-]

, 2018-05-25 20:46, pirms 6 gadiem
Un, godīgi, es tiešām steidzos.”
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2018-05-25 21:14, pirms 6 gadiem
ingars31 rakstīja: gramafons principā atskaņo to ko viņam liek plate...tavs ''fakings'' tik un tā uz Latvijas 100 MSG piedāvāja mūsu pīrādziņus ar speķi,TU...visticamāk sevi kādam Holandes fermerim...piedod!
Vājš gan tu esi. Bez apvainojumiem nespēj iztikt.

  +3 [+] [-]

, 2018-05-25 22:05, pirms 6 gadiem
Porzingjim sods bija par aatruma paarsniegshanu apdziivotaa vietaa. 200 tur nebija, bet nu kaadi 90-100 gan jau iespieda. Arii nekaadu apvainojumi tur nevar buut - radars fikseejis un viss.

     [+] [-]

, 2018-05-25 22:26, pirms 6 gadiem
Porziņģis pārsniedza ātrumu, kad steidzās uz Liepāju, lai kopā ar bērniem uzspēlētu bumbu.

     [+] [-]

, 2018-05-26 08:17, pirms 6 gadiem
ndznx rakstīja: Porzingjim sods bija par aatruma paarsniegshanu apdziivotaa vietaa. 200 tur nebija, bet nu kaadi 90-100 gan jau iespieda. Arii nekaadu apvainojumi tur nevar buut - radars fikseejis un viss.
Radars tiesības neatņem, tikai sodu uzliek