Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Perfektā Kvitova triumfē 2011.gada WTA finālturnīrā

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Perfektā Kvitova triumfē 2011.gada WTA finālturnīrā
Petra Kvitova
Foto: AFP/Scanpix

Ar 21 gadu vecās Čehijas tenisistes Petras Kvitovas triumfu šodien noslēdzies WTA finālturnīrs, kas šonedēļ tika izspēlēts Stambulā. Fināla cīņā Kvitova ar 7:5, 4:6, 6:3 pārspēja baltkrievieti Viktoriju Azarenku. Tā kā čehietei izdevās uzvarēt visās piecās turnīra spēlēs, tad viņa ieguva 1500 reitinga punktus un 1,75 miljonu ASV dolāru prēmiju.

WTA Championships (WTA sezonas noslēguma turnīrs) šogad pirmo reizi notika Turcijas pilsētā Stambulā. Tajā piedalījās sezonas astoņas veiksmīgākās vienspēļu tenisistes (uzspēlēt dabūja arī rezerviste Mariona Bartoli) un četri dubultspēļu dueti. Sākot no otrdienas tenisistes izspēlēja apakšgrupu mačus, kuros sekmīgākās bija čehiete Petra Kvitova, baltkrieviete Viktorija Azarenka, krieviete Vera Zvonarjova un austrāliete Samanta Stosura. Vakar pusfinālos Kvitova turpināja savu perfekto bilanci, trijos setos pārspējot Stosuru, bet Azarenka viegli pieveica Veru Zvonarjovu. Tādējādi finālā tikās sportistes, kuras pirms turnīra tika uzskatītas par galvenajām favorītēm. Favorītes loma pirms fināla tika atvēlēta čehietei, kurai 3-2 pārsvars savstarpējos dueļos (pie tam uzvarētas tieši pēdējās trīs spēles).

Tenisistēm dodoties kortā, lielākas Stambulas tribīņu ovācijas izpelnījās Kvitova – domājams, skatītāji vēl nebija aizmirsuši Azarenkas necīnīšanos grupu turnīrā pēdējā mačā pret Bartoli (toreiz baltkrieviete pat tika izsvilpta). Vika uzvarēja pirmsspēles izlozē un izvēlējās uzņemšanu, taču veiksmi tas nenesa. Kvitova uzvarēja pie savas serves, bet pēc tam izmantoja baltkrievietes vājās otrās serves, lai tiktu pie breika - 2:0. Arī nākamie geimi bija vienas aktrises teātris – Kvitova ļoti labi uzbruka gan pie savas, gan pretinieces serves un 20 minūšu laikā panāca 5:0.

Seta liktenim bija jābūt izšķirtam, taču šajā brīdī pamodās baltkrieviete – beidzot tika uzvarēts geims pie savas serves, bet tad sagaidītas Kvitovas kļūdas (2:5). Astotajā geimā Azarenka atspēlēja divas setbumbas pie savas serves, bet devītajā atguva arī otru breiku – 4:5 (Kvitovai kārtējās nepiespiestās kļūdas). Čehietei nekas cits neatlika kā kortā aicināt treneri, taču tūlītēju labumu tas nedeva – piektais geims pēc kārtas Azarenkai un līdzsvars uz tablo. 11.geimā Kvitova beidzot atguva vadību, bet 12. jau atkal divas setbumbas viņai. Pirmā pazaudēta serves uzņemšanā, bet otrā pēc kļūdas izspēlē. Uzreiz gan iegūta vēl viena (kopumā piektā) un tā bija veiksmīga – Azarenkai kļūda un 7:5.

Otrā seta pirmos geimus uzvarēja servētājas, bet pēc tam abām tenisistēm labāk veicās uzņemot servi – trīs breiki pēc kārtas, kas Azarenkai deva 3:2 handikapu. Nākamajā geimā baltkrieviete atspēlēja breikbumbu un uzvarēja pie savas serves, iegūstot divu geimu handikapu. Uzvarot geimu pa geimam, tenisistes tuvojās seta izskaņai. Pie 5:4 Azarenkai iespēja izservēt setu, kas garām netika laista – 6:4.

