Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

"ATP Finals" čempioni Erbērs un Maū nodrošina Francijai uzvaru pār Čehiju

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"ATP Finals" čempioni Erbērs un Maū nodrošina Francijai uzvaru pār Čehiju
Nikolā Maū un Pjērs-Igs Erbērs. Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdien ar trim mačiem sākās Deivisa kausa finālturnīrs. Pirmajā dienā no uzvarētajām visgrūtāk klājās Francijai, kurai vajadzēja izšķirošās dubultspēles trešo setu, lai pieveiktu Čehiju (2:1).

Francija finālturnīrā ir bez pirmajiem trim numuriem – Gaels Monfīss (#21) un Benuā Pērs (#46) netika iekļauti izlasē, bet ranga 35. vietā esošais kreilis Ugo Ambērs, kurš savu labāko tenisu spēlē tieši telpu apstākļos, priekšlaicīgi beidza karjeras labāko sezonu.

Francijai C grupas mačs pret Čehiju sākās ar zaudējumu, kad veterāns Rišārs Gaskē (ATP 86.) ar 6:7(3), 2:6 zaudēja čehu debitantam Tomāšam Mahāčam (ATP 143.). Izlīdzinājumu panāca Adrians Mannarino (ATP 71.), kurš kreiļu duelī ar 6:7(1), 6:4, 6:2 apspēlēja Jirži Veseliju (ATP 82.).

10-kārtējā čempione izšķirošajā dubultspēlē laukumā varēja sūtīt titulēto duetu Pjērs-Igs Erbērs un Nikolā Maū. Viņa četras dienas pēc otrā "ATP Finals" triumfa ar 3:6, 6:4, 6:3 apspēlēja Mahāča un Jirži Lehečka duetu.

Čehi stabili spēlēja līdz 2. seta astotajam geimam. Mahāčs ar pirmo servi atspēlēja četras breikbumbas, šajā geimā tiekot ārā no 0:40 bedres un panākot 4:4, bet aiznākamajā geimā franči seta galotnē dabūja breiku un drīz dominēja izšķirošajā setā.

Francija, kas pēdējo no saviem 10 tituliem izcīnīja pirms četriem gadiem, C grupā sacentīsies arī ar Lielbritāniju, kurai nav bijušā ranga līdera Endija Mareja, toties ir labas sezonas aizvadījuši Kamerons Norijs un Daniels Evanss.

Pagājušā gada fināliste Kanāda ir bez saviem diviem labākajiem spēlētājiem Fēliksa Ožē-Aliasima un Denisa Šapovalova un B grupas ievadā Madridē ar 0:3 zaudēja Zviedrijai. Skandināviem abus punktus vienspēlēs guva brāļi Eliass un Mikaels Īmers. Šajā grupā ir arī Kazahstāna.

Jau pirms dubultspēles uzvaru mačā nodrošināja arī Horvātija, kas D grupas pirmajā cīņā Turīnā ar 3:0 "sausā" atstāja Austrāliju. Trešā komanda šajā grupā ir Ungārija.

Deivisa kausā 18 komandu finālturnīrs notiek otro reizi. Pirms diviem gadiem visi mači notika Madridē, kur savās mājās notikušajā turnīrā triumfēja Spānija, finālā ar 2:0 pieveicot Kanādu.

Pērn finālturnīrs nenotika koronavīrusa pandēmijas dēļ, bet šogad notikušas nelielas izmaiņas turnīra norisē, jo papildus Madridei, kur notiks abi pusfināli un fināls, mači notiek divās citu valstu pilsētās – Turīnā un Insbrukā.

18 komandas sadalītas sešās grupās, kuru uzvarētājas un divas labākās otro vietu ieguvējas kvalificēsies ceturtdaļfināliem. Čempione kļūs zināma 5. decembrī. Abas finālistes garantēs dalību nākamā gada finālturnīrā, kas, visticamāk, notiks Abū Dabī.