Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Šarapovai jāpārvar pēdējais šķērslis ceļā uz karjeras "Grand Slam"

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Šarapovai jāpārvar pēdējais šķērslis ceļā uz karjeras "Grand Slam"
Marija Šarapova un Sāra Erani
Foto: www.rolandgarros.com

Šodien plkst. 16:00 Parīzē notiks "French Open" dāmu vienspēļu turnīra fināls, kurā spēkosies Marija Šarapova un Sāra Erani. Šarapovai ir iespēja izcīnīt iztrūkstošo "Grand Slam" titulu, savukārt Erani šāda līmeņa turnīru finālā būs pirmo reizi. Neatkarīgi no tā, kura uzvarēs, Parīzē šogad būs jauna čempione.

Ceļš līdz finālam

Daudz vieglāk līdz finālam tikusi Šarapova, kura sešās spēlēs zaudējusi tikai vienu setu. Tas notika 4. kārtā pret Klāru Zakopalovu. Maša pret čehieti aizvadīja ļoti sliktu spēli, savu servi zaudēja deviņas reizes. Vējā tika pieļautas 12 dubutkļūdas, bet otrais sets neizservēts divas reizes un zaudēts taibreikā.

Trešajā setā Šarapova tomēr savācās un spēli uzvarēja ar 6:4, 6:7(5) 6:2. Šarapova šogad uzvarējusi visas astoņas spēles, kurās bija jāspēlē trīs seti.

Krietni smagāk gājis Erani, kura trīs setu spēles aizvadīja gan pret Keisiju Delakvu, gan Anu Ivanoviču un arī pusfinālā pret Samantu Stosuru. Divas no šīm spēlēm – pret Ivanoviču un Delakvu – izdevās uzvarēt pēc zaudētas pirmās partijas.

Starp citu, mazā itāliete turnīra gaitā uzvarējusi divas bijušās čempiones – Ivanoviču un Svetlanu Kuzņecovu, tāpat tikusi pāri arī bijušajai finālistei Stosurai, kurai bija zaudējusi visas iepriekšējās piecas spēles. Uzvara pret ceturtdaļfinālā pret Andželiki Kerberi Erani bija pirmais panākums 29 mačos pret Top 10 spēlētājām.

R.Šarapovas pretinieceRezultātsR.Erani pretinieceRezultāts
1.Aleksandra Kadantu6:0 6:01.Keisija Delakva4:6 6:2 6:2
2.Ajumi Morita6:1 6:12.Melānija Udāna6:2 6:3
3.Šuaja Pena6:2 6:13.Ana Ivanoviča1:6 7:5 6:3
4.Klāra Zakopalova6:4 6:7(5) 6:24.Svetlana Kuzņecova6:0 7:5
¼Kaja Kanepi6:2 6:3¼Andželike Kerbere6:3 7:6(2)
½Petra Kvitova6:3 6:3½Samanta Stosura7:5 1:6 6:3

Izredzes finālā

Erani pirms fināla par sliktu runā vairākas lietas. Pirmkārt, pieredzes trūkums šāda līmeņa sacensību titula spēlēs. Erani pirmo reizi spēlēs "Grand Slam" vienspēļu sacensību finālā. Līdz šim labākais rezultāts bija ceturtdaļfināla sasniegšana janvārī "Australian Open".

Otrkārt, nogurums. Ja Šarapova Parīzē spēlē tikai vienspēles, aizvadot sešas spēles, tad Erani pārī ar savu tautieti Robertu Vinči startēja arī dubultspēles, tajās piektdien kļūstot par čempionēm. Papildus tās ir sešas spēles. Divās no pēdējām trim Erani aizvadīja trīs setus.

Treškārt, Šarapovai ir vairāk ieroču, lai izcīnītu uzvaru. Šarapova spēlē izteiktu spēka spēli, pret kādu Erani allaž bijusi bezspēcīga, jo pretinieces spēj Sāru "nosist nost no korta". Zīmīgi, ka šī turnīra laikā stereotipi tikuši lauzti, tiesa, pretinieču kļūdu dēļ. Gan Ivanovičai, gan Stosurai bija jāizcīna uzvaras, taču nepiespiesto kļūdu daudzums bija pārāk liels. Šarapovai ir gan spēcīgāki sitieni, gan arī spēcīgāka serve, tiesa, tā ir ļoti nestabila.