Izšķirošā seta ievadā Azarenka izniekoja četras breikbumbas (bija 0:40), bet savu servi pazaudēja no 30:0 pārsvara, pieļaujot kļūdas itin elementārās situācijās. Tam sekoja pārliecinošs Kvitovas sniegums pie serves, un čehietei jau 3:0 pārsvars. Lai arī turpmākajos savas serves geimos Azarenka prata paņemt savu servi, tomēr to pašu darīja arī Kvitova – 4:1, 5:2. Astotajā geimā (servēja Azarenka) Kvitovai pirmā mačbumba, ko baltkrieviete aukstasinīgi atspēlēja, bet mirkli vēlāk čehietei pašai iespēja pielikt punktu mačam. Lai arī pirmā izspēle tika zaudēta, tai sekoja četri uzvarēti punkti pēc kārtas, un Kvitova varēja krist zemē – 7:5, 4:6, 6:3. Debitējot šajā turnīrā, izcīnīts tituls. Turklāt uzvarēti visi 19 mači slēgtajos kortos šogad.

Gan reitinga punktu, gan naudas prēmijas apjoms dalībniecēm bija atkarīgs no visām turnīra spēlēm. Tā kā Kvitova triumfēja visās piecās spēlēs, tad ieguva maksimumu – 1500 reitinga punktus un 1,75 miljonu ASV dolāru prēmiju. WTA rangā čehiete pakāpsies uz otro vietu, tikai nedaudz atpaliekot no dānietes Karolīnas Vozņacki. Tikmēr Azarenka tiks pie 890 reitinga punktiem (pakāpsies uz ranga trešo vietu) un 775 000 ASV dolāru prēmijas.

Dubultspēļu turnīrā uzvaru šodien izcīnīja pieredzējušās ASV tenisistes Lizele Hūbere un Lisa Reimonda. Finālā viņas ar 6:4, 6:4 apspēlēja čehieti Kvetu Peški un slovēnieti Katarinu Srebotņiku. Pirms tam pusfinālos Hūbere un Reimonda ar 4:6, 6:3, [10:7] pārspēja itālietes Flavijas Pennetas un argentīnietes Giselas Dulko duetu, bet Peške un Srebotņika ar 6:3, 6:4 uzveica Vanju Kingu (ASV) un Jaroslavu Švedovu (Kazahstāna). Dubultspēļu turnīra čempiones nopelnīja 375 000 ASV dolāru prēmiju, bet Hūbere gadu noslēgs kā dubultspēļu ranga līdere.

”WTA Championships” finālu rezultāti pēdējos desmit gados

GadsČempioneFinālisteFināla rezultāts
2011.Petra Kvitova (Čehija)Viktorija Azarenka (Baltkrievija)7:5 4:6 6:3
2010.Kima Kljstersa (Beļģija)Karolīna Vozņacki (Dānija)6:3 5:7 6:3
2009.Serēna Viljamsa (ASV)Venusa Viljamsa (ASV)6:2 7:6(4)
2008.Venusa Viljamsa (ASV)Vera Zvonarjova (Krievija)6:7(5) 6:0 6:2
2007.Žustīne Enina (Beļģija)Marija Šarapova (Krievija)5:7 7:5 6:3
2006.Žustīne Enina (Beļģija)Amēlija Moresmo (Francija)6:4 6:3
2005.Amēlija Moresmo (Francija)Mērija Pīrsa (Francija)5:7 7:6(3) 6:4
2004.Marija Šarapova (Krievija)Serēna Viljamsa (ASV)4:6 6:2 6:4
2003.Kima Klijstersa (Beļģija)Amēlija Moresmo (Francija)6:2 6:0
2002.Kima Klijstersa (Beļģija)Serēna Viljamsa (ASV)7:5 6:3

Izmantotie resursi:
Tennis | WTA tennis rankings & scores |...

  +2 [+] [-]

, 2011-10-30 19:55, pirms 13 gadiem
kas tur bij ar to azarenku un bartoli. kāds varētu uzrakstīt?

  +4 [+] [-]

, 2011-10-30 19:56, pirms 13 gadiem
Jauki, ka uzvarēja tā, kura cīnījās visās spēlēs, nevis vienu atdeva. Otrā pozitīvā lieta - beidzot pavisam drīz ranga 1. vietā būs kāda, kura patiešām spēlē tenisu.

  +3 [+] [-]

, 2011-10-30 19:58, pirms 13 gadiem
Atliek tikai apsveikt gada labāko tenisisti. Maktens piķis turklāt kabatā.
Vikai jāsasparojas tuvākajiem GS, kaut pavisam nebūs viegli.

Gaidam jaunu sezonu ar Petras un Serēnas dueli lielajos finālos!

  +2 [+] [-]

, 2011-10-30 20:01, pirms 13 gadiem
Valdis Bērziņš rakstīja: Jauki, ka uzvarēja tā, kura cīnījās visās spēlēs, nevis vienu atdeva. Otrā pozitīvā lieta - beidzot pavisam drīz ranga 1. vietā būs kāda, kura patiešām spēlē tenisu.
Karolīnīte jau arī spēlē. Jāaizdzen visi tie kuri deldē bikšdibenus tribīnēs, sakārtos galvu un viss notiksies.

  +1 [+] [-]

, 2011-10-30 20:06, pirms 13 gadiem
melnāpanteraņiživijs rakstīja: kas tur bij ar to azarenku un bartoli. kāds varētu uzrakstīt?
azarenka vienkārši nespēlēja, jo viņai šis mačs neko neizšķīra

     [+] [-]

, 2011-10-30 21:04, pirms 13 gadiem
pikolo rakstīja: azarenka vienkārši nespēlēja, jo viņai šis mačs neko neizšķīra
Pateikt - vienkārši nespēlēja, tas nozīmē nepateikt neko! Azarenka ne tikai vienkārši stāvēja uz laukuma, nereaģējot uz bumbām, kas lido stūros, bet ar visu ķermeņa valodu demonstrēja, ka viņai spēle ir pie kājas un viņa grib ātrāk to pabeigt. Viņa pat priekšlaicīgi taisījās doties pie tīkla paspiest roku, taču netīšām sanāca "viners" un vajadzēja vien atgriezties vietā. Fantastiska necieņa pret pretinieci un skatītājiem. Bija nedaudz traģikomiski statīties, kā Bartoli lēkāja un vicinājās pirms katra punkta izspēles, kamēr otrā korta pusē Azarenka vienkārši stāvēja, nesaliekusies uz priekšu, ar sejas izteiksmi "ko es te daru?"

  +1 [+] [-]

, 2011-10-30 21:09, pirms 13 gadiem
Šī mača uzvarētājs, starp citu, saņēma 165 000, kā dažs smējās, vienu tūkstoti par sitienu.

  +1 [+] [-]

, 2011-10-30 21:16, pirms 13 gadiem
rishting rakstīja: Pateikt - vienkārši nespēlēja, tas nozīmē nepateikt neko! Azarenka ne tikai vienkārši stāvēja uz laukuma, nereaģējot uz bumbām, kas lido stūros, bet ar visu ķermeņa valodu demonstrēja, ka viņai spēle ir pie kājas un viņa grib ātrāk to pabeigt. Viņa pat priekšlaicīgi taisījās doties pie tīkla paspiest roku, taču netīšām sanāca "viners" un vajadzēja vien atgriezties vietā. Fantastiska necieņa pret pretinieci un skatītājiem. Bija nedaudz traģikomiski statīties, kā Bartoli lēkāja un vicinājās pirms katra punkta izspēles, kamēr otrā korta pusē Azarenka vienkārši stāvēja, nesaliekusies uz priekšu, ar sejas izteiksmi "ko es te daru?"
man viņa tā uzkrita uz nerva spēlē ar Marionu, ka pat mans viens teikums, kas veltīts viņas "spēlei" ir daudz