Šarapovai arī ir niķis kļūdīties, kas var notikt liela vēja gadījumā. Erani pretī var likt sīkstu spēli ar labu aizsardzību, mēģināt pretinieci izvilkt pie tīkla ar "dropšotiem". Interesanti, ka abas tenisistes līdz šim savā starpā pieaugušo līmenī nav spēlējušas. Šarapova un Erani gan ir trenējušās slavenajā Nika Bollotjeri tenisa akadēmijā Floridā. Tur savulaik, abām esot 12 gadus vecām (abas dzimušas 1987. gada aprīlī, Šarapova ir 10 dienas vecāka), Maša pretinieci sagrāvusi ar 6:0, 6:1.

Abām tenisistēm fināla sasniegšana ļāvusi veikt kāpumus rangā. Erani no 24. vietas tiks desmitniekā (oficiāli no pirmdienas), savukārt Šarapova atgriezīsies 1. vietā, kurā pēdējo reizi bija 2008. gada jūnijā. Pleca savainojums piespieda Šarapovu izkrist no pirmā simtnieka.

Uzvaras cena

Ja Erani šodien cīnīsies par savu pirmo vienspēļu "Grand Slam" titulu, tad Šarapovai ir iespēja tikt pie pilna komplekta, proti, uzvarēt visos četros "major" sērijas turnīros. "Australian Open" titulu viņa izcīnīja 2008. gadā, Vimbldonā uzvarēja 2004. gadā (būdama 17 gadus veca), bet US Open" 2006. gadā. Parīzē pirmo reizi nokļūts finālā. Tajā Maša ir liela favorīte.

Kopumā deviņas tenisistes uzvarējušas visos četros "Grand Slam" sērijas turnīros. Pēdējā to 2003. gadā paveica Serēna Viljamsa.

"Tas būs īpašs notikums – mans pirmais "Roland Garros" fināls. Esmu uzvarējusi daudzos turnīros, tāpēc pirmo reižu vairs daudz nav. Ar nepacietību gaidu finālu. Uzvarēt Parīzē ir mans sens sapnis. Nekad neesmu spēlējusi pret Erani, bet droši zinu, ka viņa ir bīstama pretiniece, to ar savu spēli apliecinot šajā turnīrā, kā arī visa gada garumā sasniedzot lieliskus rezultātus uz māla," pirms gaidāmās cīņas paudusi Šarapova.

Erani šogad uz māla seguma, kas bez šaubām ir viņas ērtākais segums, izcīnījusi trīs titulus – Akapulko, Barselonā un Budapeštā. Interesanti, ka Erani līdz 2012. gadam "French Open" bija uzvarējusi tikai vienu spēli, pērn pārvarot 1. kārtu. Pirms tam izstāšanās 1. kārtā trīs gadus pēc kārtas.

"Vienkārši izeju kortā un cenšos parādīt savu labāko spēli. Neaizdomājos par to, vai varētu izcīnīt titulu. Tādas domas tenisistiem nepalīdz. Man nav bijis laika, lai novērtētu to, kā jūtos, sasniedzot finālu. Par to varbūt varēšu domāt pēc sacensībām vai tikai karjeras beigās," prātoja Erani.

Fināla sākums paredzēts plkst. 16:00 pēc Latvijas laika, ja vien nebūs lietus. Starp citu, pastāv reāla varbūtība, ka vīriešu fināls lietus dēļ notiks pirmdien. Svētdienas pēcpusdienā Francijas galvaspilsētā sola lietusgāzes. Turnīru tiešraidē rāda Eurosport.

Izmantotie resursi:
Roland Garros – Le site officiel des...

Kura kļūs par čempioni?

  • 84

  • 20


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-06-09 11:07, pirms 12 gadiem
Tik labs foto-kombinējums, tā vien gribas skriet prom
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-06-09 13:53, pirms 12 gadiem
Domāju, ka uzvarēs Šarapova. Grūtības var rasties, ja sāks bieži kļūdīties.

     [+] [-]

, 2012-06-09 14:25, pirms 12 gadiem
Virsrakstā laikam kautkas pietrūkst