     [+] [-]

, 2011-10-30 21:26, pirms 13 gadiem
neglītais pīlēns vienmēr uzvar... Bet ja nopietni tad apskauzama līdzības starp šīm tenisistēm. lai veiksme turpmāk,bet tāpat neticu nopietnai konkurencei starp Kimu un vēl dažām...

  +1 [+] [-]

, 2011-10-30 21:42, pirms 13 gadiem
rishting rakstīja: Pateikt - vienkārši nespēlēja, tas nozīmē nepateikt neko! Azarenka ne tikai vienkārši stāvēja uz laukuma, nereaģējot uz bumbām, kas lido stūros, bet ar visu ķermeņa valodu demonstrēja, ka viņai spēle ir pie kājas un viņa grib ātrāk to pabeigt. Viņa pat priekšlaicīgi taisījās doties pie tīkla paspiest roku, taču netīšām sanāca "viners" un vajadzēja vien atgriezties vietā. Fantastiska necieņa pret pretinieci un skatītājiem. Bija nedaudz traģikomiski statīties, kā Bartoli lēkāja un vicinājās pirms katra punkta izspēles, kamēr otrā korta pusē Azarenka vienkārši stāvēja, nesaliekusies uz priekšu, ar sejas izteiksmi "ko es te daru?"
Labi teikts! Pats skatījos spēli, jāsaka, mainījušās domas par Azu... Uz korta viņai pietrūka tikai nagu laka un fēna...

  -1 [+] [-]

, 2011-10-30 22:20, pirms 13 gadiem
Valdis Bērziņš rakstīja: Jauki, ka uzvarēja tā, kura cīnījās visās spēlēs, nevis vienu atdeva. Otrā pozitīvā lieta - beidzot pavisam drīz ranga 1. vietā būs kāda, kura patiešām spēlē tenisu.
vai cik profesionāli no Jūsu puses!

     [+] [-]

, 2011-10-30 22:25, pirms 13 gadiem
s_dreamer82 rakstīja: vai cik profesionāli no Jūsu puses!
hha, cirks

     [+] [-]

, 2011-10-30 23:32, pirms 13 gadiem
private rakstīja: neglītais pīlēns vienmēr uzvar... Bet ja nopietni tad apskauzama līdzības starp šīm tenisistēm. lai veiksme turpmāk,bet tāpat neticu nopietnai konkurencei starp Kimu un vēl dažām...
Liec ārā sarakstu Kima jau nu noteikti ir bai, bai
Par to glītumu - gaumes jautājums, vienai svarīga spēle, citai būt cacai, katram savs.

     [+] [-]

, 2011-10-31 09:33, pirms 13 gadiem
Lielisks sniegums no Petras!Pelnīta uzvara turnīrā.Ja viņai vēl pieliktu klāt stabilitāti (sezonas garumā), tad noteikti būtu 1.rakete - ja nu vienīgi vēl Marija un Serēna, ja sāktu stabili spēlēt visas sezonas garumā varētu konkurēt.Karo vairs nav tā, kas bija gadu atpakaļ, bet vēl jau var viss mainīties arī viņas sniegumā, jauna vēl

  -2 [+] [-]

, 2011-10-31 14:09, pirms 13 gadiem
nicks rakstīja: Karolīnīte jau arī spēlē. Jāaizdzen visi tie kuri deldē bikšdibenus tribīnēs, sakārtos galvu un viss notiksies.
Karolīnīte nespēlē tenisu, bet dzenā bumbiņu.... garlaicīga spēle viņas izpildījumā - vienmēr!!!!